Przepis na trufle czekoladowe, których głównymi składnikami są komosa ryżowa i gorzka czekolada. W środku czekoladowych kulek chrupiąca niespodzianka w postaci orzecha laskowego. Dwie wersje posypki – ciemne kakao lub mielone orzechy laskowe. Obłędnie zdrowe słodycze! Bez nabiału, bez glutenu, bez jaj i cukru! Jeśli na samą myśl o wytrawnych truflach z ciemnej czekolady cieknie Wam ślinka, to koniecznie musicie(...)wypróbować mój nowy przepis. Moje trufle czekoladowe są dosyć ciężkie, intensywne w smaku, ale jednocześnie super zdrowe . Składają się głównie z gorzkiej czekolady (u mnie 85% kakao) i mojej ulubionej ostatnio kaszy – komosy ryżowej. W środku cały orzech laskowy to prawdziwa kropka nad i. Wersja obtoczona w kakao jest bardzo wytrawna, mi jednak zdecydowanie smakują te obtoczone w mielonych
DietologAmerican cookies, czyli amerykańskie ciasteczka z kawałkami czekolady Amerykańskie ciasteczka są naprawdę pyszne! Chrupiące na brzegach i miękkie oraz lekko ciągnące w środku i oczywiście z kawałkami rozpływającej się w ustach czekolady. Najlepsze w nich jest to, że są naprawdę proste do zrobienia i nie wymagają żadnych wyszukanych dodatków ani sprzętów kuchennych. Czas przygotowania tych pyszności, razem z pieczeniem(...)zaledwie 30 minut! Idealny deser dla niespodziewanych gości : ) Za inspirację dziękuję portalowi Kwestia Smaku. Składniki potrzebne do przygotowania amerykańskich ciastek z czekoladą: 100 g miękkiego masła ¾ szklanki cukru (może być biały lub pół na pół z cukrem trzcinowym demerara) 1 jajko 1 szklanka mąki pszennej ⅓ łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy lub esencja waniliowa szczypta soli 200 - 300 g drobno
Korniszonkizbliżający si ę długi weekend przygotowałam przepis idealny dla wielbicieli czekolady i nie wymagający pieczenia. Torcik z musem czekoladowym, lekki jak chmurka, rozpływający się w ustach, bajecznie smaczny. Niestety trudno poprzestać na jednej porcji ;) polecam Wam serdecznie :) SKŁADNIKI 200 g czekoladowych ciasteczek 100 g masła 100 g cukru 400 g śmietany(...)kremówki 200 g gorzkiej czekolady 16 g żelatyny w listkach (ok. 8 sztuk)* 3 białka 3 łyżki gorzkiego kakao listki mięty do dekoracji * żelatynę w listkach można zastąpić żelatyną w proszku, ok. 32 gram ( 8 łyżeczek ) **** INGREDIENTI 200 g di biscotti al cioccolato 100 g di burro 100 g di zucchero
La grande e la piccola cuocaŁatwe w przygotowaniu ciasto z bananami i kawałkami gorzkiej czekolady w środku. Jest puszyste i lekkie, a trzymane pod przykryciem, długo zachowuje świeżość. Smak bananów jest dość wyczuwalny i świetnie komponuje się ze smakiem gorzkiej czekolady. Chlebek bananowy z tego przepisu przygotujecie bez użycia miksera. W dwóch miskach mieszamy oddzielnie suche i mokre składniki, a następnie łączymy, krótko(...)pszennej (2 szklanki) 200 g cukru (1 szklanka) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu szczypta soli POLEWA 100 g gorzkiej czekolady 25 g masła 1 łyżka mleka DODATKOWO: 100 g gorzkiej czekolady pokrojonej w małą kostkę WYKONANIE Piekarnik rozgrzewamy do 180℃, bez termoobiegu. Formę keksową o wymiarach 9x27 cm (mierzoną
cool and mintyprostotę i oryginalność. Ma ono również jeszcze jedną, ważną zaletę – pokazuje co można zrobić z produktu, który w większości domów ląduje w koszu. Tak, nie mówię tutaj o czekoladzie, bo ten produkt jest chyba najrzadziej marnowany Mowa tutaj o wodzie z ciecierzycy. Przyznam, że ja sama dopiero niedawno odkryłam, jak wspaniały jest to produkt Aquafaba nazywana jest wegańskim białkiem(...)oczywiście, że wypróbujecie ten pyszny mus Wegański mus czekoladowy przepis na 2 porcje 150 ml aquafaby, tj. wody z puszki ciecierzycy 2 łyżki cukru pudru szczypta soli 100 g czekolady ( u mnie wersja wegańska) Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej – w garnku zagotuj niewielką ilość wody. Do metalowej miseczki przełóż czekoladę. Miskę umieść nad garnkiem i energicznie mieszaj
