cytryna - 13435 przepisów (strona:595/896)

Sałatka magdeburska 240

osolonej wodzie w ciągu 5 minut, przełożyłem na sito, zahartowałem zimną wodą i osączyłem. Gruszki obrałem, pokroiłem na ćwiartki, oczyściłem z gniazd nasiennych i pokroiłem w plasterki. Skropiłem sokiem cytrynowym. Wymieszałem z kapustą i porami. Cebulę bardzo drobno posiekałem, wymieszałem ze śmietaną , solą, pieprzem, cukrem, zielem angielskim i octem. Pietruszkę po umyciu i osuszeniu drobno posiekałem, dodałem do sosu. Sałatkę

R'n'G Kitchen
Pomarańczowa Margarita 103

Dodatkowo: sok z cytryny i brązowy cukier Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Wszystkie składniki mieszamy w shakerze. Rant „longa” (brzeg szklanki) moczymy najpierw w soku cytrynowym ,następnie w cukrze. Zawartość shakera przelewamy do szklanki. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow

R'n'G Kitchen
Karczochy w ziołowym bulionie 148

Łodygi karczochów odłamałem. Ostrym nożem odkroiłem pozostałości łodyg i twarde czubki listków. Wszystkie miejsca przecięcia natarłem sokiem z cytryny. Cytrynę wycisnąłem. W dużym garnku zagotowałem wodę z dodatkiem soku cytrynowego i soli ,gotowałem w niej karczochy na średnim ogniu pod przykryciem przez 45 min Pomidory sparzyłem wrzątkiem, obrałem ze skórki, usunąłem miąższ. Pokroiłem na kostkę. Szalotki i ząbek czosnku drobno

R'n'G Kitchen
Letnia serowa kostka na zimno 170

ciacha! Składniki na foremkę silikonową : * herbatniki około 100g czyli 8 sztuk jak na foremkę 19cm * jogurt naturalny 150g * opakowanie serka Almette o smaku morelowo - waniliowym * galaretka morelowa, brzoskwiniowa lub cytrynowa  * 200g truskawek  * 200g czereśni  Przygotowanie : Foremkę silikonową wyłożyć herbatnikami. Serek ubić razem z jogurtem. Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku - wystudzić. Powoli wlewać do masy. Wymieszać. Dodać pokrojone

Magiczne Życie Marty
Z Tą Patelnią Ci się Upiecze! ;) 180

patelni. Bo bez problemu przekręciłam go na drugą stronę. To jeszcze nie koniec. Usmażone naleśniki posmarowałam słodkim serem białym, na który wyłożyłam jagody, poskładałam je i wierzch posmarowałam syropem cytrynowo - miętowym i ułożyłam na patelni. Dobrze widzicie, patelnię stawiłam do nagrzanego na 160 stopni piekarnika! Postanowiłam tak poskładane naleśniki zapiec w piekarniku. Dla tych, którzy tą recenzję czytają jako pierwszą

Blondynka Gotuje
FRANCUSKIE ŚLIMACZKI Z CIECIORKĄ 146

tazikami, sałatą lub po prostu na zimno do piwa. Zaczynamy :-) Składniki: 275 g ciasta francuskiego (1 placek) 1 żółtko  szklanka cieciorki  2 ząbki czosnku  łyżeczka pieprzu cytrynowego odrobina soli  łyżeczka ziół prowansalskich 3 łyżki oliwy + opcjonalnie łyżka śmietany Sposób przyrządzenia:   Ciecierzycę namoczyć 1 dzień wcześniej, następnie w tej samej wodzie ugotować

pieprzny smaczek
Mojito truskawkowe 194

łyżeczka brązowego cukru kilka gałązek mięty + dodatkowo do dekoracji kostki lodu 6-10 truskawek + dodatkowo do dekoracji 80-100 ml rumu (w wersji bezalkoholowej można zastąpić wodą gazowaną zwykłą, cytrynową lub 7upem) woda gazowana Limonkę rozetrzeć w szklance (o pojemności ok. 340 ml) z cukrem i miętą, aż będzie czuć intensywny zapach. Dorzucić kostki lodu. Truskawki wrzucić do shakera.* Zmiażdżyć

