Lebkuchen to tradycyjne niemieckie pierniczki. Chciałam napisać, że wyszły mi zajebiste, ale to słowo słabo odzwierciedla ich smak, są najlepsze na świecie, no i ten cytrynowy lukier równoważący ich słodycz, w środku są zmielone migdały i posiekana skórka pomarańczowa. #Lebkuchen są identyczne jak te, które jadałam w Boże Narodzenie przez mój kilkunastoletni niemiecki życiowy epizod i identyczne
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPolecam!składniki1 dojrzałe mango1 banansok z 1 pomarańczysok z 1/2 cytryny300 g jogurtu naturalnegoszczypta mielonego kardamonuprzygotowanieMango i banan pokrojone w kawałki wrzucić do wysokiego naczynia, dodać sok pomarańczowy i cytrynowy, kardamon i zmiksować blenderem na gładką masę . Dodawać stopniowo jogurt cały czas mieszając. Smacznego
Stare Garydopiero moje drugie podejście do lodów robionych w maszynce. To tak na prawdę druga próba robienia domowych lodów. Pierwsze były cytrynowe, wyszły pyszne, ale nieumiejętne zamykanie maszynki spowodowało, że cała kuchnia była w lodach. Całe szczęście, że się nie zniechęciłam, bo tak dobrych lodów malinowych jak te dzisiaj zrobione chyba nie jadłam!. Tym razem pilnowałam maszynki cały czas ( kuchnia
Stare GaryTortenguss ( lub zamiennie 2 lyzki maczki ziemniaczanej) i mieszajac caly czas doprowadzic do wrzenia.Zagotowac i zdjac z ogniapomaranczowym Tottengussem polac tort.Polewa tezeje blyskawicznie.Udekorowac wg wlasnej fantazji.Uzylam gotowych malutkich galaretwk cytrynowo-pomaranczowych ZYCZE SMACZNEGO!Uwagi:w handlu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!podobnego sera2 lyzki maslasol,pieprztymianek Skladniki na dip jogurtowy z mieta:200 g jogurtu greckiego1 pelna lyzeczka musztardy1 plaska lyzeczka miodu1 lyzeczka soku z cytryny lub starta skorka cytrynowa galazki mietyWykonanie:cukinie pokroic w grube 2-3 cm plastry.Gabczsty srodek z pestkami wykroic nozem.Posolic od srodka,odstawicumyc kurki ( jak zrobic to najszybciej przeczytaj tutaj i odstawic do osuszenia .Nastepnie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Przykryć zwilżoną folią spożywczą i odstawić do przestudzeniajabłka obrać,pokroić w ćwiartki,usunąć gniazda nasienne i rozdrobnić na mniejsze kawałki.W szerokim rondlu podgrzać 2 łyżki cukru z sokiem cytrynowym,dołożyć jabłka.Pogotować kilka minut.Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z mała ilością wody i wmieszać do masy jabłkowej.Odstawić do wystudzenia.Przestudzoną zblendować na gładki musprzygotowanie polewy-W rondelku umieścic masło
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Prosta i szybka do zrobienia sałatka..pierś kurczakaprzyprawa do gyrosaryż Piątnicaogórek korniszonmieszanka -marchewka z groszkiem Orzechmajonez wiejski Develeyszczypiorekpaprykasól cytrynowa Piątnicaprzyprawa do sałatek PiątnicaKurczaka opłukać, oczyścić z błonek i pokroić w kostkę i wymieszać z przyprawą do gyrosa.Usmażyć na z każdej strony.Ryż ugotować[ ja "gotowałam "w cudzie kuchennym].Marchewkę z groszkiem odcedzić.Paprykę, ogórka i szczypiorek pokroić.Wszystko razem
Moje domowe kucharzeniebiałkiem i – opcjonalnie – posypać makiem, sezamem lub posiekanymi orzechami. Piec w temperaturze 180 stopni aż zrobią się rumiane. Po upieczeniu można -opcjonalnie – polać lukrem – np. cytrynowym. Smacznego źródło: http://gotowaniecieszy.blox.pl/2008/06/Drozdzowe-Rogaliki.htmlPost Rogaliki drożdżowe pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plserka (typu Philadelphia)5 dużych jajek470 ml kwaśnej śmietany120 g masła (niesolonego)300 g cukru2 łyżki mąki ziemniaczanej1,5 łyżeczki wanilii1 łyżeczka soku z cytryny1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej 1. W dużej misce ubić jajka ze śmietaną na tyle tylko aby się dobrze połączyły. 2. W drugiej misce zmiksować serek z masłem na gładki krem i dodać
UgotujmyTo.plstrasznie luźne ciasto, którego starałam się nie podsypywać za bardzo mąką, ale poradziłam sobie rozwałkowując je między kawałkami folii. Ciasto wyszło bardzo delikatne a w połączeniu z jabłkami i cytrynowym lukrem smakowało wyśmienicie. Myślę jednak, że będzie również pysznie smakować obsypane lekko cukrem pudrem! Zapraszam Was na pyszny babciny jabłecznik Babciny jabłecznikSkładniki:2 i 3/4 szklanki mąki pszennej1/3 szklanki cukru2
UgotujmyTo.plprzygotowania gofrów wykorzystałam wymienne płytki z mojego opiekacza do pieczenia gofrów. A jak gofry, to musi być bita śmietana, ale posypana mieszanką przypraw do deserów z cynamonem, cukrem, skórką cytrynową, goździkami i kardamonem. Ale możecie też upiec tradycyjne pierniczki : świąteczne pierniczki, świąteczne pierniczki z lukrem i piernikowe choinki. Dzieciak będą miały radochę z takich nietypowych piernikowych gofrów Składniki:3 szklanki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięotartej z cytrynyoliwa z oliweksól (użyłam himalajskiej)świeżo zmielony pieprzWYKONANIE: Filet z piersi kurczaka obierz z błonek, dokładnie umyj i osusz. Natrzyj pierś solą, pieprzem, posiekanym rozmarynem i skórka cytrynową.Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Pierś obsmaż krótko na dużym ogniu z dwóch stron, po czym przykryj pokrywką, zmniejsz płomień pod patelnią i duś do miękkości około 10 minut.Na
Słodko-Słony Świat Ilonyumyj, osusz ręcznikiem papierowym i przełóż do naczynia żaroodpornego wyłożonego folią aluminiową. Przygotuj marynatę: 3/4 szklanki oliwy z oliwek wymieszaj z ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę, 1 łyżeczką skórki cytrynowej, solą i pieprzem. Marynatę wylej na łososia i dobrze rozsmaruj po całości. Zawiń ciasno w folię. Możesz łososia od razu piec lub wstawić na 2h do lodówki, aby przeszedł marynatą
Słodko-Słony Świat IlonyKról wśród serników! Rozpływający się w ustach sernik nowojorski to prostota i klasa w jednym. Wyjątkowo łatwy w przygotowaniu - wystarczy zmiksować wszystkie składniki i gotowe! Dodatek startej skórki cytrynowej nadaje mu posmak tradycyjnego sernika, bo konsystencja na pewno tradycyjna nie jest. Sernik jest niezwykle kremowy i aksamitny, dzięki kąpieli wodnej, w której jest pieczony. Jestem przekonana, że przypadnie
Słodko-Słony Świat Ilony