365 dni dookoła kuchnibliskiego - jako podarunek. Będzie też hitem na stole, podczas każdej uroczystości rodzinnej. Sprawdzi się także do kawy z koleżankami. Tort czekoladowy lubi chyba każdy łasuch... I bardzo dobrze - bo czekolada to "przyjeciel" człowieka, a już z pewnością - każdej kobiety ! Czekolada lubi towarzystwo, dlatego połączyłam ją w parę, z mrożoną wiśnią od Poltino . Z wiśni przygotowałam aromatyczną frużelinę, która doskonale(...)WIŚNIAMI Składniki: Biszkopt kakaowy: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki tortowej 3 łyżki ciemnego kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem czekoladowy: 150 g czekolady deserowej 500 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 150 ml śmietanki 30% Frużelina wiśniowa: 150 g mrożonych wiśni Poltino 1/3 szklanki cukru 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1,5 płaskiej łyżeczki żelatyny
kolorowotorcikowoFrancuskie rogaliki z czekoladą to idealna rozwiązanie, gdy czujemy ogromnego na lenia na przygotowanie słodkiej przekąski. Wystarczy świeże ciasto francuskie (gotowe ze sklepu jak najbardziej się nadaje ) i tabliczka czekolady. Polecam! Składniki: Ciasto: gotowe świeże ciasto francuskie (ja używam w rozmiarze 25 x 50 cm, 375 g) Nadzienie: ulubiona gorzka czekolada Wykonanie: Gotowe ciasto francuskie ostrożnie rozwijamy z rulonu, rozkładamy(...)lekko rozwałkowujemy. Następnie kroimy wzdłuż długiego boku, potem poprzecznie na prostokąty, a każdy prostokąt na dwa trójkąty prostokątne. Brzmi zawile, ale zobaczcie na zdjęciu produkt końcowy Nakładamy kawałek czekolady na krótszą przyprostokątną trójkąta i zwijamy rogalika. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonową matą. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 15 minut lub do momentu
Lamarida.plSłynne na całym świecie ciasteczka brownie. Mięciutkie i wilgotne, z orzechami i kawałkami gorzkiej czekolady w środku. Najlepiej smakują chwilę po upieczeniu, kiedy są jeszcze lekko ciepłe i mają miękkie, rozpływające się w ustach kawałeczki czekolady. Z czasem mocniej stężeją i zrobią się mniej delikatne, ale nadal pozostaną wilgotne i pyszne. Będą przez to łatwiejsze do zapakowania(...)pracy, szkoły. Pamiętajcie, aby nie przedłużać czasu pieczenia ciasteczek i wyjąć je z piekarnika zanim stwardnieją. SKŁADNIKI / 18 sztuk 75 g masła 200 g gorzkiej czekolady 3 jajka, w temperaturze pokojowej 200 g cukru (najlepiej drobnego) 60 g mąki pszennej 3 płaskie łyżki gorzkiego kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia DODATKOWO: 50 g gorzkiej czekolady, 50 g orzechów pekan
cool and mintyCóż tu dużo pisać… gorzka czekolada w połączeniu z masłem orzechowym dała serce przepysznym babeczkom, tworząc z nich puszyste praliny. Czas ich przygotowania był dłuższy, niż czas jedzenia, a robi się je stosunkowo szybko, gdyż nie są trudne w wykonaniu. 12 sztuk 90 g gorzkiej czekolady (u mnie 50 g 85% kakao i 40 g 99% kakao)* 160 masła(...)orkiszowej jasnej 75 g mąki migdałowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 60 g masła w temp. pokojowej 110 g erytrolu 2 jajka dodatkowo na polewę 50 g czekolady gorzkiej (u mnie 85 % kakao) ok. 1/4-1/3 szklanki mleka płatki migdałów do posypania *jeśli używasz czekolady poniżej 70 % kakao, możesz dodać 3 płaskie łyżki kakao Suche składniki łączymy razem
KucharzycaCytrynowe babeczki z makiem i białą czekoladą O d dwóch lat te babeczki są stałym elementem mojego Wielkanocnego stołu. Są pyszne, delikatne w smaku, orzeźwiające. Polewa z białej czekolady dodaje im słodyczy, gdyż same w sobie nie są zbyt przesłodzone. Zachowują świeżość przez kilka dni więc z powodzeniem możecie przygotować je z wyprzedzeniem. W wersji bez polewy możecie śmiało(...)gramów masła, w temperaturze pokojowej 1 szklanka cukru 5 jajek 2 szklanki mąki 1,5 cytryny, skórka starta na drobnych oczkach 1/2 szklanki śmietany 18% 100 gramów białej czekolady 2 łyżki maku + odrobina do dekoracji babeczek 1 łyżeczka oleju kokosowego + dodatkowo do wysmarowania babeczek R ozgrzać piekarnik do temperatury 170 stopni (grzanie góra- dół). Masło utrzeć z cukrem mikserem
