czekolada - 27946 przepisów (strona:592/1864)

Sernikowy puch 398

Wysoki, puszysty, tradycyjny sernik z pianą z białek, polany mleczną czekoladą jest zdecydowanym królem wśród domowych ciast od lat goszczących na naszych stołach. Idealny na każdą okazję. Składniki: Ciasto: 1,5szklanki maki pszennej 150g masła extra 2 żółtka 1 całe jajko 1/2 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1,20kg półtłustego sera(...)łyżeczki cukru wanilinowego 1 budyń waniliowy 4 żółtka 2 całe jajka 2,5 szklanki mleka Beza: 6 białek 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka octu jabłkowego Polewa: 100g mlecznej czekolady 3 łyżki mleka Wykonanie: 1.  Ciasto: Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, cukry, masło, żółtka oraz całe jajko. Następnie zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto, podzielić

Szalona Kuchnia Eweliny
#3 Muffiny kakaowe z budyniem, czekoladą i płatkami owsianymi 180

jaja 1 i 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki oleju 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki gorzkiego kakao 1 i 3/4 szklanki cukru tabliczka dobrej i prawdziwej gorzkiej czekolady  płatki owsiane budyń waniliowy ( czyli dodatkowe 400ml mleka) Sposób przygotowania: Budyń przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu, zmniejszając ilość mleka o 100 ml. Po uzyskaniu gładkiej masy pozostawiamy do całkowitego(...)pieczenia muffinek wykładamy papierowymi papilotkami i nakładamy po łyżce masy. Na to dajemy około łyżeczki budyniu i przykrywamy masą kakaową. Muffiny pieczemy w 200 stopniach około 25 minut.  Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej (posłuży nam jako polewa). Ostudzone muffiny smarujemy roztopioną czekoladą i posypujemy płatkami owsianymi.  Smacznego

Taste of imagination
Kubeczki brownie z toffifee 274

ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} 100 g gorzkiej czekolady, posiekanej 100 g masła 2 jajka 180 g drobnego cukru do wypieków (lub mniej) 100 g mąki pszennej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego pralinki toffifee Masło(...)umieszczamy w garnuszku i rozpuszczamy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy, aż się rozpuści. Studzimy. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i cukier waniliowy, mieszamy rózgą kuchenną. Następnie wlewamy czekoladę z masłem i również mieszamy. Na koniec wsypujemy proszek do pieczenia i mąkę. Mieszamy do połączenia składników. Foremki na muffinki smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Kokilki napełniamy

Czerwona Porzeczka
Ciasto piernikowe z mąki razowej 255

jabłka – 3 szklanki mąki pszennej razowej – 1 szklanka oliwy z oliwek – 2 łyżki kakao – 3/4 opakowania przyprawy piernikowej – 2 łyżeczki cynamonu – 50 g gorzkiej lub deserowej czekolady – 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej – 1/2 szklanki płynnego miodu – 3 jajka – 100 g gorzkiej czekolady 70% (na polewę) Przygotowanie: Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na grubych oczkach. Mąkę przesiewamy(...)miski dodajemy cynamon, przyprawę piernikową, kakao i sodę oczyszczoną. Na końcu dodajemy pokrojoną czekoladę.Wszystko mieszamy. Żółtka oddzielamy od białek. Ubijamy pianę. Żółtka ucieramy na pulchną masę dodajemy miód a na końcu oliwę. Wszystko chwilę miksujemy i dodajemy do mąki. Następnie dodajemy ubita pianę z białek i na końcu jabłka . Wszystko mieszamy. Uwaga – ciasto będzie bardzo gęste. Wszystko wykładamy

I LOVE LIFE
CIASTECZKA CZEKOLADOWE 167

kształcie serduszka również przekładane kajmakiem. Są pyszne- mocno czekoladowe! Zniknęły w mgnieniu oka 😉 Składniki: 130 g masła 2 jajka 1 op. cukru waniliowego 1/2 szklanki cukru 100 g czekolady gorzkiej 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki sody szczypta soli puszka kajmaku maczek truskawkowy Delecta Polewa: 3 łyżki wody 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao Wykonanie(...)misce łączymy przesianą przez sitko mąkę pszenną, sodę, sól i kakao. Czekoladę gorzką topimy w kąpieli wodnej. Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy stopniowo jajka, a na końcu rozpuszczoną czekoladę. Cały czas ucieramy mikserem. Następnie, nie przerywając ucierania, stopniowo dodajemy składniki suche. Gotowe ciasto przekładamy na stolnicę i wyrabiamy. Rozwałkowujemy je na grubość

