Późno już trochę, ale moje dziecko postanowiło znowu obudzić się o 22 i pomęczyć matkę... Więc jedną ręką klepałam przepis, a drugą próbowałam ukołysać. Mam nadzieję
Kuchnia w czekoladzieW tamtym roku postawiłam na truskawki. Nalewka z nich była pyszna i jeszcze troszkę zostało, więc przygotowanie jej odpuściłam. Nie mogłam się jednak oprzeć malinom, zwłaszcza
Kuchnia w czekoladzietakich jak żelazo czy mangan. Jest też dobrym źródłem kwasów tłuszczowych (kwas gamma-linolenowy, alfa-linolenowy, kwas linolowy, stearynowy, eikozapentaenowy, dokozaheksaenowy oraz arachidonowy) Składniki na 12 czekoladowych babeczek: 250g czekolady gorzkiej (ja użyłam tej o zawartości 86% kakao) 3 czubate łyżki masła orzechowego czubata łyżka spiruliny 2 czubate łyżki podprażonych pestek dyni szczypta soli Sposób przygotowania: Gorzką czekoladę rozpuść(...)mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Foremki do muffinek wyłóż folią spożywczą. Następnie wlej do każdej z nich połowę roztopionej czekolady. Wstaw do lodówki lub do zamrażalnika jeżeli ci się spieszy. Masło orzechowe zmiksuj z szczyptą soli, spiruliną oraz podprażonymi pestkami dyni. Przełóż do foremek a na koniec polej pozostałą czekoladą. Wstaw do lodówki na co najmniej pół godziny
wysmienityU kogo dziś rybka smażona na obiad? U mnie niby nie, ale dla Was mam surówkę idealną, która w sam raz wpasuje się właśnie do piątkowego
Kuchnia w czekoladziełyżki płynnego miodu lub syropu klonowego 2 łyżki dobrej jakości kakao np. VanHouten. (ilość kakao można zmniejszyć, jeśli używamy resztek ciemnych ciast tj. piernik, murzynek itp.) 1 łyżka czekolady w proszku albo Maltesers Hot Chocolate 2-3 łyżki dowolnego kremu orzechowego lub czekoladowego kilka kropli olejku rumowego, arakowego lub migdałowego Uwaga: jeśli chcecie uzyskać bajaderki z wyraźnym kokosowo-czekoladowym aromatem(...)ekstraktu. Duży wybór mleka kokosowego i śmietanki kokosowej jest np. w sklepie internetowym Kuchnie Świata . Tam też kupuję angielski krem czekoladowy Cadbury Choc Spread i Maltesers Hot Chocolate czyli czekoladę pitną o smaku kulek Maltesers. Do dekoracji opcjonalnie polewa czekoladowa wiórki kokosowe zmielone orzechy kolorowe posypki pałeczki czekoladowe Przygotowanie Ciasta, ciasteczka i resztki słodkich wypieków zmiksować w blenderze. W rondelku
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPogoda nie nastraja do niczego, pada, ciemno i obawiam się, że teraz już tak będzie. Uwielbiam jesień, ale gdy jest taka wiecie... piękna, ciepła i mieniąca
Kuchnia w czekoladzieWyobraźcie sobie połączenie bananów z białą czekoladą i lekkim posmakiem wanilii - mmm... pychota! Taki właśnie jest biały czekodżem . Już od dawna przymierzałam się do tego przepisu i w końcu nadszedł jego czas :) Jest świetny! Uwielbiam go dodawać do naleśników, deserów lub po prostu na kanapkę. Również spróbujcie. Gorąco polecam. 2 kg nieobranych dojrzałych bananów 50 ml wody 1 cytryna(...)cukier waniliowy 1 szklanka cukru 4 białe czekolady Banany kroimy w plasterki i wrzucamy do garnka. Dodajemy wodę i wyciśnięty z cytryny sok. Blendujemy na gładką masę. Wstawiamy na ogień i dodajemy połamaną w kostkę czekoladę i cukry. Gotujemy ciągle mieszając aż czekolada i cukry się rozpuszczą, czyli ok. 15 min. Gorący czekodżem przekładamy do czystych wyparzonych słoiczków
Krokusowy DomDzisiaj propozycja dla małych łasuchów. Babeczki z dodatkiem roztopionej czekolady, z dekoracją z pianek cukrowych. Babeczki skradły serca (a raczej podniebienia) moich dzieci. Proste i szybkie w wykonaniu, idealne na imprezy urodzinowe. Najlepsze do dekoracji byłyby mini pianki, niestety nie udało mi się takich znaleźć. Babeczki można udekorować wg własnego pomysłu. Zamiast babeczek możemy upiec ciasto w tortownicy lub keksówce(...)Wówczas wydłużamy czas pieczenia do 45-50 minut (do suchego patyczka). Inspiracja ze strony Kwestia Smaku . Polecam! Babeczki czekoladowe Składniki na 14 sztuk: 80g masła lub margaryny 100g czekolady (gorzkiej, mlecznej lub pół na pół) pół szklanki mleka 150g drobnego cukru do wypieków 170g mąki 1 łyżka kakao łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka Do dekoracji: roztopiona czekolada lub polewa
