zagorzale jej nie nawidzą. Ale za ten piękny biały widok za oknem zimę jednak da się lubić! Ludzie w taką zimową pogodę miewają przeróżne zachcianki. Większość preferuje gorącą czekoladę, aromatyczną herbatę, grzane piwo lub wino, ale są i tacy, którzy w zimę miewają ochotę na.. lody! Czyli tak jak my dziś. Nasza propozycja to wersja lodów trochę oszukanych(...)startej skórki pomarańczowej 1 łyżka startej skórki cytrynowej 1 łyżka startej skórki z limonki 1 łyżka aromatu waniliowego (do kawy) 2-3 łyżki soku pomarańczowego Polewa: pół tabliczki gorzkiej czekolady 1 łyżka płynnego miodu ok. 150ml schłodzonej śmietanki 36% 0,5 łyżki cukru pudru + opcjonalnie : borówki, truskawki, maliny i inne owoce lub ulubione konfitury Przygotowanie: Bezy rozdrobnić
Symfonia Smakówzimnego masła pokrojonego na cienkie plastry 5 łyżek lodowatego syropu wiśniowego (najlepiej domowego) szczypta soli sucha fasola do obciążenia spodu przy pieczeniu krem ( wersja schłodzona): 2 tabliczki gorzkiej czekolady (200g) 250g śmietanki kremówki 36% 80g cukru pudru ***** w wersji do zapiekania do tego kremu dodaje się się jeszcze 5 jajek utartych ze 100g cukru pudru! Kolejno wypełniony spód(...)najrówniejszego upieczenia). Spód wypiekamy 10-15 minut w rozgrzanym piekarniku, aż do zarumienienia brzegów. Kolejno wysypujemy fasolę, a spód studzimy Kolejno zabieramy się za kremowe wypełnienie: 200g czekolady gorzkiej rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladę chłodzimy. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy z 90g cukru pudru na sztywną pianę i odstawiamy ją do lodówki. Gdy temperatura rozpuszczonej czekolady bardzo spadnie i będzie
Symfonia SmakówSłodkie, wilgotne ciasto i delikatny mus z akcentem wanilii... Pyszne! Inspiracja Składniki: szklanka mąki pszennej, 1/2 szklanki brązowego cukru, 100g masła lub margaryny, 100g gorzkiej czekolady, 3 jajka, szczypta soli. Czekoladę połamać na kawałki i wraz z masłem stopić na parze. Przestudzić. Wbić jajka, dodać cukier, sól i przesianą mąkę. Dokładnie wymieszać(...)oraz przyprawę. Dokładnie wymieszać . Łyżką kłaść kleksy nadzienia na czekoladowym cieście. Na wierzchu rozsmarować resztę czekoladowego ciasta. Piec około 25minut w temp. 180st. Polewa: 100g mlecznej czekolady, 1/2 szklanki śmietanki 30%. Czekoladę połamać na kawałki, wymieszać ze śmietanką i stopić na parze. Przestudzić i polać wierzch wystudzonego ciasta. Odstawić, by polewa całkowicie zastygła
Z miłości do słodkościszklanki mąki pszennej, 3/4 szklanki mleka w proszku, łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 laski wanilii, 150 g masła, 1/2 szklanki cukru pudru, 2 jajka, 50g mlecznej czekolady, 50 g białej czekolady. Przygotowanie Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch. Powoli do masy dodawać rozkłócone jajka. Dodać przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, mlekiem w proszku i nasionami wanilii(...)Dodać drobno pokrojone czekolady. Z ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego, ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, i bardzo delikatnie spłaszczyć. Piec ok. 10-12 min w temp. 180st. Ostudzić na kratce. Można zrobić esy-floresy z 50g stopionej gorzkiej czekolady
Z miłości do słodkościoknem szaro, buro trzeba więc sobie trochę osłodzić ten czas. A na osłodę zdecydowanie najlepsza jest czekolada;):) Mam dla Was przepis na pyszny, mocno czekoladowy deser w kokilkach z nutką migdałów. Plusem jest także to, że deser nie zawiera mąki! Idealny przysmak na jesienny wieczór... Składniki: 80g gorzkiej czekolady, 50g migdałów, 30g masła, jajko+1 żółtko, 30g drobnego cukru(...)laski wanilii, kakao do oprószenia. Przygotowanie Czekoladę połamać na kawałki, wraz z masłem stopić na parze, następnie przestudzić. Jajko i żółtko utrzeć z cukrem na kogel-mogel. Dodać nasiona z wanilii, wymieszać. Delikatnie wymieszać ze stopioną czekoladą. Migdały zmielić w blenderze, wymieszać z masą. 3 żaroodporne kokilki natłuścić, oprószyć cienko kakao i nalać masę do 2/3 wysokości
