Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Babka czekoladowa z orzechami Składniki – powinny być w temperaturze pokojowej: Ciasto: 180g gorzkiej czekolady (użyłam czekolady o zawartości masy kakaowej 64%) 250g masła w temperaturze pokojowej 160g cukru 6 jajek – osobno żółtka i białka 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli 1 i 1/2 łyżeczki proszku(...)pieczenia 100g mąki pszennej (użyłam tortowej) 100g zmielonych orzechów laskowych 1-2 krople aromatu rumowego (niekoniecznie) Polewa: 90g gorzkiej czekolady (użyłam czekolady o zawartości masy kakaowej 64%) 90-100ml śmietanki kremówki 30% Ciasto: 1. Piekarnik nastawić na 180C na funkcji góra – dół. Formę do babki o średnicy 25-26cm posmarować masłem i posypać mąką lub można też użyć
Mała Cukierenkawiśni z własnej działki.. No jak mogłam nie pomyśleć o cieście z wiśniami? Tak sobie te maliny wkręciłam i ten torcik taki piękny już widziałam! A tu czekolada, duuużo czekolady, mój ulubiony mus, który właśnie do malin miał pasować. W szafce prawie cała butelka amaretto, przywieziona kiedyś z Czech i czekająca na taką właśnie okazję w lecie(...)Przyszła pora wiśni i robienia przetworów. I nagle okazało się, że ten ekstrakt migdałowy pasuje do konfitur jak złoto! Ale o torcie miało być. Tam jest niemało czekolady. Całe 400 gramów. 200 g w musie i 200 g w polewie. Od Was zależy czy zmieszacie czekoladę mleczną z gorzką, czy użyjecie tylko gorzkiej albo tylko mlecznej. Biszkopt kakaowy Składniki
bistro mamaDziś proponuję coś absolutnie przepysznego. Słodkie i wilgotne brownie z truskawkami zatopionymi w czekoladzie z pewnością umili popołudniową kawusię Wykorzystałam tutaj jako bazę niezawodny przepis Gordona Ramsaya na najlepsze brownie na świecie , które zawsze się udaje i jest obłędne. Truskawki nadają świeżości, a czekolada wiadomo, zawsze cudowna. Zapraszam po przepis! Scroll down for recipe in English Podwójnie czekoladowe brownie(...)truskawkami (15 -20 kawałków) Składniki: 245 g gorzkiej czekolady, z grubsza posiekanej 200 g masła, pokrojonego w kostkę, plus trochę do posmarowania formy 175 g drobno zmielonego cukru lub cukru pudru 125 g brązowego cukru 4 duże jajka, rozbełtane rózgą 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 115 g mąki pszennej szczypta soli morskiej szklanka pokrojonych w plasterki truskawek 200 g posiekanej
karmelowysernikiem mogłabym wygrać niejedną konkurencję. Sernik smakuje kremowo-czekoladowo, jest wilgotny, a jednocześnie nie brakuje my lekkości. Dodatkową niespodzianką są aromatyczne śliwki z nutą rumu, a polewa z gorzkiej czekolady dopełnia całość. Jak cukierki "śliwka w czekoladzie", tylko w postaci sernika. Jednym słowem sernik smakuje nieziemsko:) Składniki: spód: 150g ciastek digestives (lub innych pełnoziarnistych herbatników) 50g masła masa serowa: 700g(...)twarogu śmietankowego 200ml śmietanki 36% 150g gorzkiej czekolady (min 60% kakao) 3/4 szklanki cukru 4 jajka 2 łyżki mąki tortowej (z małą górką) 150g śliwek kalifornijskich 50ml rumu/koniaku polewa: 100g gorzkiej czekolady (min 60% kakao) 100ml śmietanki 30% dekoracja: wiórki, kulki czekoladowe, perełki Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego należy je wyjąć z lodówki ok 2-3 godzin
Obiad gotowypenie, więc wiecie... w koszu próżno ich szukać :D Coś tam odzyskałam, ale kiedy je przejrzę i sprawdzę czy jest wszystko to sama nie wiem. Na szczęście zdjęcie czekolady było gdzie indziej, a nawet jeśli by nie było wcale, to na karcie pamięci w aparacie ciągle widnieje. Nie jest to zbyt skomplikowany proceder, więc śmiało przygotujesz(...)kilkanaście minut. Z tężeniem też nie ma problemu, bo krem dość szybko gęstnieje w lodówce zamieniając się tym samym w przepyszną tabliczkę czekolady. Domyślałam się, że jako prezent gwiazdkowy pewnie się już nie skusicie jej przygotować, ale noworoczny śmiało możecie, zwłaszcza jeśli będziecie u kogoś gośćmi, to taki słodki upominek na pewno się Gospodarzom spodoba. Składniki na jedną tabliczkę
Kuchnia w czekoladziepróbowała do skutku. przepisów na sos czekoladowy jest kilkanaście. Ja jednak pokażę wam moje dwa sprawdzone przepisy. Czy sos czekoladowy może się zważyć? Raczej nie , choć dla pewności czekolada powinna być drobno pokrojona i w temperaturze pokojowej. Jak długo się przygotowuje taki sos? Dosyć szybko, około 25 minut. Czy śmietanę zagotowujemy? W zasadzie to tak, ale musi uważać, aby się(...)zważyła. Podstawowy przepis na sos czekoladowy: Składniki: 100 g czekolady 100 ml śmietany 30% Śmietanę i czekoladę wyjmujemy około 1 godziny wcześniej. Czekoladę kroimy na drobne kawałki. Śmietanę zagotowujemy. Ciepłą śmietaną zalewamy czekoladę i czekamy, aby czekolada sama się rozpuściła. Chwilę mieszamy. Gotowe ! Podstawowy przepis na sos czekoladowy z masłem: Składniki: 100 g czekolady 100 ml śmietany 20 g masła
Ciasta z tradycjamiTort makowy to świetna propozycja na coś słodkiego na świąteczny stół. Biszkopt makowy i spora porcja kremu z białą czekoladą to klasyczne zestawienie. Jeżeli lubicie mak i czekoladę to jestem pewna, że również i Wam posmakuje. Udekorowałam go kremem ze śmietany i mascarpone, gdyż uwiebiam to połączenie. Jeżeli nie chcecie, żeby tort był tak bogato przełożony kremem to śmiało możecie(...)makowy zawsze piekę dzień wcześniej (lepiej się kroi). Jeżeli lubicie bardzo słodkie ciasta to do kremu z mascarpone dodajcie nieco cukru pudru. Ja nie dodaję, ponieważ krem z białej czekolady jest dla mnie wystarczająco słodki. Mój torcik udekorowałam choinkami wykonanymi z barwionego na zielono lukru królewskiego oraz pierniczka w kształcie domku. Tort makowy upiekłam w tortownicy o średnicy
Pieguskowa KuchniaMaksymalnie czekoladowa rolada z czekoladowym kremem. Nie jest za słodka, zawiera dużo ciemnej czekolady i gorzkiego kakao. Klasyka w mojej wersji, wersji poniekąd arakowej. Polecam wypróbować! Składniki: Krem czekoladowy: 200 g śmietanki kremówki 36% 60 g cukru kilka kropelek aromatu arakowego 60 g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka żelatyny (4 g) 50 ml zimnej wody 1 łyżka naturalnego kakao+ 2 łyżeczki(...)pudru 3 kopiaste łyżki mąki pszennej (85 g) 2 kopiaste łyżki naturalnego kakao (30 g) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: kakao do oprószenia rolady 40 g gorzkiej czekolady 40 g śmietanki kremówki 36% Przygotowanie: DZIEŃ WCZEŚNIEJ WIECZOREM Krem czekoladowy: Żelatynę zalać zimną wodą. Po 3 minutach, gdy napęcznieje podgrzać chwilkę w mikrofalówce, by się rozpuściła (nie dopuścić
Nastoletnie Wypiekanietych, którzy uwielbiają słodkości, ale – albo nie potrafią, nie lubią, czy też nie nie mają czasu na pieczenie. Co można zrobić z „prawie gotowych” składników? Błyskawiczne eklerki w czekoladzie. Składniki: - podłużne biszkopty (ilość według potrzeb) - krem lub bita śmietana do przełożenia - 125 g czekolady o zawartości kakao 75% - 125 g czekolady mlecznej - ¾ szklanki słodkiej śmietanki minimum 30% Do przełożenia(...)ciastek można użyć: bitej śmietany, masy ze śmietany i mascarpone lub, tak jak ja – gotowego kremu tiramisu. Krem przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Następnie szykujemy polewę z czekolady. Śmietankę podgrzewamy, zestawiamy z palnika, dodajemy połamaną czekoladę – pozostawiamy na ok. 2 minuty – mieszamy do chwili, aż składniki się połączą w jednolitą, błyszczącą masę. Nożem z piłką przekrawamy wzdłuż biszkopty
mojewypiekiinietylkoPołączenie iście z piekła rodem. Walentynkowy torcik czekoladowy z chilli. Genialny! Stanowczo dla fanów czekolady! Chilli dodaje charakteru i podkręca smak czekolady. Idealne ciasto na romantyczny walentynkowy wieczór. Przepis (na tortownicę o rozmiarze 21 cm) 200 g gorzkiej czekolady (użyłam czekolady deserowej o 54% zawartości kakao) 30 g kakao 200 g masła 3 jajka(...)nawet 2 łyżeczki płatków chilli -( zależy jak pikantne ciasto chcecie otrzymać) szczypta soli Krem -Ganache 200 ml śmietany kremówki (użyłam double cream) 200 g czekolady deserowej. 1 łyżeczka pasty waniliowej Polewa ( też ganache, ale nie ubijamy mikserem na krem) 150 ml śmietany kremówki (double cream) 150 g czekolady deserowej Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 stopni. Formę
Piekarz-Kucharz-Garkotłukpszennej 200 g masła 100 g cukru 3 jaja 8 g proszku do pieczenia 8 g cukru waniliowego 1 pomarańcza Krem z gorzkiej czekolady 150 g gorzkiej czekolady 90 g śmietany 30 g masła Krem z mlecznej czekolady 200 g mlecznej czekolady 200 g serka typu Philadelphia 50 g masła **** INGREDIENTI Impasto 200 g di farina(...)diametro con carta forno. Versate l'impasto nello stampo. Infornate la torta in forno preriscaldato a 190 gradi per circa 30-35 minuti. Krem z gorzkiej czekolady W garnuszku zagotowujemy śmietanę. Dodajemy kawałki czekolady, dokładnie mieszając. Na koniec dodajemy miękkie masło. Krem miksujemy na jednolit ą masę. Schładzamy