Smak mojej kuchnijakiej upieczecie. Cała filozofia tego ciasta to odmierzanie wszystkich składników jedną miarką, niepotrzebne więc żadne wagi i inne kuchenne wynalazki. Do bazowego przepisu możecie dodać dosłownie wszystko: owoce, czekoladę, orzechy i ze zwyklaka powstanie cudo- gwarantuję. Jeżeli chcecie dodać owoce to trzymajcie się zasady nie więcej niż dwa kubki pokrojonych owoców w kostkę 1 cm- dotyczy to gruszek, jabłek, brzoskwiń(...)czekolada- 100 g według mnie wystarczy, ale 200 g posiekanej czekolady ciasto też udźwignie; bakalie też maksymalnie 2 kubki. Za miarkę najlepiej posłużyć się opakowaniem po małym jogurcie naturalnym, ja produkuję jogurt sama więc za miarkę posłużyła mi mała miseczka. Wymiarów blachy Wam nie podam, miejcie po prostu na uwadze to, że ciasto podwaja swoją objętość podczas pieczenia, czyli
greenscarfDzieci pozwoliły mi wczoraj trochę popracować nad blogiem. Zdjęcia w większości poprawione, przepisy całe dwa napisane, więc by już nie odwlekać w czasie od razu je
Kuchnia w czekoladzieciastek typu pieguski? Kruche, maślane z czekoladą i innymi dodatkami? A jakby tak uczynić poniedziałek lepszym i zacząć dzień od upieczenia ciastek? Co Wy na to? Składniki: 2 szklanki mąki pszennej typ 500 1/2 szklanki cukru brązowego 1lyżeczka cukru waniliowego 1łyżeczka sody oczyszczonej 1tabliczka czekolady 1masło (200gram) kilka kropel ekstraktu waniliowego szczypta kardamonu Wykonanie: *rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza(...)misie utrzyj:masło, jajko,cukier i ekstrakt waniliowy. 2 Przesiej do masy makę oraz sodę oczyszczoną.Wyrób dłońmi masę. 3. Do michy z masą dodaj drobno posiekaną ulubioną czekoladę. 4. Wmieszaj czekoladę w masę na kruche ciastka 5. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układaj uformowane w kulkę wielkości orzecha włoskiego (albo większe jeśli Ci się nie chce) ciasteczka
U Fiolkirzyby,grzyby wszędzie grzyby :) A jak wszędzie to i u mnie. Chcę Wam dziś przedstawić przepis na rewelacyjne słodkie grzyby. Wyglądają prawie jak prawdziwe,są kruche,oblane czekoladą i nadziane kremem .Wymagają trochę czasu,ale warto je zrobić bo efekt jest wspaniały :) Do przygotowania grzybków będziemy potrzebować metalowych foremek na babeczki. Ja mam dość spore,więc moje grzybki(...)zachęcam do zrobienia własnego :) 200g masła lub margaryny 2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g sztuka 3/4 szkl cukru 750 ml mleka POLEWA *borowiki 200g czekolady mlecznej 100g masła 4 łyżki mleka LUKIER *muchomory *opcjonalnie 1 białko 1 łyżka soku z cytryny barwnik spożywczy czerwony cukier puder -tyle by lukier był gęsty DODATKOWO ciemna posypka
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuPowróciłam po "wczasach" u Rodziców. Teraz czas zająć się gotowaniem i pieczeniem, bo jakoś w mojej własnej kuchni lubię robić to najbardziej ;) W głowie kilka nowych
Kuchnia w czekoladziebananom chlebek bananowy jest tak słodki i nie potrzebuje dodatku cukru. Na dodatek banany czynią to ciasto bardzo wilgotne i mięciutkie. Możemy do chlebka dodawać różne dodatki: orzechy, żurawinę, czekoladę, bakalie, po prostu wszystko co uważacie, że będzie pasowało. Możecie zrobić chlebek całkowicie BEZGLUTENOWYM! Wystarczy, że ilość mąki pszennej podanej w przepisie, zamienicie na odpowiednik mąki bezglutenowej. Ciasto na pewno(...)świeżymi też się uda) 100 g miękkiego masła 4 jajka 1 łyżeczka cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 mąki pszennej Szczypta soli 50 g czekolady deserowej Jak zrobić chlebek bananowy? Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Banany rozgniatamy widelcem na ciapkę. W moim wypadku rozgniotłem trzy banany, a czwarty pokroiłem
Kuchnia Łukaszałyżek płynnego miodu (najlepiej lipowego) · ¼ szklanka ciepłego mleka (może być roślinne) DODATKOWO: · Gorzka lub mleczna czekolada PRZYGOTOWANIE: Piekarnik nagrzać do temp. 200 C. Do dużej miski wrzucić płatki owsiane. Śliwki i rodzynki drobniej pokroić i wrzucić do miski. Na dużej patelni podprażyć: sezam, płatki migdałów, wiórki kokosowe(...)dobrze ubić dłońmi. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 10 minut. Formę wyłożyć, masę przełożyć na blat i jeszcze ciepłą pokroić na kawałki. POLEWA (opcjonalnie) 8 kostek czekolady gorzkiej lub mlecznej rozpuścić w kąpieli wodnej z 1-2 łyżkami zimnej wody. Mieszać rózgą aż czekolada będzie gładka i lśniąca. W razie czego dodać więcej wody. Do gorzkiej czekolady można
Calzonella.com