Składniki na 20 czekoladek: 100-150 g truskawek kilka łyżek cukru do smaku 100 g białej czekolady 200 g czekolady mlecznej lub deserowej 30 ml śmietanki kremówki 1 łyżka wiśniówki Ponieważ sezon truskawkowy pomału dobiega końca - koniecznie chciałam jeszcze zdążyć i zrobić coś wyjątkowego z truskawek. Na blogu Słodkie Fantazje znalazłam super przepis na aromatyczne i przepyszne pralinki(...)nadzieniem truskawkowym. Lekko je zmodyfikowałam i proszę mi uwierzyć, ale po zrobieniu rozeszły się w mgnieniu oka :) Czekoladę mleczną lub deserową rozpuścić w kąpieli wodnej. Przygotować silikonowe małe foremki na pralinki (ja akurat miałam w kształcie truskawek). Małym pędzelkiem pokrywać boki foremek. Czynność należy powtórzyć 3 - 4 razy, aż do momentu kiedy grubość naniesionej czekolady wyniesie około
Świat Ciastawyglądając jak zombie na halloween! __________________________________________________________________________________________ Mam dla Was przepis na fantastyczny deser! Niesamowicie kruche, piwno-miodowe ( z dodatkiem piwa Książęce chlebowo-miodowe ) ciasteczka przekładane puszystym musem z białej czekolady i domowym kremem kasztanowym z wanilią obsypane chrupiącą piernikową kruszonką. Niebo w gębie! Niebie w gębie , które swoim smakiem niejednemu z nas przywodzi na myśl Święta. W dużych marketach jadalnych kasztanów(...)CIASTKA: * mąka pszenna – 120 g * masło – 50 g * piwo Książęce chlebowo – miodowe – 50 ml * miód – 1 łyżka * sól – 1 szczypta MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY: * żółtko – 2 szt * śmietana 36% – 220 ml * masło – 30 g * biała czekolada – 100 g KREM KASZTANOWY: * obrane, jadalne kasztany – 200 g * woda
Ostra na Słodkociasto jest wyśmienite. Bardzo czekoladowy spód z nutą migdałów w konsystencji i smaku przywodzące na myśl brownies. Natomiast góra ciasta puszysta, delikatna stanowiąca mus na bazie żółtek, białej czekolady i kremówki - Poezja smaków, którą warto dodać do naszych kulinarnych osiągnięć. Najlepsze Ciasto Świata - Składniki : Spód: 6 białek 160 g cukru pudru 180 g migdałów (zmielonych) 40 g kakao(...)gorzkiej czekolady Mus: 6 żółtek 700 ml śmietanki kremówki 36% (mocno schłodzonej) 100 g masła 250 g białej czekolady ok. 100 g płatków migdałów Najlepsze Ciasto Świata - Sposób przygotowania: Tortownice (średnica 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Białka ubijamy, a następnie powoli, partiami dodajemy cukier puder. Zmieniamy obroty miksera na najniższe i powoli wsypujemy zmielone migdały
Słodka StronaPyszne, wilgotne i bardzo aromatyczne, może z powodzeniem zastąpić świąteczny piernik , poprzez dodanie odpowiedniej mieszanki przypraw. Ciasto czekoladowo-marchewkowe Składniki: 1 ½ szklanki mąki pszennej 100 g gorzkiej czekolady 50 g mlecznej czekolady 3 jajka ¾ szklanki brązowego cukru ½ szklanki oleju 2 szklanki startej na drobnych oczkach marchewki ½ szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich 1/3 szklanki pokrojonych w kostkę suszonych(...)kakao 1 łyżeczka cynamonu ⅓ łyżeczki przyprawy do piernika (opcjonalnie) 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli Krem: 1/2 szklanki cukru pudru (można dodać mniej) 50 g czekolady 100 g miękkiego masła 1/5 szklanki kakao 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Przygotowanie: W misce mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki: mąkę, orzechy, bakalie, wiórki kokosowe, kakao, cynamon, proszek
Mania Gotowaniaszklanki gorzkiego kakao 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu szczypta soli KREM: 500 g serka mascarpone 500 ml śmietanki kremówki (30% lub 36%) 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 300 g malin 4 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny + 1/4 szklanki gorącej wody PONCZ: pół szklanki gorącej wody 1 łyżeczka cukru 2 łyżki nalewki(...)góra tortu była prosta. Pozostawiamy, aż ciasto wystygnie. (Ciasto można przygotować dzień wcześniej). Ciasto kroimy na trzy równe części i pozostawiamy na czas przygotowania mas do tortu. Czekolady rozpuszczamy w miseczce w kąpieli wodnej (napełniamy garnek gorącą wodą i na garnek kładziemy miseczkę z czekoladą) dodajemy do czekolady 3 łyżki śmietanki kremówki. Odkładamy czekoladę do wystygnięcia. Do miski dajemy serek
