Awokado- kolejny owoc, którego powinnam jeść zdecydowanie więcej! Zwłaszcza jak mi ktoś ciśnienie podniesie, bo podobno całkiem nieźle radzi sobie z jego obniżaniem ;) Właściwości leczniczych jest
Kuchnia w czekoladzielubię marnować jedzenia, więc staram się wszystko wykorzystać. Tak ugotowany ryż smakuje podobnie jak znane belriso, jednak jest o wiele zdrowsze. Ja swojego nie słodziłam, dałam jedynie trochę gorzkiej czekolady, a na wierzch przygotowałam sos wiśniowy. Wiśnie i czekolada to naprawdę udane połączenie, a w takim wydaniu śniadanie będzie po prostu wyborne. Jego przygotowanie nie zajmie Wam dużo czasu(...)Składniki na 2 porcje: Pudding: Ok. ½ szklanki (ok. 100g) ryżu (u mnie basmati ) 1 szklanka mleka (kokosowe, krowie) – co lubisz 25g gorzkiej czekolady Sos wiśniowy: 120g mrożonych wiśni (lub świeżych wydrylowanych w sezonie) 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 3 łyżki wody ½ łyżki miodu/syropu z agawy Przygotowanie: Ryż przepłukać pod wodą. Zalać mlekiem i od zagotowania mleka gotować ok. 10 minut
Fabryka pomysłówCzekolada i orzechy to składniki, które zawsze wprawiają w dobry humor. Nie może ich zabraknąć także na Wielkanoc. Dobry nastój pojawi się sam, kiedy na talerzu znajdzie się kawałek pysznej babki czekoladowej z orzechami, którą Agata proponuje na święta. Zresztą to wypiek nie tylko w świątecznym duchu. Babka czekoladowa sprawdzi się podana tak po prostu, kiedy jesteśmy razem, więc dobrze(...)około 160 g) 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka 1 jajko 160 ml mleka lub jogurtu o temp. pokojowej 2 łyżki gorącej wody 100 g rozpuszczonej gorzkiej czekolady 2 płaskie łyżki kakao 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 100 g posiekanych orzechów 110 g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru (110 g) Wykonanie: Rozgrzewamy piekarnik do temp 175 stopni. Kawę rozpuszczamy
KulinarneImpresje.plTak jak obiecałam kilka dni temu przy okazji publikacji przepisu na zakwas, tak właśnie słowa dotrzymuję i przedstawiam Wam własnoręcznie ugotowany, pyszny, wielkanocny barszcz biały z
Kuchnia w czekoladzieJeszcze jedna, typowo wielkanocna propozycja na szybkie ciasteczka. Ja przygotowałam je tak naprawdę z tego, co było pod ręką ;) Już niedługo zaproszę Was na barszcz
Kuchnia w czekoladziebidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Ciasto czekoladowe z kaszy gryczanej Składniki: Kasza gryczana (ugotowana) – 200g Jajka – 5 sztuk Cukier – 150g Mąka – 150g Masło – 150g Czekolada gorzka – 150g Rodzynki – 2 łyżki Proszek do pieczenia Szczypta soli Wykonanie: Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie, a gdy kasza wystygnie zmielić ją w maszynce. Masło roztopić razem z czekoladą(...)Jajka ubić z cukrem na puszystą masę i stopniowo dodawać do niej przestudzoną, roztopioną czekoladę. Następnie dodać rodzynki, zmieloną kaszę i mąkę. Całość dokładnie i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy i piec około 45 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto można polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem
Kuchnia Bon Appetitpudru 3 łyżki śmietany 30% 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Warstwa czekoladowa: białka z 3 jaj 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka kakao 100g mlecznej czekolady 100g rodzynek Warstwa kajmakowa: 1 puszka masy kajmakowej krówkowej (510g) Polewa czekoladowa: 100g mlecznej czekolady 100ml śmietany 30% 1 łyżka masła Dekoracja: lukier z cukru pudru orzeszki ziemne bez soli(...)rozgrzanym do 190°C przez około 10 minut, a następnie pozostawić do ostygnięcia. 2. Warstwa czekoladowa: Białka ubić, dodać cukier, całość ubić na sztywną pianę. Następnie dodać kakao, startą czekoladę i rodzynki. Masę czekoladową wyłożyć na wystudzonym cieście i piec w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez około 20 minut. Pozostawić do ostygnięcia. 3. Masę kajmakową, podgrzać i rozprowadzić
Szalona Kuchnia Eweliny1201px) { .ads-right {margin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Deser czekoladowy – Składniki: śmietanka kremówka 36% – 250 ml czekolada mleczna – 100 g u mnie dodatkowo: truskawki, płatki migdałów (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Deser czekoladowy – Wykonanie: Czekoladę połamać na mniejsze kostki, przełożyć do miseczki, dodać 4 łyżeczki śmietanki kremówki(...)całość rozpuścić w kąpieli wodnej, cały czas mieszając aż do uzyskania jednolitej masy. Nieco ostudzić. Do roztopionej czekolady, lekko ostudzonej, ale wciąż płynnej dodać pozostałą resztę kremówki, wymieszać i wstawić do lodówki na ok. 30-40 minut, aż krem odpowiednio się schłodzi. Wyjąć masę z lodówki, przełożyć do misy miksera i ubić za pomocą końcówki do ubijania. Przełożyć krem
