wanilinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżeczki kakao szczypta soli olej Warstwa brzoskwiniowa: 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe 800ml wrzątku 1 łyżeczka żelatyny Masa czekoladowa: 100g mlecznej czekolady 500ml śmietany 36% 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny 4 łyżki mleka Poncz: 100ml syropu z brzoskwiń 20ml wody Polewa: 150g mlecznej czekolady 4 łyżki śmietany 30% 1 łyżka(...)800ml wrzątku, pozostawić do lekkiego stężenia. Po tym czasie dodać brzoskwinie i dokładnie wymieszać. 3. Masa czekoladowa: Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier dalej ubijając dodać rozpuszczoną czekoladę w kąpieli wodnej i rozpuszczoną w mleku żelatynę (żelatynę zalać mlekiem, pozostawić do napęcznienia, następnie podgrzać w mikrofali) . Całość dokładnie wymieszać. 4. Poncz: Syrop z brzoskwiń wymieszać z wodą
Szalona Kuchnia EwelinySłodkie kuleczki o delikatnym smaku kokosa z ukrytym migdałem otoczonym aksamitnym kremem. Składniki: 100g białej czekolady 200ml śmietanki 30% 70g masła extra 6 łyżek mleka w proszku 100g wiórków kokosowych 80g kokosowych wafelków w białej czekoladzie 3 łyżki likieru kokosowego Dodatkowo: 20sztuk łuskanych migdałów 100g wiórków kokosowych Wykonanie: 1. Do rondelka wlać śmietanę, dodać masło i lekko podgrzać(...)masło się rozpuściło. Następnie zdjąć z ognia i dodać pokruszoną czekoladę, mieszać do momentu rozpuszczenia czekolady, następnie pozostawić do wystudzenia. Po tym czasie dodać mleko w proszku, wiórki kokosowe, pokruszone wafelki i likier kokosowy. Całość dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na około 60 minut. 2. Migdały zalać wrzątkiem, pozostawić na 10 minut, a następnie przełożyć
Szalona Kuchnia Ewelinybardzo prosta i co najlepsze nie wymaga pieczenia. Składniki na spód: 16 dkg ciasteczek typu Oreo 12 dkg kruchych ciastek kakaowych 7 dkg roztopionej gorzkiej czekolady 4dkg roztopionego masła + masło do posmarowania formy na krem czekoladowy : 1/4 szklanka wody 1/4 szklanki kakao najlepiej z wiatrakiem 1/4 szklanki cukru 200 ml śmietany kremówki(...)masła 20 dkg gorzkiej czekolady Przygotować formę na tartę o średnicy ok. 26 cm. Wysmarować ją masłem. Ciastka włożyć do malaksera, dodać roztopioną czekoladę i masło i dokładnie zmiksować na pastę. Powstałą mieszanką wyłożyć formę na tartę, uklepać i mocno docisnąć. W garnku wymieszać kakao, cukier i 1/4 szklanki wody. Stopniowo wlewając śmietankę mieszać aż powstanie
Fiołkowe Talerzenawilża i sprawia, że rozpływa się w ustach. Najlepiej upiec go dzień wcześniej. Zapraszam... Składniki na spód: 220g ciasteczek owsianych lub pełnoziarnistych 50g wiórków kokosowych 50g gorzkiej czekolady 100g masła ja dałam śmietankowe Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Ciasteczka zmiksować dokładnie malakserem. Dodać pozostałe składniki i zmiksować raz jeszcze. Dno tortownicy (23cm) wyłożyć dokładnie papierem(...)można dodać do masy. Składniki na masę serową: 700g tłustego twarogu zmielonego trzykrotnie (może być też ser sernikowy) 400ml mleka kokosowego- puszka 200ml śmietany kremówki 4 jajka 100g białej czekolady pasta kokosowa (ta wcześniej przygotowana) 1 szkl. cukru pudru Śmietane podgrzać i wrzucić pokrojoną drobno białą czekolade. Przykryć pokrywką i po 5 min. dokładnie wymieszać. Ostudzić. Wszystkie składniki bardzo dokładnie
Kubki smakuDziś dzielę się z Wami przepisem na pasztet. Już nie mogłam znieść woreczków z mrożonym, gotowanym mięsem. Zebrałam ich kilka, bo rosół u mnie minimum raz
Kuchnia w czekoladzieMUFFINKI bananami, to słodycze, do których lubię wracać ;-) Uwielbiam połączenie bananów i czekolady, zawsze dodaje jakieś orzechy lub migdały, lub masło orzechowe. Muffinki sprawdzą się idealnie jako słodkie śniadanie lub drugie śniadanie do szkoły. Są proste, smaczne i zawsze się udają. Są bardzo puszyste delikatnie wilgotne, lekkie i nieobciążające. Polecam! PRZEPIS NA MUFFINKI Z BANANAMI składniki(...)oleju rzepakowego - 1,5 łyżeczki sody - 1/3 szklanki mleka - 1/2 łyżeczki cynamonu - 1/3 łyżeczki kardamonu mileonego - 2 łyżki masła orzechowego ( u mnie z nerkowców) ponadto: 3/4 tabliczki czekolady + posiekane migdały W wysokim naczyniu umieść olej i żółtka, zacznij blendować masę. Istotna jest metoda, blender na sam dół, dotyka dna naczynia i miksujemy nie ruszając rączką, będzie nam się
SMYKWKUCHNIJakiś czas temu już wzięło mnie na przygotowanie "zielonych" klusek śląskich. Plan był taki, że dodam do nich zmiksowane liście świeżego szpinaku, ale jako że sklepy
