czekolada - 27946 przepisów (strona:366/1864)

Ciasto figowe z orzechami i czekoladą 151

Ciasto figowe to ciasto ucierane z dodatkiem orzechów i czekoladą. Ciasto ucierane praktycznie zawsze robię na maśle. Żadne substytuty nie smakują jak masło, więc po co je używać. Oczywiście za kostkę masła trzeba nieźle zapłacić i nie tylko w Polsce. To obecnie międzynarodowy trend. Cieszą się producenci margaryny, bo będą mogli jej więcej sprzedać. Cena margaryny jest o wiele atrakcyjniejsza(...)orzechów 150 g masła 200 g trzcinowego cukru 2 duże jajka 240 g pszennej mąki 50 ml rumu 1 łyżeczka sody oczyszczonej ½ łyżeczki proszku do pieczenia 100 g gorzkiej czekolady, 70% kakao szczypta soli Pokrój orzechy i figi (10 fig pokrój w plasterki i namocz w wodzie) na mniejsze kawałki i zalej rumem. Odstaw na bok. Zmiksuj masło z cukrem

codojedzenia
Czekoladowe batoniki owsiane z goji, rodzynkami i kokosem (bez pieczenia) 152

szczególnie posmak masła orzechowego. Możecie przyrządzić je właściwie z dowolnymi bakaliami (pamiętajcie jedynie, by w sumie bakalii było ok. 8-9 łyżek). Jeśli użyjecie płatków owsianych i czekolady bez glutenu to przepis stanie się także bezglutenowy.   Dla kogo: dla dzieciaków do śniadaniówki dla lubiących przyrządzać domowe słodkości dla lubiących przepisy bez pieczenia Składniki: 200g masła orzechowego 100ml oleju kokosowego(...)100g gorzkiej czekolady (tabliczka) 200g miodu 3 szklanki płatków owsianych 3 łyżki rodzynek 3 łyżki jagód goji 3 łyżki wiórków kokosowych Wykonanie: W garnku rozpuszczamy olej kokosowy, dodajemy do niego masło orzechowe. Zdjąć z palnika, następnie dodać połamaną czekoladę i miód. Mieszać tak długo, aż czekolada się rozpuści. Dodać resztę składników. Wymieszać i wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia

Mania Wypiekania
Domowa nutella 277

Wersja domowa jest dużo smaczniejsza. A do tego frajda, że zrobiliśmy ją sami? Mniam !   Składniki (wychodzi ok. 400 ml kremu): 200 g orzechów laskowych 120 g mlecznej czekolady 120 g gorzkiej czekolady 1 czubata łyżeczka kakao   2 łyżki cukru pudru 20-30 g oleju kokosowego (1 łyżka to ok. 20g) Przygotowanie: Orzechy laskowe prażymy na suchej(...)rękach dzięki temu skórka łatwo zejdzie). Nie dodajemy orzechów ze skórkami bo nutella będzie gorzka). Obrane orzechy wkładamy do malaksera i miksujemy na płynną i bezgrudkową pastę.  Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Jeszcze lekko ciepłą czekoladę dodajemy do malaksera razem z pozostałymi składnikami. Miksujemy do uzyskania gładkiego kremu. Przekładamy do słoiczka i odstawiamy do stężenia. Ja swoją wstawiłam

Gotuj z Mąką
Sernik orzechowo kajmakowy z jabłkami 242

Święta minęły, a po nich pozostały tylko zdjęcia. I choinka, która u nas ciągle jeszcze błyszczy setkami światełek. Prędko jej nie schowam, bo jak już wspominałam

Kuchnia w czekoladzie
CHURROS! PRZEKĄSKA NA KARNAWAŁ! OBŁĘDNIE DOBRE ;-) 194

sklepach Churreria, które bez problemu znajdziemy wszędzie tam gdzie dużo turystów i znanych miejsc. Churrosy można jeść same, ale głównie podawane są wraz z filiżanką gorącej prawdziwej czekolady. To niewątpliwie uczta dla podniebienia i masa kalorii. Ale są warte tego grzechu! Oj są warte!  Churrosy znajdziecie również w wielu innych krajach takich jak: Portugalia, Francja, Turcja czy w Ameryce(...)szklanki mąki pszennej - szczypta soli - od 4 do 6 jaj kurzych (ja użyłam 4 sztuki rozmiar L) - 1 litr oleju do smażenia ponadto: - 1 tabliczka gorzkiej czekolady - 3 łyżki cukru - 1/2 szklanki mleka - 30 g masła - 3 czubate łyżki kakao lub karobu - 70 ml śmietanki W rondelku umieść wodę i masło, doprowadź do wrzenia dodaj mąkę, zaparz ją i energicznie