La grande e la piccola cuocaCiasto czekoladowo – miętowe Uwielbiam czekoladki typu „after eight”, a dokładnie ich połączenie miętowego nadzienia z pyszną czekoladą. Inna sprawa, że są takie cieniutkie, że sama przed sobą mam wytłumaczenie, że można zjeść ich więcej Ale wracając do smaku, czekolada z miętą jest naprawdę fantastyczna. Dlatego bardzo ucieszyłam się kiedy znalazłam ciacho w których dominują właśnie te smaki(...)Głównym składnikiem kremu jest właśnie rozpuszczona czekolada z nadzieniem miętowym oraz cytrynowa galaretka. Samo przygotowanie ciasta jest szybkie, ale czekałam wieki, aż galaretka zacznie zastygać i ciągle odrywałam się od innych czynności, żeby sprawdzić czy to już ten moment. Całkowicie wynagrodził mi to wygląd ciasta. Po pokrojeniu ciasto miało prawie idealne warstwy i kawałki wyglądały naprawdę elegancko
Relaxtimetego nowy robot, o którym słów kilka już za moment. Najpierw ciasto! Składniki: 150g mąki pszennej 350g surowych, startych i odciśniętych z nadmiaru soku buraków 50g kakao 100g gorzkiej czekolady ok 120g ksylitolu (200g cukru) 4 jajka 60ml oleju rzepakowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej ½ łyżeczki soli 1 łyżeczka olejku waniliowego kilka kostek posiekanej gorzkiej czekolady Dodatkowo: 1 tabliczka gorzkiej czekolady(...)łyżki słodkiej śmietanki ok 5 sztuk cukierków Michałków Sposób przygotowania: Czekoladę gorzką topimy w kąpieli wodnej i studzimy. W misie miksera umieszczamy składniki: przesianą z sodą oczyszczoną mąkę, ksylitol (cukier), jajka, kakao, olej rzepakowy oraz aromat waniliowy i sól. Powoli mieszamy dolewając strumieniem roztopioną czekoladę. Na końcu dodajemy starte na grubych oczkach buraki, kawałki gorzkiej czekolady i raz jeszcze mieszamy
Kuchnia w czekoladzieSkładniki Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli 1 łyżka cynamonu 150 g mlecznej czekolady ½ szklanki brązowego cukru ½ szklanki białego cukru 1 jajko ⅓ szklanki oleju roślinnego ¾ szklanki maślanki ekstrakt lub aromat waniliowy Polewa: 100 g mlecznej czekolady, 100g gorzkiej czekolady 60 ml śmietanki tortowej, łyżka masła garść ulubionych orzeszków Przygotowanie W dużej misce połącz(...)wszystkie suche składniki: mąkę, oba cukry, proszek, sól, cynamon. W osobnej miseczce wymieszaj jajko z olejem, maślanką i wanilią. Przelej mokre składniki do miski i razem wszystko dokładnie wymieszaj. Czekoladę okrój na drobne kawałki za pomocą ostrego noża. Do miski z ciastem przerzuć pokrojoną czekoladę i delikatnie ją wmieszaj. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Przygotuj kwadratową formę, boki posmaruj odrobiną
Kocham Czekoladępogłębić świadomość tego, że cukier to wróg i nadmiar jest bardzo szkodliwy. Zdaję sobie sprawę, że trudno jest uchronić dziecko przed słodyczami. Mam na to sposób - domowa czekolada i własne wypieki -> unikaj cukru rafinowanego, w zamian używaj zdrowszych zamienników (np. stewia, melasa z trzciny cukrowej, syrop klonowy). Moja niegdyś ulubiona czekolada firmy M**** z nadzieniem(...)odtłuszczony proszek jogurtowy (2,8%) tłuszcz mleczny emulgator (lecytyna sojowa) glukoza pasta z orzechów laskowych maltodekstryna aromaty truskawka (0,18%) regulator kwasowości (kwas cytrynowy). Oczywiście odkąd poznałam smak domowej czekolady, ta z nadzieniem już nie jest ulubioną. Po dokładnym przeczytaniu składu nawet nie chcę jej oglądać, od samego patrzenia bolą mnie zęby ;) Teraz spójrz na składniki domowej czekolady :) Składa się
lady-och-mistrzyni.blogspot.comPieczony sernik z delikatnie wyczuwalną białą czekoladą. Zatopione w nim fragmenty kremu malinowego wnoszą świeżość i przepyszny owocowy smak malin. Całość przykryta jest lekkim musem czekoladowym. Bardzo dobry, mazisty i przyjemny w smaku sernik. Sernik przygotowałam z myślą o mojej mamie i to ją bym obdarowała wypiekiem. „Upiekłam go… ot tak… prosto z serca” dla serca(...)KREM MALINOWY: 400 g malin 1/3 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki zimnej wody SERNIK CZEKOLADOWY: 500 g twarogu zmielonego 2 jajka 1/3 szklanki cukru 150 g czekolady białej szczypta soli MUS CZEKOLADOWY: 100 g czekolady gorzkiej 1 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżki wody DEKORACJA: kuleczki zbożowe w różowej skorupce z linii Decorada
https:KKuchniaMniamBardzo lekka tarta czekoladowa, a właściwie tarta z czekoladowym musem. W zależności od użytej czekolady, może być bardzo słodka, albo lekko gorzkawa – wytrawna. Jednak w każdej wersji robi naprawdę wrażenie. I znika błyskawicznie. Można także zrobić bardziej wytrawny spód (z czekolady np. 85% kakao), a mus z czekolady deserowej, żeby tarta nie była zbyt gorzka. Ale wielbiciele gorzkiej czekolady(...)mogą zaszaleć i zrobić całość z bardzo gorzkiej czekolady. Nie polecam jednak robienia całości z czekolady mlecznej – tarta czekoladowa będzie wtedy zbyt mdła, a przecież chodzi o tę „iskrę” :) Składniki: Spód: – 220-250 g ciasteczek typu digestive (mogą też być owsiane) – ok. 80-100 g masła – 80 g gorzkiej czekolady
Pociąg Do KuchniCiężko tutaj mówić o jakimkolwiek przepisie, jest to raczej pomysł do wykorzystania na nadchodzące Walentynki, ale nie tylko :) Truskawki w czekoladzie sprawdzą się na każdej imprezie, mogą być również fajnym upominkiem dla bliskiej osoby. Zdaję sobie sprawę, że dostępne obecnie w sklepach truskawki hiszpańskie do pięt nie dorastają naszym polskim, wspaniałym owocom, ale ja po prostu nie wyobrażam sobie(...)nich Walentynek :) Poza tym nikt nie je ich przecież na kilogramy, dla mnie stanowią swego rodzaju dodatek i dekorację do Walentynkowej kolacji. Moje truskawki oblałam mleczną i białą czekoladą, i naprzemiennie ozdobiłam różnym wzorkami i posypkami. Takie truskawki naprawdę pięknie się prezentują i są banalnie proste w przygotowaniu. Za każdym razem mogą wyglądać inaczej. Może zechcecie je przygotować
Słodko-Słony Świat Ilonycofnąć. Wszystko można zmienić". To moje motto na ten rok. A zmiany są potrzebne. Ma te zimne dni, kiedy nie mamy ochoty wystawić nosa spod kołdry, polecam rozgrzewającą czekoladę z procentami i orzechowym akcentem do pochrupania. Jestem pewna, że taka czekolada postawi Was w mig na nogi :) Moją czekoladę znajdziecie również w naszym nowym numerze "Życie ze Smakiem" (patrz(...)prawa strona). 2 porcje Składniki: Czekolada: 1 szklanka mleka 1szklanka śmietany kremówki 100 g gorzkiej czekolady 2 łyżeczki kakao 2 łyżeczki miodu opcjonalnie - 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej - jeśli wolimy, aby czekolada była gęsta adwokat pralina orzechowa Krokant orzechowy: 50 g orzechów włoskich 40 g cukru 1 łyżka wody 1 szczypta soli Czekolada: Do garnka wlać mleko oraz
My simple kitchenszklanki orzeszków ziemnych surowych 3 łyżki oleju kokosowego (roztopionego) 2 łyżki erytrolu 1/3 szklanki kakao niesłodzonego Masa serowa: 750g sera twarogowego (niesłodzonego!) 90-100g czekolady gorzkiej 90% kakao (może być 70% lub czekolada domowa – najlepiej użyć czekolady bez cukru) 1,5 łyżki oleju kokosowego 3 jajka 1/3 szklanki erytrolu Stewia/ksylitol/fruktoza do smaku Opcjonalnie: ekstrakt waniliowy, likier kawowy(...)czekoladowy Opcjonalnie: kawa rozpuszczalna 3 łyżeczki rozpuszczone w 2 łyżkach wrzątku (dla smaku kawowego ;)) Polewa: 2 łyżki oleju kokosowego 50-60g czekolady gorzkiej (70-90% kakao lub czekolada domowa – najlepiej użyć czekolady bez cukru) 1 łyżka słodzidła – dowolnego 1 czubata łyżka kakao Opcjonalnie: 1 łyżka likieru kawowego/czekoladowego UWAGA: Ważne, żeby składniki miały temperaturę pokojową. Niech jajka/twar
Jak gotować i nie zwariowaćPiernikowe muffinki pieczone na miodzie, czyli bez dodatku cukru. Co nie oznacza, że nie są słodkie :) Bałwanki zrobiłam z tego samego ciasta, czyli z piernika i obtoczyłam w białej czekoladzie. Trochę jest przy nich pracy, ale radość dzieci bezcenna :) MUFFINKI: 3/4 szklanki miodu 100g masła 2 jajka 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki domowej przyprawy do piernika(...)łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody DODATKI: 100g czekolady gorzkiej 50g masła dżem porzeczkowy wiórki kokosowe 150-200g czekolady białej (użyłam kuwertury) jagody goji wykałaczki Miód z masłem umieścić w garnuszku i rozpuścić na małym ogniu. Do przestudzonej masy dodać roztrzepane jajka, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą, kakao i przyprawą do piernika. Wszystko połączyć, najlepiej drewnianą
