Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Kuchnia w czekoladzieCiasteczka kruche z orzeszkami ziemnymi i czekoladą kojarzą mi się z dzieciństwem. Chodziłam z mamą pieszo bardzo daleko do cukierni oddalonej ok. 4 km od domu, żeby kupić podobne ciasteczka. Mówiłyśmy z mamą, że idziemy do cukierni na Demakową. Ulica nazywała się Demakowa. Dopiero 25 lat później dowiedziałam się, że powinnam mówić na ul. Demakowa - to było nazwisko, którego(...)drobnego do wypieków) 200g masła (zimnego), pokrojonego na kawałki 370g mąki pszennej jajko szczypta soli łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu waniliowego orzeszki ziemne - tyle ile zmieści się na ciasteczkach czekolada gorzka lub mleczna w zależności od preferencji Wykonanie w Thermomixie: Wszystkie składniki wrzucić do naczynia miksującego i włączyć na 30s/obrót 5 (w razie gdyby ciasto nie było jednolite czynność
Mania Wypiekaniamascarpone 4 łyżki cukru pudru 1 op. cukru wanilinowego 2 szt. śmietan-fix Nasączenie blatów: około 5-6 łyżek likieru Amaretto 1/3 szklanki mocnej herbaty ekspresowej Polewa: 100 g czekolady deserowej 3 łyżki oleju roślinnego 1 łyżka masła Do dekoracji: gwiazdki z czekolady świeża pomarańcza Zaczynamy od przygotowania blatów makowych. Jajka wyjąć wcześniej z lodówki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni(...)znów 1/3 kremu. Położyć drugi blat makowy, nasączyć pozostałym ponczem. Wierzch i boki pokryć kremem. Wyrównać (fot.4) . Wstawić do lodówki. Polać polewą czekoladową (roztopić połamaną na kosteczki czekoladę razem z olejem i masłem). Udekorować gwiazdkami z czekolady i świeżą pomarańczą. Przechowywać w lodówce. Źródło: kwestiasmaku.com drukuj przepis
Świat CiastaNie wyrobiłam z czasem, by przygotować Wam nowe zestawienie Sylwestrowych przekąsek. Mało tego, sama do końca nie wiem, co na jutrzejszy dzień zrobię, zwłaszcza, że plany
Kuchnia w czekoladzieW moim domu powoli czuć zbliżające się święta. Zakwas na barszcz czeka w lodówce, podobnie susz na kompot. Pierogi i uszka pomrożone, a piernik staropolski przełożony
Kuchnia w czekoladzieradość zbliżających się dni :) Do kulania! Gotowi? Start! Błyskawiczne cake pops na Święta na 18-20 sztuk Potrzebujesz: 250g kakaowych herbatników 4 łyżki Mascarpone 1 łyżeczka mielonego imbiru Polewy: czekolada deserowa/ biała czekolada 1 łyżeczka masła 1 łyżka śmietanki 30% Dodatkowo: patyczki do cake pops precelki posypki kruszone cukierki pisaki lukrowe Sposób przyrządzenia: 1. Zmiksuj/ pokrusz herbatniki do konsystencji mąki(...)Dokładnie wymieszaj herbatniki z mascarpone i imbirem na jednolitą masę. 3. Uformuj z masy kulki wielkości orzecha włoskiego i schłodź w lodówce ok. 1h. 4. Przygotuj polewy, rozpuszczając czekoladę i masło w kąpieli wodnej i dodając śmietankę. 5. Zamocz koniec patyczka w polewie i wbij go w środek schłodzonej kulki - schłodź w lodówce 15min. 6. Podgrzej delikatnie polewę
Kuchnia w Słońcu SkąpanaPokładałam w tym cieście , duże nadzieje, bo smaki fajne, bo bez pieczenia, bo z czekoladą… ale jednak coś nie do końca wyszło tak jak chciałam. Pomimo, że lubimy słodkie to ciasto wyszło dla nas, aż za słodkie. Nie odrazu, żeby nie dało sie zjeść Ale jednak po jednym kawałku można było czuć się lekko “zamulonym”. Wiecie czasem(...)łaciate”) – 180 g miękkiego masła DODATKOWO: – 0,5 puszki masy kajmakowej – 60 g posiekanych orzeszków ziemnych – 33 sztuki herbatników maślanych POLEWA: – 70 g czekolady (pomieszałam pół na pół mleczną z gorzką) – 70 ml śmietanki kremówki 30% Mleko wraz z cukrami wlewamy do garnuszka i doprowadzamy do wrzenia, oczywiście mieszamy, żeby cukier sie rozpuścił
Relaxtimekostka (200 g) masła 1/2 szklanki (125 ml) śmietanki kremówki 30% 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki przyprawy piernikowej 1 łyżeczka pasty waniliowej Polewa: 1 tabliczka (100 g) białej czekolady 2 łyżki (30 ml) śmietanki kremówki 30% Dodatkowo: pierniczki do dekoracji, przepis na pierniczki znajdziecie TUTAJ i TUTAJ Przygotowanie: 1) Pierniczki ułożyć na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia(...)żaroodporne z wodą, powinno to zapobiec pękaniu ciasta). Następnie ciasto wystudzić w wyłączonym, lekko uchylonym piekarniku. 7) Przygotować polewę: do rondelka dodać śmietankę kremówkę oraz połamaną na kawałki białą czekoladę i podgrzewać cały czas mieszając, aż do rozpuszczenia się czekolady. 8) Wystudzony sernik udekorować polewą z białej czekolady oraz domowymi pierniczkami i odstawić na kilka godzin do lodówki, najlepiej
