troszkę mniejsze porcje, mi wyszły 3 takie kieliszki, ale wydaje mi się, że taka porcja na raz jest troszkę przy duża. Z drugiej strony, to kwestia gustu :) Składniki: 60g czekolady gorzkiej 60g czekolady mlecznej 60g czekolady białej 3 opakowania po 200ml śmietany kremówki 9 łyżeczek żelatyny wrzątek Wykonanie: Gorzką czekoladę łamiemy na kawałki i umieszczamy w rondlu. Dodajemy łyżkę(...)śmietany. W większym garnku zagotowujemy odrobinę wody. Ustawiamy nad nią rondel i rozpuszczamy czekoladę ze śmietaną. Studzimy. Pozostałą część tego opakowania śmietany, które już mamy otwarte ubijamy na sztywno. Dodajemy ostudzoną czekoladę i miksujemy do połączenia. 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w 5 łyżkach wrzątku. Dokładnie mieszamy, chwilę studzimy i wlewamy do masy. Dokładnie mieszamy i rozlewamy do kieliszków/puchark
Czerwona PorzeczkaMnóstwo w nim słodkości. Do tortu upiekłam dwa rodzaje biszkoptów, czekoladowy i biały, które przełożyłam dwoma rodzajami kremów na bazie masła i bezy. Jeden doprawiłam kajmakiem, a drugi gorzką czekoladą. Krem maślany na bazie masła i bezy jest bardzo puszysty. Białka z cukrem zaparzam na parze mieszając trzepaczką balonową. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści, ubijam bezę na sztywno. Potem dodaję(...)wysoki. Jakby nie było to cztery placki przełożone kremem. Swobodnie można go podzielić na 20 kawałków. Do dekoracji użyłam naturalnych słodyczy typu migdały, orzechy, suszone truskawki i maliny w czekoladzie lub oblane karmelem. Z niecierpliwością czekałam na rozkrojenie tortu. Najlepiej kroić tort po schłodzeniu w lodówce. Krojenie tak dużego tortu wymaga taktyki. Najpierw kroję krąg w środku, a potem tnę
codojedzeniaOdstawiam do zastygnięcia, najlepiej do lodówki na kilka godzin. Czynności powtarzam dla drugiej żelki. Składniki na krem czekoladowy pod żelkę nr 1: 200 ml śmietanki 30% 120 g czekolady ciemnej Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijam i dodaję stopniowo do przestudzonej czekolady. Dokładnie, ale delikatnie mieszam. Składniki na krem czekoladowy: 270 ml śmietanki 30% 150 g czekolady ciemnej Czekoladę(...)rozpuszczam w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijam i dodaję stopniowo do przestudzonej czekolady. Dokładnie, ale delikatnie mieszam. Składniki na krem waniliowy pod żelkę nr 2: 200 ml śmietanki 30% 120 g mascarpone 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka wanilii Zimną śmietankę ubijam, dodaję mascarpone, cukier puder, cukier waniliowy i najpierw delikatnie, a później trochę szybciej miksuję do uzyskania kremu. Teraz mogę
Słodki sentymentherbatnki czekoladowe (ok. 30 sztuk) wiórki kokosowe do posypania ciasta Masa kokosowa: 150g wiórków kokosowych 60 g masła 350 g śmietanki 30% 100 g białej czekolady Polewa czekoladowa: 100 g czekolady mlecznej 50 ml śmietanki 30% 1 łyżeczka masła Jak zrobić bounty bez pieczenia Białą czekoladę posiekaj na niezbyt duże kawałki. Do rondelka wlej 200 ml śmietanki i dodaj(...)niej 60 g masła. Podgrzewaj do momentu aż masło się rozpuści, a śmietanka będzie ciepła. Następnie zdejmij garnek z ognia i dodaj do niego czekoladę. Energicznie wymieszaj całość, tak aby czekolada dokładnie się rozpuściła i powstała gładka, jednolita masa. Masę czekoladową dodaj do wiórków kokosowych i dokładnie wymieszaj, a następnie odstaw do całkowitego wystudzenia. Następnie do zimnej masy kokosowej dodaj