https:KKuchniaMniambliskich, zwłaszcza, że możecie popuścić wodze fantazji i nadziać je tak by dokładnie trafić w gusta smakowe obdarowywanego. Chciałam Was tylko uczulić byście do ich wykonania użyli dobrej jakości czekolady, bo to ona jest gwarancją sukcesu. Składniki: 200 g dobrej jakości czekolady, gorzkiej lub mlecznej Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie smarujemy nią silikonową foremkę do czekoladek (może być(...)również taka do lodu) odstawiamy do lodówki by czekolada stężała. Robimy tak 3 razy, wtedy będziemy mieć pewność, że czekoladki nie popękają. Nadzienie z likierem kawowym (na 15 czekoladek): 5 łyżeczek kremowego serka kanapkowego, (najlepiej jeśli znajdziecie taki bez soli) 5 łyżeczek likieru kawowego 1/4 tabliczki białej czekolady Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie dokładnie mieszamy z serkiem
Cynamonowe szczęścietrzecim razem mi w końcu wyszło. Chciałam opracować przepis na batonik podobny do Marsa, tylko oczywiście nie tak słodki. Myślę, że mi się udało. Jeżeli nie lubicie gorzkiej czekolady, możecie zastąpić nią mleczną, batonik będzie wówczas bardziej słodki. Mars składa się z czterech warstw: Czekolada Nugat Karmel Czekolada Domowy batonik Mars robi się bardzo podobnie jak Domowy batonik Snickers . Składniki(...)blachę 20 cm x 30 cm: Warstwa czekoladowa 1: 200 g czekolady gorzkiej (najczęściej używam Kuwertury z Lidla firmy Fine Care) Blachę wysmarować masłem i wyłożyć folią aluminiową. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, wlać do formy, wyrównać szpatułką by całkowicie i równo przykryć czekoladą dno formy. Odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Warstwa nugatowa: 1 szklanka cukru 100 ml miodu
moj przepis naPrzyszłam na świat, by korzystać z życia i jego darów, a czekolada jest jednym z najbardziej kuszących." Jeanne Bourin Każdemu z nas zdarza się gorszy dzień, pochmurny poranek, melancholijny wieczór, nudne popołudnie. Albo po prostu ochota na coś słodkiego. Ja uwielbiam czekoladę i to w każdej postaci. Często zamawiając czekoladę na gorąco w kawiarniach lub restauracjach dostaję gorące kakao(...)bitą śmietaną, a ostatnio nawet czekoladowy budyń w filiżance.Oczywiście należy tu wykluczyć Pijalnię Czekolady Wedla. Składniki na dwie duże szklanki czekolady: 150g gorzkiej czekolady do gotowania 500ml mleka 2 czubate łyżki gorzkiego kakao 2 płaskie łyżki cukru pudru Sposób wykonania: Czekoladę połamać na kostki i roztopić w garnuszku razem z mlekiem, kakao i cukrem pudrem. Gotować 5 minut
Kuchnia Pani Wiosnykoniec lata i lodowego sezonu a także na Dzień Czekolady, który 4 września jest obchodzony w Warszawie i paru innych miastach proponuję przepyszne domowe lody mega czekoladowe. Choć w upały preferuję lżejsze smaki lodów to potem... czekoladowe lody są jak znalazł :-) Mocno czekoladowe, ekspresowe w wykonaniu, z chrupiącymi kawałkami czekolady, rozpływające się w ustach. Przepyszne! Bardzo polecam! Składniki na około(...)lodów: 400 g schłodzonej śmietany kremówki 36% 400 ml schłodzonego niesłodzonego mleka skondensowanego 125 g cukru pudru 3 łyżki ciemnego kakao 100 g gorzkiej czekolady najlepiej powyżej 60% kakao 50 g mlecznej czekolady oraz: 100 g płatków czekoladowych lub drobno pokrojonej gorzkiej czekolady Czekoladę gorzką i mleczną połamać na małe kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej: wrzucić czekoladę
maniapieczeniaOstatnio publikowaliśmy na naszym blogu małą recenzję książki Erica Lanlarda „Czekolada” . Stwierdziliśmy że aby napisać – nawet krótką – recenzję książki z przepisami, powinno się z niej skorzystać, dlatego też wybraliśmy z niej jeden z przepisów, który lekko zmodyfikowaliśmy Będzie to czekoladowe moelleux Standardowo zaczniemy od listy składników, która może nie jest najmniejsza ale efekt końcowy rekompensuje poniesione(...)wydatki Ciasto: - 150g mąki samorosnącej (my zmieszaliśmy mąkę pszenną z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia) - 175g miękkiego masła - 175g drobnego cukru trzcinowego - 25g gorzkiej czekolady - 25g migdałów mielonych - 25g kakao - 25g melasy - 4 jajka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: - 50g miękkiego masła - 15g gorzkiej czekolady - 100g cukru pudru - 1,5 łyżki śmietanki tortowej - kilka kropli esencji waniliowej Polewa: - 100g
Kuchenne WariacjeDziś w poście ...czekoladowo w sam raz na jesienne słoty...:) Samo słowo czekolada ma w sobie magię, w szare pochmurne dni dodaje nam energii,doskonale łączy się z innymi składnikami, ja połączyłam smaki białej i półsłodkiej czekolady z rozgrzewającym dodatkiem imbiru. Takie małe co nie co na drugie śniadanie z kubkiem kawy to poezja. Wyszło nieskromnie mówiąc pysznie(...)Składniki Ciasto; 4 jajka 150 g masła 150 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g czekolady 70% 50 g czekolady białej 150 g brązowego cukru trzcinowego 50 g marynowanego imbiru szczypta soli Nadzienie; 100 g białej czekolady 3 łyżki słodkiej śmietanki 30% Biały sos czekoladowy; 1 żółtko 1 łyżka kukurydzianej mąki 200 ml mleka
Wanilia i Kardamondelikatna kremowa słodycz białej i mlecznej czekolady rozpływa się w ustach subtelnie łagodząc ledwo uchwytną gorycz ciemnej delicji, zamykam oczy i przenoszę się na piaski karaibskiej plaży, gdzie targane ciepłym, morskim wiatrem kakaowce Ciollo rodzą najwspanialsze na świecie nasiona. Kakao, jak się bez niego obejść? Jak żyć bez topiącej się pod podniebieniem czekoladowej kosteczki? chociażby jednej w ciągu dnia(...)Grożono niedawno, że produkcja ziaren kakaowca, nie nadąży z zaspokajaniem zapotrzebowania światowego rynku, a czekolada i kakao powoli będą znikać ze sklepowych półek. Pełna trwogi przynoszę do domu kolejne tabliczki, uzupełniam zapasy na "gorsze czasy", chociaż po cichu mam nadzieję, że szybko nie nadejdą... Uwielbiam wiejski ser oraz czekoladę, kocham "ciężkie" serniki i ubóstwiam czekoladowe ciasta- jeżeli i Wy macie
Zapiski Młodej ŻonyŁaaał!" na efekt końcowy nie ma to żadnego znaczenia. ;) My świetnie bawiliśmy się w sadzenie choinkowego lasu w Wigilię, ale teraz nie zostało już nawet jedno drzewko... Użyłam zielonej czekolady, ale możecie zrobić też bardziej śnieżną wersję z białej czekolady i zielonej lub kolorowej posypki. Moje babeczki są mocno czekoladowe i raczej suche. Jeżeli chcecie możecie zrobić inne(...)warto rezygnować ze smarowania paluszków czekoladą. Mogą rozmięknąć od wilgotnego ciasta i choinki się powykrzywiają. Składniki na 8-10 babeczek: 150 g ciemnej czekolady 75 g masła 2 jaja 50-75 g cukru 1 łyżka miodu 2 łyżeczki kakao 50 g mąki 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich Czekoladę rozpuścić razem z masłem na minimalnym ogniu lub w kąpieli wodnej. Odstawić
Pełny talerzsami! Zaskoczycie wszystkich! Składniki: (ok 10 batoników) 200g wiórków kokosowych Mleko słodzone skondensowane zagęszczone (ja kupiłam puszkę 533g – do tej ilości wiórków wykorzystałam ok 1/3 puszki) 2 tabliczki czekolady mlecznej Przygotowanie: Do miseczki wsypać wiórki kokosowe. Wlać mleko i mieszać ręką tak długo, aż zacznie się lekko lepić, a formowane kształty nie będą się rozpadać. Uformować wałeczki(...)ugniatając dokładnie masę, żeby była jak najbardziej zbita. Odstawić. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę mleczną (w szerokim rondlu wlać wodę do wysokości 1/4 lub 1/3. Zagotować. Na rondel położyć albo drugi rondelek mniejszy albo miskę żaroodporną. Naczynie z czekoladą nie powinno dotykać tafli wody. Zmniejszyć ogień do minimum. Połamać czekoladę na kawałki i włożyć do SUCHEGO małego rondelka/miski. Para wodna
Moja Delicjakocha czekolady? Czy dbając o szczupłą sylwetkę trzeba całkowicie z niej zrezygnować? Nie! Oczywiście nie możemy się opychać słodyczami do upadłego, ale kilka czekoladek od czasu do czasu to nic strasznego. Warto jednak pamiętać, że jeśli już decydujemy się na małe co nieco, lepiej je przygotować w domu. Pozbędziemy się tym sposobem zbędnej chemii i cukru dodawanych do sklepowych produktów(...)Wybierajmy czekoladę dobrej jakości, najlepiej gorzką o wysokiej zawartości kakao (min.70%). Takie słodycze mogą też być świetnym prezentem! Obdarowana osoba na pewno doceni własnoręcznie wykonany prezent;) Gorzka czekolada – zawiera cały zestaw bioaktywnych składników. Zawiera przeciwutleniacze, mogące zmniejszać prawdopodobieństwo wystąpienia chorób układu krążenia. Ponadto chroni przed zakrzepami, obniża wysokie ciśnienie krwi, uszczęśliwia (pobudza wydzielanie hormonów szczęścia). Jeśli lubimy czekoladę
