pysznej dyniowej tarty, którą zaprezentuję Wam już jutro na blogu:) Krem jest cudowny - o smaku słodkiej dyni i soczystej pomarańczy, z nutką cynamonu i gałki muszkatołowej. Jeśli jesteście fanami cytrynowego curdu to ten pokochacie również! Możecie go używać do nadziewania ciasteczek, przekładania tortów, do naleśników, gofrów, lodów, tostów, serników albo tak jak ja do dyniowej tarty - przepis już jutro
Słodko-Słony Świat Ilonywody 1 i 1/2 szklanki cukru 2 torebki cukru waniliowego kostka margaryny 2 i 1/2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka bakalie (rodzynki, skórka pomarańczowa, skórka cytrynowa, śliwki kalifornijskie, żurawina, morele, orzechy) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej do obtoczenia bakaliiZagotować wodę z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy cukier się rozpuści, do garnka włożyć margarynę i rozpuścić
Świat Ciastawyciągać od razu z piekarnika, żeby ciasto nie opadło. Po upieczeniu ciasto zostawić w tortownicy. Wystudzić i nasączyć zimnym pączem przygotowanym z mocno zaparzonej herbaty, cukru i soku cytrynowego. Żelatynę namoczyć w 5 łyżkach zimnej wody, podgrzać, aż się rozpuści (nie gotować). Wymieszać z serkiem homogenizowanym. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Połączyć z serkami. Całą masę nałożyć
Świat Ciastajajko – 4 szt* cukier – 1 szklanka* mąka – 1 szklanka* olejek do ciast śmietankowy – 1 szt* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki* skórka cytrynowa – 1 łyżeczkaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Jabłka obieramy.Usuwamy gniazda nasienne.Kroimy na grubsze plasterki.Białka oddzielamy od żółtek.Ubijamy na sztywną pianę.Dodajemy cukier oraz olejek i nadal ubijamy. Dodajemy żółtka, a następnie mąkę z proszkiem
Ostra na Słodkoszczypta- mąka pszenna – 3 łyżki- mąka ziemniaczana – 2 łyżki- cukier – 3 łyżki- proszek do pieczenia – 1 łyżeczkaMASA JABŁKOWA:- jabłka – 2 kg- galaretka cytrynowa – 2 szt- cukier – 3 łyżeczkiBITA ŚMIETANA:- śmietana 30 % – 500 ml- „Śnieżka” – 2 sztPOLEWA:- margaryna – 125 g- cukier – 3 łyżeczki- kakao – 3 łyżeczki- jajko
Ostra na Słodkocukier – 3/4 szklanki– proszek do pieczenia – 1 łyżeczka– mąka pszenna – 4 łyżki– mąka ziemniaczana – 1 łyżkaMASA:- masło – 100 g– kisiel cytrynowy – 2 op– galaretka agrestowa – 1 opPIANKA:- śmietana 36% – 100 g– galaretka agrestowa – 2 opDODATKOWO:- kiwi – 8 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT:Oddzielamy
Ostra na Słodkogotowaliśmy mięso. Dodajemy chrzan oraz śmietanę. Dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze ok. 10 minut. Gdy zacznie robic się gęsty dodajemy pokrojone drobno gotowane jajka , posiekaną natkę pietruszki oraz sok cytrynowy. Doprawiamy do smaku. Podajemy gorące
Ostra na SłodkoPiekarnik nagrzewamy do 180C.Zimne białka ubijamy na sztywno! ze szczyptą soli.Stopniowo , po 1 łyżce dodajemy cukier cały czas ubijając , by cukier dobrze się roztopił.Nie przerywając ubijania dodajemy sok cytrynowy i mąkę.Miksujemy jeszcze 2 minuty.Na blasze wyłożone papierem do pieczenia rysujemy okrąg.Wypełniamy do masą bezową , podnosząc boki do góry.Wkładamy do nagrzanego piekarnika.Po 5 minutach temperaturę zmniejszamy
Ostra na Słodkociemne czekoladowe.Wnętrze wypełniają 2 orzeźwiające masy – pomarańczowa i śmietankowa , podtrzymywane przez puszysty biszkopt.Ciasto delikatne … lekkie … orzeźwiające … i śmiało może konkurować z naszym ulubionym CIASTEM CYTRYNOWYM Z KREMEM BUDYNIOWYM I PIANKĄ.Tak więc do dzieła!Szykujcie składniki i projekt Szachownica mandarynkowa zaczynamy! SKŁADNIKI:( blacha 22 – 26 cm )BISZKOPT :* jajko – 4 szt* cukier
Ostra na Słodkoszkl* mąka ziemniaczana – 0,5 szkl* jajko – 5 szt* cukier – 3/4 szkl* proszek do pieczenia – 2 łyżeczkiJABŁKA :* jabłko – 5 szt* galaretka cytrynowa – 3 op* woda – 700 mlKREM :* mleko – 500 ml* mąka ziemniaczana – 2 łyżki* mąka pszenna – 1 łyżka* masło – 200 g* cukier – 0,5 szkl* cukier waniliowy
Ostra na Słodkomiękkie masło – 200 g * cukier puder – 3 łyżkiDODATKOWO : * woda – 125 ml * sok z cytryny – 3 łyżki * cukier – 1 łyżeczka * banan – 3 szt * galaretka cytrynowa – 2 sztSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :BISZKOPT :Białka oddzielamy od żółtek.Do białek dodajemy odrobinę soli i ubijamy na sztywno.Dodajemy cukier i cukier wanilinowy i ubijamy do momentu , aż piana będzie błyszcząca
Ostra na Słodkobiały 2-krotnie mielony – 300 g* mascarpone – 100 g*żelatyna – 2 łyżki* cukier puder – 3/4 szkl* cukier wanilinowy – 1 op* sok cytrynowy – 100 ml* mięta – 1 pęczekDODATKOWO:* biszkopt z 2 jaj lub biszkopty ( okrągłe lub podłużne ) SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Do miski wkładamy ser biały mielony , mascarpone i jogurt naturalny.Dodajemy cukier puder , cukier wanilinowy
Ostra na Słodkosmarujemy warstwą powideł i wykładamy pozostałą masę. Kładziemy trzeci blat, dociskamy i następnie polewamy czekoladą.Odstawiamy do „przegryzienia”PS. do kremu śmiało można dodać kilka łyżek soku cytrynowego – ciasto będzie bardziej orzeźwiające.Smacznego
Ostra na SłodkoBISZKOPT:* jajko – 4 szt* cukier – 3/4 szkl* mąka pszenna – 3/4 szkl* proszek do pieczenia – 1 łyżeczkaMASA JABŁKOWA:* jabłka – 1,2 kg* galaretka owocowa np. cytrynowa – 1 op* woda – 1/4 szklBITA ŚMIETANA:* śmietana 36% – 200 ml* galaretka brzoskwiniowa – 0,5 opDODATKOWO:Odrobina kakao do posypaniaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:BISZKOPT:Biała oddzielamy od żółtek
Ostra na Słodkosól – 1 szczypta * olej – 3 łyżkiFARSZ:* tatar z łososia Suempol – 200 g* mozzarella – 150 g* sól – do smaku* pieprz – do smaku* sok cytrynowy – do smaku* świeży koperek – 1 pęczekDODATKOWO:* jajko + bułka tarta do panierowania* olej do smażeniaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:NALEŚNIKI:Wszystkie składniki bardzo dokładnie ze sobą mieszamy.Smażymy dość spore cienkie naleśniki.Odkładamy
Ostra na Słodko