okolicepalnika.plPrzepis na torcik Kormos , czyli grecki blok czekoladowy z karmelizowanymi orzechami laskowymi, alkoholem, ciasteczkami, ganache czekoladowym i orzechami włoskimi. Bez pieczenia. Ciacho jest idealne dla smakoszy czekolady i orzechów , a odrobina alkoholu nadaje mu wyjątkowego i wyrazistego smaku. W Grecji słowo kormos oznacza pień drzewa i dlatego ciasto kormos jest robione na kształt rolady przypominającej kłodę drewna(...)się do newslettera, to raz w tygodniu wyślę Ci nowy przepis. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); TORCIK KORMOS - grecki blok czekoladowy SKŁADNIKI: Mieszanka: orzechy laskowe (200 g) cukier (100 g) gorzka czekolada (200 g) śmietanka kremówka 36% (150 ml) masło o temperaturze pokojowej (250 g) cukier puder (100 g) likier śmietankowy typu baileys (5 łyżek) kakao (50 g) ciastka kruche
RITA food channelktórych nie może zabraknąć słodkich przekąsek, najlepiej w wersji do złapania w biegu. W takiej sytuacji doskonale sprawdzą się nieduże, pachnące cynamonem, po brzegi najeżone żurawiną i kawałkami białej czekolady babeczki. Ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a jestem pewna zadowolą nawet największych łasuchów. Drukuj Cynamonowe muffinki z żurawiną i białą czekoladą Pyszne cynamonowe babeczki najeżone żurawiną oraz kawałkami białej czekolady(...)szklanki oleju 1/2 szklanki mleka 1-2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 szklanki świeżej lub suszonej żurawiny 1/2 tabliczki (50 g) białej czekolady mała szczypta soli Przygotowanie: Formę na muffinki wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papilotkami. W jednej misce wymieszać: przesianą mąkę, posiekaną na małe kawałki białą czekoladę, żurawinę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną
Fitsweet.meopakowanie herbatników jasnych (ok 16 sztuk) 1 opakowanie herbatników ciemnych (ok 16 sztuk) 1 mały słoiczek powideł śliwkowych (¾ szklanki) 1 filiżanka espresso z odrobiną cukru Kilka kostek mlecznej czekolady do dekoracji wierzchu ciasta Odrobina kakao do posypania po gotowym, schłodzonym cieście Sposób przygotowania Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, spieniamy, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Miksujemy ze stopniowo dodawanym(...)warstwę z ciemnych herbatników. Pianka śmietankowa: Ubijamy śmietanę kremówkę z cukrem pudrem. Do gotowej dodajemy serek mascarpone. Wykładamy na ciemne herbatniki i wyrównujemy. Posypujemy obficie kakao oraz startą czekoladą. Schładzamy kilka godzin w lodówce
Kuchnia w czekoladzieŚliwka w bloku to taka mała odmiana śliwek w czekoladzie. Wariacja tradycyjnego bloku czekoladowego połączonego z marcepanem i śliwkami suszonymi, namoczonymi w alkoholu. Małe co nie co idealne na świąteczno lub sylwestrowy stół. ŚLIWKA w BLOKU Składniki: 100 g marcepana 200 ml mleka skondensowanego słodzonego 350 g gorzkiej czekolady 50 g mleka w proszku 1/3 szkl mleka(...)suszonych śliwek 1/2 szkl wiśniówki 1/2 szkl wody wierzch: 100 ml mleka skondensowanego słodzonego 100 g czekolady mlecznej Przygotowanie: Śliwki moczymy w ciepłej wodzie i wiśniówce przez 2-3 godziny. Czekoladę gorzką rozpuszczamy w podgrzanym mleku skondensowanym.Mleko w proszku rozrabiamy ze zwykłym mlekiem 2% i dodajemy do rozpuszczonej czekolady. Całość mieszamy i studzimy. Marcepan dzielimy na 2 równe części
