cytrynowy - 2500 przepisów (strona:114/167)

Koktajl owocowy - mango i banan 194

Polecam!składniki1 dojrzałe mango1 banansok z 1 pomarańczysok z 1/2 cytryny300 g jogurtu naturalnegoszczypta mielonego kardamonuprzygotowanieMango i banan pokrojone w kawałki wrzucić do wysokiego naczynia, dodać sok pomarańczowy i cytrynowy, kardamon i zmiksować blenderem na gładką masę . Dodawać stopniowo jogurt cały czas mieszając. Smacznego

Stare Gary
Lody malinowe 194

dopiero moje drugie podejście do lodów robionych w maszynce. To tak na prawdę druga próba robienia domowych lodów. Pierwsze były cytrynowe, wyszły pyszne, ale nieumiejętne zamykanie maszynki spowodowało, że cała kuchnia była w lodach. Całe szczęście, że się nie zniechęciłam, bo tak dobrych lodów malinowych jak te dzisiaj zrobione chyba nie jadłam!. Tym razem pilnowałam maszynki cały czas ( kuchnia

Stare Gary
Tort marchewkowy z kremem pomarańczowym 181

Tortenguss ( lub zamiennie 2 lyzki maczki ziemniaczanej) i mieszajac caly czas doprowadzic do wrzenia.Zagotowac i zdjac z ogniapomaranczowym Tottengussem polac tort.Polewa tezeje blyskawicznie.Udekorowac wg wlasnej fantazji.Uzylam gotowych malutkich galaretwk cytrynowo-pomaranczowych                                               ZYCZE SMACZNEGO!Uwagi:w handlu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Cukinia z kurkowym risotto i miętowym dipem 250

podobnego sera2 lyzki maslasol,pieprztymianek  Skladniki na dip jogurtowy z mieta:200 g jogurtu greckiego1 pelna lyzeczka musztardy1 plaska lyzeczka miodu1 lyzeczka soku z cytryny lub starta skorka cytrynowa galazki mietyWykonanie:cukinie pokroic w grube 2-3 cm plastry.Gabczsty srodek z pestkami wykroic nozem.Posolic od srodka,odstawicumyc kurki ( jak zrobic to najszybciej przeczytaj tutaj i odstawic do osuszenia .Nastepnie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Binenstich mit Apfelfülung 169

Przykryć zwilżoną folią spożywczą i odstawić do przestudzeniajabłka obrać,pokroić w ćwiartki,usunąć gniazda nasienne i rozdrobnić na mniejsze kawałki.W szerokim rondlu podgrzać 2 łyżki cukru z sokiem cytrynowym,dołożyć jabłka.Pogotować kilka minut.Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z mała ilością wody i wmieszać do masy jabłkowej.Odstawić do wystudzenia.Przestudzoną zblendować na gładki musprzygotowanie polewy-W rondelku umieścic masło

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka 591

Prosta i szybka do zrobienia sałatka..pierś kurczakaprzyprawa do gyrosaryż Piątnicaogórek korniszonmieszanka -marchewka z groszkiem Orzechmajonez wiejski Develeyszczypiorekpaprykasól cytrynowa Piątnicaprzyprawa do sałatek PiątnicaKurczaka opłukać, oczyścić z błonek i pokroić w kostkę i wymieszać z przyprawą do gyrosa.Usmażyć na z każdej strony.Ryż ugotować[ ja "gotowałam "w cudzie kuchennym].Marchewkę z groszkiem odcedzić.Paprykę, ogórka i szczypiorek pokroić.Wszystko razem

Moje domowe kucharzenie
Rogaliki drożdżowe 154

białkiem i – opcjonalnie – posypać makiem, sezamem lub posiekanymi orzechami. Piec w temperaturze 180 stopni aż zrobią się rumiane. Po upieczeniu można -opcjonalnie – polać lukrem – np. cytrynowym. Smacznego  źródło: http://gotowaniecieszy.blox.pl/2008/06/Drozdzowe-Rogaliki.htmlPost Rogaliki drożdżowe pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Sernik nowojorski 578

serka (typu Philadelphia)5 dużych jajek470 ml kwaśnej śmietany120 g masła (niesolonego)300 g cukru2 łyżki mąki ziemniaczanej1,5 łyżeczki wanilii1 łyżeczka soku z cytryny1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej 1. W dużej misce ubić jajka ze śmietaną na tyle tylko aby się dobrze połączyły. 2. W drugiej misce zmiksować serek z masłem na gładki krem i dodać

