serka mascarpone 300 g śliwek suszonych/wędzonych* do nasączenia: 50 ml naparu z mocnej herbaty z goździkiem, 25 ml miodu pitnego, miód do smaku polewa: 300 g czekolady deserowej * W zależności jaki smak chcemy uzyskać powinniśmy wziąć odpowiednie śliwki. Jeżeli krem ma być lekko śliwkowy, to możemy użyć śliwki kalifornijskie. Natomiast jeżeli wolimy bardziej śliwkowy to proponuję suskę sechlońską(...)poprzek na dwie części. Ja wyrównałam brzegi ciasta. Delikatnie nasączyć naparem z herbaty. Jeden blat posmarować kremem (2/3 kremu), przykryć drugim blatem. Całość posmarować pozostałym kremem. Czekoladę rozpuścić. Czekoladę posiekać. 225 g czekolady włożyć do miski, ustawionej na garnku z gorącą wodą. Doprowadzić czekoladę do temperatury 46 - 49 stopni. Zdjąć miskę z garnka, odstawić na 10 minut, dosypać
królestwo garówmuffinki z kaszy gryczanej SKŁADNIKI: 1,5 woreczka kaszy gryczanej 5 jajek 3/4 szklanki cukru trzcinowego 1 opakowanie cukru wanilinowego 1/2 szklanki mąki pszennej 150 g masła 150 g czekolady 50 g suszonej żurawiny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 25 g orzechów ziemnych solonych (grubo posiekanych) 50 ml śmietanki 36% 100 g czekolady deserowej orzechów ziemne solone(...)ogniu, przez około 20 minut, do miękkości, odstawić do wystudzenia. Po ugotowaniu i ostudzeniu kaszę zmielić. W garnku podgrzewamy masło, tak by się rozpuściło. Do rozpuszczonego masła wrzucić kawałki czekolady, całość podgrzać, cały czas mieszając, aż do momentu roztopienia czekolady. Jajka ubić z cukrem trzcinowym i cukrem wanilinowym na puszystą pianę. Dalej ubijając jajka, stopniowo dodawać czekoladę z masłem oraz
MarciochaKucharzysię poprawię. Na szczęście w cukierni, gdy trzeba ich wykonać setkę, nikt z linijką nie biega i nie sprawdza, gdzie ten środek właściwie jest... Tutaj nasze pierwsze zajęcia z czekoladą. W końcu miałam okazję zatemperować ją na marmurowym blacie, o czym od dawna marzyłam. I to całe 5 kilo! Ależ frajda. Z papieru do pieczenia robi się rożek, wypełnia(...)czekoladą, odcina końcówkę i rysuje wzroki na papierze. Gdy wyschną, odwraca się je na drugą stronę i rysuje czekoladą po kształtach, żeby z obu stron był wypukłe. Żeby motylek latał , rysuje się go na złożonym na pół papierze i w takiej formie wysycha. Na końcu wszystko sklejamy płynną czekoladą - delikatnie, żeby nic się nie pokruszyło. Zabawa jest przednia
Pożeraczka, czyli raz adobrzePewnego dnia, w domu posiadałam znaczną ilość (dobrze) dojrzałych bananów. Część z nich poszła na nasz ulubiony chlebek bananowy - klik , a część do kremu bananowego z czekoladą. Inny przepis na konfiturę, z wykorzystaniem bananów, znajduje się już na blogu - klik . Krem - czekobanan - jest bardzo smaczny, z wyczuwalnym smakiem banana i gorzkiej czekolady. Jeśli nie lubicie gorzkiej czekolady (a warto(...)tego przepisu, użyć jak najlepszej jakości czekolady), możecie dodać mleczną, wtedy zrezygnujcie z cukru, lub dodajcie go tylko do smaku. Przepis jest bardzo prosty i zajmuje mało czasu. Polecam. Dobra alternatywa dla popularnego kremu czekoladowo-orzechowego ;) 'krem bananowy z czekoladą / czekobanan' Składniki (na 2 małe słoiki): - 4 dojrzałe banany - 100g gorzkiej czekolady - 2 łyżki wody - 2 łyżki cukru pudru Banany
CookYourselfMoje pierwsze kokosowe kulki z czekoladą. W smaku przypominają znany nam kokosowy baton Bounty, który uwielbiam, szczególnie w wersji z gorzką czekoladą. Dzisiaj właśnie w takiej wersji. Oczywiście jeśli nie lubicie gorzkiej czekolady, zastąpcie ją mleczną, deserową, białą - do wyboru, do koloru. Pyszności. 'kokosowe kulki Bounty' Składniki (na ok.10-15 kulek): - 100g wiórków kokosowych - 4-5 łyżek mleka skondensowanego słodzonego - 200g(...)gorzkiej czekolady (lub innej jaką lubicie) Wiórki wsypać do miski, dodać mleko skondensowane (tyle aby masa się skleiła). Dokładnie wymieszać. Wsadzić do lodówki na ok 20 minut. Formować niewielki kulki i układać je na papierze. Wsadzić do zamrażalki na min. 1h. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Kulki nadziać na wykałaczkę i zanurzyć w czekoladzie. Odłożyć na papier do pieczenia. Odczekać
