czekolada - 27946 przepisów (strona:134/1864)

Tort czekoladowy 219

szkl cukru sól szczypta 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia 1 szkl mąki pszennej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 2 łyżki oleju Krem  200 g czekolady gorzkiej 100 g czekolady mlecznej 500 ml kremówki 30% 350 g masła 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki spirytusu Do napaczowania 50 ml wiśniówki 50 ml przegotowanej wody(zimnej) wiśnie(...)nalewki(bez pestek) Do dekoracji wiśnie kandyzowane płatki z białej czekolady ozdoby z czekolady Przygotowanie: Biszkopt:  Białka ubić na sztywno z solą, dodawać stopniowo cukier i ubijać aż białka będą sztywne i lśniące. Następnie dodawać kolejno po jednym żółtku i dalej ubijać aż masa będzie sztywna. Mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Dodawać porcjami

Ala piecze i gotuje
Tort Szwarcwaldzki, czyli wiśniowy tort z Czarnego Lasu- Black Forest Cake :) 233

przeczyta mój przepis i do dzieła :) Składniki: 170g margaryny 170g cukru 3 łyżeczki cukru waniliowego 7 jajek 200g mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 150g mielonych migdałów 180g gorzkiej czekolady 1 litr śmietany kremówki 4 śmietan- fixy*, ( lub w wersji trudniejszej: 4 łyżeczki żelatyny + ok. 50ml mleka)** 1 duży słoik wydrenowanych wiśni (lub 2 małe) ew. ½ szklanki wódki(...)szklanka wiśniówki Dodatkowo: Łamana lub tarta czekolada*** Margarynę pozostawiamy na około godzinę, aby zmiękła. W tym czasie możemy wszystko przygotować, więc potrzeć gorzką czekoladę na drobnej tarce i zmielić lub potrzeć migdały. Oddzielić żółtka od białek, przesiać mąkę i wysmarować dno tortownicy ok. 26-28cm (boków nie smarujemy, by ciasto nie opadło). Sposób wykonania ciasta: Miękką margarynę miksujemy cukrem

Smakowy Raj
Czekoladowe ciasto bez pieczenia - mus czekoladowy 267

Dzisiaj chciałam się podzielić obłędnie pysznym i lekkim ciastem na bazi musu czekoladowego. Proste w przygotowaniu, nie wymaga pieczenia a miłośnicy czekolady je pokochają. Składniki na spód ciasta: 50g gorzkiej czekolady 2 łyżki kakao 2 łyżki cukru pudru 180g ciasteczek maślanych 50g masła o temperaturze pokojowej opcjonalnie trochę mleka Składniki na mus czekoladowy: 150g gorzkiej czekolady dobrej jakości 3 duże(...)jajka 3 łyżki cukru pudru 4 łyżki likieru pomarańczowego np. Curacao Sposób wykonania Przygotowanie spodu ciasta Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy żeby troszkę przestygła. Ciastka kruszymy jak najdrobniej choć nie przeszkadza gdy będzie trochę grubszych kawałków (będą przyjemnie chrupały). Do pokruszonych ciastek dodajemy kakao, cukier puder, łączymy z masłem i czekoladą wyrabiając jednolite ciasto. Gdy ciasto jest zbyt

W kuchennej krainie
Janek Tym i ciasteczka 204

torebek nasion jednego z producentów dostaliśmy też kolorową rzodkiewkę na taśmie. Bardzo ciekawi mnie ten sposób przygotowywania nasion. A żeby umilić sobie ten przedwiosenny czas proponuję ciasteczka. Pachnące czekoladą i niezniszczalnym w tym roku tymiankiem (wciąż świeży z ogródka!), z odrobiną soli morskiej dla zaostrzenia smaku. A zarazem naprawdę szybkie- kto by pomyślał, że tylko kilkunastu minut brakuje aby zajadać(...)się ciepłym ciastkiem prosto z blachy. Idealne do porannej kawy. CIASTKA Z TYMIANKIEM, CZEKOLADĄ I SOLĄ MORSKĄ (przepis zaczerpnięty z tej strony ) 115g masła (w pokojowej temperaturze) 130g brązowego cukru 1 jajko 220 mąki 1/4 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 100g ciemnej czekolady około 10 gałązek świeżego tymianku sól morska do posypania ciasteczek Czekoladę siekamy