Powiedz dietom niedalej, pozwalamy na zmianę miejsca. Po figurkach przyszła pora na opakowania z czekoladek, oczywiście ze sreberkami. Pewnie część z Was też je zbierała. Pamiętam mój zachwyt nad pierwszym opakowaniem czekolady, które zaskoczyło mnie także kształtem - bo kto słyszał o trójkątnej czekoladzie?! Ale dziś Toblerone nikogo nie dziwi. W pudełku po bombonierce, wśród sterty papierków było też opakowanie po niewielkiej czekoladce(...)rysunkową postacią smoka imieniem TELESFOR. Coraz częściej wydaje mi się, że to jedynie twór mojej wyobraźni, bo nie licząc własnego przekonania, nie znam nikogo kto pamiętałby tą czekoladę - a może ktoś z Was też miał kolekcję z Telesforem? Niestety i tego zbioru już nie mam. Pewnie uczucie sentymentu i przywiązania nie było jeszcze u mnie na tyle silne
KUCHARNIAduże ilości pektyn), do sałatek, surówek, ciast, deserów, mięs… i nie tylko. W kuchni znalazły również zastosowanie liście winogron, do przygotowania gołąbków. Mój sposób na czerwone winogrona w czekoladzie i pistacjach. Składniki: - ok. 400g czerwonych winogron - 100g białej czekolady - 80g czekolady deserowej - pistacje niesolone - uprażone wiórki kokosowe Umyte winogrona osuszamy papierowym ręcznikiem. Białą czekoladę(...)rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Orzeszki pistacjowe rozdrabniamy na kawałki (nie za drobne) i przesypujemy do miseczki. Partiami wrzucamy winogrona do miski z rozpuszczoną białą czekoladą, dokładnie obtaczamy i pojedynczo przekładamy do miesczki z pistacjami (najlepiej w orzechach zrobić dołek). Zanurzamy do połowy i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Do drugiej miseczki wsypujemy prażone wiórki kokosowe i tak samo
mojewypiekiinietylkoujmuje. A smak... Moi drodzy, przy jedzeniu tych serniczków trzeba przymknąć oczy, zapomnieć o całym świecie i po prostu delektować się tym smakiem. Biała warstwa, najsłodsza, z białą czekoladą, C. się nią zachwycił. Mleczna, lekko alkoholowa, trochę orzechowa, mi smakowała najbardziej. Ostatnia, nieco bardziej wytrawna, cudownie balansuje słodycz dwóch pierwszych. Wszystkie bardzo delikatne, leciutkie, rozpływają się na języku... Najlepiej smakują(...)wrażenie na najbardziej wybrednych gościach. Jedna rzecz - rozmiar. Nie ma szans, żeby wcisnąć w siebie całego takiego rożka po obiedzie. A i po dłuższej przerwie może być ciężko - tyle czekolady potrafi nasycić... I choć deser jest naprawdę lekki, to jednak sycący. Można więc zrobić dwanaście mini rożków, jeśli ktoś ma cierpliwość. Albo przygotować deser w szklankach lub małej tortownicy - będzie
Pożeraczka, czyli raz adobrzekruche zostało przygotowane na bazie kawy i kakao, natomiast wnętrze tarty to duet serka mascarpone z jogurtem greckim oraz napar kawowy. Wierzch tarty zwieńczają wiórki czekoladowe wykonane z mieszanki czekolad mlecznej z deserową. Całość nie jest zbyt słodka, lecz dość intensywna w smaku, a jeden kawałek tarty jest mocno sycący. Przepis można wykorzystać w formie o średnicy 28cm. Tarta kawowa(...)posypania ciasta masa kawowa 250g serka mascarpone 100g jogurtu greckiego 50g cukru 2 jajka 20g mąki ziemniaczanej 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej + 2 łyżki gorącej przegotowanej wody wiórki czekoladowe 40g czekolady mlecznej 40g czekolady deserowej Wykonanie: CIASTO KRUCHE - kawę rozpuszczalną, jeśli jest w granulkach, rozdrobnić na piasek - mąkę, kakao, cukier puder przesiać, dodać kawę, zimne masło oraz żółtko, składniki posiekać razem
Smakołyki Berenikiwarstw. Jednak warto go zrobić, bo jest pyszny i mega słodki :) Ilość porcji: mała tortownica Składniki Masa serowo-czekoladowa: 1 kg wiaderkowego twarogu do sernika 200 g białej czekolady dobrej jakości 200 g mlecznej czekolady dobrej jakości 200 g gorzkiej czekolady (najlepiej dużej zawartości kakao) 150 g cukru pudru (lub więcej w zależności od upodobań smakowych) 6 łyżeczek(...)żelatyny w proszku 400 ml schłodzonej śmietanki kremówki Polewa: 100 g gorzkiej czekolady ( najlepiej dużej zawartości kakao) 100 ml śmietanki kremówki 1 łyżeczka masła Ser z wiaderka dzielimy na trzy równe porcje po mniej więcej 330 gram. Do każdej z nich dodajemy około 50 gram cukru pudru ( lub mniej według upodobań). Najciemniejszą (gorzką) czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy
Kolizje SmakówMuffin to słodki wypiek w kształcie babeczki. Ciasto na muffinki powstaje z mąki, jajek, cukru, nabiału oraz tłuszczu. Do tak przygotowanego ciasta dodawane są bakalie, czekolada bądź owoce. W muffinkach łączyć można bardzo wiele różnych dodatków, wszystko zależy od tego co akurat mamy dostępne w domu bądź od pory roku. I tak ja w sezonie wiosennym oraz letnim najczęściej sięgam(...)świeże owoce . W moim domu bardzo popularne są muffinki z truskawkami , wiśniami, malinami oraz borówkami. Te owoce łączę często z czekoladą, zarówno białą jak i mleczną. Poza sezonem na świeże owoce robię muffiny czekoladowe, bananowe oraz dyniowe. Moja dzisiejsza propozycja dla Was to przepis na muffiny truskawkowe z białą czekoladą . Połączenie truskawek i białej czekolady sprawdza się za każdym razem
MeCooksDziś, w poniedziałkowy poranek, zaproponuję Wam dwa przepisy na zagospodarowanie tego, co z reguły umoszczone zostaje w paczkach świątecznych, z uszami wystającymi poza torebeczki. Czekoladowe zające i tabliczki czekolady w oprawie wielkanocnej i ilości zbyt dużej, by im podołać. Oto dwie tarty, bez pieczenia, na ciasteczkowych spodach, z masami czekoladowymi. Tarta czekoladowo - cytrynowa na jasnych Oreo, oraz(...)ciasteczek Oreo brownie. Obie pyszne, każda absolutnie inna, lecz procedura ich wykonania identyczna. Zachęcam, jeśli szukacie zastosowania dla nadmiaru świątecznych odsłon produktów czekoladowych. Tarta jasna, z białą czekoladą Schogetten o smaku cytrynowym Składniki: Spód z ciasteczek: 12 ciasteczek Oreo jasnych 3 pełne łyżki miękkiego masła Masa czekoladowa: 300 ml śmietanki 30 % 100 gram białej czekolady
Kronika PiekarnikaZapraszam na tort z lekkim krem na bazie śmietanki kremówki, serka mascarpone oraz pysznej białej czekolady oraz z puszystym aromatycznym kremem jagodowym. Dzięki uprzejmości oraz zaufaniu firmy Helio otrzymałam kolejny raz przesyłkę pełną znakomitych produktów z których powstał pyszny tort jagodowy! Składniki na tortownicę o średnicy 28 cm: Biszkopt jasny: 5 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa 150 g cukru(...)łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt ciemny: 3 jajek (rozmiar M), temperatura pokojowa ½ szklanki cukru ½ szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem mascarpone z białej czekolady: 200 g białej czekolady 250 g słodkiej śmietany 36% 250 g serka mascarpone, schłodzonego Krem jagodowy: 250g serka mascarpone 500g jagód 50g cukru pudru (lub 5 ¼ płaskich łyżeczek
Podróż w kulinariaBlondies to nic innego jak klasyczne brownie jednak z białą czekoladą. Ciasto idealne dla fanów białej czekolady i ciast na jej bazie. Blondies z migdałami to ciasto bardzo wyraziste w smaku, wilgotne, ciężkie jak to brownie, a jednocześnie delikatne i rozpływające się w ustach ...i te zatopione w nim kawałki czekolady, migdały... Blondies z Migdałami (Brownie z Białą Czekoladą(...)Migdałami) - Składniki: 160 g masła 160 g białej czekolady 3 jajka 1/2 szklanki cukru trzcinowego ziarenka z 1 laski wanilii (ewentualnie cukier waniliowy) 3/4 szklanki mąki pszennej szczypta soli ok. 80 g pokrojonej białej czekolady ok. 100 g blanszowanych migdałów cukier puder Blondies z Migdałami (Brownie z Białą Czekoladą i Migdałami) - Składniki: Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej - studzimy
Słodka Stronamąki tortowej 45 g mąki ziemniaczanej 203 g cukru szczypta soli Krem orzechowy 500 g serka mascarpone 500 ml śmietany kremówki 150 g posiekanych orzechów 100 g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej 5 łyżek cukru pudru Krem kokosowy 200 ml mleka kokosowego 100 ml śmietany kremówki * 350 g mascarpone 40 g wiórków kokosowych 100 g białej czekolady 60 g cukru(...)łyżeczka mąki ziemniaczanej 1½ łyżeczki żelatyny Nasączenie 200 ml wody mineralnej niegazowanej 2 łyżki cukru 5 łyżek wódki Krem do tynkowania tortu 400 g masła 82% 200 g czekolady białej Ganache 100 g czekolady gorzkiej 120 ml śmietany kremówki Biszkopt Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier
Wędrówki po kuchnibatoniki! Każde różnią się od siebie, jedne są lodowe, drugie są bez pieczenia a trzecie musicie upiec, ale wszystkie są wegańskie 😉 Które zjedlibyście najchętniej? Lodowy batonik mango z chrupiącą czekoladą Deser mango na patyku, niby lody, niby batony grunt, że smakują bosko i mają mega chrupiącą czekoladę. Ich wielką zaletą jest to, że możemy dodać do środka ulubione nadzienie(...)ilości jakiej nam się tylko zamarzy ❤ Połączenie smaków wymiata, mango-kokos-czekolada to zacne trio. Składniki: - mango - 400ml śmietanki kokosowej - 2 miarki odżywki białkowej (można pominąć) - 3 łyżki wiórków kokosowych - 2-3 łyżki mąki kokosowej - krem czekoladowy (u nas Choconutto) Polewa czekoladowa - 6 łyżek oleju kokosowego nierafinowanego - 6 łyżek kakao - syrop klonowy/daktylowy/miód 1. Mango zblendować ze śmietanką kokosową, dodać
