Lubię ryż, choć wyjątkowo mało go jem. Dla siebie nigdy nie chce mi się gotować, a pozostali kręcą nosami i wytykają, że nie Chińczyki... Nie mam
Kuchnia w czekoladzierozpuścić w 4-4,5 szkl. gorącej wody, dodać pokrojone w małe kawałki pomarańcze, zostawić do ostygnięcia, pomarańcze obrać, pokroić na kawałki i usunąć skórki. PIANKA CZEKOLADOWA: • 100 g czekolady mlecznej • 30 g masła • 3 jajka • 1/4 szkl. cukru • 200 ml śmietanki 30% • 1,5 dużej łyżki kakao • łyżka żelatyny, rozpuszczonej w 1/5 szkl. gorącej wody Czekoladę z masłem rozpuścić(...)kąpieli wodnej, białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, dobrze zmiksować, do lekko ostudzonej czekolady dodać żółtka i wymieszać, następnie dodać połowę piany z białek, wymieszać, śmietankę ubić na sztywno z łyżką cukru, dodać do masy razem z resztą piany z białek i kakao, wymieszać łyżką, na koniec dodać ostudzoną żelatynę, dobrze wymieszać. PRZYGOTOWANIE : Gdy galaretka będzie lekko stężała wylewamy
KUCHNIA POLSKAlistki mięty Trufle pomarańczowe najlepiej przygotować kilka dni wcześniej. Składniki na ok. 30 szt.: - 60 g masła - skórka starta z 1 pomarańczy - 3 łyżki śmietanki 30 % - 200 g białej czekolady - opcjonalnie – odrobina barwnika pomarańczowego Czekoladę drobno kroimy i przekładamy do miski. Masło rozpuszczamy w rondlu, dodajemy skórkę z pomarańczy, gotujemy ok. 3 minut. Wlewamy śmietankę, gotujemy jeszcze ok. 2 minut(...)Gorącą masą wlewamy przez sitko na czekoladę. Zostawiamy na chwilę, aby czekolada się rozpuściła, następnie mieszamy dokładnie łącząc składniki. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Po wyjęciu formujemy kulki, które można obtoczyć, np. w brązowym cukrze demerara. Trufle przechowujemy w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku. Uwagi: Biszkopt upiekłam w tortownicy 26 cm, zwiększając powyższe proporcje
mojewypiekiinietylkoJesień daje się we znaki. Wystarczyło kilka dni Olka w przedszkolu i jesteśmy już drugi miesiąc zasmarkani. Nic nie przechodzi, a patrząc po sobie, to mam
Kuchnia w czekoladziePołączenie dyni z makiem okazało się świetnym pomysłem. Bardzo lubię makowce i ciasta z makiem , więc postanowiłam wypróbować dynię z makiem. Dyniowe ciasto świetnie pasuje na Halloween party. Polane czekoladą prezentuje się podobnie jak ciastka mumie . Ciasto z dynią i makiem Składniki: Prostokątna foremka 20 cm x 35 cm 250 g pszennej mąki 250 g cukru 1½ łyżeczka proszku(...)łyżeczka waniliowego ekstraktu 150 g masła, roztopionego 2 jajka 300 g puree z dyni 350 g masy makowej, może być gotowa i z bakaliami 2 białka 150 g białej czekolady Zmiksuj jajka z cukrem, waniliowym ekstraktem i solą. Dodaj rozpuszczony i przestudzone masło, zmiksuj. Dodaj dyniowe puree i zmiksuj jeszcze raz. Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamonem i gałką
codojedzenianajważniejsze, są bardzo smaczne Ciasteczka to dobra opcja dla osób unikających laktozy – tutaj masło zamieniłam na olej kokosowy (dzięki niemu ciasteczka pięknie pachną kokosem) i użyłam czekolady wegańskiej. Jeśli zależy Wam na tym, aby wyeliminować z nich jajko, dodajcie po prostu dwa banany zamiast dwóch (najlepiej jak będą bardzo dojrzałe) i troszkę więcej oleju kokosowego(...)sztuk 150 g puree z dyni 100 g oleju kokosowego jajko 4 łyżki miodu 350 g mąki orkiszowej dojrzały banan łyżeczka cynamonu łyżeczka proszku do pieczenia gorzka czekolada Olej kokosowy utrzyj z jajkiem, bananem i puree z dyni na puszystą masę. Do masy przesiej mąkę z cynamonem i proszkiem do pieczenia. Chwilę miksuj do połączenia się składników. Z przygotowanej masy
365 dni dookoła kuchniulubione owoce: maliny. W małych ilościach można sobie pozwolić na dosładzacz,bo inaczej jaglanka byłaby niedobra :) Śniadanie i deser w jednym - smacznego! Składniki na jaglankę z malinami i gorzką czekoladą (porcja): kasza jaglana 50 g maliny 70 g dwie kostki gorzkiej czekolady Przelać kaszę jaglaną wodą, aby pozbyć się goryczki. Ugotować zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Zetrzeć na drobnych(...)oczkach jedną kostkę czekolady. Udekorować malinami i wetknąć drugą kostkę czekolady
Karola gotujeWeekend rządzi się swoimi prawami i o ile w ciągu tygodnia mało piekę, no chyba, że mnie natchnienie jakieś dorwie, tak w niedzielę lubię zjeść coś
Kuchnia w czekoladzieCzłowiek żyje już dobrych kilkadziesiąt lat na tym świecie, a tyle potraw i smaków jeszcze przed nim nieodkrytych... Też tak macie? Mnie tak właśnie ostatnio wzięło