les mirabelles
Ciasteczka!!! 138

kolejce czeka kilka mniej lub bardziej ogrodowych postów, ale za mną chodziły ciasteczka. Kruche, z czekoladą- takie klasyczne, które ciasteczkowy potwór pożarłby mlaskając. I nie dało rady- trzeba było upiec... W tym roku próbowaliśmy swoich sił w uprawie dyni hokkaido. Rok temu zachwycił nas jej smak i możliwości kulinarne jakie drzemią w otrzymanym z niej puree ( to efekty zeszłorocznych eksperymentów(...)potrzeba 6 łyżeczek puree- starczy nawet naszych mini dyń. Ja oczywiście przy okazji upiekłam jej więcej i mam teraz koło kilograma puree. Znów zapanuje dyniowość. DYNIOWE CIASTKA Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY (z bloga Sally's Baking Addiction ) 100g ciemnej czekolady 115g masła 50g brązowego cukru 100g białego cukru kilka kropli ekstraktu waniliowego 6 łyżeczek puree z dyni (z puszki albo zrobione

les mirabelles
Ciasto ekstremalnie czekoladowe z wiśniami bezgluteno 241

Proste, szybkie i niesamowicie czekoladowe ciasto, zaspokoi chęć na czekoladę na długi czas. Ciasto w konsystencji jest mięsiste i wilgotne, zamiast mąki wykorzystałam zmielone migdały, dzięki temu mogą skusić się na nie osoby na diecie bezglutenowej. Polecam!! Ciasto ekstremalnie czekoladowe z wiśniami bezglutenowe Składniki: 6 jajek 160 g drobnego cukru trzcinowego 200 g gorzkiej czekolady 70 g zmielonych migdałów(...)kompotu z wiśni 1 łyżka mąki ziemniaczanej Polewa czekoladowa: 50 ml śmietany kremówki 60 g gorzkiej czekolady Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie lekko studzimy.   Wiśnie odsączamy z kompotu przekładamy do rondelka. Z pozostałego kompotu odlewamy ½ szklanki i mieszamy dokładnie z 1 łyżką mąki ziemniaczanej. Wiśnie podgrzewamy na małym ogniu

Mania Gotowania
Tort potrójnie czekoladowy 224

Jest w nim tyle czekolady, że aż buzię zakleja! Dlaczego potrójnie? Już tłumaczę: biszkopt czekoladowy, krem czekoladowy i wszystko polane polewą czekoladowa + czekoladowe ozdoby :) Miłośnicy czekolady będą wniebowzięci w szczególności w takie ponure dni jak dziś. Już raz ten przepis zaistniał na blogu, a że zbliża się dzień zakochanych to polecam zajrzeć również tutaj- klik Biszkopt- upiekłam 2 w tortownicy(...)aromatu waniliowego, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1-2 łyżki mleka  Krem (również zrobiłam 2 porcje) Składniki na 1 porcję: 50g cukru granulowanego, 80ml zagęszczonego mleka, 75g gorzkiej czekolady, 25g niesolonego masła, 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego, Polewa czekoladowa Składniki: 200g czekolady, 50g margaryny, 50g śmietany kremówki Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Za pomocą pędzelka smarujemy foremki masłem i posypujemy