Z miłości do słodkościdodatkiem domowej konfitury wiśniowo-czekoladowej . Na wierzchu jeszcze obowiązkowa czekoladowa polewa... Inspiracja Ciasto: 150g mąki pszennej, 150g drobnego cukru do wypieków, 125g masła lub margaryny, 100g gorzkiej czekolady, 300g domowej konfitury z wiśni, 2 jajka, łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli. Masło stopić, dodać posiekaną czekoladę, mieszać, aż całkowicie się rozpuści. Następnie dodać(...)Ciasto przelać do przygotowanej foremki keksowej. Piec ok. 50-60min w temp. 180st. Ostudzić. Polewa: 40g masła lub margaryny, 50g mlecznej i 50g gorzkiej czekolady. Czekoladę posiekać, stopić wraz z masłem. Ciepłą polewę rozsmarować na wierzchu ciasta. Odstawić do zastygnięcia
Z miłości do słodkościwyciąć kształt gitary. Następnie przekroić je na 3 części. Dwie części nasączyć nalewką zmieszaną z wodą. Krem: 600ml śmietanki 36%, 250g serka mascarpone, 100g białej czekolady, 4 łyżki likieru z białej czekolady, 4 łyżki cukru pudru, 2 opakowania śmietan-fi. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodają cukier puder i śmietan-fixy. Dodać serek(...)mascarpone oraz posiekaną czekoladę. Na sam koniec dodać likier z białej czekolady. Kremem przełożyć blaty ciasta. Lukier plastyczny: 750-800g cukru pudru, 100g glukozy, 4 łyżeczki żelatyny, 70ml wody, kilka kropel ulubionego aromatu. Do wody dodać żelatynę, odstawić na chwilę, by napęczniała. Następnie, stale mieszając, podgrzewać, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Lekko przestudzić, dodać glukozę
Z miłości do słodkościpostanowiłam wykorzystać go do udekorowania uwielbianego przez nas musu czekoladowego. Deser ten sprawdzi się podczas każdej okazji, ponieważ lubią go zarówno mali jak i duzi:) Składniki: 100g mlecznej czekolady, 100g gorzkiej czekolady, 4 jajka, szczypta soli, 4 łyżki wody, 2 łyżki masła, 1/2 l śmietanki 30%, 125g serka mascarpone, 3 łyżki cukru(...)pudru. Wykonanie Czekolady stopić z dodatkiem wody i masła na parze. Przestudzić. Białka ubić ze szczyptą soli i łyżką cukru pudru na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z 2 łyżkami cukru pudru, dodać przestudzoną czekoladę. Następnie dodać ubite białka. Śmietankę ubić na sztywno, dodać serek mascarpone, krótko zmiksować. 2/3 dodać do masy czekoladowej. Mus czekoladowy nałożyć
Z miłości do słodkościpuszystą masę, dodawać po 1 żółtku. Wsypać przesianą mąkę i cukier waniliowy. Dobrze utrzeć, przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułka tartą formy o wym. 24x27cm. Masa: 100g mlecznej czekolady, czubata szklanka posiekanych orzechów włoskich, 1/3 szklanki cukru, 2 białka, szczypta soli, 100g czekolady z orzechami, 2 łyżki śmietany 12%. Białka ze solą ubić(...)sztywną pianę, dodać cukier. Wsypać orzechy i rozdrobnioną czekoladę. Dokładnie wymieszać szpatułką. Masę rozłożyć na cieście. Piec 30 min w temp. 170st. Ostudzić. Czekoladę połamać na kawałki, wraz ze śmietaną stopić na parze. Polać wierzch ciasta
Z miłości do słodkościstwierdzilam, ze mimo iz nam smakowala, to jednak chce czegos innego. No i doszukalam sie niemal w ostatniej chwili w jakis wycinkach z gazet przepisu na babke z czekolada i migdalami. To wlasnie ta babka byla nasza swiateczna ozdoba stolu i dzis korzystajac, ze nadal trwa zabawa Olgi "Kuchnia Wielkanocna" dziele sie przepisem. Zawarte w niej mielone migdaly byly bardzo(...)mocno wyczuwalne, wlasciwie dzieki nim babka byla zupelnie inna niz te, ktore do tej pory jadlam. Do tego smak czekolady, ktory wspaniale komponowal sie z migdalami. Babka chyba usatysfakcjonowala nas wszystkich. Babka czekoladowo-migdalowa skladniki: 100g gorzkiej czekolady 120g masla 120g cukru 4 jajka szczypta soli 70g mielonych migdalow 60g maki polewa czekoladowa tluszcz i bulka tarta do foremki wykonanie
Przysmaki Karolkidziela. W koncu udalo sie! Z zapasem sliwek i innych potrzebnych mi skladnikow zamknelam sie w kuchni, gdzie kroilam, wazylam, smazylam, az w koncu zaczelam wyjadac. Sliwki w czekoladzie , na ktrore przepis znalazlam na blogu "Bea w kuchni" , okazaly sie tak pyszne, ze nagle znalazlam kompana do wyjadania w osobie mojej Corki. Musialam szybciutko ponapelniac sloiczki, bo jeszcze troche(...)zostalo. Dzieki temu ta zima bedzie bardzo slodka i czekoladowa. Zachecona sukcesem sliwek w czekoladzie, za namowa mojej Mamy, zrobilam jeszcze jedne powidla sliwkowe z lekkim aromatem orzechowym. Wykorzystalam fakt, ze zostalo mi sie troszke pustych sloiczkow. W ten oto sposob moge z czystym sumieniem stwierdzic, ze sliwkowe smaki i aromaty beda nam towarzyszyly do nastepnej jesieni, kiredy to pewnie
Przysmaki Karolkistanelam przed sklepowym regalem, pelnym dzemow i powidel, szybko zmienilam zdanie. Doznalam olsnienia i za sprawa jednego malego sloiczka z konfitura zmienilam wczesniejsze zamiary. Wyobrazilam sobie smak czekolady i malin w jednym kawalku ciasta. Od tej chwili nie moglam myslec o niczym innym. Zakupilam wiec pudelko mrozonych malin, czekolade i pobieglam do domu. Aromat goraczej czekolady szybko rozszedl(...)podgrzanej konfitury malinowo-jezynowej. W tym momencie juz wiedzialam, ze bedzie to przepyszny tort. Tort czekoladowy z malinami przepis na biszkopt skladniki: 500g serka mascarpone 3 jogurty naturalne 200g czekolady gorzkiej (70% kakao) 1 lyzka cukru pudru 50g malin mrozonych lub swiezych 4 lyzki konfitury malinowo-jezynowej wykonanie: Czekolade topimy w kapieli wodnej i zostawiamy do przestygniecia. Mikserem ubijamy serek
Przysmaki Karolkipapier do pieczenia i obciazamy np grochem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250°C przez okolo 20 minut. skladniki na nadzienie: 150g malin 1 lyzka cukru pudru 100g gorzkiej czekolady 1 zoltko 100ml smietany 1 duza lyzka nutelli do dekoracji maliny i wiorki bialej czekolady wykonanie: Maliny rozgniatamy widelcem i mieszamy z cukrem pudrem. Smietane doprowadzamy do wrzenia i zalewamy(...)polamana na kawalki czekolade. Mieszamy do czasu gdy czekolada sie rozpusci. Dodajemy nutelle i zoltko. Dokladnie mieszamy. Gdy ciasto jest juz prawie upieczone wycigamy je z piekarnika, sciagamy z foremek papier z grochem i na srodku nakladamy maliny wymieszane z cukrem pudrem. Calosc pokrywamy masa czekoladowa. Zmniejszamy temperature w piekarniku do 175°C i wkladamy do niego gotowe tarty. Pieczemy
Przysmaki KarolkiJednak co do tego jestem pewna, ze juz wieczorem go nie bedzie. Wilgotne, czekoladowe z orzechami, czegoz chciec wiecej w taki dzien jak dzis? Brownies z orzechami skladniki: 120g czekolady gorzkiej 120g masla 4 jajka 300g cukru 150g maki szczypta soli 2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia 80g orzechow wloskich do dekoracji 100g gorzkiej czekolady kilka orzechow wloskich wykonanie: Czekolade(...)polamana na kawalki wraz z maslem topimy w kapieli wodnej. Odstawiamy do przestudzenia, a nastepnie lekko ubijamy. Jajka ubijamy z cukrem i dodajemy do czekolady. Make polaczyc z proszkiem do pieczenia, sola i dodac do masy czekoladowej. Na koncu dodajemy posiekane orzechy i wszystko delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do foremki wysmarowanej tluszczem i pieczemy okolo 45 minut w temperaturze
Przysmaki KarolkiStaram się by za każdym razem było to coś innego, coś nowego. W tym roku to małe czekoladki marcepanowe, skrywające w swym wnętrzu orzech laskowy, całość w pysznej, gorzkiej czekoladzie. Jak co roku mam nadzieję, że razem z tymi czekoladkami podaruję innym radość, a prezent będzie wyjątkowy i smaczny. Czekoladki marcepanowe z orzechami laskowymi Składniki: 30 sztuk orzechów laskowych(...)masy marcepanowej 20 g cukru pudru 1 łyżka amaretto 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka oleju Kujawskiego tłoczonego na zimno mielone orzechy do dekoracji (opcjonalnie) Wykonanie: Orzechy laskowe wkładamy do piekarnika i pieczemy 10 minut w temperaturze 200 stopni C. Następnie ściągamy z nich błonkę. Masę marcepanową zagniatamy z amaretto i cukrem pudrem. Wałkujemy, dzielimy na 30 części. Każdy orzech
Przysmaki Karolki