Kuchnia w czekoladzieniedzielny dzień. Zaraz po śniadaniu szybko zagniatam kruche ciasto. Zanim wyjdziemy na spacer i wspólny obiad, jeszcze zdążę upiec deser. Będzie maślana tarta. Kajmakowa, z dodatkiem twarogu, z białą czekoladą i orzechami włoskimi. Po udekorowaniu wierzchu całość oprószyłam jeszcze ziarenkami suszonej lawendy – wyszło czarownie! Maślana tarta posmakuje wielu amatorom słodkości. Jej kajmakowy smak cudownie rozpływa się na podniebieniu! Ciasto(...)cukier waniliowy 1 łyżka drobnego cukru do wypieków masa kajmakowo-serowa 250g twarogu (użyłam z Piątnicy) 200g masy krówkowej 1 łyżka śmietanki 36% kilka orzechów włoskich kilka kostek białej czekolady suszona lawenda (opcjonalnie) 1 figa Wykonanie Składniki na ciasto umieszczamy w misce, szybko zagniatamy. Formujemy kulę, owijamy w folie i schładzamy w lodówce przez ok. 30min. Schłodzonym ciastem wylepiamy formę
Raj dla Podniebieniajedliście dzisiaj na deser? Ja upiekłam pyszne ciastka owsiane z masłem orzechowym i czekoladą. Smakowały wybornie! Pewnie niedługo znowu powtórzę ten wypiek. Bardzo lubię owsiane ciasteczka jak również ciastka z masłem fistaszkowym , stąd zrodził się pomysł aby połączyć te dwa smaki w jeden. Ciastka owsiane są bardzo kruche. Upiekłam je z dodatkiem mąki migdałowej. Są chrupiące, pachną miodem, wanilią, orzechami(...)sody do pieczenia ¼ łyżeczki soli 4 łyżki orzechowego masła 60 ml kokosowego oleju 60 ml miodu 50 g trzcinowego cukru 1 jajko 2 łyżeczki waniliowego ekstraktu 100 g gorzkiej czekolady Nastaw piekarnik na 180ºC. Wymieszaj mąkę migdałową, rozdrobione siemię lniane, owsiane płatki, mąkę i sodę. W drugiej misce zmiksuj lekko masło orzechowe, jajko, olej kokosowy, cukier, miód, wanilię i jajko
codojedzeniamąki pszennej lub orkiszowej – 1 łyżeczka sody oczyszczonej – ½ łyżeczki proszku do pieczenia – 60 g kakao – 2 szklanki cukinii – 60 g posiekanej gorzkiej czekolady Na polewę – 100 g gorzkiej czekolady Sposób podania: – Maliny do dekoracji, konfitura z malin Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, sól, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną(...)przemian z jogurtem, mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Na końcu zetrzeć cukinię na dużych oczkach (razem ze skórą), dodać ją do ciasta. Wsypać posiekaną czekoladę, delikatnie wymieszać. Formę o wymiarach 23 x 27 cm lub tortownicę o średnicy maksymalnie 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Piec w temperaturze 160ºC przez około 45-60 minut
I LOVE LIFEpieczenia” (Jedno z moich ulubionych zdję ć) dla wszystkich fanów serników na zimno. Klasyczny dyniowy smak, bez odpalania piekarnika. 3. Trzecie miejsce to „ dyniowe muffinki z czekoladą „. Jak one rewelacyjnie smakują i wyglądają. Sam przepis wyjdzie chyba każdemu. 4. „Dyniowy chleb paleo z jagodami goji” Fajny jesienny chlebek, a do środka możecie dodać wszystko(...)akurat macie pod ręką żurawinę, wiórki kokosowe czy czekoladę. 5. I wreszcie pierwszy niesłodki przepis. Coś co robimy często Najprostszy i najsmaczniejszy przepis na zupę dyniową. 6. Dyniowe latte, przebój Starbucksa, ale można też w domu, samemu, prosto. Idealnie, aby zasiąść popołudniem z książką i odpocząć. 7. Ciasto dyniowe nadziewane czekoladą, zresztą co tu pisać. Pachnąca dynia i czekolada
PaleoLifeWarstwa biała 300 g serka naturalnego President 3-4 łyżki mleka w proszku Łyżka miodu 2 łyżeczki żelatyny + wrzątek Warstwa czekoladowa 100 g serka naturalnego president Ćwierć tabliczki gorzkiej czekolady 90% Łyżeczka oleju kokosowego Spód Banana rozgnieść widelcem Dodać płatki oraz mąkę i połączyć w zwartą masę Masą wyłożyć dno i brzegi tortownicy Na czas przygotowywania masy włożyć do zamrażarki(...)proszku i miodem Dodać żelatynę i wymieszać dokładnie, żeby nie powstały grudki Odstawić na chwilę do lodówki do lekkiego stężenia Po tym czasie wyłożyć na schłodzony spód Warstwa czekoladowa Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem z olejem kokosowym Małymi porcjami dodawać czekoladę do serka, cały czas mieszając, aby uniknąć zważenia Jeśli smak gorzkiej czekolady okaże się dla Was zbyt intensywny
HealthyCreationsSernik. Czy można go nie lubić? Osobiście chyba nie znam nikogo, kto odmówiłby choćby kawałka tego ciasta. I nie ważne czy to sernik tradycyjny, wiedeński, z
Kuchnia w czekoladzie