Fitsweet.meBezglutenowe ciasto czekoladowe przełożone czekoladą z dżemem porzeczkowym. Pachnie wyśmienicie, a smakuje jeszcze lepiej. Czekolada idealnie łączy się smakiem z gryką. Zadowoli wymagające podniebienia. Oryginalny przepis znajdziecie w „Pyszne”, dodatku świątecznym miesięcznika Twój Styl. Składniki w temperaturze pokojowej: 170 g masła 130 g plus 250 g słodziwa: cukru, erytrolu, ksylitolu lub stewii 10 jajek, osobno żółtka i białka(...)mąki gryczanej 70 g kakao 1 łyżka cynamonu 1 łyżka kardamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru Nadzienie: 220 g dżemu porzeczkowego niesłodzonego (użyłam 100 % owoców, Łowicz) 100 g gorzkiej czekolady (użyłam 70%) 2 łyżki słodziwa 1 łyżka masła Masło ucieramy z 130 g słodziwa na puszystą masę. Stale ucierając dodajemy żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy słodziwo i ubijamy jeszcze
Kucharzycasmaczny. Uwielbiam to ciasto z dodatkiem powideł śliwkowych, bo jest on przez to bardziej wilgotny i nabiera fajnego smaku. Tym razem dodałam też napar z herbaty Teekanne wiśnia z czekoladą do podkręcenia smaku. Wyszło super ;-) Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Blaszka: 11,5 x 30 cm Składniki: 2,5 szklanki mąki tortowej 3 jajka L 1 szklanka powideł śliwkowych(...)masła 1/2 szklanki drobnego cukru 2 łyżki miodu 2,5 łyżki kakao 2 łyżki przyprawy do piernika 2 herbaty Desire wiśnia z czekoladą Teekanne 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Polewa: tabliczka gorzkiej czekolady 10 g masła posypka do dekoracji 1. Herbaty wkładamy do szklanki i zalewamy je wrzątkiem tak około 100 ml, napar ma być dość
kruche babeczkiłyżek cukru 1 opakowanie budyniu czekoladowego bez cukru 250 g serka homogenizowanego czekoladowego 1 łyżeczka kakao szczypta soli Dodatkowo: 200 g pierników nadziewanych w polewie ok. 30 g gorzkiej czekolady lukier (1 łyżka soku z cytryny + 3 łyżki cukru pudru) Wykonanie: Spód: Białko ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę. Pierniki drobno kruszymy, wrzucamy do miski, dodajemy roztopione masło(...)mieszamy mikserem. Na końcu dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką. Masę serową wykładamy na przygotowany spód, wyrównujemy i na wierzchu układamy, jeden przy drugim, pierniki nadziewane w czekoladzie, lekko dociskając. Czekoladowa masa serowa: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem. Do żółtek dodajemy porcjami zmielony ser, a następnie serki
Kuchnia MagdaLenypoprosiła o przepis na prosty sernik, który zrobi szał na stole, no i jest! Czy ktoś nie skusi się na Rudolfa z czerwonym noskiem? 😊 Serniczek jest korzenny z dodatkiem czekolady bez białego cukru Torras , na makowo-kokosowym spodzie. Precelki posłużą jako rogi (możecie użyć zwykłych, my mamy bezglutenowe) a cukierki jako noski. Oczęta natomiast możecie zastąpić czekoladowymi groszkami(...)Makowy spód -30g maku mielonego -50g mąki kokosowej -50g mąki ryżowej -1 jajko -mleko/woda Czekoladowy sernik -400g serka homogenizowanego -200g twarogu -100g gorzkiej czekolady z maltitolem Torras -2 pełne łyżki kakao -ksylitol -przyprawy korzenne -4 łyżeczki żelatyny lub 2 łyżeczki agaru + 1/3 wody Dodatkowo -bezglutenowe precelki -czerwone cukierki MAKOWY SPÓD 1. Suche składniki
Candy PandasZnowu przychodzę do Was nocą, bo w ciągu dnia nie udało się nawet włączyć komputera. Zresztą teraz niby jestem, a obok w pokoju urzęduje Adaś...
Kuchnia w czekoladziebędzie przygotowywał słodkie pancakes zarówno na śniadanie , jak i deser! Ja jestem zachwycona! Wy też sprawcie sobie taki sprzęt. Żeby pokazać Wam jak działa przygotowałam pyszne pancakes z płynną czekoladą w środku! Prawdziwe niebo w gębie! SKŁADNIKI: ( 8 szt ) * mąka pszenna – 1,5 szkl * proszek do pieczenia – 1 pełna łyżka * cukier – 2-3 łyżki * sól(...)szczypta * mleko 3,2% – 260 ml * wanilia – 1 laska * masło do natłuszczenia * mleczna czekolada – 150 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, a następnie roztopioną nakładamy porcjami na papier do pieczenia tworząc krążki ok. 4-5 cm. Mrozimy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Dodajemy ziarna wanilii i wlewamy jajka roztrzepane z mlekiem
Ostra na Słodko