czekolada - 27946 przepisów (strona:134/1864)

Tort czekoladowy z wiśniami 136

wiśniami na specjalne okazje, a taka jest właśnie dzisiaj Druga rocznica bloga to już nie byle co Pyszny biszkopt kakaowy przełożony czekoladowym kremem i wiśniami, a całość oprószona czekoladą. Tort jest bardzo czekoladowy, ale nie przesłodzony. Zdecydowanie dla miłośników połączenia wiśni i czekolady Gorąco polecam   Przepis na tortownicę o średnicy 24 cm   SKŁADNIKI: Biszkopt: 7 jajek - białka(...)pieczenia Krem: 2 budynie czekoladowe 1 lekko czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1 litr mleka, 4 łyżki cukru 200 g masła w temperaturze pokojowej 3/4 szklanki cukru pudru 100 g czekolady deserowej Dodatkowo: 1 kompot wiśniowy ( sok i wypestkowane wiśnie ) 100 g czekolady deserowej czekoladowe dekoracje   PRZYGOTOWANIE: Biszkopt - żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z cukrem na sztywno, dodawać

WSZYSTKO SMACZNE
ciasto bananowe z czekoladą 146

Dzisiaj słodkość, którą chyba każdy lubi, tzn każdy miłośnik bananów i czekolady. Czekolada została mi jeszcze ze świąt (tak tak nadmiar czekolady nadal w użytkowaniu). Dlatego gdy zobaczyłam, że banany zaczynają już za bardzo dojrzewać pozwoliłam im na to. Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu, tylko zawsze wychodzi mi lekki zakalec... Robiłam już drugi raz, myśląc że będzie lepiej(...)banany  200 g masła 200 g cukru pudru 2 jaja 250 g jogurtu greckiego naturalnego 200 g mąki 1,5 łyżeczki sody  1/2 łyżeczki soli 100 g czekolady  Przygotowanie: banany rozgnieć widelcem na papkę masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę - na Thermomix - załóż motylek i mieszaj czas 45 s/obr 4 do masy dodaj po jednym

Gotowanie z pasją
Czekośliwka 128

Czekośliwka czyli powidła z dodatkiem czekolady i/lub kakao przez wielu nazywana śliwkową nutellą. Do śliwek można dodać ulubioną czekoladę, ja dodałam gorzką. Cukru dodajemy wedle własnego smaku, zależy od tego jak słodkie są śliwki oraz jaką czekoladę dodamy. składniki: 3kg śliwek 2 tabliczki czekolady gorzkiej lub mlecznej 1 czubata łyżka kakao cukier do smaku Śliwki dokładnie umyć i osuszyć, usunąć(...)całość zgęstnieje i uzyska odpowiednią dla nas konsystencję. Można sobie gotowanie rozłożyć na 2-3 dni lub całość zrobić jednego dnia. Gdy masa odparuje i zgęstnieje dodać połamaną czekoladę i kakao. Gotować aż czekolada się rozpuści. Wymieszać dokładnie aby połączyła się ze śliwkami. Na koniec jeśli potrzeba dodać cukier do smaku, ja dodałam 1 szklankę. Ponownie zagotować, wymieszać aby cukier

Monia miesza i gotuje
Tort z kremem adwokatowym i czekoladowym 172

dobrze schłodzonego) 250 ml adwokatu 3-4 łyżki cukru pudru 1 opakowanie mix-u (fix-u) do śmietany Krem czekoladowy: 500 ml śmietany kremówki 36% (dobrze schłodzonej) 200 g czekolady deserowej lub gorzkiej 2 łyżki cukru pudru 1 opakowanie mix-u (fix-u) do śmietany Galaretka adwokatowa: 150 ml adwokatu 2-3 łyżki żelatyny 50 ml gorącej wody 1 łyżka(...)cukru Dodatkowo: wiórki z białej czekolady do ozdoby kuleczki czekoladowe do ozdoby Średnica tortownicy to 26 cm. Składniki na obie masy powinny być schłodzone w lodówce przez co najmniej 12 godzin. Rozpoczynamy od biszkoptu (najlepiej upiec do dzień wcześniej, wtedy będzie się go dużo lepiej kroiło). Rozdzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy ŁYŻKA