Kuchnia w czekoladzieowocami, ale oprószony kakao i cukrem pudrem wygląda i smakuje równie kusząco! Y Mus czekoladowy wegański / 1 porcja Składniki: woda z cieciorki z puszki 400 g 100 g czekolady mlecznej 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka kakao bez cukru 1 łyżeczka cukru pudru szczypta soli Przygotowanie: Wodę z cieciorki (aquafaba) przelewamy do miski. Dodajemy szczyptę soli i ubijamy(...)pianę, stopniowo dodajemy cukier puder. W tym czasie roztapiamy w kąpieli wodnej czekoladę, podzieloną na mniejsze kawałki. Czekoladę studzimy. Czekolada ma być ostudzona, ale wciąż płynna Dodajemy do ubitej piany z wody po cieciorce. Mieszamy delikatnie szpatułką. Przekładamy do miseczki. Wkładamy na minimum godzinę do lodówki. Podajemy oprószone cukrem pudrem i kakao bez cukru. Zakupy prosto do domu
Moja smaczna kuchniachocolate cake '; 'Olive' z kwietnia 2010r). Lista możliwości i modyfikacji wydaje się nie mieć końca ( klik , klik , klik ), więc Sofijkowe ciasto dostało do towarzystwa czekoladę i karmel... TORCIK : Rozgrzej piekarnik do 180stC i przygotuj 2 foremki/tortownice 18cm lub 20cm (wyłóż papierem do pieczenia). Wsyp do miski 175g maki z proszkiem do pieczenia (self-raising(...)następnie odejmij 2 czubate łyżki i dopełnij czekolada w proszku. Dosyp 150g drobnego cukru, wbij 3 jajka i dodaj 175g masła, lub margaryny do pieczenia, bardzo miękkiego. Zmiksuj na gładka, kremowa masę, a jeśli wydaje się ona za gęsta dolej 1-2 łyżki mleka i zmiksuj jeszcze raz. Rozdziel ciasto pomiędzy foremki i piecz około 15-20 minut (trzeba sprawdzać
Lejdi of the houseBlondynkowata bliźniaczka ciemnego brownies. Blondies... Super proste, niebiańsko słodkie ciasto. Bazujace na białej czekoladzie i dodatku kwaskowatych owoców. Podobnie, jak to z mango i orzechami , albo z żurawinami , czy nawet to kokosowe , lub karmelowe , nieprawdopodobnie proste do zrobienia. Deser idealny - zamieszaj, wylej do foremki i piecz. A do pozmywania zostaje często tylko jedna łyżka i miska(...)Ideał? :) Przepis z bloga Love & olive oil . Składniki: (blaszka 20/20cm, czyli około 12 porcji) 200g białej czekolady, posiekanej, lub groszków czekoladowych do pieczenia 75g masła 2/3 szklanki granulowanego cukru 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 szklanka maki 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1 szklanka posiekanych truskawek Rozgrzej piekarnik do 170stC. Wyłóż blaszkę papierem
Lejdi of the housePrzedstawiam Wam atrakcyjnie wydany blok czekoladowy znaleziony w przepisach u Nigelli, nieco zmodyfikowany przeze mnie. Intensywne kolory pianek marshmallows w połączeniu z czarną czekoladą dają niesamowity efekt SKŁADNIKI: 300 g gorzkiej czekolady 125 g masła 150 g herbatników 100 g kolorowych pianek marshmallows 2 łyżki cukru pudru do posypania Czekoladę pokruszyć i razem z masłem włożyć(...)pokruszyć , dodać pianki , zalać masą i wymieszać.Blaszkę o wymiarach 20/25 cm wyłożyć papierem do pieczenia , przełożyć do niej masę lekko dociskając, na wierzch wylać odłożoną rozpuszczoną czekoladę. Wstawić całość do lodówki aby zastygło. Pokroić ostrym nożem w kwadraty, oprószyć cukrem pudrem więcej na : www.zmarcepanem.pl
Z MarcepanemMinęło już chyba z 15 lat kiedy jadłam je po raz ostatni. Nawet nie pamiętam. Za to ich smak siedział w mojej głowie cały czas i
Kuchnia w czekoladzieParę miesięcy temu na moim fp była zagadka odnośnie farszu do pierogów. Padało tyle propozycji, że głowa mała, ale tych właściwych nie zgadł nikt. Przynajmniej
Kuchnia w czekoladziePączki dla dorosłych... mocno alkoholowe - zarówno w cieście, jak i w nadzieniu znajduje się alkohol. Nadziane są budyniem o smaku bananowym i polane po wierzchu gorzką czekoladą. Budyń bananowy równie dobrze można zastąpić budyniem waniliowym lub czekoladowym. Pączki są naprawdę pyszne i znikają w mgnieniu oka. Długo utrzymują też świeżość, nawet na drugi dzień smakują jak świeżo usmażone. Polecam(...)budyniu bananowego bez cukru 1 i 3/4 szklanki mleka 1 kieliszek wódki 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru z wanilią Polewa: 2 łyżki masła 100 g gorzkiej czekolady Wykonanie: Ciasto: Mleko lekko podgrzewamy do temp. ok. 30 stopni. W podgrzanym mleku rozpuszczamy cukier oraz pokruszone drożdże i mieszamy z 1 łyżką mąki. Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce
Kuchnia MagdaLenyOstatnio na okrągło jem makaron. Pod różnymi postaciami- czasem jest to dodatek do zupy, czasem z serem, a bywa też tak, że stanowi podstawę "drugiego dania
Kuchnia w czekoladzie