Candy Pandasżaden problem! Zrób ciasto z patelni. Twoi goście nawet się nie zorientują, że nie było pieczone. Nie wierzysz ? To wypróbuj ten przepis - blaty a'la biszkopty z kawałkami gorzkiej czekolady smażone na patelni i przełożone masą śmietanową o smaku Kasztankowym. Pycha - efekt z pewnością Cię zaskoczy 😉 Mnie zaskoczył i to bardzo! Ciasto nie jest skomplikowane w wykonaniu(...)mieć piekarnika w domu, aby zrobić domowy torcik - same plusy 😉 Masę można wykonać dowolną, na jaką tylko ma się ochotę - wystarczy że w śmietanie kremówce rozpuści się ulubiony smak czekolady 🍫 P.S. Przepis mojego autorstwa. Składniki: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka octu 1 szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki oleju 50 g czekolady gorzkiej
Kuchnia MagdaLenyWeekend! Pora upiec jakieś ciasto, prawda? Otwieram sezon na dynię nowym przepisem na ucierane ciasto dyniowe z orzechami pekan i czekoladą. Skusiłam się na dynię hokkaido, bo są to stosunkowo lekkie dynie, takie na raz. Ciasto dyniowe z hokkaido smakuje jak zwykle bardziej czekoladą i orzechami, bo dynia jak wiadomo nie jest aż tak przeraźliwie aromatyczna. Przyznam jednak, że świeżo(...)wszystko wyjęłam wszystkie foremki na stół, bo w końcu musiałam się zdecydować na jakąś. Do dyniowego ciasta można użyć prażonych orzechów pekan. Moje dziecię przytargało ze sklepu pekany w czekoladzie, więc nie miałam innego wyboru i takie wrzuciłam do ciasta. W sumie przypadkowy pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę. Ciasto jest naprawdę pyszne, po prostu w dynię! Ciasto dyniowe jest
codojedzeniaWitajcie! Zawsze kiedy kupowałam sobie jakąś czekoladę do picia (taką do rozrobienia w domu) to zawsze daleko było jej do smaku tej z Pijalni Czekolady Wedla! Która jak dla mnie jest najlepszą pitną czekoladą! Dość długo szukałam tego smaku, kilka przetestowanych przepisów... I w końcu udało się ! Udało się stworzyć czekoladę, która w smaku przypomina tradycyjną czekoladę, którą(...)wymienionym lokalu ! Gwarantuje, że się nie zawiedziecie smakiem. Ba! Nawet Wam posmakuje! :) Składniki (na 4 porcje): 200 g śmietanki 30% 400 g mleka 3,2% 200 g gorzkiej czekolady WEDEL (2 tabliczki) dżem z czarnej porzeczki Przygotowanie: Do niewielkiego garnka wlewamy śmietanę oraz mleko. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie dodajemy podzieloną na mniejsze kawałki gorzką czekoladę i mieszamy szpatułką
Gotuj z Mąkąwidoczny, ale ławo rozpoznać kiedy krem jest już gotowy. Więcej informacji jak zrobić krem maślany na bezie szwajcarskiej znajdziesz Tutaj . Dodatkowo: ok 20 g gorzkiej czekolady ok 20 g białej czekolady 2 ciastka typu ‘pieguski’ Białą czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Przy pomocy małej łyżeczki nakładamy czekoladę na papier do pieczenia, tworząc(...)zależy od wielkości tortu). Zostawiamy do wystygnięcia. Następnie delikatnie odklejamy czekoladowe oczy i odwracamy płaską stroną do góry. Gorzką czekoladę również topimy w kąpieli wodnej. Przy pomocy wykałaczki robimy źrenice, ‘malując’ je na papierze do pieczenia. Możemy też namalować je bezpośrednio na ‘oku’ z białej czekolady. Musimy
Słodki PomysłPoniższe masełka a także wiele innych ciekawych produktów (np. wcześniej opisywane napoje Rebel Kitchen czy mąka kasztanowa Batom oraz suszone owoce Becla ) znajdziecie na slimstore.pl ! Naturalne Z białą czekoladą Nazwa: Masło orzechowe Basia Basia naturalne i z białą czekoladą Firma: Alpi Hummus Skład: Naturalne: orzechy ziemne. Z białą czekoladą: orzechy ziemne, biała czekolada, sól. Masa netto: 210g Wartości odżywcze: Naturalne(...)100g/ 580 kcal, tłuszcz – 46g, węglowodany – 12g w tym cukry – 6,2g, białko – 26g, błonnik – 7,2g, sól – 0,04g Z białą czekoladą: 100g/ 582 kcal, tłuszcz – 46g, węglowodany – 17g w tym cukry – 12g, białko – 23g, błonnik – 6,3g, sól – 0,18g Informacje dodatkowe: bez glutenu, bez oleju palmowego, bez cukru (naturalne) Sklep: slimstore.pl , inne sklepy internetowe, Delikatesy
Candy Pandasmrożone jagody. Nie miałam czasu wykorzystać tych owoców do ciasta, ale ochota na deser z nimi w roli głównej była nie do przezwyciężenia! Tak powstał genialny napój. Do czekolady z jagodami używam jogurtu – dzięki niemu ma orzeźwiający posmak, za którym przepadam. Dodałam też Inkę, która doskonale podbija smak czekolady (ta z błonnikiem dodatkowo nas nasyci na dłużej). Taka jogurtowa(...)czekolada jagodowa jest jeszcze lepsza niż napoje w słynnych pijalniach czekolady! Nie wiem czy napój ucieszy bardziej dzieci czy rodziców, wypróbujcie sami. Odżywcza czekolada do picia z jagodami: 100 g gorzkiej czekolady 2 łyżeczki zbożowej kawy Inki (najlepiej z błonnikiem) 250 ml śmietanki 30% 150 g jogurtu naturalnego 150 ml mleka 3/4 szklanki jagód (mogą być mrożone) listonic_type='fooddrink
Poezja smakuoczekiwań) Ilość porcji: 16 kawałków (forma 20 cm x 20 cm) Składniki: Masa jasna: 300 ml śmietanki kremówki 36% 250 g serka mascarpone 200 g białej czekolady (2 tabliczki) 120 g pszenicy w miodzie lub Nestle Kangus (3 szklanki) Masa ciemna: 150 ml śmietany kremówki 36% 200 g mlecznej czekolady (2 tabliczki) Dodatkowo: 140 – 200 g herbatników (w zależności(...)wielkości formy) 20 g pszenicy w miodzie lub Nestle Kangus (½ szklanki do posypania) Przygotowanie: Masa jasna: Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i odstawić do całkowitego wystudzenia. Ubić schłodzoną śmietanę kremówkę na sztywno. Następnie stopniowo dodawać po łyżce serka mascarpone ciągle miksując, aż powstanie śmietanowy krem. Do masy wlać wystudzoną czekoladę i zmiksować. Wsypać pszenicę i dokładnie wymieszać łyżką
KuchniaWeDwoje.plbardzo słodkie. Widząc przepisy na nie w internecie (jest ich już cała masa!to ciasto opanowało internety;)) odstraszała mnie właśnie ta słodkość, bo my przesłodzonych ulepków nie lubimy. Do czekolad dołożyć cukier i jeszcze dołożyć płatki w miodzie? Przesada, zdecydowanie przesada (jak dla mnie). Ale wróciłam do przepisu, który zapamiętałam jako pierwszy, a był to przepis na blogu www.przepisyjoli.com(...)płatki w miodzie ;) więc w mojej wersji przygotowałam je wysokie, a zamiast prażonej pszenicy w miodzie użyłam orkiszu ekspandowanego ("dmuchane" naturalne zboże, które nie wprowadza dodatkowej słodyczy). Masę z czekolady mlecznej zmieszałam z gorzką + dodałam startą gorzką do masy, by przełamać smak i zmienić wygląd w przekroju. Ta wersja jest nadal słodka, ale nie przesadzona, więc śmiało spróbuj
Kolorowy Przepisowniksmaku, kiedy polałam ciasto czekoladową polewą i posypałam lukrecją. Jeszcze do niedawna nie lubiłam lukrecji. Coraz częściej sięgam po tą przyprawę i coraz bardziej mi ona smakuje. Lukrecją z czekoladą ma fajny posmak zwłaszcza jeśli do czekolady dodam trochę soli. Słodycze i wypieki z lukrecją są bardzo popularne wśród Szwedów. Są to bardzo charakterystyczne wyroby i żeby je polubić może(...)zająć trochę czasu…25 lat…he, he… Czekoladowa krajanka to ciasto tortowe , które można upiec jako tort czekoladowy . Myślę, że ucieszę wszystkich tych, którzy uwielbiają czekoladę. W tym przepisie nie można narzekać na jej brak. Krajanka jest bardzo, bardzo czekoladowa! Moje dzieci podskakiwały z radości! Czekoladowa krajanka Składniki: foremka o rozmiarach
codojedzeniakoniecznie upiec mój czekoladowy mazurek 😋 Pyszne, maślane, kruche ciasto (do zagniecenia mikserem z końcówka do mieszania w 2 minuty lub ręcznie w kilka więcej, a do tego roztopiona mleczna czekolada z dodatkiem odrobiny niebieskiego barwnika - w ciemnej i jasnej wersji - to przepyszne połączenie. A najlepszy w tym wszystkim jest cudny wygląd mazurka, dzięki zrobionym na nim esom-floresom z czekolady(...)Możecie stworzyć swój własny mazurek, barwiąc czekoladę na wybrane przez Was kolory, także może on być niepowtarzalny i jedyny w swoim rodzaju! Taki mazurek na pewno oczaruje Waszą rodzinę i bliskich, przekonajcie się o tym sami :) P.s. A TU (klik) i TU (klik) znajdziecie równie obłędne mazurki w wersji z kajmakiem i lemon curdem 😙 SKŁADNIKI NA CIASTO: 180 g mąki