Bon appetit mon amiePerfekcyjny sernik w wersji mini - ciasteczkowy spód i kremowa masa z białą czekoladą, a na wierzchu rozkosznie różowe maliny. Małe, poręczne, idealne na wszelkie imprezy i przyjęcia. Czego chcieć więcej? Nawet moja mama stwierdziła, że to jeden z moich najlepszych przepisów i te serniczki naprawdę są warte grzechu (uwierzcie, to naprawdę najlepsza rekomendacja jaką można kiedykolwiek dostać(...)Składniki na ok. 12-16 serniczków: masa serowa 250g sera ricotta 200g serka wiejskiego mały jogurt naturalny budyń waniliowy 2 op. cukru waniliowego miarka odżywki białkowej tabliczka białej czekolady sok z 1/2 cytryny 1 białko Tabliczkę czekolady łamiemy na małe kawałeczki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej/mikrofalówce, następnie odstawiamy do przestudzenia. Ser ricotta, serek wiejski, jogurt naturalny, budyń
Kuchnia EllieSkładniki: Ciasto: 220 g buraków 100 g czekolady deserowej 100 g czekolady gorzkiej 200 g masła 3 duże jajka 200 g cukru 100 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao masło do smarowania formy mąka pszenna do smarowania formy Mus malinowo - buraczany: 220 g buraków 200 g malin (mrożonych lub świeżych(...)żelatyny w proszku 40 ml zimnej wody 600 ml śmietanki 30% 200 g białej czekolady sok z 1/2 limonki Sposób wykonania: Wszystkie buraki (do ciasta i do musu) gotujemy do miękkości w mundurkach. Po wystudzeniu obieramy je i miksujemy blenderem na gładko. Brownie: Czekolady z masłem topimy w kąpieli wodnej. Jajka ucieramy z cukrem za pomocą rózgi. Mąkę łączymy
Qchnia po prostunajczęściej jednak sięgam po stare sprawdzone receptury. Tak jak ta dzisiejsza. Mój deser, to nic innego jak… domowy mocno czekoladowy budyń (uwierzcie mi, że domowy z dobrej czekolady a kupny z proszku, to ogromna różnica smaku). Do tego porcja wspaniałego rozpływającego się w ustach mango. Coś cudownego… Deser idealny, by odpocząć i nabrać nowej energii do przygotowań świątecznych(...)Gdzie kupić cudowne Płaty mango w syropie i dobrą gorzką czekoladę? Zachęcam Was do zapoznania się z ofertą sklepu Sprawiedliwego Handlu O całej idei i produktach pisałam Wam już tutaj . Polecam! Składniki: 500 ml mleka 2 łyżki cukru – u mnie cukier trzcinowy pełny 2 żółtka jajek 3 łyżki skrobi ziemniaczanej 1 tabliczka gorzkiej czekolady – u mnie czekolada
Słodkie okruszkiMagda Babeczki marchewkowe nie bardzo wpisują się w wigilijne smaki, jednak dzięki magicznemu dodaniu bakalii ich smak zaczaruje te Święta. Do tego gorzka czekolada, której kawałeczki miło jest znależć przy kolejnym ugryzieniu. Takie babeczki robi się bardzo prosto, jednak nie tak jak w przypadku muffinów, łyżka nie wystarczy, a trzeba użyć miksera aby napowietrzyć ciasto, które musi wytrzymać ciężar dodatków(...)tego delikatny śmietankowy serek na wierzchu, który klasycznie się łączy z ciastem marchewkowym. Składniki (na 12 babeczek): 2 średnie marchewki 8 suszonych moreli 8 suszonych śliwek 4 kostki gorzkiej czekolady 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 duże jajko łyżeczka cukru waniliowego 1/3 szklanki oleju 1/2 szklanki mleka szczypta soli
Smaczna Stronazeszłym tygodniu na blogu pojawił si ę przepis na domowy marcepan . Dziś chciałabym podzielić si ę przepisem na czekoladki marcepanowe z wykorzystaniem marcepanu i gorzkiej czekolady. Wystarczą tylko 2 składniki, aby przygotować ma ł e słodkości , które będą cieszyć oko i podniebienie na świątecznym stole a zapakowane w ozdobne pudełeczka możemy(...)rallegrare gli occhi, ma soprattutto il palato degli ospiti che Vi faranno compagnia durante il pranzo di Natale. SKŁADNIKI (ok. 10 sztuk) 280 g marcepanu 150 g gorzkiej czekolady **** INGREDIENTI (ca. 10 pezzi) 280 g di marzapane 150 g di cioccolato fondente PRZYGOTOWANIE Przygotowanie czekoladek rozpoczynamy od rozpuszczenia czekolady w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladę odstawiamy do ostygnięcia
La grande e la piccola cuoca