SMYKWKUCHNI
Piernik odchudzony 151

wystygnąć. Po tym czasie nożykiem oddzielamy od formy i wyjmujemy, przekrawamy ciasto na 2 lub 3 równe części, w zależności od tego jak wyrosło.   Polewa: 50g gorzkiej czekolady 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżeczki ksylitolu 2 łyżki kawy zbożowej np. Inka W małym rondelku umieszczamy połamaną na mniejsze kawałki gorzką czekoladę, ksylitol oraz olej kokosowy. Rozpuszczamy na małym ogniu(...)innego ulubionego dżemu kolorowe posypki, skórka pomarańczowa lub inne do posypania Każda z przekrojonych części piernika smarujemy wewnątrz kilkoma łyżkami konfitury, składamy całość, a górę polewamy roztopioną wcześniej czekoladą z dodatkami.      Ja posypałam swój piernik kolorową posypką, ale możecie też wykorzystać skórkę pomarańczową lub zostawić czystą czekoladę. Piernika możecie także nie przekładać konfiturą, ale zapewnia ona dodatkową

Cooking Monster
Rolada ziemniaczana z mięsem 374

Ostatnio brak mi weny i chęci do gotowania :) Zdarza się każdemu, więc wybaczcie ;) Byście się nie gniewali zrobiłam wczoraj coś zupełnie dla mnie nowego. Wyczytałam w

Kuchnia w czekoladzie
TARTA BANANOWA Z MUSEM CZEKOLADOWYM 180

poprawia humoru jak delikatna, krucha tarta. Coś dla wielbicieli czekolady, bananów i bitej śmietany. Składniki na spód 2 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki cukru pudru 200 g masła, zimnego 2 żółtka 2 łyżki śmietany 18% Mus 120g gorzkiej czekolady, 80g masła, 5 łyżek bitej śmietany. Warstwa śmietanowa ½ l śmietany, ½ szkl cukru, 1 galaretka ananasowa, wiórki czekoladowe. 5 bananów Mąkę(...)formy, wylepić delikatnie boki foremki i podziurkować spód, aby zapobiec powstaniu górki. Ciasto należy ponownie schłodzić przez ok. jedną godzinę. Tartę piec 20minut w temperaturze 200ºC do zarumienienia. Czekoladę roztopić w garnku razem z masłem. Gdy lekko przestygnie dodać bitą śmietanę. Wylać na banany. Śmietanę ubić, na koniec dodać cukier oraz rozpuszczoną galaretkę w ½ szkl wody. Na spód tarty wykładamy

Słodki Zakątek
CIASTO KINDER COUNRTY 165

nieziemsko słodkie, pyszne, puszyste, delikatne. Przyrządzisz je bez pieczenia. Jest bardzo proste w przyrządzeniu. Polecam wszystkim smakoszom słodkości. Składniki 400ml 30% śmietanki 250g serka mascarpone 250g herbatników 2 białe czekolady 2 mleczne czekolady 3 szklanki płatków Nestle Kangus dodatkowo jedna szklanka płatków na wierzch 300ml śmietanki podgrzać (nie gotować), następnie dodać połamaną białą czekoladę. Pozostawić na 5 minut, a następnie(...)mieszać aż do rozpuszczenia. Tak samo postępować z czekoladą mleczną. Tak przygotowaną śmietankę należy schłodzić przez 12 godzin. Po wychłodzeniu do jasnej śmietany dodać mascarpone i ubić na puszystą masę. Wsypać płatki i wymieszać łyżką. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, a na nim ułożyć herbatniki, które przykryć białą masą. Na tej masie ułożyć herbatniki, na niej ciemną maseę i udekorować

Słodki Zakątek
SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ 159

Kolejna odsłona sernika! Pyszny sernik z białą czekoladą pieczony na herbatnikach. Doskonały na każdą okazję. Polecam na każdą porę roku. Mało słodki w smaku i doskonały w konsystencji. Po prostu wyśmienity! Składniki: 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego 200g białej czekolady 1 cukier waniliowy 3 jaja 250g śmietanki 30% 150g cukru 1 budyń waniliowy Ponadto: 2 opakowania herbatników Czekoladę należy roztopić(...)poukładać herbatniki. Twaróg należy połączyć ze śmietanką i dokładnie blendować na idealnie gładką masę. Jaja należy ubić z cukrem a następnie stopniowo dodawać ser i na koniec czekoladę. Masę twarogową wylać na herbatniki. Piekarnik nagrzać do 175oC i pec w nim sernik przez 15min, a następnie zmniejszyć temperaturę do 140oC i piec przez 90min. Sernik po upieczeniu będzie