Kulinarne PrzebojeJeżeli nie jesteście mistrzami w pieczeniu lub nie macie dobrego piekarnika, skorzystajcie z tego przepisu. Połączenie budyniu śmietankowego, kremowego mascarpone, kruchych herbatników oraz startej czekolady jest wprost obłędne. Ciasto fajnie sprawdza się latem kiedy podajemy je bardzo mocno schłodzone. A zimą wyśmienicie smakuje z filiżanką ulubionej kawy. Myślę(...)masła (temperatura pokojowa) 500 ml zimnej śmietany kremówki 36 % 250 g mascarpone 0,5 szklanki cukru pudru 2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 50 ml ciepłej wody 30 g czekolady mlecznej 30 g czekolady gorzkiej Budyń waniliowy ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, tylko w 300 ml mleka i z 4 łyżkami cukru
kuron.com.plczubata) 150 ml oleju 1 łyżka kako + 1/2 łyżki mielonej kawy 1-2 łyżeczki kako + 1-2 łyżki kawy rozpuszczalnej 1-2 łyżki kawy inki Do dekoracji: 100 g czekolady deserowej lub mlecznej 50 g białej czekolady kuleczki zbożowe w czekoladzie np. z Delecty (nie konieczne) Kawę dozujemy tak aby wyszły nam trzy kolory ciasta. Jeśli brakuje nam jakiegoś(...)wylewamy na blaszkę zaczynając od najciemniejszego koloru. Babkę pieczemy w 180 stop przez około 45-50 minut do tkz. suchego patyczka. Wystudzoną babkę polewamy roztopionymi nad kąpielą wodną czekoladami, oraz obsypujemy np. czekoladowymi kuleczkami
Gotowanie...to proste !Dziś przedstawiam przepis na smaczną babkę migdałową z nutą pomarańczy. Bardzo aromatyczna i pyszna! Składniki: 100g białej czekolady 100g masła 1/2 szklanki cukru 3 duże jaja 40g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100g mielonych migdałów 2 łyżeczki skórki pomarańczowej Polewa: 100g białej czekolady kilka kropel aromatu pomarańczowego Masło oraz połamaną czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, ciągle mieszając, aż składniki(...)ubić z cukrem na puszystą masę, dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz zmielone migdały i startą na drobnych oczkach skórkę pomarańczową. Wszystko dokładnie wymieszać, dodać stopione masło i czekoladę. Na koniec dodać ubitą pianę z białek. Przełożyć do formy. Piec inut w 170oC do suchego patyczka. Jeżeli przygotowałaś/eś babkę z tego przepisu, bardzo proszę
Słodki Zakątekogień poszło bananowe brownie - przepis mnie zachwycił, a że wszystkie składniki miałam w domu - zrobiłam je od razu po przejrzeniu książki :) SKŁADNIKI 2-3 dojrzałe banany 2 tabliczki gorzkiej czekolady 150 g masła 3/4 szklanki cukru trzcinowego 2 jajka 2 niepełne szklanki mąki 1 płaska łyżeczka sody opcjonalnie: maliny świeże lub mrożone do przybrania (świetnie przełamują słodycz(...)czekoladę :)) PRZYGOTOWANIE Połamaną czekoladę wrzucamy wraz z masłem do garnuszka i rozpuszczamy, odstawiamy do ostudzenia. Cukier mieszamy z jajkami, dodajemy mąkę przesianą z sodą. Dodajemy rozgniecione widelcem na gładką masę banany i wystudzoną czekoladę.Wszystko razem miksujemy i przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (okrągła 20 cm, lub prostokątna 18x24 cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni
Moje Kuchenne RewelacjeNie uwierzycie co ja dla Was dziś mam ;) Perełka! Nie, nie dlatego, że niby bigos to perełka, a dlatego, że przygotował go mój własny, szanowny Pan
Kuchnia w czekoladzieSkładniki : 25 dkg masła lub dobrej margaryny lub pół na pół 2 jajka 3 łyżki cukru 10 dkg gorzkiej czekolady Sposób wykonania : J ajka ubij z cukrem na parze. Masło utrzyj na puszystą masę. Czekoladę połam na kawałki, rozpuść w kąpieli wodnej. Do utartego masła stopniowo dodawaj ubite jajka z cukrem, cały czas mieszając. Na końcu wlewaj cienkim strumieniem(...)rozpuszczoną czekoladę, cały czas mieszając. Czekolada nie może być za gorąca, bo nam roztopi masło ! Wymieszaj do całkowitego połączenia się składników. Gotowym kremem przekładaj ciasta, torty, ciasteczka. Życzę udanych wypieków
Przepisy i porady kulinarneBATONY KOKOSOWE Składniki: 1 puszka mleka kokosowego 180 g wiórek kokosowych 2 łyżki masła kokosowego 1 łyżka oleju kokosowego 2-3 łyżki cukru kokosowego lub innego 100 g gorzkiej czekolady + łyżeczka oleju kokosowego Przygotowanie batonów: 1. W rondelku umieścić wiórki kokosowe. Zalać je mlekiem kokosowym i gotować do momentu, aż wiórki wchłoną płyn. 2. Ugotowane wiórki wymieszać(...)kokosowym lub innym. 3. Wiórki kokosowe ostudzić i wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Schłodzoną masę kokosową formować w nieduże batoniki. Gotowe wstawić do lodówki. 4. Czekoladę połamać i przełożyć do plastikowej miski. Miskę ustawić na garnku z parującą wodą. Dodać 1 łyżeczkę oleju kokosowego i pozostawić czekoladę do zupełnego rozpuszczenia. Płynną czekoladą oblewać kokosowe batoniki. Batony
kolorowotorcikowo