PatiGotuje
Suszone śliwki Lucyny Ćwierczakiewiczowej 199

jest z sugestią autorki co do ich wykonania, niekoniecznie do ilości śliwek. Wam proponuję 180sztuk i pilnowanie, aby w czasie ich przygotowywania nie ulotniły się:). Oblanie wysuszonych śliwek gorzką czekoladą, to już mój pomysł! To nie jest konieczne ale kuszące. Powstały syrop jest przepyszny można używać go w dowolny sposób. Suszone śliwki Dzień pierwszy  500 ml wody, 900g cukru(...)rana do wieczora i stwierdziłam, że wystarczy. Są delikatnie lepiące, pomarszczone i zachowują miękkość. W smaku wspaniałe, niezbyt słodkie, lekko kwaskowe i rozpływają się w ustach a te w czekoladzie... pycha! Zrobiłam połowę śliwek w czekoladzie używając czekolady gorzkiej, rozpuszczając ją w kąpieli wodnej. Nadziewałam śliwki na patyczki, maczałam w roztopionej schłodzonej czekoladzie i stawiałam pionowo w stabilnym naczyniu

Leśny Zakątek
KAWOWA GALARETKA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I INKĄ 172

zastanawiałam się nad kolorowymi, potem pastelowymi …. a zrobiłam całkiem inne! Zainspirowała mnie do nich moja ukochana kawa INKA! Kawę INKA połączyłam w różnych proporcjach z mlekiem i białą czekoladą, co sprawiło, że zyskała na przeróżne odcienie brązu. Deser wyszedł fantastyczny i zrobił furorę nie tylko swoim smakiem, ale i wyglądem. Wymaga troszkę cierpliwości, ale gwarantuję Wam, że efekt końcowy(...)jest wart tego czekania. Spróbujcie koniecznie! SKŁADNIKI: ( 3 pucharki ) * kawa INKA klasyczna * mleko * woda * cukier * biała czekolada * agar agar Wszystkie proporcje znajdziecie poniżej w opisie SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: ZACZYNAMY OD DOŁU 1 warstwa 200 ml mleka gotujemy ze szczyptą INKI, 1 czubatą łyżką cukru i płaską łyżeczką agaru. Zalewamy czekoladę ( 5 kostek ), rozpuszczamy, wlewamy do pucharów. Zostawiamy do chłodzenia. 2 warstwa

Ostra na Słodko
Płatki ryżowe z sosem malinowym i czekoladą 138

najlepiej smakuje na zimno :) Słodka waniliowa warstwa zrobiona z płatków ryżowych świetnie łączy się z lekko kwaskowatym sosem, a raczej dżemem z malin i nasion chia oraz kawałkami gorzkiej czekolady. Ten deser można też zjeść na ciepło np. na śniadanie, ale ja zdecydowanie polecam wersje schłodzoną. Wtedy płatki zastygają i bardzo mocno gęstnieją. Dżem również w takiej wersji jest dużo(...)smaczniejszy, a z czekolady robi się świetna chrupiąca skorupka :) Należy pamiętać, żeby czekoladę położyć na jeszcze ciepły sos malinowy, żeby zdążyła się rozpuścić, a dopiero kiedy deser przestygnie wsadzić go do lodówki. Bardzo polecam wypróbować. Składniki: 1 szklanka mleka roślinnego 1/2 szklanki płatków ryżowych ksylitol, miód lub stewia (u mnie 2 tabletki stewii) 150 g mrożonych lub świeżych malin