Serce zamknięte w formie pysznościwarto pokusić się o wariant ulepszony - piankowe baranki :) Składniki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady 1 jajko 0,5 szklanki oleju 1 szklanka mleka 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego 0,5 tabliczki białej czekolady rodzynki w czekoladzie białe pianki mini (około 1 cm średnicy(...)białe pianki zwyczajne (około 3 cm średnicy) Czekoladę kroimy w małe kawałki lub trzemy na tarce i dodajemy do suchych składników, wszystko mieszamy razem w misce. Dodajemy jajko, olej, mleko oraz jogurt i dokładnie mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką
Ciastkozercydrobne cukierki - o ile ktoś jest w stanie pochłonąć tyle słodyczy za jednym razem :) Do zrobienia miseczek potrzebne będą malutkie baloniki. Dmuchamy kilka i zawiązujemy na supełek końcówkę. Czekoladę rozpuszczamy w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej - wkładamy miskę z czekoladą na mały garnuszek z gotującą się wodą. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. W dosyć dużych odstępach nakładamy na papier(...)łyżeczce roztopionej czekolady - to będzie podstawa każdej miseczki. Musimy zostawić tyle miejsca, żeby po poukładaniu na blaszce baloniki nie stykały się ze sobą. Zanim zanurzymy balonik w czekoladzie musimy się upewnić, że nie jest gorąca. Musi być wciąż jeszcze płynna, ale nie za ciepła. Jeśli o tym zapomnimy dzieje się mniej więcej to: Każdy balonik zamaczamy w czekoladzie i ruszamy
Ciastkozercypewnego czasu bawię się czekoladą serwując czekoladki, trufle. Za każdym razem zmieniam odrobinę składnik i wychodzi inne dzieło sztuki. Rozpływają się w ustach, pieszczą nasze zmysły ... ot niby prosta rzecz, a jaka dostojna i wyrafinowana. Składniki: Ganache z ciemnej czekolady 225 g gorzkiej czekolady 180 ml śmietany kremówki Ganache z mlecznej lub białej czekolady 210 g mlecznej(...)białej czekolady 100 ml śmietany kremówki Śmietanę podgrzewamy nie doprowadzając do wrzenia. Gorącą zalewamy posiekaną czekoladę i czekamy 2-3 min. Mieszamy delikatnie starając się nie napowietrzyć masy. Ganache jest gotowy kiedy ma jednolitą konsystencję i jest pięknie błyszczący. Odstawiamy go wystudzenia i wstawiamy najlepiej na całą noc do lodówki. Następnie łyżką wyjmujemy kawałki masy i formujemy kule. Obtaczamy
Malinowe Pocałunkipiekarniku do wystygnięcia. Ganasz czekoladowo-kawowy * 80 g śmietanki 30% * 12 g cukru inwertowanego ( jeśli nie macie, użyjcie miodu, a jak nie lubicie smaku miodu - pomińcie składnik ) * 80 g czekolady gorzkiej * 70 g czekolady mlecznej * 5 g masła * 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej W garnuszku/rondelku zagotować śmietankę z cukrem inwertowanym. Jeśli używacie czekolady w tabliczkach - czekoladę połamać/pokroi(...)Gorącą śmietanką zalać czekoladę, odstawić na 1 minutę. Po tym czasie dodać kawę i zmiksować czekoladę blenderem na gładką masę. Podczas miksowania nie wyjmować ostrza blendera ponad powierzchnię czekolady, ażeby nie napowietrzać masy. Masę odstawić na 5 minut. Dodać masło i połączyć raz jeszcze składniki. Ganasz odstawić do zgęstnienia. Gęstniejącym ganaszem smarować kruche ciastka, na ganasz przyklejać bezę. Smacznego