olalacookingroku postawiłam na czekoladowo waniliowy sernik (bez spodu) . Abyście i Wy mogli przygotować go dla najbliższych już dziś dzielę się z Wami tym pysznym i naprawdę prostym przepisem. Czekolada i wanilia, to dla mnie połączenie doskonałe. Polecam. Na moim stole nie zabraknie też mazurka. To tradycyjne kruche ciasto ze słodkim nadzieniem i pysznymi zdobieniami jest nie tylko pysznym świątecznym akcentem(...)wodnisty) 150 g masła lub margaryny 1 szklanka cukru 1 płaska łyżka cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem Kamis 5 jajek odrobina różowej soli himalajskiej Kami 80 g mlecznej czekolady do wypieków 2 łyżki mleka 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 2 czubate łyżeczki ciemnego kakao Dodatkowo: czekoladowa polewa i kilka małych czekoladowych jajeczek Przygotowanie: Do jednej miski wbijamy żółtka
Słodkie okruszkiNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Składniki: 150 -200g gorzkiej czekolady 70-80% 100g suszonych daktyli 3 łyżeczki masła orzechowego Wykonanie: gorzką czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, lekko studzimy , następnie najwygodniej za pomocą pędzelka smarujemy boki i dno foremek silikonowych, warstwa powinna być gruba, wkładamy do lodówki(...)minut ( jeżeli warstwa czekolady jest cienka to najlepiej, powtórzy czynność i dać drugą warstwę czekolady) daktyle zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 15 minut, po tym czasie odsączamy je, dodajemy masło orzechowe i blędujemy, aż wszystko się ze sobą połączy schłodzone foremki z czekoladą wypełniamy masą daktylową i zamykamy je warstwą czekolady i ponownie schładzamy w lodówce
Słodkie zapomnienieOpis tarta czekoladowo karmelowa: Tarta czekoladowo karmelowa to niesamowity i pyszny deser. Najlepszy kruchy spód z warstwą ciągnącego się karmelu i grubą warstwą czekolady. Ja używam czekolady mlecznej, ponieważ nikt w domu nie lubi gorzkiej czekolady. Wy natomiast możecie użyć mleczną lub gorzką wedle uznania. Od kiedy upiekłam tarte czekolado-karmelową, stała się moją ulubioną wśród tart. Składniki(...)czekolady 60 g cukru pudru 1 jajko 150 g masła 60 g cukru pudru Sól 180 g cukru 50 ml wody 45 ml śmietany kremówki 36% + 3/4 szklanki 1 łyżka miodu Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do tego zimne masło (100g) i siekamy nożem, aż ciasto będzie przypominać kruszonkę. Następnie dodajemy jajko, cukier i sól i szybko zagniatamy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneszatański sernik, którym można straszyć ciocie? 😀 Spód: 270 g ciasteczek Oreo (pozbawionych białego kremu) 60 g rozpuszczonego masła. Sernik: 680 g sera na sernik (użyłam Piątnicy) 350 g gorzkiej czekolady (min 70% kakao) 1 łyżeczka mocnego espresso 200 g cukru (użyłam brązowego, żeby dodać karmelowego smaku) 100 ml mleka 3,2% 4 jajka 1 łyżka mąki pszennej. Przygotowanie: Sposób wykonania(...)przez 10 sekund, aż ciasteczka będą dokładnie zmiksowane. Ciasteczkami z masłem wykładam tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia (razem z bokami). Tortownicę odstawiam. W rondelku rozpuszczam kawę, mleko i czekoladę – odstawiam do ostudzenia. W misie z założonym ostrzem do wyrabiania umieszczam ser i cukier. Miksuję na obrotach 8 przez minutę. Zmniejszam obroty do 6 i dodaję po jednym jajku
ladykitchenmożna użyć sezonowych czerwonych owoców, malin lub truskawek a nawet granata. Jest nieprzesłodzona, wręcz idealna! Tortownica 24/24 cm Ciasteczkowy spód: 30 dag markizów kakaowych 50 g gorzkiej czekolady 60% kakao 50 g stopionego masła Mus czekoladowy: 10 dag mlecznej czekolady 15 dag gorzkiej czekolady 60% kakao 2 łyżki rumu ½ litra śmietany kremówki 1 listek żelatyny 2 szklanki wiśni(...)osączonych z syropu (latem można użyć świeżych wydrylowanych) 2 łyżki drobno posiekanych orzechów arachidowych Tartę zaczynamy od przygotowania spodu: Czekoladę rozpuszczamy do płynnej konsystencji w gorącej kąpieli wodnej. Ciasteczka łamiemy na kawałki wrzucamy do malaksera i mielimy na pył, mieszamy z płynnym masłem oraz płynną czekoladą, aż masa będzie jednolita i mokra, wysypujemy masę do tortownicy, lekko dociskamy
Wanilia i Kardamon