przed nimi są znacznie mniejsze, dlatego i wyobraźnia zaczyna mi szaleć w tej nieodkrytej strefie i mam dla Was banalnie prosty przepis na bezglutenowe migdałowe ciasteczka z dodatkiem gorzkiej czekolady. W smaku przypominają trochę pieguski, a po ostudzeniu są idealnie kruche! Najpierw upiecz ciastka, następnie zrób sobie ulubioną herbatę lub czekoladę i delektuj się upojnym, zimowym wieczorem pod kocem(...)ryżowej 3 łyżki masła lub oleju kokosowego * 3 łyżki słodzidła zmielonego na puder (u mnie erytrytolu )** ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 łyżka zimnej wody Szczypta soli 2 kostki posiekanej gorzkiej czekolady Przygotowanie: Do miski dodaj mąki, słodzidło, szczyptę soli, masło, wodę oraz ekstrakt waniliowy. Zagnieść ciasto. Na koniec dodaj posiekaną czekoladę i dokładnie zagnieść. Wstawić na 20 minut do lodówki
Fabryka pomysłówNie mam ostatnio weny do pisania. Tyczy się to zarówno przepisów, jak i wstępów do nich. Chciałabym, ale głowa jakaś ciężka i nic do niej sensownego
Kuchnia w czekoladzieKażdego roku w okresie karnawału staram się przygotowywać coś innego dla swoich najbliższych. Mając na uwadze, że oponki smakują mi ogromnie, postanowiłam iść w tym
Kuchnia w czekoladziedodać mu elegancji zrobiłam nieco wyższy niż zwykle. W Środku mus cytrynowy z pomarańczami i lemon curd. Na wierzchu delikatnie cytrynowy krem maślany, drip z białej czekolady i rozetki z cytrynowego kremu. Ozdabiają go moje ukochane makaroniki, które piekę z zawziętością, marząc aby w końcu udało się zrobić je perfekcyjne. Torcik prosty i ekonomiczny(...)się zważył, ale nie przejmujcie się tym tylko ucierajcie dalej- to naturalny etap . Tort naponczowany jest słodką lemoniadą, ale możecie użyć alkoholu na przykład cytrynówki Drip (polewa) z białej czekolady 1 tabliczka białej czekolady 150 ml śmietany kremówki kilka kropel żółtego barwnika Podgrzać śmietanę kremówkę i do gorącej wsypać pokruszoną czekoladę. Odstawić na 10 minut, następnie dokładnie wymieszać. Dodać kilka
Piekarz-Kucharz-GarkotłukLubię desery wszelkie o czym już wiecie, ale przyznaję bez bicia, że panna cotty nigdy nie robiłam, a i chyba nie jadłam. Nie mam też porównania
Kuchnia w czekoladzieCiasto figowe to ciasto ucierane z dodatkiem orzechów i czekoladą. Ciasto ucierane praktycznie zawsze robię na maśle. Żadne substytuty nie smakują jak masło, więc po co je używać. Oczywiście za kostkę masła trzeba nieźle zapłacić i nie tylko w Polsce. To obecnie międzynarodowy trend. Cieszą się producenci margaryny, bo będą mogli jej więcej sprzedać. Cena margaryny jest o wiele atrakcyjniejsza(...)orzechów 150 g masła 200 g trzcinowego cukru 2 duże jajka 240 g pszennej mąki 50 ml rumu 1 łyżeczka sody oczyszczonej ½ łyżeczki proszku do pieczenia 100 g gorzkiej czekolady, 70% kakao szczypta soli Pokrój orzechy i figi (10 fig pokrój w plasterki i namocz w wodzie) na mniejsze kawałki i zalej rumem. Odstaw na bok. Zmiksuj masło z cukrem
codojedzeniaszczególnie posmak masła orzechowego. Możecie przyrządzić je właściwie z dowolnymi bakaliami (pamiętajcie jedynie, by w sumie bakalii było ok. 8-9 łyżek). Jeśli użyjecie płatków owsianych i czekolady bez glutenu to przepis stanie się także bezglutenowy. Dla kogo: dla dzieciaków do śniadaniówki dla lubiących przyrządzać domowe słodkości dla lubiących przepisy bez pieczenia Składniki: 200g masła orzechowego 100ml oleju kokosowego(...)100g gorzkiej czekolady (tabliczka) 200g miodu 3 szklanki płatków owsianych 3 łyżki rodzynek 3 łyżki jagód goji 3 łyżki wiórków kokosowych Wykonanie: W garnku rozpuszczamy olej kokosowy, dodajemy do niego masło orzechowe. Zdjąć z palnika, następnie dodać połamaną czekoladę i miód. Mieszać tak długo, aż czekolada się rozpuści. Dodać resztę składników. Wymieszać i wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
Mania WypiekaniaWersja domowa jest dużo smaczniejsza. A do tego frajda, że zrobiliśmy ją sami? Mniam ! Składniki (wychodzi ok. 400 ml kremu): 200 g orzechów laskowych 120 g mlecznej czekolady 120 g gorzkiej czekolady 1 czubata łyżeczka kakao 2 łyżki cukru pudru 20-30 g oleju kokosowego (1 łyżka to ok. 20g) Przygotowanie: Orzechy laskowe prażymy na suchej(...)rękach dzięki temu skórka łatwo zejdzie). Nie dodajemy orzechów ze skórkami bo nutella będzie gorzka). Obrane orzechy wkładamy do malaksera i miksujemy na płynną i bezgrudkową pastę. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Jeszcze lekko ciepłą czekoladę dodajemy do malaksera razem z pozostałymi składnikami. Miksujemy do uzyskania gładkiego kremu. Przekładamy do słoiczka i odstawiamy do stężenia. Ja swoją wstawiłam