kolorowotorcikowodokładnie. Masę wykładamy do tortownicy o średnicy 23 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30 minut. Upieczone ciasto studzimy. Krem: 350 g mlecznej czekolady 500 ml śmietanki kremówki 36% 500 g serka mascarpone Wykonanie: Kremówkę doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia. Wrzucamy kosteczki mlecznej czekolady i mieszamy szpatułką do momentu rozpuszczenia się czekolady(...)serek mascarpone dodawany w kilku częściach. Masę wkładamy do lodówki, a w tym czasie przygotowujemy blaty biszkoptowe w celu złożenia tortu. Dodatkowo: połowa opakowania takich owalnych ciasteczek w czekoladzie (ja użyłam takich z Biedronki) 200 g czekolady ciemnej Wykonanie: Biszkopt kroimy na 3 równe blaty. Każdy blat smarujemy kremem czekoladowym. Obsmarowujemy zarówno wierzch jak i boki tortu. Wstawiamy
Blondynka Gotujekakaowy: 5 jajek ¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki pszennej 1 ½ łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczeni a Na b iała mas e śmietankowa: ½ litra śmietanki 36% 30 dag białej czekolady Na k akaowa mas e śmietankowa: ½ litra śmietanki 36% 20 dag mlecznej czekolady 10 dag gorzkiej czekolady Ponadto: ¾ szklanki mleka biszkopty do tiramisu Wykonanie Białka ubić, dodać cukier(...)obrotach i wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem dużej tortownicy . Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić i przekroić na 3 krazki . Białą czekoladę połamać i zalać połową gorącego mleka. Wymieszać i ostudzić. W osobnym naczyniu połamać mleczną i gorzką czekoladę. Następnie zalać je pozostałym gorącym mlekiem. Wymieszać i ostudzić. ½ litra śmietany ubić
Z Kuchni Do Kuchnijajek ¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki pszennej 1 ½ łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczeni a Na b iałą mas ę śmietankową: ½ litra śmietanki 36% 30 dag białej czekolady Na k akaową mas ę śmietankową: ½ litra śmietanki 36% 20 dag mlecznej czekolady 10 dag gorzkiej czekolady Ponadto: ¾ szklanki mleka Wykonanie : Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać(...)wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem dużej kwadratowej blaszki . Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić i przekroić na 3 blaty. Białą czekoladę połamać i zalać połową gorącego mleka. Wymieszać i ostudzić. W osobnym naczyniu połamać mleczną i gorzką czekoladę. Następnie zalać je pozostałym gorącym mlekiem. Wymieszać i ostudzić. ½ litra śmietany ubić
Z Kuchni Do Kuchniniespodziankę. Kolorowe truskawki podam z Różową babeczką w kształcie serca :) Co sądzicie o takim pomyśle? Składniki (na 8 szt.): 8 truskawek 3 kostki mlecznej czekolady 1 łyżka mleka posypka czekoladowa i owocowa 1. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę - na garnku z gotującą się wodą stawiamy miskę odporną na temperatury - najlepiej metalową lub szklaną. Wrzucamy kostki(...)czekolady, a gdy się rozpuszczą, dodajemy mleko. Dokładnie mieszamy do połączenia mleka z czekoladą. 2. Zdejmujemy garnek z ognia (miskę zostawiamy na garnku, żeby para wodna dalej podgrzewała czekoladę). Do małej miseczki wsypujemy posypkę. Truskawki maczamy w czekoladzie, następnie obtaczamy w posypce i układamy na papierze do pieczenia. Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego
My Culinary Artpierwszy dzień Nowego 2014 Roku przygotowałam słodką tartę z białą czekoladą i kokosem. Zdecydowanie nie jest to propozycja dla osób liczących kalorie, całe szczęście, że ja idę na dietę dopiero od wtorku :-))). Ponieważ miałam wiórki koksowe na których córka robiła kokosówkę, postanowiłam je wykorzystać do zrobienia kremu. Więc jeśli lubicie odrobinę alkoholu w ciastach zalejcie tę część wiórek, która jest(...)Spód 100 g roztopionego masła 320 g wafelków kokosowych 70 g wiórków kokosowych Masa 250 g serka mascarpone 330 ml kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru 100 g białej czekolady 100 g wiórków kokosowych Do dekoracji kakao wiórki kokosowe Wykonanie: Kremówka i mascarpone powinny być schłodzone. Z opakowania mascarpone odkładamy tylko 2 płaskie łyżki, które zostawiamy w temperaturze pokojowej
Kulinarne przygody Gatity