CookYourselfdzielnicy Temple Bar, była to mała włoska knajpka, z której po latach pamiętam przemiłą obsługę i deser. Nosił on nieprzeciętną nazwę na karcie, cytuję: ''death by chocolate''- ''śmierć przez czekoladę''. Nie musiałam długo się zastanawiać czy chce go spróbować, ale obawa pozostała, nazwa była bowiem szaleńczo mało przyjazna:). Było to jednak najsmaczniejsze ciastko jakie jadłam i powiem szczerze przez lata(...)wielką przyjemnością przedstawiam Wam deser podobny do tamtego, znany u nas jako lava cake. Przedstawiam Wam ''Death by chocolate with caramel''. Mięciutkie na zewnątrz z płynną czekoladą i karmelem w środku. Idealny deser dla smakoszy czekolady. Mam nadzieję, że Wam posmakuje:) Deser idealnie smakuje z lodami waniliowymi, może również dodać gorące śliwki, wiśnie, maliny. Ja jednak tym razem pozwoliłam
KreatywnePinyorzechowego - z orzechów ziemnych) 1 łyżka soku z cytryny 4-5 czubatych łyżek kajmaku 10-15 babeczek kruchych maślanych (zdjęcie o jakie babeczki chodzi znajdziecie poniżej w opisie przygotowanie :)) czekolada mleczna i deserowa po 1 pasku około 20 g razem 50-75 g miękkiego masła Do dekoracji 2 garstki ziemnych orzeszków płynny miód czekolada deserowa 30 g odrobina mleka- około(...)łyżki Przygotowanie: 1. Babeczki skruszyć na piasek (można użyć blendera, widelca bądź użyć dłoni) dodać do nich odrobinę miękkiego masła i roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę mleczną oraz deserową. Wymieszać dokładnie. 2. Przygotowaną masą wykładać spód tortownicy bądź kokilek. Delikatnie przycisnąć. 3. Włożyć do zamrażalnika na 10-15 min. Po czym posmarować masą kajmakową 4. Przygotować masę serową: Zmieszać mikserem
KreatywnePinyCzekoladowe browne to wyśmienite ciasto z dodatkiem orzechów włoskich i sporej ilości czekolady. Jest banalnie proste i szybkie w przygotowaniu, rozpływa się w ustach i smakuje obłędnie. Miłośnicy czekolady będą nim zachwyceni. składniki na tortownicę 23 cm 100g orzechów włoskich 3 tabliczki gorzkiej czekolady 125 g masła 3 jajka 3/4 szklanki cukru kryształu opakowanie cukru waniliowego szczypta soli 2 szklanki(...)mąki pszennej 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia przepis Orzechy włoskie drobno siekamy. W garnku na małym ogniu rozpuszczamy masło oraz 2 tabliczki połamanej w kostki czekolady, wszystko dokładnie mieszamy do momentu aż składniki dobrze się rozpuszczą. Do miski przelewamy rozpuszczoną czekoladę, dodajemy cukier kryształ, cukier waniliowy oraz szczyptę soli, dodajemy również jajka, wsypujemy posiekane orzechy, mąkę i proszek
Smakowite Daniablogujemy kulinarnie :) Z tej okazji upiekłam tort, drugi w moim życiu. Pierwszy zrobiłam rok temu: truskawkowy - możecie go zobaczyć tutaj . W tym roku postawiłam na klasykę: wiśnie i czekoladę. Nieskromnie powiem, że wyszedł obłędny! I zdradzę Wam sekret: praktyka czyni mistrza! Biszkopty już mi nie opadają, a wszelkie masy do ciast nie rozpływają :) Dziękujemy Wam, kochani czytelnicy(...)temperaturze pokojowej. 6 jajek 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej tortowej 2 łyżki gorzkiego kakao Masa czekoladowa: Serek mascarpone i śmietanka powinny być schłodzone. 200 g gorzkiej czekolady 500 g serka mascarpone 6 łyżek cukru pudru 500 ml śmietanki 30 - 36% Wiśnie w alkoholu: 300 g wiśni bez pestek (mogą być mrożone) 2 łyżki cukru
W kuchni Katieszkl cukru sól szczypta 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia 1 szkl mąki pszennej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 2 łyżki oleju Krem 200 g czekolady gorzkiej 100 g czekolady mlecznej 500 ml kremówki 30% 350 g masła 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki spirytusu Do napaczowania 50 ml wiśniówki 50 ml przegotowanej wody(zimnej) wiśnie(...)nalewki(bez pestek) Do dekoracji wiśnie kandyzowane płatki z białej czekolady ozdoby z czekolady Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno z solą, dodawać stopniowo cukier i ubijać aż białka będą sztywne i lśniące. Następnie dodawać kolejno po jednym żółtku i dalej ubijać aż masa będzie sztywna. Mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Dodawać porcjami