Kuchnia MagdaLeny
Ciasto czekoladowe z masą karmelową i solonymi orzeszkami ziemnymi 1120

wilgotne. Spróbujcie, a może Wam zasmakuje. U mnie przepis zostaje do ciast z bardzo słodkimi kremami. Składniki: * ciasto: (na keksówkę o wymiarach 25x10) - 100g masła - 100g gorzkiej czekolady - 1/4 szklanka drobnego cukru - 1 szklanka mąki pszennej - 2 jajka - 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii - szczypta soli * masa karmelowa: - 50g masła - 1/3 szklanki cukru - 1/3 szklanki wody(...)szklanki śmietanki kremówki - 200g mleka w proszku - 100g solonych orzeszków ziemnych * polewa karmelowa: - 50g masła - 100g cukru - 1/2 szklanki śmietany kremówki Przed przygotowaniem ciasta zapoznaj się z moimi miarkami. Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą i białą masę. Pod koniec ubijania dodać ekstrakt z wanilii. Następnie dodać

CookYourself
Przepis #117 Walentynkowy deser FIT "Monte" 194

kcal w tym: B: 19,6 g; 33,4 g; T: 7 g.   Składniki (2 porcje ) - 400 ml jogurtu greckiego - banan - najlepiej bardzo dojrzały  - 5 kostek gorzkiej czekolady (bez cukru)  - 1,5 łyżki syropu daktylowego lub innego słodzika - 2-3 łyżeczki kakao Wykonanie Jogurt dzielimy na dwie części. Pierwszą (biała warstwa) miksujemy z bananem na jednolitą masę(...)kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Następnie bardzo powoli dodajemy drugą część jogurtu. Dosypujemy kakao oraz syrop daktylowy. Całość dokładnie mieszamy. Do salaterek/szklanek najpierw wkładamy ciemną masę a następnie białą. Całość posypujemy odrobinę kakao lub startą gorzką czekoladą.   Deser najlepiej smakuje po schłodzeniu. Będzie idealnym dopełnieniem nie tylko walentynkowej kolacji.   Smacznego

Health-Fit-Life
Czekoladowe babeczki z kawałkami czekolady, masą malinową i serduszkami 190

Czekoladowe babeczki z kawałkami czekolady, orzeźwiającą masą malinową i serduszkami z galaretki to fajny pomysł na odrobinę słodkości do małej czarnej z drugą połówką. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżki kakao 150g masła 1 szklanka cukru 1 łyżka cukru wanilinowego 3 jajka 170 ml mleka 150g mlecznej czekolady Masa malinowa(...)dodać kakao i proszek do pieczenia. 3. Jajka zmiksować na puch dodać mleko i wcześniej rozpuszczone masło. 4. Połączyć suche i mokre składniki dodać cukier i cukier wanilinowy. 5. Czekoladę pokruszyć-pokroić na mniejsze kawałki, dodać do masy. Dokładnie wymieszać. 6. Masę czekoladową przełożyć do foremek. 7. Piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 8. Galaretkę rozpuścić

Szalona Kuchnia Eweliny
babka "murzynkowa" na oleju kokosowym z polewą czekoladowo-dżemową... 185

łyżeczka, sól - szczypta, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda 1 łyżeczka, dżem niskosłodzony jaki się lubi smak 3 łyżki, kakao 3 łyżki, skórka kandyzowana pomarańczowa 100 gram polewa: czekolada truskawkowa 100 gram, dżem niskosłodzony 3 łyżki do pojemnika wsypać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier, sól, kakao, wbić jajka, wlać olej kokosowy, mleko, dodać dżem(użyłam swój domowy z ciemnych(...)kominkiem 24 cm, do formy dać ciasto i piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 60 minut, do suchego patyczka, babkę wyjąć z formy wystudzoną czekoladę truskawkową dać do garnka razem z dżemem i mieszając stopić czekoladę ciepłą polewę wylać na babkę, posypać resztą skórki pomarańczowej i zostawić do zastygnięcia - babka murzynkowa jest bardzo smaczna, aromatyczna

W Mojej Kuchni Lubię
Waniliowe kwiatuszki na walentynkowe śniadanie 263

Może kino, restauracja, jakaś romantyczna wycieczka lub po prostu dzień spędzony razem nawet na leniuchowaniu … Na pewno macie swoje wyjątkowe plany A do naszych walentynkowych kwiatuszków polecam waniliową czekoladę Taka mała słodka rozpusta Czekoladę podałam w uroczych kubkach dla pary „Love forever”   do nabycia w GiftMaker Składniki: 2 jajka 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki naturalnego jogurtu(...)można np. wyciąć serduszka). Waniliowe kwiatuszki wykładamy na talerzyku, oprószamy cukrem pudrem i ozdabiamy delikatnie konfiturą i listkami mięty. Podajemy z ulubioną herbatą czy tak jak u nas gorącą czekoladą. Smacznego

Słodkie okruszki
trufle czekoladowe z nutką wina 204

składniki: 150 g czekolady gorzkiej 50 ml wina, czerwonego (ja użyłam półsłodkiego) 80 ml śmietanki kremówki 30% kakao do obtoczenia opcjonalnie: wiśnie z likieru wykonanie: Śmietankę podgrzewamy (nie dopuszczamy do wrzenia), gdy będzie gorąca zalewamy nią połamana na mniejsze kawałeczki czekoladę. Na chwilkę odstawiamy. W osobnym naczyniu delikatnie podgrzewamy wino (równie nie dopuszczamy do zagotowania), letnie wlewamy do masy. Całość(...)mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Odstawiamy (schładzamy) do stężenia. Jo pozostawiałam w lodówce na noc. Następnie formujemy małe kuleczki (polecam tą czynność wykonać w ochronnych rękawiczkach ) i obtaczamy w kakao. Opcjonalnie podczas formowania kuleczek, najpierw masę spłaszczamy, układamy pi jednej wisience, sklejamy, formujemy kuleczkę i obtaczamy w kakao. Gotowe schładzamy i przechowujemy w lodówce. Te trufelki rozpływają się

