czekolada - 27946 przepisów (strona:595/1864)

Przepis #192 Tort Ferrero Rocher - bez mąki 326

jaja - 160 g zmielonych z łupinkami migdałów - 2-3 łyżki ksylitolu lub innego słodzidła Masa - 250 g serka mascarpone/ricotty/twarogowego - 2-3 łyżki ksylitolu lub innego słodzidła - 2 kostki gorzkiej czekolady bez cukru - 1 łyżeczka kakao - 1 łyżka zmielonych orzechów laskowych lub ziemnych Wykonanie Biszkopt Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy ksylitol lub inne słodzidło i miksujemy przez chwilę(...)przygotowaną masę przelewamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Pozostawiamy do wystudzenia. Masa Serek miksujemy z ksylitolem lub innym słodzidłem. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i lekko studzimy. Następnie dodajemy do masy. Wsypujemy kakao oraz zmielone orzechy. Wszystko chwilę miksujemy. Wystudzony biszkopt dzielimy na pół. Na pierwszy krążek wykładamy około 3/4 masy

Health-Fit-Life
Piernik z musem ze świeżych pomarańczy 160

Pachnące przyprawami korzennymi i cynamonem ciasto połączone z orzeźwiającym musem ze świeżych pomarańczy i polane delikatną mleczną czekoladą to ciekawa propozycja dla fanów piernika, której trzeba spróbować. Składniki: Ciasto: 125g masła 1/2 szklanka cukru 1/2 szklanka cukru brązowego 2 łyżki miodu 2 łyżki powideł śliwkowych 4 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżeczki kakao 1 łyżeczka sody(...)szklanki mąki pszennej szczypta soli Mus z pomarańczy: 500g pomarańczy (waga po obraniu i filetowaniu) 1 galaretka pomarańczowa 1 szklanka soku z pomarańczy 1 łyżeczka żelatyny Polewa: 100g mlecznej czekolady 3 łyżki mleka Dodatkowo: płatki czekoladowe Wykonanie: 1. Ciasto: W garnku rozpuścić masło, dodać cukry, miód, powidła śliwkowe, przyprawę piernikową, cynamon, kakao i całość dokładnie wymieszać. Żółtka roztrzepać mikserem, dodać

Szalona Kuchnia Eweliny
SERNIK Z PIERNICZKAMI 163

dałam 150g domowych pierników bez polewy, były bardzo lekkie, 200g byłoby w moim przypadku za dużo, + 1 z polewą do dekoracji), Można użyć dowolnych także w polewie lub w czekoladzie. W misie miksera ubić część sera z cukrem i proszkiem budyniowym (lub mąką ziemniaczaną), następnie dodajemy pozostały ser, po jednym jajku i cały czas ubijamy. Pod koniec dodajemy kremówkę(...)uchylonym piekarniku do wystudzenia. Następnie odstawiamy sernik do stężenia do lodówki.lub w chłodne miejsce Przed podaniem posypujemy kakao. Ja polałam mój sernik polewą ganache. Polewa ganache: - 50g czekolady (u mnie deserowa i mleczna) - 50g słodkiej kremówki W rondelku zagotować kremówkę, zestawić z palnika. Do kremówki wrzucić kostki czekolady i odstawić na kilka minut. Następnie całość zamieszać do uzyskania gładkiej

Smaczne Zdrowe
Błyskawiczny sernik 181

Świetny w smaku, niewymagający użycia jajek i szybki w przygotowaniu sernik na kakaowych herbatnikach, z delikatną mleczną czekoladą jest świetną alternatywą klasycznego ciasta na bazie sera. Składniki: Masa serowa: 1,5kg białego sera półtłustego (trzykrotnie zmielonego) 300g masła extra 1,5 szklanki cukru 400ml mleka 3 budynie śmietankowe (na 0,5l mleka) 9ml olejku rumowego Dodatkowo: 500g herbatników kakaowych Polewa(...)150g mlecznej czekolady 3 łyżki mleka Dekoracja: niebieska posypka białe gwiazdki Wykonanie: 1. Masa serowa: W dużym garnku rozpuścić masło z cukrem, dodać ser, olejek rumowy, wlać mleko z rozrobionymi budyniami i energicznie dokładnie wymieszać aż do połączenia się składników. Ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia, chwilkę gotować na małym ogniu. Podzielić na 3 części. 2. Dno formy o wymiarach

Szalona Kuchnia Eweliny
Tort żurawinowy z kremem z białej czekolady 135

Kolejny tort! Tym razem przedstawiam Wam przepis na pyszny świąteczny tort z kremem śmietankowym z dodatkiem białej czekolady, oraz kwaśną frużeliną żurawinową. Przygotowanie tortu jest nieco czasochłonne, ale efekt końcowy na pewno każdego zachwyci. Tort żurawinowy z kremem z białej czekolady -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty

AleTorcik
Tort orzechowo - kawowy 211

masła, w temperaturze pokojowej Nasączenie: 50 ml świeżo zaparzonej, mocnej kawy 50 ml alkoholu: wódki lub likieru kawowego, może być też ciemny rum Polewa czekoladowa: 100 g czekolady deserowej lub gorzkiej 100 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% Dodatkowo: 4 - 5 łyżek konfitury wiśniowej lub powideł śliwkowych, lub dżemu z czarnej porzeczki orzechy włoskie do dekoracji Wykonanie: Biszkopt orzechowy: Wszystkie(...)kremu, wyrównać. Przykryć drugim blatem biszkoptu i nasączyć go pozostałym ponczem. Wierzch i boki tortu posmarować resztą kremu. Tort wstawić do lodówki do schłodzenia i stężenia kremu. Polewa czekoladowa: Czekoladę posiekać, umieścić w miseczce. Śmietankę kremówkę podgrzać do wrzenia, zalać nią posiekaną czekoladę. Odstawić na chwilę, następnie wymieszać do otrzymania gładkiego sosu czekoladowego. Odstawić do przestudzenia i lekkiego zgęstnienia

Opowieści z piekarnika
Ciasteczka orzechowe z kremem maślanym 143

małe, słodkie co nie co ??? W końcu dziś mikołajki :) Mam nadzieję, że jesteście zadowoleni z podarków :) Zapraszam na pyszne orzechowe ciasteczka kruche, przełożone kremem maślanym i polane niteczkami czekolady, na pewno zasmakują dużym i małym.  SKŁADNIKI * z proporcji wychodzi dużo ciasteczek :) CIASTO -175g masła lub margaryny -2,5 szkl mąki pszennej (szklanka 250ml) -1,5 łyżeczki proszku(...)śmietany gęstej 12 lub 18% -3/4 szkl orzechów włoskich-drobno zmielonych -3/4 szkl cukru pudru KREM MAŚLANY -120g masła -2 łyżki cukru pudru DODATKOWO -kilka kostek czekolady mlecznej Składniki na ciasto dajemy do miski i zagniatamy. Powstałe ciasto dajemy do woreczka i wstawiamy na około 20 minut do lodówki. Następnie wałkujemy i wycinamy dowolne kształty ciasteczek-parzyście

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Pierniczki 152

świątecznych ciastkach to pierwsze, które nasuwają mi się na myśl to oczywiście pierniczki. Pierniczki Podstawą każdych dobrych pierniczków jest miód i oczywiście przyprawy korzenne. Pierniczki można wypełnić marmoladą, polać czekoladą, udekorować lukrem. Wszystko zależy od tego jaki efekt końcowy nas interesuje. Jeśli np. chcemy powiesić pierniczki na choince dekoracja z lukru będzie jak znalazł. Nie smarowałabym ich jednak całych(...)jedynie zrobiła fantazyjne wzorki. Zdecydowanie nie wieszałabym też na choince pierników czekoladowych a już na pewno nie tych wypełnionych czekoladą. Dekorowanie pierników może być super zabawą i dobrą okazją do spędzenia czasu z rodziną. Warto jest więc je przygotować po to chociażby aby spędzić miło czas z najbliższymi Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się

mecooks
Świąteczne kulki mocy 1650

Rozkoszne i zdrowe świąteczne kuleczki mocy. Bez grama cukru, ale słodkie, z orzechami i daktylami, rumem, korzeniami i otoczką z czekolady. Bardzo proste do wykonania - wystarczy zmiksować składniki. A przy tym zdecydowanie najlepsze z moich kulek moc.  Składniki świątecznych kulek mocy: 1 szklanka orzechów włoskich 1 szklanka daktyli (jak najwyższej jakości) 2 łyżki kakao 2-3 łyżeczki przyprawy korzennej(...)rumu 50 g startej, gorzkiej czekolady do otoczenia kulek Jak zrobić świąteczne kulki mocy? Orzechy wysypać na tacę piekarnikową i prażyć przez 10 minut 180-200 °C. W połowie czasu przemieszać. Daktyle namoczyć w wrzątku. Uprażone orzechy, odcedzone daktyle (nie wylewać wody), kakao, przyprawy korzenne, rum - zmiksować. Gdyby masa była zbyt gęsta, dodać odrobinę wody z moczenia daktyli

Rodzinka w kuchni
Kremowe babeczki z owocami 185

dopiekamy. Babeczki  są bardzo kruche więc delikatnie wyjmujemy z foremek i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Krem mascarpone: 500 g serka mascarpone 200 ml śmietanki 30% 200 g białej czekolady śmietan fix (opcjonalnie) Czekolady rozpuścić w 5 łyżkach śmietanki i odstawić do przestygnięcia. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, serek mascarpone wymieszać z biała czekoladą i dodać do śmietanki. Delikatnie