Słodko-Słony Świat Ilonyprze szczęśliwe, mogąc uczestniczyć w przedświątecznych przygotowaniach. Podstawą mazurka wielkanocnego jest kruche ciasto . Polecam zrobić klasyczne na maśle, bez dodatku spulchniaczy. Będzie idealnie kruche. Mazurek malinowy z białą czekoladą idealnie równoważy smaki. Wbrew pozorom, jego przygotowanie nie jest skomplikowane i bardzo pracochłonne. Kolejne etapy wykonanie niezwykle szybko, a sama dekoracja nie będzie koniecznie potrzebna, gdyż artystyczny wzór, który(...)być zdobiony "na bogato", użyjcie do dekoracji produkty w tych odcieniach białym i czerwonym. Mazurek będzie wyglądał niezwykle elegancko, bez zbędnego przepychu. PRZEPIS NA MAZUREK Z MALINAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ Składniki na mazurek z białą czekoladą i malinami: ( tortownica średnicy 25 cm ) Kruchy spód: 75 g mąki krupczatki 75 g mąki tortowej 100 g zimnego masła 50 g drobnego cukru
kolorowotorcikowoinne bo mogliśmy w nich uczestniczyć wraz z pociechami. Ja na te świetne wydarzenie udałam z się z bratanicą Zuzią, która bawiła się podczas tego wydarzenia wyśmienicie. Dla maestro czekolady E.Wedel przygotowała nawet specjalną laurkę ;-). Kiedy dzieciaki, mogły skupić się na kolorowaniu czekoladowych pisanek dorośli urzędowali w kuchni. A tam działo się na całego! Wszystkie przepisy, które przygotowaliśmy tego dnia(...)były związane z tematyką zbliżających się Świąt Wielkanocnych. W tym poście chciałam podzielić się z Wami przepisem na Pasztet na słodko z czekoladą i bakaliami. A w kolejnym poście podzielę się z Wami przepisem na najlepszą drożdżową babę i obłędnie dobry przepis na królika! PASZTET NA SŁODKO Z CZEKOLADĄ I BAKALIAMI: składniki: - 500g Torcika Wedlowskiego E.Wedel - 100 g prażonych
SMYKWKUCHNIŚwięto Zakochanych tuż, tuż. Zgodnie z powiedzeniem, że „przez żołądek do serca” warto przygotować dla swoich Połówek coś pysznego. Dla wszystkich fanów czekolady, mam właśnie coś takiego: wspaniałe ciasteczka czekoladowo-miętowe. Nas one oczarowały i z zadowoleniem stwierdzam, że dawno już żadne nie smakowały mi tak bardzo. Co prawda tuż po wyjęciu z piekarnika miałam obawy(...)będą zbyt gorzkie, ale gdy wystygły… niebo w gębie. Zaserwujcie więc takie „niebo” swoim ukochanym. Ciasteczka: 60 g gorzkiej czekolady dobrej jakości 110 g miękkiego masła 40 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżka ciemnego cukru muscovado (nie miałam) 1 żółtko dużego jajka 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka esencji miętowej (nie miałam, użyłam mniej więcej
Smaki Na Talerzużółtek ) i owoce takie jak borówki i czereśnie. Każdy kęs tego ciasta jest rajem dla podniebienia. Ciasto jest bardzo czekoladowe, więc polecam każdemu na poprawę humoru. A jak wiadomo czekolada podnosi poziom hormonu szczęścia i działa jak afrodyzjak ! Torcik może sprawdzić się jako tort urodzinowy. Jestem pewna, że po spróbowaniu niejedna osoba chciała by przepis! Składniki(...)tortownicę o średnicy 24 cm: Spód brownie: czekolada gorzka 100 gram czekolada mleczna 100 gram olej Kujawski 150 ml. orzechy włoskie mielone 3 łyżki orzechy laskowe mielone 2 łyżki mąka 1 szkl. jaja 5 szt. cukier muscovado 3/4 szkl. Mus czekoladowy: czekolada gorzka 100 gram masło 1 łyżka białka jaja 2 szt. śmietana kremówka 100 gram cukier muscovado
Kuchnia Pauletteszrobiłam jednak kopca lecz tradycyjny kształt tortu z jadalną ściółką leśną na wierzchu. Dla wielbicieli kruszonki to idealny deser. Nastepnym razem zrobię kuleczki w czekoladzie! Składniki: Kruszonka • 200 g masła • 4 szklanki mąki • 3 łyżki cukru • cukier waniliowy • 3 żółtka • 4 łyżki śmietany • szczypta soli • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 1 łyżka kakao Krem(...)masła • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego • cukier waniliowy • 5 łyżek maku • 100 g orzechów włoskich • 3 łyżki płatków migdałowych Dekoracja • 1 czekolada gorzka • 1 czekolada deserowa • kilka całych migdałów bez skórki • 1 łyżka płatków migdałowych Wykonanie: Kruszonka • Makę przesiać, wymieszać z proszkiem, solą i cukrem. • Masło zetrzeć na tarce z dużymi oczkami i rozetrzeć
To co kochamzaskakujący smakiem, prostotą i, co teraz bardzo modne, bezglutenowy. Podaję przepis na połowę porcji. 200 g migdałów (nie zdejmujemy skórki), 200 g cukru pudru, 10 jajek, 200 g czekolady deserowej, Migdały zetrzeć lub zmiksować. Czekoladę zetrzeć. Migdały ucierać z cukrem i żółtkami, dodając je po jednym. Do utartej masy dodać czekoladę, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać pianę(...)piekarnika, przełożyć na kratkę i odstawić do ostygnięcia. W oryginalnym przepisie tort należy polukrować. Ja przełożyłam go kremem czekoladowym. Krem: 500 ml śmietany kremówki (30 – 36%), 150 g czekolady deserowej, 50 g białej czekolady polewa: 70 g masła, 100 g czekolady deserowej, 50 g białej czekolady, Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (miskę z czekoladą ustawić nad garnkiem z gotującą się
królestwo garówTakie czekoladki to powrót do dzieciństwa, zabawa z czekoladą, fantazja odnośnie wypełnienia środka brzuszka takiej smacznej czekoladki. Takim "farszem" mogą być wiśnie, maliny, kajmak, orzechy, rodzynki, chałwa.... Mogą być też całe czekoladowe. Do tego kształt, który możemy sami im nadać. Dla Walentynki lub ukochanego Rodzica, Rodzeństwa - serduszka, dla koleżanki - kwiatuszki, buźki, dla dzieci - bałwanki, gwiazdeczki, słoneczka, misie. Ale najwspanialsze(...)słodkie cudeńka w domu. A wbrew pozorom to prosta czekoladowa sprawa. Sami możecie się o tym przekonać:) Składniki: (miałam 2 formy silikonowe, łącznie wyszło 27 czekoladek) +/- 200 g gorzkiej czekolady (użyłam pół na pół 85% i 99%) ok. 4 łyżki gotowej masy kajmakowej cierpliwość, mały pędzelek, szpryca cukiernicza, foremki silikonowe lub mini papilotki Uwaga! Wartość czekolady może się różnić
Zasmakuj Kuchnimoim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz… Polecam Ciasto czekoladowe z efektownym lukrem ! Ciasto to uwielbiają i mali i duzi. Ciasto czekoladowe z polewą z mlecznej czekolady i lukrem w fantazyjne wzorki, podbije łasuchy w każdym wieku. Ciasto upiekłam na blaszce o wymiarach : 36 x 20 cm. Składniki : 50 gramów kakao, woda – 8 łyżek, 175 g mąki(...)żeby wierzch się wyrównał. Po zdjęciu blaszki wystarczy delikatnie usunąć papier do pieczenia, który powinien odejść bez problemu. Kolejny etap , to polewa : Składniki : 100 ml śmietany kremówki, 2 czekolady mleczne, 1 biała czekolada, Ponadto potrzebny nam będzie : woreczek foliowy grubszy ( ja miałam specjalny rękaw cukierniczy. trójkątny mały , oraz patyczek -do robienia wzoru, Na małym ogniu podgrzewamy śmietanę kremówkę
Pysznosci Babci Basiktoś tutaj nie lubi czekolady!? Mam nadzieję, że nie znajdę takiej osoby i z wielką chęcią przygotujecie sobie podobny czekoladowy napój! :) Kokosowa czekolada to fantastyczne i bajkowe (te przymiotniki sprawiają, że poniższa czekolada staje się wręcz nierealistyczna :D) połączenie kokosa z czekoladą, które smakuje cudownie przepysznie! Miks koko-czeko jest jednym z moich ulubionych i nie ukrywam(...)dawna marzyła mi się taka właśnie gorąca czekolada! Żeby było jeszcze lepiej, na wierzchu ułożyłam "chmurkę" bitej śmietany z mleczka kokosowego i posypałam startą czekoladą . Oh, to po prostu było bardzo dobre :) Składniki (1 porcja): 150 ml mleka 2 łyżki mleczka kokosowego (Kuchnie Świata) 1 łyżka kakao prawdziwego, gorzkiego (Kuchnie Świata) 1 kostka czekolady gorzkiej 1 łyżka
Zdrowie na języku :Pklasycznego polskiego czy nowojorskiego sernika – jest lekki i bardzo, bardzo delikatny. Mało w nim sera, brak w nim jakiejkolwiek mąki, dodatkowego cukru i tłuszczu – unoszą go białka jajek, a czekolada nadaje mu waniliowy, słodki smak. Pod względem konstrukcji – bliżej mu do sufletu. Ubite na sztywną pianę białka jaj pełnią rolę głównego i jedynego spulchniacza, nadają formę i fakturę deseru(...)ziarnista. Serek mascarpone będzie za tłusty. Proporcje podane są na malutką blaszkę, o średnicy zaledwie 18cm. Na tortownicę powyżej 20cm użyjcie podwójnej ilości składników (6 jajek M, 250g czekolady, 250g kremowego serka, 4 łyżeczek przyprawy do sernika Delecty). Rozgrzewamy piekarnik do 170⁰C. Szykujemy sobie tortownicę – dno wykładamy papierem do pieczenia, a całą tortownicę od spodu zamykamy szczelnie
Karo in the KitchenWilgotne blaty ciasta czekoladowego, skropione aromatycznym likierem, przełożone kremem truflowym i ozdobione płynną czekoladą oraz świeżymi truskawkami... Mój Walentynek był wniebowzięty :) P.S. Pierwszy raz robiłam taką czekoladową dekorację wokół tortu i pewnie nie ostatni. Wygląda fajnie a przy tym jest bardzo łatwa do zrobienia. Ciasto na tortownicę o śr. 24 cm: 5 jajek 2 szklanki mąki(...)kopiate łyżki ciemnego, gorzkiego kakao 1/2 szklanki wody 1 szklanka cukru 1 łyżka proszku do pieczenia Krem: 500 ml śmietanki kremowej 36% 30 dkg cukierków truflowych tabliczka gorzkiej czekolady ( 90g) 250 ml serka mascarpone Dekoracja: 18 dkg gorzkiej czekolady ( dwie tabliczki) świeże truskawki Do nasaczenia użyłam likieru Amaretto - po 2 łyżki na każdy blat. Można nasączyć likierem rozcieńczonym z kawą