Gotuj z MąkąŚwięta minęły, a po nich pozostały tylko zdjęcia. I choinka, która u nas ciągle jeszcze błyszczy setkami światełek. Prędko jej nie schowam, bo jak już wspominałam
Kuchnia w czekoladziesklepach Churreria, które bez problemu znajdziemy wszędzie tam gdzie dużo turystów i znanych miejsc. Churrosy można jeść same, ale głównie podawane są wraz z filiżanką gorącej prawdziwej czekolady. To niewątpliwie uczta dla podniebienia i masa kalorii. Ale są warte tego grzechu! Oj są warte! Churrosy znajdziecie również w wielu innych krajach takich jak: Portugalia, Francja, Turcja czy w Ameryce(...)szklanki mąki pszennej - szczypta soli - od 4 do 6 jaj kurzych (ja użyłam 4 sztuki rozmiar L) - 1 litr oleju do smażenia ponadto: - 1 tabliczka gorzkiej czekolady - 3 łyżki cukru - 1/2 szklanki mleka - 30 g masła - 3 czubate łyżki kakao lub karobu - 70 ml śmietanki W rondelku umieść wodę i masło, doprowadź do wrzenia dodaj mąkę, zaparz ją i energicznie
SMYKWKUCHNIwystygnąć. Po tym czasie nożykiem oddzielamy od formy i wyjmujemy, przekrawamy ciasto na 2 lub 3 równe części, w zależności od tego jak wyrosło. Polewa: 50g gorzkiej czekolady 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżeczki ksylitolu 2 łyżki kawy zbożowej np. Inka W małym rondelku umieszczamy połamaną na mniejsze kawałki gorzką czekoladę, ksylitol oraz olej kokosowy. Rozpuszczamy na małym ogniu(...)innego ulubionego dżemu kolorowe posypki, skórka pomarańczowa lub inne do posypania Każda z przekrojonych części piernika smarujemy wewnątrz kilkoma łyżkami konfitury, składamy całość, a górę polewamy roztopioną wcześniej czekoladą z dodatkami. Ja posypałam swój piernik kolorową posypką, ale możecie też wykorzystać skórkę pomarańczową lub zostawić czystą czekoladę. Piernika możecie także nie przekładać konfiturą, ale zapewnia ona dodatkową
Cooking MonsterOstatnio brak mi weny i chęci do gotowania :) Zdarza się każdemu, więc wybaczcie ;) Byście się nie gniewali zrobiłam wczoraj coś zupełnie dla mnie nowego. Wyczytałam w
Kuchnia w czekoladziepoprawia humoru jak delikatna, krucha tarta. Coś dla wielbicieli czekolady, bananów i bitej śmietany. Składniki na spód 2 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki cukru pudru 200 g masła, zimnego 2 żółtka 2 łyżki śmietany 18% Mus 120g gorzkiej czekolady, 80g masła, 5 łyżek bitej śmietany. Warstwa śmietanowa ½ l śmietany, ½ szkl cukru, 1 galaretka ananasowa, wiórki czekoladowe. 5 bananów Mąkę(...)formy, wylepić delikatnie boki foremki i podziurkować spód, aby zapobiec powstaniu górki. Ciasto należy ponownie schłodzić przez ok. jedną godzinę. Tartę piec 20minut w temperaturze 200ºC do zarumienienia. Czekoladę roztopić w garnku razem z masłem. Gdy lekko przestygnie dodać bitą śmietanę. Wylać na banany. Śmietanę ubić, na koniec dodać cukier oraz rozpuszczoną galaretkę w ½ szkl wody. Na spód tarty wykładamy
Słodki Zakąteknieziemsko słodkie, pyszne, puszyste, delikatne. Przyrządzisz je bez pieczenia. Jest bardzo proste w przyrządzeniu. Polecam wszystkim smakoszom słodkości. Składniki 400ml 30% śmietanki 250g serka mascarpone 250g herbatników 2 białe czekolady 2 mleczne czekolady 3 szklanki płatków Nestle Kangus dodatkowo jedna szklanka płatków na wierzch 300ml śmietanki podgrzać (nie gotować), następnie dodać połamaną białą czekoladę. Pozostawić na 5 minut, a następnie(...)mieszać aż do rozpuszczenia. Tak samo postępować z czekoladą mleczną. Tak przygotowaną śmietankę należy schłodzić przez 12 godzin. Po wychłodzeniu do jasnej śmietany dodać mascarpone i ubić na puszystą masę. Wsypać płatki i wymieszać łyżką. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, a na nim ułożyć herbatniki, które przykryć białą masą. Na tej masie ułożyć herbatniki, na niej ciemną maseę i udekorować
Słodki ZakątekKolejna odsłona sernika! Pyszny sernik z białą czekoladą pieczony na herbatnikach. Doskonały na każdą okazję. Polecam na każdą porę roku. Mało słodki w smaku i doskonały w konsystencji. Po prostu wyśmienity! Składniki: 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego 200g białej czekolady 1 cukier waniliowy 3 jaja 250g śmietanki 30% 150g cukru 1 budyń waniliowy Ponadto: 2 opakowania herbatników Czekoladę należy roztopić(...)poukładać herbatniki. Twaróg należy połączyć ze śmietanką i dokładnie blendować na idealnie gładką masę. Jaja należy ubić z cukrem a następnie stopniowo dodawać ser i na koniec czekoladę. Masę twarogową wylać na herbatniki. Piekarnik nagrzać do 175oC i pec w nim sernik przez 15min, a następnie zmniejszyć temperaturę do 140oC i piec przez 90min. Sernik po upieczeniu będzie
Słodki Zakątek