Anielskie wypieki
Torcik piernikowy z mascarpone i galaretką z mango i pomarańczy 228

szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody Krem czekoladowy: 1 szklanka śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 2,5 łyżki cukru pudru 260 g mlecznej czekolady Galaretka mango - pomarańcza: 1 duże mango 1 pomarańcza 1,5 opakowania galaretki pomarańczowej Biszkopt piernikowy: Do rondelka wkładamy kawałki masła, miód, przyprawę do piernika i kakao. Podgrzewamy tak, aż wszystko(...)suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt odstawiamy do wystygnięcia. Po przestudzeniu ścinamy górę piernika i kruszymy do miski. Resztę ciasta dzielimy na dwa blaty. Krem czekoladowy z mascarpone: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do przestygnięcia. Śmietankę ubijamy na sztywno. Serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem i czekoladą. Następnie na najmniejszych obrotach łączymy śmietankę z mascarpone. Galaretka mango-pomarańcza: Z pomarańczy

VioletoweKucharzenie
Mini serniczki 102

Kolejny mini wypiek pojawił się w naszym domu – małe serniczki przygotowane z sera twarogowego, śmietankowe, do tego oblane czekoladą. No cud, miód 25 minut w piekarniku i można parzyć kawy, herbaty, szykować likiery, zasiadać, zajadać. Zachęcam do spróbowania przepisu na 12 mini słodkości. Myślę, że nikt nie przejdzie obojętnie u nas w kuchni gorąco, smacznie i tłoczno… SKŁADNIKI(...)sera na sernik, twarogu mielonego 100 g cukru 1 jajko + 1 żółtko kilka kropel aromatu śmietankowego 1 łyżka mąki pszennej 50 g czekolady gorzkiej 60 ml śmietanki 30% PRZYGOTOWANIE: W misce łącze mikserem ser, cukier i łyżkę mąki. Dodaję jajko i żółtko, kilka kropel aromatu śmietankowego. Mieszam do połączenia. Piekarnik nagrzewam do temp. 190 C. Szykuję 12 silikonowych foremek

Zasmakuj Kuchni
Ciasto z kawałkami czekolady i kruszonką 147

czas, żeby robić ciasto czasochłonne, więc postanowiłam zrobić to. Dodałam tylko kandyzowane owoce, bo wszystkim bardzo smakują. Ciasto proste w wykonaniu, szybkie, zamiast czekoladowych chipsów można dodać posiekaną gorzką czekoladę. Kruszonka rewelacyjna, po upieczeniu chrupiąca. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Keksówka: 11 x 21 cm Składniki na kruszonkę: 55 g masła 40 g cukru brązowego 100 g mąki pszennej(...)drobnego cukru do wypieków 1 jako L 1 żółtko 140 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 80 ml kefiru 80 g chipsów czekoladowych lub posiekanej gorzkiej czekolady 70 %  100 g owoców kandyzowanych 1. W misie miksera utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać całe jajko i żółtko, zmiksować. 2. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem

kruche babeczki
Przepis na idealne masło czekoladowe 107

jest najzdrowsze, dlatego dużo lepiej jest przygotować krem samodzielnie w domu. Co jest potrzebne? Lista zakupów nie jest zbyt długa. Do przygotowania domowego masła czekoladowego potrzebna będzie gorzka czekolada, orzechy laskowe, sól, mleko oraz miód i olej. Orzechy możemy zastąpić migdałami lub chałwą. Ogromnym plusem domowego masła czekoladowego jest to, że możemy dostosować go do własnych potrzeb i samodzielnie dobrać(...)uprażyć i usunąć skórkę. Następnie zblendować na gładką masę. To samo należy zrobić, w przypadku migdałów lub chałwy. Taką masę odstawiamy na bok. Następnie do zagotowanego mleka dodajemy rozdrobioną czekoladę i miód. Powstały gęsty płyn dodajemy do kremu orzechowego, solimy i dokładnie mieszamy. Wszystko przekładamy do słoiczka. Jak przechowywać masło czekoladowe? W związku z tym, że wolimy, gdy krem szybko

Kuchcik gotuje
Tort Szwarcwaldzki 163

żelatyna 1,5 łyżeczki+ 2 łyżki zimnej wody, woda 80 ml, krem z mascarpone: śmietanka 36% 1 litr, mascarpone 500 g, cukier puder 6 łyżek lub do smaku, dodatkowo: czekolada mleczna 50 g, wiśnie lub czereśnie dekoracyjne z ogonkami, Sposób przygotowania: Pieczemy 3 biszkopty z przepisu powyżej. Składniki powinny być w temp, pokojowej. Jajka oddzielamy białka od żółtek. Mąkę przesiewamy(...)sposób. Następnie kładziemy ostatni blat, który również nasączamy. Całość tynkujemy pozostałym kremem (trochę kremu zostawiamy na ozdoby). Boki tortu możemy ozdobić pozostałościami z biszkoptu lub startą na grubych oczkach czekoladą. Ja miałam upieczony dodatkowy biszkopt, który pokruszyłam na boki tortu. Na wierzch tortu ścieramy na grubych oczkach mleczną czekoladę. Resztę kremu przekładamy do worka cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskamy

kulinarne odsłony pati