Pudełko rozmaitości
Rodzynki w czekoladzie 109

Ostatnio były śliwki w czekoladzie , zachwyciły one moją mamę i poprosiła teraz o rodzynki w czekoladzie :) Składniki: 200 g rodzynek Jumbo Gold, 150 g gorzkiej czekolady, 1/2 szklanki rumu, 2 łyżki mleka lub kremówki. Przygotowanie: Rodzynki zalewamy rumem i odstawiamy do namoczenia się. Moczymy co najmniej 12 godzin. Następnie układamy je na ręczniku papierowym i odsączamy. Czekoladą łamiemy na kawałki(...)wodą. Możemy też użyć do tego garnuszka do gotowania mleka (ma on specjalny otwór gdzie wlewa się wodę). Dodajemy mleko lub śmietankę i mieszamy. Podgrzewamy na wolnym ogniu czekoladę i wrzucamy pojedynczo rodzynki, obtaczamy je w czekoladzie i wyciągamy łyżką. Układamy na papierze do pieczenia. Odstawiamy do zastygnięcia czekolady- możemy schować je do lodówki lub w chłodniejsze miejsce, wtedy przyspieszy

Aga w kuchni
Oreo Cake Pops 123

Oreo plus kremowy serek a tyle szczęścia na patyku. Mogę pokusić się o stwierdzenie, że dzięki składnikowi w postaci serka są niczym mini serniki Oreo. Obtoczone w białej czekoladzie i do wyboru do koloru posypkach. Moje dziecię lizało i lizało i się smakiem zachwycało. Polecam na każde jedno przyjęcie, w szczególności z udziałem dzieci. Smakują, zachęcają, urzekają a w przygotowaniu(...)dużo czasu nie pochłaniają Składniki: 325 g ciasteczek Oreo 200 g kremowego serka (cream cheese) 200 – 300 g białej czekolady 2 łyżki oleju patyczki do lizaków Ciasteczka kruszymy na drobny pył. Dodajemy serek i zagniatamy do połączenia się składników i uzyskania jednolitej masy. Wkładamy na około 15 minut do zamrażarki. Następnie wilgotną dłonią formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego

Made By Mom And Son
CZEKOLADOWE PRZEKĄSKI 97

Już samo słowo "czekolada" kryje w sobie tajemnicę, a jej miłośnicy zgodnie twierdzą, że ma ona niepowtarzalny i magiczny smak. W mojej kuchni dzisiaj też odrobina czekolady w postaci czekoladowych przekąsek. SKŁADNIKI NA 18 CZEKOLADEK: 125 g czekolady 50 g kolorowych pianek cukrowych (marshmallows) 25 g obranych migdałów posiekanych 25 g suszonych moreli posiekanych 2 łyżki kakao w proszku(...)zrobić: Tacę do pieczenia ciasteczek wyłożyć pergaminem. Czekoladę połamać na małe kawałki i przełożyć do dużej żaroodpornej miski.Ustawić miskę nad rondlem z  gotująca się na małym ogniu wodą i mieszać, aż czekolada się rozpuści. Dodać pianki cukrowe, migdały (aby obrać migdały zanurz je na minutkę we wrzącej wodzie, skórka sama wtedy schodzi pod palcami ),oraz morele i wymieszać

Kuchnia w opałach
GALARETKA Z OWOCAMI W CZEKOLADZIE 84

Post numer 300 :) Zleciało nawet nie wiem kiedy. Uznałam, że warto to uczcić. Przygotowałam pyszne galaretki z owocami w czekoladzie. Zdaję sobie sprawę że nie wszyscy posiadacie takie foremki, ale dziś Was inspiruję. Możecie takie pyszności wykonać w mini wersji, na przykład w silikonowych foremkach do lodu. Będą równie smaczne, choć bardziej pracochłonne i wymagające od Was więcej cierpliwości(...)warto :) SKŁADNIKI: 150 g gorzkiej czekolady 1 galaretka (u mnie pomarańczowa) 1/2 szkl musu owocowego (u mnie zblendowane maliny, borówki i nektarynka) A jak to zrobić: Galaretkę rozpuścić w 1 1/2 szkl gorącej, ale nie wrzącej wody. Odstawić aby lekko stężała. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Foremki silikonowe bardzo dokładnie wysmarować wewnątrz czekoladą, odstawić na 5 minut do lodówki. Jeśli