Ala piecze i gotujeprzeczyta mój przepis i do dzieła :) Składniki: 170g margaryny 170g cukru 3 łyżeczki cukru waniliowego 7 jajek 200g mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 150g mielonych migdałów 180g gorzkiej czekolady 1 litr śmietany kremówki 4 śmietan- fixy*, ( lub w wersji trudniejszej: 4 łyżeczki żelatyny + ok. 50ml mleka)** 1 duży słoik wydrenowanych wiśni (lub 2 małe) ew. ½ szklanki wódki(...)szklanka wiśniówki Dodatkowo: Łamana lub tarta czekolada*** Margarynę pozostawiamy na około godzinę, aby zmiękła. W tym czasie możemy wszystko przygotować, więc potrzeć gorzką czekoladę na drobnej tarce i zmielić lub potrzeć migdały. Oddzielić żółtka od białek, przesiać mąkę i wysmarować dno tortownicy ok. 26-28cm (boków nie smarujemy, by ciasto nie opadło). Sposób wykonania ciasta: Miękką margarynę miksujemy cukrem
Smakowy RajDzisiaj chciałam się podzielić obłędnie pysznym i lekkim ciastem na bazi musu czekoladowego. Proste w przygotowaniu, nie wymaga pieczenia a miłośnicy czekolady je pokochają. Składniki na spód ciasta: 50g gorzkiej czekolady 2 łyżki kakao 2 łyżki cukru pudru 180g ciasteczek maślanych 50g masła o temperaturze pokojowej opcjonalnie trochę mleka Składniki na mus czekoladowy: 150g gorzkiej czekolady dobrej jakości 3 duże(...)jajka 3 łyżki cukru pudru 4 łyżki likieru pomarańczowego np. Curacao Sposób wykonania Przygotowanie spodu ciasta Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy żeby troszkę przestygła. Ciastka kruszymy jak najdrobniej choć nie przeszkadza gdy będzie trochę grubszych kawałków (będą przyjemnie chrupały). Do pokruszonych ciastek dodajemy kakao, cukier puder, łączymy z masłem i czekoladą wyrabiając jednolite ciasto. Gdy ciasto jest zbyt
W kuchennej krainietorebek nasion jednego z producentów dostaliśmy też kolorową rzodkiewkę na taśmie. Bardzo ciekawi mnie ten sposób przygotowywania nasion. A żeby umilić sobie ten przedwiosenny czas proponuję ciasteczka. Pachnące czekoladą i niezniszczalnym w tym roku tymiankiem (wciąż świeży z ogródka!), z odrobiną soli morskiej dla zaostrzenia smaku. A zarazem naprawdę szybkie- kto by pomyślał, że tylko kilkunastu minut brakuje aby zajadać(...)się ciepłym ciastkiem prosto z blachy. Idealne do porannej kawy. CIASTKA Z TYMIANKIEM, CZEKOLADĄ I SOLĄ MORSKĄ (przepis zaczerpnięty z tej strony ) 115g masła (w pokojowej temperaturze) 130g brązowego cukru 1 jajko 220 mąki 1/4 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 100g ciemnej czekolady około 10 gałązek świeżego tymianku sól morska do posypania ciasteczek Czekoladę siekamy
les mirabelleskolejce czeka kilka mniej lub bardziej ogrodowych postów, ale za mną chodziły ciasteczka. Kruche, z czekoladą- takie klasyczne, które ciasteczkowy potwór pożarłby mlaskając. I nie dało rady- trzeba było upiec... W tym roku próbowaliśmy swoich sił w uprawie dyni hokkaido. Rok temu zachwycił nas jej smak i możliwości kulinarne jakie drzemią w otrzymanym z niej puree ( to efekty zeszłorocznych eksperymentów(...)potrzeba 6 łyżeczek puree- starczy nawet naszych mini dyń. Ja oczywiście przy okazji upiekłam jej więcej i mam teraz koło kilograma puree. Znów zapanuje dyniowość. DYNIOWE CIASTKA Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY (z bloga Sally's Baking Addiction ) 100g ciemnej czekolady 115g masła 50g brązowego cukru 100g białego cukru kilka kropli ekstraktu waniliowego 6 łyżeczek puree z dyni (z puszki albo zrobione
les mirabellesProste, szybkie i niesamowicie czekoladowe ciasto, zaspokoi chęć na czekoladę na długi czas. Ciasto w konsystencji jest mięsiste i wilgotne, zamiast mąki wykorzystałam zmielone migdały, dzięki temu mogą skusić się na nie osoby na diecie bezglutenowej. Polecam!! Ciasto ekstremalnie czekoladowe z wiśniami bezglutenowe Składniki: 6 jajek 160 g drobnego cukru trzcinowego 200 g gorzkiej czekolady 70 g zmielonych migdałów(...)kompotu z wiśni 1 łyżka mąki ziemniaczanej Polewa czekoladowa: 50 ml śmietany kremówki 60 g gorzkiej czekolady Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie lekko studzimy. Wiśnie odsączamy z kompotu przekładamy do rondelka. Z pozostałego kompotu odlewamy ½ szklanki i mieszamy dokładnie z 1 łyżką mąki ziemniaczanej. Wiśnie podgrzewamy na małym ogniu
Mania Gotowania