Miałam pisać, że w końcu skończyłam na dziś robotę, ale w sumie to tak głupio, bo już od godziny nowy dzień mamy;) Ale faktycznie! Wczoraj troszkę
Kuchnia w czekoladzieJeśli szukacie prostego, ale efektownego przepisu na świąteczny sernik, to dobrze, że tu trafiliście :) Sernik z białą czekoladą, piernikowym, maślanym spodem i klasyczną polewą wystarczy ozdobić pierniczkami i super efekt murowany. Upiekłam go w małej formie, by był wysoki. Piecze się równomiernie i nie opada, każdy początkujący poradzi sobie z przygotowaniem bez problemu :) 1 kg mielonego twarogu dobrej jakości(...)wpis sponsorowany, ale bardzo polecam Wam serek Wieluń, na razie nie znalazłam w marketach lepszego. Możecie też porządnie zmielić wiejski twaróg) 100 g białej czekolady 2 łyżki mąki (pszennej lub orkiszowej, z bezglutenową owsianą i kokosową też przetestowane) 3 jajka płaska łyżeczka przyprawy do piernika dobrej jakości spód: 150 g ciastek maślanych 50 g masła łyżka przyprawy do piernika dobrej
Mienta blogherbatników 100 g masła około 3 łyżki suszonej żurawiny* *można użyć innych bakalii, ale żurawina najlepiej równoważy smak, jest lekko kwaśna Dodatkowo 100 ml śmietanki 30% 120 g mlecznej czekolady 4 pierniczki w lukrze Będziecie potrzebować również: 1 jednorazową foremkę z papierem do pieczenia Stella lub opcjonalnie keksówkę wyłożoną papierem do pieczenia Przygotowanie: Do miski wsypujemy pokruszone herbatniki – można(...)łyżką i odstawiamy by masa przestygła. Następnie całość wkładamy do lodówki (lub na chwilę do zamrażalnika). W tym czasie podgrzewamy śmietankę (na małym ogniu). Do ciepłej dodajemy posiekaną mleczną czekoladę (u mnie pastylki belgijskiej czekolady), mieszamy aż czekolada się rozpuści i ładnie połączy ze śmietanką. Pod koniec dodajemy pół łyżeczki przyprawy do pienika, mieszamy. Wyciągamy formę z lodówki i oblewamy
Słodkie okruszkitego był pieprz na stole). Jeżeli chodzi o kolejne czeskie danie to na pewno spróbować musicie Trdelnik czyli słodkie ciasto, owijane wokół kija podawane z cukrem, cynamonem i czekoladą. CENY W PRADZE są dosyć zbliżone do polskich. Na jarmarku oczywiście są lekko zawyżone, ale nie są kosmiczne. Gulasz z knedlikami - 149 kc (ok. 25 zł) Trdelnik(...)Cerny 0,5 l w knajpie - ok. 28 kc (5 zł) Polévka Gulášová (zupa gulaszowa)- 35 kc (5-6 zł) Langosz - od 40 kc (ok. 7 zł) Gorąca czekolada - 60 kc (10 zł) Na zakupy warto wybrać się do galerii Palladium. Na poziomie -2 znajdziecie sklep Albert w którym w niskich cenach kupicie lentilki, studentską czekoladę i piwo
Czarnawisienkapozostawić tam biszkopt aż piekarnik się wystudzi. Biszkopt najlepiej piec dzień przed rozkrojeniem. Biszkopt rozkroić na 3 części. Krem czekoladowy: * 500 ml śmietany kremówki 36% * 300 g czekolady mlecznej * 100 g czekolady gorzkiej Wykonanie: Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, stopniowo dolewać czekoladę ciągle mieszając mikserem. Do nasączenia biszkoptów należy przygotować wodę wymieszaną
Zrób to smacznieCiasto piernikowe w łaty Dziś polecam Wam pyszne i naprawdę proste w przygotowaniu ciasto piernikowe w łaty. U mnie oblane porcją mlecznej belgijskiej czekolady z czekoladowymi chrupkimi kuleczkami. Ciasto, to bardzo często przygotowuję na różne spotkania, przyjęcie i święta. Ostatnio piekłam kilka sztuk na przyjęcie dla znajomej. Takie ciasto można w prosty i szybki sposób przewieźć w dowolne miejsce(...)oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka ciemnego kakao do wypieków 1 płaska łyżka przyprawy do piernika kilka kropli aromatu pomarańczowego Do podanie: u mnie rozpuszczona mleczna belgijska czekolada i chrupiące kuleczki czekoladowe (możecie użyć innej polewy lub lukru) Przygotowanie: Piekarniki nagrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Formę na ciasto