Kuchnia w opałach
Czekoladki z migdałami 125

Często myśląc o słodkim prezencie udajemy się do sklepu i kupujemy czekoladę lub bombonierkę w ładnym opakowaniu. Ale czy nie lepiej przygotować samemu najprostsze czekoladki na świecie. Jeśli zobaczycie ciekawą sylikonową foremkę do lodu, to ją kupcie, bo na pewno Wam się przyda. Im fikuśniejsza tym fajniejsza. Dwa składniki, a prezent niepowtarzalny, bo jeśli fajnie go zapakujecie, to będzie jedyny(...)kupi, bo będą tylko Wasze, może smak i foremka się powtórzy, ale pomysł opakowania zależeć będzie od waszej wyobraźni. Zapraszam :)     Składniki na jedną foremkę: 150 g czekolady gorzkiej, 15 całych migdałów. Przygotowanie: Jeśli nie mamy migdałów  bez skórki, to zalewamy je wrzątkiem i odstawiamy na ok. 10 – 15 min. Kiedy skórka będzie pomarszczona, odlewamy wodę i obieramy

Moniki Smakołyki
Krajanka czekoladowo-truskawkowa na Walentynki 254

dnia św. Walentego prawie miesiąc, ale przygotowując deser na weekend, przyszły mi na myśl: czekolada i truskawki. Pod musem z mrożonych truskawek zagęszczonym galaretką kryje się kasza manna gotowana na mleku z dodatkiem słodzonego mleka skondensowanego. Do deseru wykorzystałam również część ciasteczek migdałowych, a wierzch posypałam startą białą czekoladą. Składniki: Spód: 250 g kruchych ciastek, najlepiej migdałowych 100 g stopionego(...)masła Masa z kaszy: 3 szklanki mleka 1 szklanka słodzonego mleka skondensowanego 1 szklanka kaszy manny 80 g gorzkiej czekolady opakowanie (450 g) mrożonych truskawek 2 galaretki truskawkowe 200 g masła oraz starta biała czekolada lub płatki migdałów do dekoracji Ciastka zmielić w malakserze, wymieszać z rozpuszczonym masłem. Wylepić spód kwadratowej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (moja blaszka miała

Czerwień i błękit
Tort czekoladowo-śmietankowy z kajmakiem, czarną porzeczką w migdałach na 31 urodziny. 151

smaki. Czego potrzebujemy? Biszkopt -100 gram gorzkiej min 70% kakao -6 jaj -100 gram mąki przesianej TYP405-450 z proszkiem do pieczenia (1 łyżeczka) -250 gram cukru brązowego, sypkiego Czekoladę topimy w kąpieli wodnej; białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli dodając stopniowo cukier. Żółtka mieszamy z wystudzoną czekoladą i delikatnie łączymy z pianą z białek, dodajemy stopniowo mąkę(...)Studzimy, otwieramy puszkę i już; tylko nie wyjadajcie z puszki! Masa porzeczkowa szklankę czarnych porzeczek podsmażamy na maśle, dodajemy żelatynę; można zastąpić dżemem porzeczkowym. Masa śmietanowa -100 gram białej czekolady -400 gram śmietany 36% -dwie łyżeczki cukru pudru Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno i dodajemy ostudzoną po kąpieli wodnej, roztopioną białą czekoladę; by przyśpieszyć tężenie można dodać łyżkę żelatyny

BaRepas
Ciasto czekoladowe z malinami 256

znanej na pewno każdemu strony  mała cukierenka  :) Składniki Ciasto: 1/2 szklanki mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek ciemnego kakao bez cukru 90 g gorzkiej czekolady o zawartości kakao  60%- ja oczywiście użyłam czekolady  mlecznej 100g 2 łyżki masła 5 łyżek śmietanki krem ówki 30% lub 36% 4 jajka, osobno żółtka i białka(...)łyżki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 1,5 szklanki malin - dałam 400 g malin  mrożonych ( najlepiej wcześniej rozmrozić i  odcedzić z wody) Polewa: 100 g gorzkiej czekolady o zawartości kakao  60%- tu również użyłam czekolady mlecznej 2-3 łyżki masła maliny Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z  masłem i śmietanką. Mąkę i kakao przesiać i wymieszać

Cukier&Puder

Proponowane wyszukiwania