Maślane ciasteczkoBawienie się czekoladą nie wiem dlaczego zawsze mnie relaksuje. Wcale nie muszę jej jeść, aby poczuć się dobrze. Czyżby tworzenie czekoladowych smakołyków działało na mnie terapeutycznie? Może trochę, ale dzięki temu, że tak to lubię zawsze zyskuje na tym mój syn, bo wychodząc z kuchni pozostawiam po sobie czekoladowe pyszności. Tym razem zrealizowałam taki mój własny pomysł na nadzienie(...)już pomysł na kolejne. Jak smakuje? Hmm, prawie jak znane wszystkim michałki. Na początku miałam podać tylko w formie kulek, ale podczas przygotowania narodził się pomysł na tą nadziewaną czekoladę. Kulki też powstały, bo nadzienia wyszło dość dużo, a drugiej czekolady nie chciałam robić. Jak to wyszło? Synowi słów brakło, powiedział tylko, że zarąbiste, to za mało powiedziane. Tak naprawdę
Blondynka GotujeJakiś czas temu dostałyśmy do testowania nową linię czekolad Terravita z aż 70% zawartością kakao. Dostałyśmy do skosztowania kilka smaków takich jak ciemna czekolada, cytrynowa, pomarańczowa, miętowa, wiśniowa i chrupiące crunchy. Czekolady po odpakowaniu miały piękny intensywny kolor. Ciemna czekolada smakowała wyśmienicie, doskonale można było odczuć smak prawdziwej gorzkiej czekolady. Czekolady z nadzieniem miały go bardzo dużo. Smakowały przepysznie(...)czuć intensywny smak owoców, bez żadnego chemicznego dodatku. Gorzka stanowi idealną przekąskę na deser do kawy lub jako dodatek do domowych wypieków. Dla dzieci wyśmienicie nadają się ciemne czekolady z nadzieniem. Słodycz np. pomarańczy idealnie przełamuje gorzkość ciemnej czekolady. Przegryzka w formie takiej czekolady to fajne uzupełnienie diety dziecka bez podawania mu wszechobecnej chemii. Czekolady te dzięki wysokiej
Kolizje Smakówdobrego murzynka :D Oryginalny przepis zaczerpnęłam ze strony BBC Good Food , ale zmieniłam nieco proporcje: zwiększyłam ilość buraków, zmniejszyłam ilość cukru, dodałam więcej mąki i dorzuciłam tabliczkę czekolady. Posiekana czekolada pięknie się rozpuściła w cieście i było ono dzięki niej jeszcze smaczniejsze. Wierzch ciasta postanowiłam polać genialną polewą z białej czekolady, kremówki oraz żelatyny i zabarwionej na różowo sokiem(...)jest przepyszna, nie spływa z ciasta, ma bardzo delikatną, żelową konsystencję, a przy tym pozostaje idealnie śmietankowa. Ciasto możecie oczywiście przygotować bez tej polewy, albo polać je tylko czekoladą, oprószyć cukrem pudrem, jak wolicie. Ale byłoby szkoda... Bo polewa wymiata :D Na wierzchu zrobiłam esy-floresy na wzór jednego z buraczanych ciast, które dorwałam kiedyś
Słodko-Słony Świat IlonyKochani, czy zdarzył się Wam kiedyś taki stan, że czuliście dziki popęd do czekolady? Niepohamowaną chęć na coś słodkiego co zawiera dużo, dużo czekolady? Mnie się to zdarzyło dziś. Zresztą nie po raz pierwszy i nie po raz ostatni. Kiedy czuję, że TO mnie napada, omijam szerokim łukiem duże supermarkety i zaszywam się w domu. Bo wiem, że u mnie(...)się ot tak, po pstryknięciu palcami... do wszystkiego potrzebny jest dobry, sprawdzony przepis, osoba, która za nim stoi – szczególnie jeśli jest to Rewolucjonista, zjadacz bezglutenowych mąk i wysokiej jakości czekolady i ktoś taki jak ja, kochający jaglankę i dobrej jakości ziela. Jego książkę zdobyłam przypadkiem, podglądam wieczorami i pragnę, tak bardzo mocno pragnę jak on. A czego? Ano zdrowia! Szymon
Z Kuchni Do KuchniPrzepyszne, mięciutkie, czekoladowe babeczki z chrupiącą czekoladową niespodzianką. Ten przepis to zabawa smakiem Waszej ulubionej czekolady. Do wykonania tych smacznych muffinek, są potrzebne trzy tabliczki czekolady lub paczka kropelek czekoladowych i dwie tabliczki czekolady. Czy będzie to czekolada gorzka, mleczna czy biała… a może mieszana ?- to już zależy tylko od Was i Waszych czekoladowych upodobań. Niezależnie od tego(...)jaki rodzaj czekolady się zdecydujecie- babeczki będą pyszne i mocno czekoladowe! SKŁADNIKI NA BABECZKI CZEKOLADOWE (12 sztuk ) : 200 g. mąki pszennej 3 łyżki kakao 2 jajka 150 ml. mleka 100 g. brązowego cukru cukier waniliowy 80 g. roztopionego masła 100 g. czekoladowych kropelek lub posiekanej na drobne cząstki czekolady 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody dwie tabliczki czekolady
Domowe Tortyokazji Halloween zapraszam na bananowo-czekoladowe muffinki ozdobione słodką, czekoladową polewą z motywem pajęczyny :D Muffinki są bardzo smaczne, miękkie i pięknie pachną bananami. Roztapiająca się podczas pieczenia czekolada tworzy dodatkowo uroczy, marmurkowy wzorek :) Możecie trochę pobawić się w dekorowanie i zrobić np. białą pajęczynę na mlecznej czekoladzie lub też białą czekoladę zabarwić na pomarańczowo :) Za każdym razem efekt będzie(...)pająki nie zechciały się zadomowić ;) Składniki (na 12 sztuk): 250 g mąki pszennej 70 g cukru 2 jajka 1 1/2 banana (najlepiej dojrzałego, z ciemniejszą skórką) 50-60 g czekolady mlecznej 90 g jogurtu naturalnego 2 łyżki soku z cytryny 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej 4 łyżki oleju szczypta soli Dekoracyjna pajęczyna
MyCookBook.plMatcha to moje Love! Mój ulubiony smak, a te pralinki dla mnie są idealne! Ponad rok temu pokazywałam Wam różne połączenia białej czekolady z tą herbatą, więc dokładnie wiedziałam jaki będzie efekt, a herbaciany smak idealnie tu przełamuje gorzka czekolada. W tym przypadku nie użyję mlecznej do obtoczenia, bo czekoladki staną się niezmiernie słodkie. Przepis wyszukałam na Moje Wypieki(...)pamiętałam, że tam takie były. Tak jak wspomniałam przy Pralinkach Czekoladowych , spokojnie mogę użyć nazwy pralinki gdyż spełniają kryteria zawartości minimum 25% czekolady i oblane są czekoladą więc tu wszystko gra :) Niebawem zabiorę się za trufle, ale o nazwie i truflach opowiem następnym razem. Składniki na 12 szt: 200 g białej czekolady 1/4 szklanki (60 ml ) śmietany kremówki
Blondynka GotujeMorze Czarne to ciasto, którego powinni spróbować wielbiciele czekolady, szczególnie gorzkiej. Kakaowy biszkopt przełożony jest masą czekoladową na bazie mascarpone z kremem orzechowym i rozpuszczoną gorzką czekoladą. Od delikatnego kremu śmietankowego i bezy oddziela go, a właściwie łączy, warstwa wiśni w żelu i starta gorzka czekolada. Słodycz bezy i kremu śmietankowego przełamana jest goryczką kakao, dzięki czemu ciasto staje się(...)wykwintne i ma wyjątkowy smak. Jeśli jednak ktoś nie da się namówić na gorzką czekoladę, wystarczy w przepisie użyć czekolady mlecznej. To jedno z najlepszych moich ciast, więc szczerze polecam :) Biszkopt kakaowy: 7 jajek 200 g drobnego cukru do wypieków 5 łyżek mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao Białka oddzielić od żółtek i ubić
Trzeci talerzCzekolada plastyczna jest wspaniałą alternatywą lukru plastycznego ( klik ) . Tak jak dzieci przepadają za przeraźliwie słodkimi ozdobami wykonanymi z masy cukrowej ( bo to przecież głównie cukier puder) tak dorośli nie odmówią czekoladowej różyczki z toru. Technologia wykonania czekolady plastycznej, z której da się stworzyć figurki jest bardzo prosta. Na co drugim blogu kulinarnym znajdziecie tą samą proporcję - na 200 gr czekolady(...)należy wziąć 74 gramy syropu kukurydzianego*. Czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej, następnie dodać syrop. Wymieszać. Masę wyłożyć na papier absorbujący tłuszcz ( papier do drukarki świetnie się sprawdzi, niewoskowany papier śniadaniowy, torebka po cukrze- wewnętrzna strona bez druku), na kilka godzin odłożyć. Następnie zagnieść i można działać:) * Syrop kukurydziany można śmiało zastąpić syropem glukozowym, golden syropem bądź sztucznym miodem
kawawszklanceCześć Wam kucharze! Ja wiem, że ostatnio też było ciasto, po prostu nie mogę się powstrzymać. To jest chyba mój nowy ulubiony tort. Czekolada otoczona czekoladą, wysmarowana czekoladą i przykryta bezą, innymi słowy, bardziej ekskluzywna wersja tabliczki czekolady. Tak więc upieczenie tego tortu składa się z paru etapów. Ale przede wszystkim z zakupów. Na Biszkopt potrzeba nam: 7 jajek(...)pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 150-200 g cukru (kryształ) 2 czubate łyżeczki kakao Na Krem potrzeba nam: 200 g serka mascarpone 250 ml śmietany 30% 1 tabliczka gorzkiej czekolady 3-6 kostek czekoaldy mlecznej łyżka masła okruchy z wnętrza biszkoptu Na Bezę potrzeba nam: 3 białka 200 g cukru kilka kropel soku z cytryny Na Polewę : 1 tabliczka