Słodki Zakątek
CIASTO BOUNTY 378

łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę: 3 szklanki mleka 1 budyń śmietankowy ½ szklanka cukru 20-25 dag wiórek kokosowych 1 kostka masła Ponadto: 1 czekolada deserowa ½ czekolady mlecznej 4 łyżki mleka Biszkopt : Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, ubić. Dodać kolejno żółtka i nadal ubijać. Na koniec dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie(...)gotującej się masy kokosowej dodać masło. Budyń rozprowadzić w ½ szklanki mleka i dodać do gotującej się masy kokosowej. Wszystko dokładnie wymieszać i zostawić do wystygnięcia. Polewa : Roztopić czekoladę wraz z mlekiem na parze. Biszkopt przekroić na 2 części. Na upieczone ciasto kakaowe, wyłożyć ostudzoną masę kokosowo-budyniowo. Na to wyłożyć drugą część ciemnego biszkoptu. Całość polać czekoladą i posypać wiórkami

Słodki Zakątek
KALORIA 215

liczących kalorie, to okres świąteczny jest dobrą wymówką, bo nie ma, co tu liczyć kalorii... Ciasto jest naprawdę przepyszne! Na dole chrupiący ciasteczkowy spód, krówkowa masa z czekoladą i na wierzchu bita śmietana obsypana skarmelizowanymi płatkami owsianymi.   Składniki na ciasteczkowy spód: 200 g kruchych maślanych ciasteczek 100 g płatków owsianych 50g wiórek kokosowych Garść mielonych orzechów włoskich(...)masła Składniki na masę czekoladową: 50 ml mleka 60 g masła 3000 g cukierków krówek mlecznych 2 łyżeczki kakaa 50 g mlecznej czekolady 200 g deserowej czekolady Składniki na masę śmietankową: 500 ml śmietanki kremówki 30% 250g serka mascarpone 2 płaskie łyżki cukru pudru Składniki na karmelizowaną posypkę: 20 g masła 100 g płatków owsianych błyskawicznych 50g wiórek kokosowych Garść

Słodki Zakątek
Zupa gołąbkowa 299

Nie wiem czy pamiętacie i czy w ogóle obserwujecie mój fp, ale pisałam tam jakiś czas temu, że brakuje mi już pomysłu na zupy. Chłopaki najchętniej

Kuchnia w czekoladzie
TORT MOKA 165

cukru Krem kawowy: ● 300 g miękkiego masła ● 180 g drobnego cukru ● 80 ml wody ● 1 jajko+ 5 żółtek ● 2-3 łyżki ekstratu kawowego Do dekoracji: ● 150 g czekolady (kawowej lub gorzkiej) ** ● owoce physalis (opcjonalnie) Przygotowanie biszkoptu: Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. W metalowej misce ubij trzepaczką rózgową jajka z cukrem do białości. Następnie postaw miskę na garnku wypełnionym(...)rozsmaruj kolejn ą warstwę kremu kawowego. Przykryj trzecim blatem biszkoptu, posmaruj kremem wierzch i boki ciasta, udekoruj resztą kremu przy użyciu rękawa cukierniczego.** Możesz dodatkowo wykonać wzorki z rozpuszczonej czekolady przy pomocy łyżeczki. Wstaw na minimum 1 godzinę do lodówki.  *Największa trudność w przygotowaniu tortu moka polega na odpowiednim przygotowaniu kremu maślanego. Masło do sporządzenia kremu powinno być miękkie

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Granola czekoladowa z żurawiną 181

Składniki (na 5 porcji) - pół tabliczki czekolady (ok. 50 g), - łyżeczka masła (ok. 5 g), - szklanka płatków owsianych (ok. 110 g), - 4 łyżki suszonej żurawiny (ok. 40 g). Sposób przygotowania 1. Czekoladę z dodatkiem łyżeczki masła rozpuszczamy w kąpieli wodnej. 2. Płatki owsiane prażymy na suchej patelni (kilka minut). 3. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy płatki owsiane i posiekaną żurawinę(...)masę rozkładamy na papierze do pieczenia i pozostawiamy do wystygnięcia. Granola czekoladowa jest bogata w: - błonnik pokarmowy (pochodzący z płatków owsianych), który daje uczucie sytości, - magnez (pochodzący z gorzkiej czekolady), który zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 41 g Energia: 167,9 kcal Białko: 3,3 g Tłuszcze: 5,9 g Węglowodany

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach