Kochani jak u Was wygląda śniadanie wielkanocne? Gotujecie coś specjalnego, przyrządzacie, a może po prostu wyjadacie wszystko ze święconego koszyczka? W domu rodzinnym, tradycją było śniadanie
Kuchnia w czekoladzieOpis fondant czekoladowy: Fondant czekoladowy jest nazywany także ciastem lawą, ponieważ po przekrojeniu ciepłego jeszcze ciastka, czekolada stanowiąca dużą jego część, wypływa niczym lawa po eksplozji wulkanu. Na pozór wygląda to jak zwykła babeczka, która jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Nic bardziej mylnego. Idealny fondant wcale nie jest tak łatwo przygotować. Musimy nabrać cierpliwości i umiejętności, aż w końcu uzyskamy(...)płynny środek. Składniki: 50 g masła 4 łyżki cukru 100 g gorzkiej czekolady (dobrego gatunku) 2 jajka 1 łyżka mąki Szczypta soli Sposób przygotowania: Zaczynamy od przygotowania foremek. Każdą dokładnie smarujemy masłem i oprószamy mąką. Odstawiamy na bok. Samo ciasto szybko przygotujemy więc rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. Czekoladę łamiemy na małe kawałki i razem z masłem rozpuszczamy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneKurcze, żeby te bakalie były ciut tańsze, to jadłabym je garściami! Najlepiej na śniadanie, obiad i kolację ;) Naprzemiennie orzechy z migdałami, rodzynkami itp. W owsiankach
Kuchnia w czekoladzieMoje wersja ciasta, które bez wątpienia wygrywa w smakach mojego dzieciństwa. Czekolada, chrupiące ciasteczka, delikatny posmak rodzynek i żurawiny to smak, którego się nie zapomina. Szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasto pozwala przy małej czarnej z najbliższymi powspominać stare, dobre czasy. Wszystko się zmienia, a smak czekoladowego hitu pozostaje ten sam. Składniki: 500g mleka w proszku 200g masła extra 150ml(...)wody 5 łyżek kakao 100g mlecznej czekolady 210g cukru 100g suszonej żurawiny 100g rodzynek 150g herbatników 35g draże czekoladowe w kolorowej otoczce olej Wykonanie: 1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. W rondelku zagotować wodę, dodać pokrojone na kawałki masło i cukier, całość rozpuścić do uzyskania płynnej konsystencji. Do miski wsypać mleko w proszku, kakao, wlać rozpuszczone masło z cukrem oraz
Szalona Kuchnia EwelinyNietypowe wielkanocne ciasteczka? Proszę bardzo :) Kruche jajeczka w wersji 3D, nadziane marcepanem oraz mascarpone z czekoladą. Przepyszne! Świetnie nadadzą się do koszyczka, a te w wersji 3D szczególnie spodobają się najmłodszym. ciasto: 200 g mąki 100 g masła 50 g cukru drobnego Diamant szczypta soli jajko lukier: białko sparzonego jajka 200 g cukru pudru Diamant sok z połowy cytryny nadzienie(...)marcepanu 250 g mascarpone 50 g gorzkiej czekolady dodatkowo: masło i burka tarta do obsypania foremek Mąkę mieszamy z cukrem drobnym Diamant i solą. Siekamy z masłem, po czym rozcieramy palcami tworząc drobną kruszonkę. Dodajemy jajko i zagniatamy na gładkie ciasto. Jeśli trzeba, schładzamy je w lodówce. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jeśli posiadamy foremki na jajka 3D, smarujemy
Mienta blogZaczynamy powoli rozglądać się za świątecznymi przepisami. Tak, tak... ja też ;) Nie mam kompletnie pomysłu na to, co przygotuję, ale standardowo wiem już, że nie będzie
Kuchnia w czekoladzieJakiś czas temu koleżanka wspomniała, że robi jogurtowca. Aż westchnęłam z żalu, że daleko mieszka... Sama bym zjadła ;) Poczekałam więc do weekendu i zrobiłam w kwadratowej
Kuchnia w czekoladzieZnacie je na pewno, tym bardziej jeśli jesteście Czytelnikami bloga ;) Robiłam je w wersji zielonej z herbatą matcha , w wersji słonej z mięsem , a dziś mam
Kuchnia w czekoladziedrugiej często pojawiają się problemy z konsystencją, smakiem, czy wyglądem. Dziś prezentuję Wam przepis na pyszne, kruche i ładnie wyglądające ciasteczka. Składniki: 60 g orzechów makadamia 200 g czekolady (gorzkiej/mlecznej) 150 g masła w temp. pokojowej 1 łyżeczka soli morskiej 240 brązowego cukru (jasnego) 75 g jajek ( 3 małe żółtka + dopełniamy białkiem, aby wyszła nam podana waga(...)mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej Sposób przygotowania: Orzechy i czekoladę kroimy na drobne kawałki. Odstawiamy. Masło umieszczamy w większej misce i miksujemy ok. 1 minutę. Dodajemy sól, cukier i ponownie miksujemy na gładką masę. Wlewamy jajka, następnie miksujemy ok. 3 minuty. Na końcu dorzucamy, orzechy, czekoladę, sodę (rozpuszczoną w kilku kroplach wody) i przesiewamy mąkę
DominikaDolcipszennej 10 g mąki ziemniaczanej 25 g kakao II. Masa czekoladowa: 75 g mleka 3,2% 20 g żółtka 30 g cukru 3 g żelatyny w płatkach 125 g czekolady 53% 275 g śmietanki 36% III. Syrop 30 ° : 100 g cukru 100 g wody IV. Nasącz i wiśnie: 150 g mrożonych wiśni 6 łyżek likieru wiśniowego V. Polewa czekoladowa(...)śmietanki 30% 50 g mleka 3,6% 160 g czekolady 53% VI. Do przybrania: kwiaty cukrowe kratka czekoladowa Sposób przygotowania: Całe jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Przesiewamy do nich mąki z kakao. Całość delikatnie łączymy ręką. Ta czynność powinna trwać możliwie najkrócej. Biszkopt przekładamy do tortownicy/ obręczy i pieczemy ok. 20 minut w 210 °C Odstawiamy
DominikaDolcipszennej 10 g mąki ziemniaczanej 25 g kakao II. Mus czekoladowy: 75 g mleka 3,2% 20 g żółtka 30 g cukru 3 g żelatyny w płatkach 125 g czekolady 53% 275 g śmietanki 36% + 1 puszka gruszek w syropie (ok. 460-500 g po odsączeniu) III. Nasącz: Syrop 30 ° (Zagotować 50 ml wody i 50 ml cukru) 4 łyżki(...)syropu z gruszek 2 łyżki jasnego rumu IV. Polewa czekoladowa: 50 g śmietanki 30% 50 g mleka 3,6% 160 g czekolady 53% Sposób przygotowania: Całe jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Przesiewamy do nich mąki z kakao. Całość delikatnie łączymy ręką. Ta czynność powinna trwać możliwie najkrócej. Biszkopt przekładamy do tortownicy/ obręczy i pieczemy ok. 20 minut
DominikaDolcikrem: 600 g śmietany 30% 15 g żelatyny + 140 ml zimnej wody 1 łyżka esencji waniliowej lub 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 2 łyżki cukru pudru 50g mlecznej czekolady 2 łyżki soku z cytryny 4 banany Thermomix przepisy. Kopiec kreta. Wykonanie ciasta: Do naczynia Thermomix wrzucamy 50 g połamanej mlecznej czekolady, miksujemy czas 5 s/obr.5 . Czekoladę przesypujemy do pojemnika(...)ubijania śmietany musimy dokładnie obserwować stopień ubicia i w miarę potrzeby skrócić lub wydłużyć czas ubijania). Do ubitej śmietany dolewamy żelatynę i ponownie ubijamy czas 20s/obr.3 . Następnie dosypujemy wiórki czekolady i mieszamy czas 20s/obr.3 . Banany myjemy, obieramy ze skórki i skrapiamy sokiem z cytryny (banany nam wtedy nie ściemnieją). Wykonanie ciasta Kopiec kreta: Ostudzony biszkopt wyciągamy z tortownicy. Przekładamy
Themo przepisyBodajże rok temu przygotowałam całkiem podobną na wielkanocne śniadanie. Wiecie, w święta zdarza mi się robić zdjęcia jak jest coś naprawdę smacznego, ale w tym wypadku
Kuchnia w czekoladziesposób na spożytkowanie resztek serka mascarpone i wiórków kokosowych, zalegającej w szafce białej czekolady, a także proszącej się wręcz o wykorzystanie limonki... Tak właśnie było u mnie i tak powstały te pyszne, słodkie kuleczki :). Słodkie, ale jednocześnie kwaskowe, dzięki sokowi z limonki, który sprawia, że trufle są przyjemnie orzeźwiające i nie są mdłe. Skórka z limonki dodatkowo je aromatyzuje(...)mnie te trufle smakują tak...wiosennie ;). Bardzo proste i bardzo szybkie w wykonaniu, polecam :). Składniki na około 15 - 16 sztuk: 100 g serka mascarpone 100 g białej czekolady 50 g wiórków kokosowych 1 łyżka likieru kokosowego - opcjonalnie skórka otarta z 1 limonki, wyszorowanej i sparzonej sok z połowy limonki Dodatkowo: wiórki kokosowe do obtoczenia Wykonanie: Białą czekoladę połamać na kawałki
Opowieści z piekarnikawiosny polecam lekki, zdrowy deser owocowy. Pianka pomarańczowa zrobiona jest na bazie 100 % soku pomarańczowego Hortex oraz pomarańczy. Dla kontrastu dodałam cierpkiego grejpfruta. Całość posypałam płatkami migdałowymi i białą czekoladą. POMARAŃCZOWY DESER PIANKOWY Składniki: (4 porcje) 1 szklanka soku 100% pomarańcza Hortex 1/2 kg pomarańczy 2 łyżki miodu lub syropu z agawy 9 g żelatyny 1/2 szkl ciepłej wody(...)kostek białej czekolady 2 łyżki płatków migdałowych 1 grejpfrut Przygotowanie: Pomarańcze obieramy i filetujemy. Sok pomarańczowy Hortex oraz fileciki z pomarańczy przekładamy do blendera i miksujemy na gładki mus, a następnie lekko podgrzewamy. Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie i dodajemy do ciepłego soku pomarańczowego zmiksowanego z pomarańczami. Całość dosładzamy miodem lub syropem z agawy. Mieszamy i odstawiamy do lodówki
Bon appetit mon amie