Słodkie okruszkiCukier waniliowy z prawdziwą wanilią 3 łyżeczki kakao 200 g Cukru brązowego 5 jajek 1 łyżeczka goździków mielonych 1 słoik dżemu śliwkowego Polewa : 150 g czekolady białej 150 g czekolady gorzkiej 50 g masła 3 łyżki mleka lub śmietany 30 % 2 łyżki cukru pudru PRZYGOTOWANIE: Do dużej miski przekładamy wszystkie sypie składniki(...)dół bez termoobiegu. Kiedy ciasto się upiecze, czekamy aż przestygnie. Zdejmujemy papier. Ciasto przekrajamy wzdłóż i smarujemy dżemem lub powidłami (muszą być gęste). Następnie robimy polewę. Czekoladę gorzką łamiemy a następnie dodajemy pół mleka i pół masła masła , rozstapiamy , ( albo w kąpieli wodnej albo w mikrofali). Polewamy ciasto. Czekamy aż polewa stężeje . Następnie to samo robię
Gotowanie Patkinowy "Jamie gotuje po włosku". Cóż to była za uczta dla oczu gdy przeglądałam tę książkę jedząc śniadanie! Ale nie o Jamiem miałam pisać, ciasto ! maślane, karmelowe i z czekoladą, brzmi nieźle, prawda? Przepis na nie pochodzi z bloga Pistachio . Jest proste w przygotowaniu nieziemsko smaczne :) Tarta maślana, czekoladowo-karmelowa ciasto: 125 g miękkiego masła 125 g mąki pszennej(...)cukru pudru 30 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej 1/4 łyżeczki soli masa: 100 g gorzkiej czekolady 125 g miękkiego masła 200 g ciemnego, brązowego cukru 75 m śmietanki kremówki opcjonalnie 1 łyżka naturalnej esencji z wanilii 1/2 łyżeczki soli morskiej do posypania: gorzkie kakao i orzechy włoskie, ew łamane ziarno kakaowca Formę o średnicy 20 cm i wykładamy papierem
Dzieje kuchennej WiewióryZrobię Wam dziś małą odskocznię od świątecznych przepisów, choć jakby się uparł to i ten kurczak mógłby zagościć na Waszym stole. Tzn nie do końca ten
Kuchnia w czekoladzieprzygotowaniu deser dla wielbicieli masła orzechowego o ciekawym słodko- słonym smaku. Deser składa się z trzech warstw, słonego spodu z precli, masy orzechowej z mascarpone oraz bitej śmietany i czekolady. Jest znakomitą propozycją na wszelkie uroczystości, świetnie prezentuje się na świątecznym stole. składniki na tortownicę 23 cm spód 250 g słonych precli lub paluszków 150 g masła masa(...)solonego z kawałkami orzechów 1/2 szklanki cukru pudru masa śmietankowa 500 ml śmietany 30% 3-4 łyżki cukru pudru 2 opakowania śmietan-fixu dodatkowo 150 g gorzkiej lub mlecznej czekolady przepis Masło rozpuszczamy w garnku na małym ogniu i lekko studzimy. Precle miksujemy w malakserze do uzyskania konsystencji bułki tartej. Do precli wlewamy roztopione masło i całość jeszcze raz dokładnie
Smakowite DaniaŚwięta w moim domu nie mogą obyć się bez maku. Z roku na rok makownik przygotowuje moja Mama. Zawsze drożdżowy i w formie rolady. Równy, czasem
Kuchnia w czekoladzieZapach pieczonego ciasta drożdżowego, to chyba jedna z najprzyjemniejszych rzeczy przy kuchennych szaleństwach. Nie wspominając o jedzeniu oczywiście, bo ono nie powinno z niczym konkurować ;) Uwielbiam
Kuchnia w czekoladzieŚwiąteczne ciasto na bazie sera połączone z aromatycznymi korzennymi piernikami i delikatną czekoladą zawsze świetnie smakuje i szybko znika z Bożonarodzeniowego stołu. Składniki: Masa serowa: 1,2kg białego sera (3 razy zmielonego lub z wiaderka) 180g masła 250g cukru 6 jajek 9ml olejku pomarańczowego 5 łyżek budyniu śmietankowego Dodatkowo: 450g pierniczków w czekoladzie 200g białej czekolady 4 łyżki mleka Dekoracja(...)wyłożyć pierniczkami i wlać wcześniej przygotowaną masę serową. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 60 minut. Po tym czasie pozostawić do wystudzenia. 3. Czekoladę i mleko rozpuścić w kąpieli wodnej do uzyskania jednolitej konsystencji polewy. Następnie wierzch wystudzonego sernika polać polewą i posypać kolorową posypką, a następnie udekorować srebrnymi gwiazdkami
Szalona Kuchnia EwelinyDziś mam dla Was coś znanego, powszechnego i można by powiedzieć- oklepanego! Paszteciki, bo o nich mowa, ale w całkowicie świątecznym wydaniu. Oryginalny kształt bombki z
Kuchnia w czekoladzie