Domowy Smak Jedzenia
Walentynkowy sernik na zimno z malinami 169

walentynkowy deser wyczarowałem! Oto waniliowy sernik na zimno, skrywający wewnątrz malinową galaretkę, podany na kruchym maślanym spodzie i polany błyszczącą glazurą z białej czekolady. Tworząc go, inspirowałem się nowymi trendami cukierniczymi, jeśli chodzi o monoporcje (fr. entremet ), przygotowując jednak sernik w całkiem maxi rozmiarze. Wyszedł całkiem fajnie i wbrew pozorom jest prosty w wykonaniu deser, który możecie wyczarować specjalnie(...)łyżeczki żelatyny Galaretka malinowa: 300 g malin 2 łyżki cukru 2 łyżeczki żelatyny Błyszcząca glazura*: 150 g cukru 75 ml wody 100 ml słodzonego mleka skondensowanego 150 g białej czekolady 1 łyżeczka żelatyny szczypta czerwonego barwnika * PRZYGOTOWANIE Kruchy spód Mąkę wymieszaj z cukrem oraz solą. Dodaj posiekane masło i zagnieć ciasto. Rozwałkuj je cienko i przełóż na spód formy pokrytej

Food Square
CIASTO SNICKERS BEZ PIECZENIA + FILMIK 377

DODATKOWO : 100 g czekolady mlecznej 1 puszka orzeszków solonych forma do pieczenia 25/30 cm PRZYGOTOWANIE : Blaszkę należy wyłożyć papierem do pieczenia, na dno układamy 1 warstwę herbatników. Budynie mieszamy z mlekiem i cukrem, zagotowujemy ciągle mieszając aż powstanie gęsty budyń. Gorący wylewamy na pierwszą warstwę ciastek i układamy drugą. Mleko z puszki wykładamy do miseczki i podgrzewamy lekko w mikrofalówce(...)misy robota, ciągle miksując wsypujemy partiami mleko w proszku. Masę odkładamy na 15 minut aby zaczęła gęstnieć. Kiedy jest już gęstsza wylewamy ją na ciasto, masę mleczną przykrywamy herbatnikami. Czekoladę łamiemy na kawałki, wlewamy 1-2 łyżki mleka, podgrzewamy w mikrofalówce aż się rozpuści, dokładnie mieszamy. Czekoladę wylewamy na ciastka, oraz pozostałą masę kajmakową, finezyjnie je rozsmarowując. Rozsypujemy resztę orzechów

Kulinarne Fantazje Marioli
CHOCOLATE CON CHURROS 202

poszerzyć kulinarne horyzonty.    Churros, czyli tradycyjna hiszpańska przekąska śniadaniowa (!!!) z ciasta parzonego, smażona na głębokim tłuszczu. Można churros zjeść bez niczego, posypane cukrem pudrem, z filiżanką gorącej czekolady lub sosu czekoladowego ( chocolate con churros ) bądź z sosem na bazie mleka skondensowanego, o słodkiej nazwie - dulce de leche.     Dziś zaprezentuję wersję z mocno alkoholowym sosem czekoladowym(...)śmietanki kremówki 30% 100 ml śmietanki słodkiej 18% 15 ml alkoholu (np. rum, brandy, metaxa) 2-3 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu 150 g gorzkiej czekolady (min. 75% kakao) łyżka masła Sposób przygotowania - churros: Mleko, masło, cukier umieszczam w garnku ok. 1l. Zagotowuję razem, uważając, aby nie przypalić. Kiedy mieszanina wrze, wsypuję mąkę i na wolnym ogniu ucieram razem (najlepiej

W kuchni Karmel-itki
Ciasto czekoladowe z suszonymi figami 218

cukru trzcinowego 2 jaja 2 czubate łyżki gorzkiego kakao 1 łyżeczka cynamonu 1/2 płaskiej łyżeczki soli 1/2 szklanki oleju rzepakowego do dekoracji: płatki migdałowe, posiekane orzechy, inne bakalie, tarta czekolada, wiórki kokosowe Polewa czekoladowa: 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej ok. 5 łyżek słodkiej śmietanki 18% – ewentualnie 30% kilka kropel syropu z agawy lub cukru pudru do smaku Przygotowanie(...)minut lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, czekamy 5 minut i wyjmujemy z formy. Studzimy na kratce. Polewamy polewą, dekorujemy. Polewa: w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, dodajemy śmietankę i syrop, mieszamy. Ciasto czekoladowe z suszonymi figami gotowe

Zasmakuj Kuchni

Proponowane wyszukiwania