Healthy food explorer
Ciasto mleczne z czekoladą i biszkoptami 247

łyżki gorzkiego kakao 2 łyżki oleju rzepakowego szczypta soli Krem ciemny: 125 g serka mascarpone 1 i 1/2 szkl. śmietanki 30% 1/2 szkl. mleka w proszku 100 g czekolady mlecznej 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki wody Krem jasny: 125 g serka mascarpone 1 i 1/2 szkl. śmietanki kremówki 30% 1/2 szkl. mleka w proszku 100 g czekolady białej 2 łyżeczki(...)żelatyny 2 łyżki wody Polewa: 100 g czekolady gorzkiej 2 łyżki śmietanki 30% Dodatkowo: małe okrągłe biszkopty (u mnie część opakowania)   Kakao łączymy z wodą i olejem i mieszamy aż do połączenia. Odstawiamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec łyżka po łyżce dodajemy cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku, a gdy składniki się połączą dodajemy masę kakaową, miksujemy

Smaki Na Talerzu
Tort czekoladowy z wiśniami 158

wody Na frużelinę wiśniową i nasączenie: 600 g wiśni bez pestek 150 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej opcjonalnie 1 duży kieliszek wódki Na krem czekoladowy: 100 g gorzkiej czekolady 90 ml mleka 30 g masła 3 łyżeczki żelatyny 1 l śmietany 36% 250 g serka mascarpone 2-3 łyżki cukru 2 opakowania cukru waniliowego 1 opakowanie śmietan(...)dekorację: 200 g śmietany 30 lub 36% 2 łyżki cukru 1 opakowanie śmietan-fix wiórki czekoladowe, starta biała i gorzka czekolada opcjonalnie inne dekoracje z czekolady WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Spód formy tortowej o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier

Passions hobbies life
Tort truskawkowy cheesecake 213

szklanki z jajkami. Jeśli nie macie wagi pod ręką to jest to świetny i sprawdzony sposób na biszkopt. Krem do tortu zrobiłam z serka typu philadelphia i białej czekolady. Zawsze drżę ,kiedy mieszam ostudzoną czekoladę z twarogiem. Jak się domyślacie wszystkie składniki na krem muszą być w pokojowej temperaturze. Udało mi się, krem wyszedł przepyszny! Z wielką chęcią zjadłam porcję(...)minut. Można sprawdzić patyczkiem. Upieczony biszkopt spuść na stół z wysokości 60 cm. Odstaw do całkowitego ostudzenia. Biszkopt można upiec na dzień przed montowaniem tortu. Krem cheesecake z białą czekoladą 600 g serka typu philadephia 150 g cukru 300 g białej czekolady 100 ml puree z truskawek 200 ml śmietanki kremówki Galaretka truskawkowa 300 g truskawek 2 łyżki soku

codojedzenia
TARTA MONTE Z TRUSKAWKAMI 577

Prosta tarta bez pieczenia... na spodzie ciasteczkowym, z nadzieniem z serka mascarpone i deserów Monte, oblana gorzką czekoladą oraz truskawkami na wierzchu. Tylko 6 składników! ➡ 2 składniki na spód + 2 składniki na nadzienie + czekolada i truskawki = wyjątkowy smak 🖤 Desery Monte są słodkie, dlatego nie dodajemy dodatkowo cukru - dzięki temu po wymieszaniu z serkiem mascarpone, nadzienie nie jest za słodkie(...)mulące. Dodatkowo słodycz balansuje gorzka czekolada oraz świeże truskawki 🍓🍓🍓 Z pewnością do najzdrowszych ona nie należy, ale od święta warto zgrzeszyć dla kawałka takiej tarty! Składniki: 200 g ciastek z kawałkami czekolady i orzechów laskowych  70 g masła + 1 łyżka masła do polewy  250 g serka mascarpone  220 g deseru Monte   100 g gorzkiej czekolady