Kuba GotujeLeśna pokusa to przepyszna tarta na kruchym czekoladowym spodzie, z wybornym, puszystym kremem z białej czekolady i całym mnóstwem leśnych, kwaskowych owoców. Poezja smaku! Tarta nie wymaga pieczenia, krem jest również bardzo prosty do wykonania. Idealne ciasto na upalne popołudnie. Kto się skusi ? ;) Polecam! Składniki: Ciasto: 300 g kruchych czekoladowych ciasteczek typu Oreo (najlepiej z czekoladowym nadzieniem(...)gorzkiej czekolady 50 g masła w temperaturze pokojowej Czekoladę połamać na małe kawałeczki. Ciastka wrzucić do blendera, dodać połamaną czekoladę i zmiksować. Miękkie masło dodać do pokruszonych ciastek i dalej miksować, aż powstanie jednolita wilgotna masa o konsystencji mokrego piasku. Dno formy do tarty o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylepić całą formę powstałą ciasteczkową masą (łącznie
maniapieczeniazrobiłam - opinia mojej siostry :) Tort zrobiłam specjalnie na jej urodziny, więc inaczej nie mogła mówić :D A co jest w nim takiego wyjątkowego? Mimo, iż jest pokryty dużą ilością czekolady wyszedł naprawdę delikatny, słodycz jest idealnie zrównoważona, po spróbowaniu ma się ochotę na więcej i więcej :) Składniki (na tortownicę o śr. 20 cm): Biszkopt: 4 jajka pół szklanki(...)ostudzonego kompotu z truskawek) 250 ml kompotu z truskawek (potrzeba ok. 200 g mrożonych truskawek do jego ugotowania) Polewa czekoladowa: 150 ml śmietany 30% do ubijania 100 g czekolady mlecznej 50 g czekolady gorzkiej Opaska czekoladowa: 80 g czekolady mlecznej 50 g czekolady gorzkiej Przygotowanie: Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania
Domowa Cookierenka Aginasz HIT, rozpływający się w ustach! Czekoladowa rozkosz, to pyszny deser bez pieczenia z orzeszkami, żurawiną i ciasteczkami owsianymi. Idealny, aby zaskoczyć ukochaną osobę w nadchodzące Walentynki (pamiętajcie, że czekolada to afrodyzjak). Deser bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Wymaga jedynie dłuższego pobytu w lodówce, dlatego lepiej go przygotować wieczorem. Składniki: 3 tabliczki czekolady mlecznej (użyłam mleczną z „fioletową(...)krową” :) ) 100g masła w temperaturze pokojowej 5 łyżek orzeszków ziemnych 5 łyżek żurawiny 190g ciasteczek owsianych Przygotowanie: Czekolada i masło koniecznie muszą mieć tę samą temperaturę. Masło zatem należy odpowiednio wcześniej wyjąć z lodówki. Kwadratową formę do pieczenia (najlepiej o boku 23cm – miałam prostokątną 24cm x 28cm) posmarować w kilku miejscach masłem (dzięki temu położony za chwilę
Moja DelicjaRozmarynowo-miętowy mus z białej czekolady polany czekoladowym sosem to istny raj dla podniebienia. Mus wymaga schłodzenia w lodówce, więc najlepiej przygotowania zacząć dzień wcześniej. Mus można podać w kieliszkach małych lub dużych (porcja dla ogromnych łasuchów), ale również można podać go na małych talerzykach w formie małej, słodkiej przystawki. Składniki musu: 25 g + 200 g śmietany(...)mleka 4 duże listki mięty 1 gałązka rozmarynu (długość około 10 cm) 100 g dobrej białej czekolady Składniki sosu czekoladowego: 50 g dobrej jakościowo czekolady gorzkiej (72% kakao) 40 g mleka (+ parę łyżek w razie potrzeby) Przygotowanie: Przygotować mus: 25 g śmietanki i 25 g mleka zagotować wraz z listkami mięty i połową gałązki rozmarynu (drugą połowę zachować
Moja DelicjaMotylki z czekolady to dekoracja, którą wykonacie dosłownie w kilka chwil, a efekt wygląda jak gdybyście spędzili nad nimi całe popołudnie. Czekoladowe ażurki można kupić w sklepach spożywczych, myślę jednak, że nie są warte swojej ceny, tym bardziej, że te zrobione w domu ogranicza tylko Wasza wyobraźnia :) Do ich zrobienia nie trzeba mieć specjalnych zdolności plastycznych - ja znalazłam i wydrukowałam(...)szablon motylków na papierze zanim zabrałam się do nakładania czekolady. Gotowe motylki wymagają odpowiedniego zaprezentowania dlatego przydadzą się jeszcze babeczki np. proste waniliowe z czekoladą i nieco kremu np. budyniowego . Prze zabraniem się do pracy warto zrobić szablon - można go narysować samemu lub wydrukować gotowy obrazek. Do wykonania ażurków możecie wykorzystać nie tylko czekoladę, ale także cukierki do roztapiania
CiastkozercyAnieli i muszę przyznać, jest rewelacyjny. Polecam :) Porcja jest dość spora, ale w razie czego można go zrobić z połowy porcji lub połowę piernika przełożyć marmoladą i górę polać czekoladą. Ale to już wedle uznania :) Składniki: 5 jajek 50 dag mąki 12 dag margaryny 12 dag cukru ½ szklanki śmietany 250 ml miodu (może być sztuczny) 1 łyżeczka sody 1 opakowanie(...)przyprawy do piernika 1 łyżka kakao ok. 600g marmolady 5-8 tabliczek czekolady* (można dać różne czekolady, ja mieszam gorzkie i deserowe) Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, a następnie miód, śmietanę, sodę, przyprawę do piernika, kakao i mąkę. Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie mieszamy z resztą ciasta. Masę ciastową przekładamy do średniej wielkości blaszki, wyłożonej pergaminem. Pieczemy
Smakowy RajSzyszki z białej czekolady wymyśliłam niedawno, dla mojego brata i jego dziewczyny z okazji 8 marca :) mają fajnie, gdyż razem świętują dzień kobiet (brat ma wtedy urodziny :) A, jako że oboje lubią słodkie i białą czekoladę, to pomyślałam, że zrobię im coś pysznego :) Składniki: 300g białej czekolady 1 ½ szklanki ryżu preparowanego Biała czekoladę łamiemy lub kroimy w drobną kosteczkę(...)czym rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej, tzn. miseczkę, bądź rondelek umieszczamy nad naczyniem z gorącą wodą, w taki sposób, by naczynie z czekoladą, nie dotykało powierzchni wody. W innym przypadku, czekolada może, (choć nie musi) nam się zwarzyć. Czekoladę mieszamy tak długo, aż się całkowicie rozpuści. Gdy już będzie płynna wkładamy naczynie z czekoladą, do innego naczynia z zimną wodą
Smakowy Rajsmaku pomarańczowym, które nie było twarde jak w kupnych pralinkach. Nadzienie było o konsystencji kwaśnej śmietany. Jak dla mnie bajka. Składniki: 2 tabliczki gorzkiej czekolady 1 tabliczka mlecznej czekolady 7 łyżek soku wyciśniętego z pomarańczy 90 ml śmietanki 30% Przygotowanie: Gorzką(...)czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej. Gdy się całkiem rozpuści odstawiamy i po lekkim wystygnięciu ponownie stawiamy garnek nad parę. Gdy nasza czekolada jest już dobrze rozpuszczona zabieramy się za przygotowywanie czekoladek. Ja do robienia czekoladek użyłam nic innego jak silikonowych foremek do lodu. Maczamy pędzelek (pożyczyłam od córki nowy pędzelek) w czekoladzie i wypełniamy
Amatorka kuchennaSernik na zimno z dodatkiem trzech rodzajów czekolady. Kremowy, puszysty, rozpływający się w ustach. SKŁADNIKI: (na tortownicę 28cm, blachę 24x24cm) 1/2 masła 1 szkl cukru pudru 1 kg twarogu sernikowego (u mnie President) 9 łyżeczek żelatyny 3/4 szkl zimnej wody 600 ml śmietanki 30% 100g czekolady gorzkiej (ja akurat nie miałam więc dałam mleczną+4 łyżki kakao) 100g czekolady(...)mlecznej 100g czekolady białej Uwaga: czekolady muszą być dobrej jakości bo niektóre najtańsze czekolady mają tak jakby kwaskowaty posmak, który może popsuć smak - wiem, bo sama raz popełniłam ten błąd:) Ponadto: biszkopty ewentualnie kakao słodkie do dekoracji (u mnie Puchatek) 1. Żelatynę zalać zimną wodą, odstawić aż napęcznieje. Następnie podgrzewać ją aż do całkowitego rozpuszczenia. 2. Masło utrzeć
Kto ugości moich gości?Składniki na jasny krem Gianduja: 150 g białej czekolady 10 g mlecznej czekolady 125 g margaryny 200 g słodzonego mleka skondensowanego 50 g drobno mielonych orzechów laskowych Dodatkowo: 200 g mlecznej czekolady Amanda to słodkie i bardzo delikatne pralinki. Na pewno zadowolą miłośników małych, czekoladowych pyszności. Ilość składników w przepisie wystarcza na przygotowanie około 25 szt. pralinek. Zaczynamy od przygotowania(...)jasnego kremu Gianduja. Mielone orzechy przełożyć do miski i dodać do nich mleko skondensowane, margarynę i czekoladę. Postawić miskę na garnku z lekko gotującą się woda i powoli wszystko roztopić, aż powstanie gładki i dobrze wymieszany krem (fot.1) . Po tym czasie miskę zdjąć i odstawić najlepiej do lodówki na minimum 2 godziny. W międzyczasie, rozpuścić na parze 200 g czekolady
Świat CiastaPrzepis na sernik na zimno z trzema rodzajami czekolady. Łatwo i szybko się go robi i nie trzeba go piec. Masę serową dzielimy na trzy części, mieszamy oddzielnie z roztopionymi czekoladami, dodajemy ubitą śmietanę i już sernik prawie gotowy. Teraz układamy warstwowo w formie, układamy herbatniki i czekamy, aż masa stwardnieje. Gotowe. Sernik jest pycha. Przyozdobiony czekoladą wygląda atrakcyjniej. Uważajcie(...)tylko, żeby sernik nie polewać dużą ilością czekolady. Możecie zrobić dowolne zygzaki, ale najlepiej nie grube, żeby sernik dał się łatwo pokroić. Składniki: ok. 10 herbatników 100g gorzkiej czekolady + trochę do dekoracji 100g mlecznej czekolady + trochę do dekoracji 100g białej czekolady + trochę do dekoracji 500g twarogu z wiaderka, twarożku śmietankowego lub Quark 300g słodkiej śmietany 30- 36% 3 łyżeczki
Z Kuchni Do Kuchni