UgotujmyTo.pl
Babciny jabłecznik 500

strasznie luźne ciasto, którego starałam się nie podsypywać za bardzo mąką, ale poradziłam sobie rozwałkowując je między kawałkami folii. Ciasto wyszło bardzo delikatne a w połączeniu z jabłkami i cytrynowym lukrem smakowało wyśmienicie. Myślę jednak, że będzie również pysznie smakować obsypane lekko cukrem pudrem! Zapraszam Was na pyszny babciny jabłecznik Babciny jabłecznikSkładniki:2 i 3/4 szklanki mąki pszennej1/3 szklanki cukru2

UgotujmyTo.pl
Piernikowe gofry 285

przygotowania gofrów wykorzystałam wymienne płytki z mojego opiekacza do pieczenia gofrów.  A jak gofry, to musi być bita śmietana, ale posypana mieszanką przypraw do deserów z cynamonem, cukrem, skórką cytrynową, goździkami i kardamonem. Ale możecie też upiec tradycyjne pierniczki : świąteczne pierniczki, świąteczne pierniczki z lukrem i piernikowe choinki. Dzieciak będą miały radochę z takich nietypowych piernikowych gofrów Składniki:3 szklanki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Caprese z kurczakiem i figami 171

otartej z cytrynyoliwa z oliweksól (użyłam himalajskiej)świeżo zmielony pieprzWYKONANIE: Filet z piersi kurczaka obierz z błonek, dokładnie umyj i osusz. Natrzyj pierś solą, pieprzem, posiekanym rozmarynem i skórka cytrynową.Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Pierś obsmaż krótko na dużym ogniu z dwóch stron, po czym przykryj pokrywką, zmniejsz płomień pod patelnią i duś do miękkości około 10 minut.Na

Słodko-Słony Świat Ilony
Łosoś z sosem żurawinowym i makaronem z pistacjowym pesto 234

umyj, osusz ręcznikiem papierowym i przełóż do naczynia żaroodpornego wyłożonego folią aluminiową. Przygotuj marynatę: 3/4 szklanki oliwy z oliwek wymieszaj z ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę, 1 łyżeczką skórki cytrynowej, solą i pieprzem. Marynatę wylej na łososia i dobrze rozsmaruj po całości. Zawiń ciasno w folię. Możesz łososia od razu piec lub wstawić na 2h do lodówki, aby przeszedł marynatą

Słodko-Słony Świat Ilony
Sernik nowojorski 203

Król wśród serników! Rozpływający się w ustach sernik nowojorski to prostota i klasa w jednym. Wyjątkowo łatwy w przygotowaniu - wystarczy zmiksować wszystkie składniki i gotowe! Dodatek startej skórki cytrynowej nadaje mu posmak tradycyjnego sernika, bo konsystencja na pewno tradycyjna nie jest. Sernik jest niezwykle kremowy i aksamitny, dzięki kąpieli wodnej, w której jest pieczony. Jestem przekonana, że przypadnie

Słodko-Słony Świat Ilony
DYNIOWO-POMARAŃCZOWY CURD 196

pysznej dyniowej tarty, którą zaprezentuję Wam już jutro na blogu:) Krem jest cudowny - o smaku słodkiej dyni i soczystej pomarańczy, z nutką cynamonu i gałki muszkatołowej. Jeśli jesteście fanami cytrynowego curdu to ten pokochacie również! Możecie go używać do nadziewania ciasteczek, przekładania tortów, do naleśników, gofrów, lodów, tostów, serników albo tak jak ja do dyniowej tarty - przepis już jutro

Słodko-Słony Świat Ilony