Kuchnia MagdaLeny
Czekoladowy chlebek cukiniowy 259

masła; 4 jaja; 1 i 3/4 szklanki białego cukru; 1 i 1/2 łyżeczki soli; 3 szklanki startej cukinii; 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego; 1 szklanka (140 g) drobno posiekanej, czekolady deserowej lub gorzkiej (u mnie z gorzką o zawartości kakao min. 70 %). LUKIER: 1 i 1/4 szklanki cukru pudru; 1 - 2 łyżki mleka (u mnie 2%); 60 g czekolady deserowej(...)wymieszanych, mokrych składników dodać mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem do pieczenia, kakao, cukrem oraz solą i wymieszać (najlepiej trzepaczką kuchenną), aż do połączenia się składników. Następnie dodać drobno posiekaną czekoladę i wymieszać. Formę keksową wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej formy wlać ciasto cukiniowe, wygładzić wierzch łopatką do ciasta, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

Gospodyni Miejska
Deser bez pieczenia-kulki owsiano-migdałowe 319

pieczenia znają wszyscy, popularny zwłaszcza w latach osiemdziesiątych, kiedy to moda na domowe desery bez pieczenia miała swój najwyższy punkt. No cóż żyliśmy w takich czasach, że nawet kupienie czekolady było nie lada wyzwaniem. Puste półki, a tu człowiek ma ochotę na coś czekoladowego ze smacznym kakao…Nie mówiąc już o pachnącym maśle…To były czasy! Mam sentyment(...)obtoczenia. Kulki są bardzo smaczne. Deser bez pieczenia Składniki: 100 g miękkiego masła 120 g cukru 150 g owsianych płatków 50 g zmielonych migdałów 70 g rozpuszczonej czekolady 2½ łyżki kakao 3 łyżki śmietanki Do obtoczenia 150 g grubo pokrojonych migdałów ze skórką 50 g rozpuszczonej gorzkiej czekolady Masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej

codojedzenia
BROWNIE Z BORÓWKAMI I MALINOWYM COULIS 180

góry, co oznacza, że prawie jest już gotowe. Nie zapomnijcie też o wcześniejszym wyjęciu jajek z lodówki. Brownie przechowujemy pod przykryciem. SKŁADNIKI 200 g masła 200 g gorzkiej czekolady 3 jajka 250 g drobnego cukru 1 szklanka mąki DODATKOWO 1/2 szklanki borówek 1/2 szklanki malin + 1-2 łyżki cukru 100 g gorzkiej czekolady WYKONANIE Jajka wyjmujemy z lodówki i zostawiamy(...)ocieplenia. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni C, bez termoobiegu. Formę o wymiarach 20x30 cm. smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. 100 g czekolady kroimy w drobną kostkę. Maliny wkładamy do miseczki i rozgniatamy z cukrem. Opcjonalnie przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Masło kroimy w kostkę i wkładamy do rondelka. Podgrzewamy do rozpuszczenia,  na małej mocy palnika

cool and minty
TORT STRACCIATELLA Z TRUSKAWKAMI 406

Lekki, letni tort ze świeżymi truskawkami i pysznym kremem z bitej śmietany i kawałeczków gorzkiej czekolady. Jego przygotowanie najlepiej jest rozłożyć w czasie i upiec biszkopt nawet dwa dni przed planowanym podaniem. Przygotowanie kremu i przełożenie tortu można zostawić na dzień podania lub zrobić z jednodniowym wyprzedzeniem.  Biszkopty nasączyłam domową lemoniadą i przełożyłam warstwą dżemu i świeżych truskawek. Krem(...)prostu dobrze ubita śmietanka 30%, dodatkowo usztywniona śmietan-fixem lub rozpuszczoną żelatyną i wymieszana z kawałkami czekolady.  Całość tworzy bardzo udane połączenie i świetnie nadaje się na urodzinowe przyjęcie. SKŁADNIKI BISZKOPT 5 jajek, w temperaturze pokojowej szczypta soli 2/3 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej KREM STRACCIATELLA 1,25 l śmietany 30%, schładzanej minimum

cool and minty