Pełny talerz
Bób z tajską bazylią, chilli i olejem arachidowym 181

ścisłej, letniej czołówce. Przygotowanie pysznego jedzenia zajmuje tylko chwilę :) Dziś, nie tradycyjnie z masełkiem ale w równie nieskomplikowanej wersji. Walory smakowe wspaniałe. Tajska bazylia ma w sobie nuty anyżowe, cytrynowe i miętowe co dodatkowo podkręciło smak bobu i nadało mu lekkości. Składniki: 1 kg bobu kilka gałązek tajskiej bazylii ( myślę że inna tez będzie ok ) 1 płaska łyżeczka soli morskiej

Jemy Pijemy
Jagodowa subtelność na spodzie z otrębami...Chwila zapomnienia ;-) 192

gładką masę. Tortownicę wyłóż folią spożywczą. Wylep dno tortownicy masą. Masa jagodowa:  -500 jagód polskich - 350 ml mleka kokosowego wraz ze śmietanką - kilka ziarenek wanilii - 2 opakowania galaretki cytrynowej - ksylitol lub cukier do smaku Wykonanie masy: W 150 ml wrzątku rozpuść galaretki. W wysokiej misce ucieraj robotem na wysokich obrotach mleko kokosowe, tak aby jak najbardziej się napowietrzyło. Jagody

SMYKWKUCHNI
Serniczek "Owocowe szaleństwo" 267

serek homogenizowany waniliowy    ( ok.150 g ) - 3 łyżki śmietany 18% - sok z połowy cytryny - 2 płaskie łyżki cukru pudru - 3 łyżeczki żelatyny - 1 jasna galaretka    ( cytrynowa lub gruszkowa ) - jasne i ciemne winogrona    ( po kilka gron ) - garść rodzynek - 1 banan - kilka dowolnych owoców sezonowych   ( np.truskawki, śliwki, porzeczki, agrest, czereśnie ) - opakowanie okrągłych biszkoptów Drogi internauto - jeżeli

Świat Smaku
Sałatka z komosą ryżową i tuńczykiem 180

kilka rzodkiewek pokrojonych w grubą kostkę 1 niewielka kalarepa, obrana i pokrojona w kostkę 3 ogórki kiszone, pokrojone w kosteczkę Sos: olej z odcedzonego tuńczyka, sok wyciśnięty z połówki cytryny, zmiażdżony ząbek czosnku, szczypta włoskich ziół (do pizzy lub samego oregano), sól, pieprz, szczypta cukru pudru dla złamania kwaśnego smaku Tuńczyka odcedzić, całość lub część oleju zachować. Ugotowaną komosę ryżową

Czerwień i błękit
Koktajl jagodowy na maślance 107

płatkami owsianymi Koktajl truskawkowy Truskawkowy koktajl z bananem i miodem Koktajl z jeżyn na maślance Lemoniada arbuzowa, arbuzada Lemoniada cytrusowa z natką pietruszki Truskawkowy koktajl na maślance Woda ogórkowo - cytrynowa Koktajl jagodowy na maślance Przygotowanie: 1 litr maślanki mrągowskiej 400 g jagód miód do smaku Przygotowanie: Do wysokiego kielicha blendera wsypujemy umyte jagody, miód i wlewamy maślankę, miksujemy. Podajemy schłodzone

Moja smaczna kuchnia
Czereśniowiec 141

tortowej 3 łyżki cukru 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 kostki margaryny 1 łyżka kakao Ponadto  0,5 kg wydrylowanych czereśni 5 białek 1 kisiel cytrynowy 3/4 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny cukier puder do posypania Wykonanie: Składniki na ciasto wykładamy na stolnice łączymy ze sobą wyrabiając ciasto, w taki sposób jak wyrabiamy kruszonkę

kgwjanczewo
Sałata z grillowanym serem halloumi 214

rukoli doniczka rukwi wodnej 100 g pomidorków cherry, przekrojone na połowę 100 g groszku cukrowego garść grzanek - opcjonalnie sos: 4 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka  posiekanej bazylii 1 łyżka posiekanej natki pietruszki oliwa z oliwek sól, pieprz przygotowanie Rozgrzać patelnię grillową. Ser halloumi pokroić na cienkie plastry, grillować na złoty kolor

Stare Gary
Lemoniada cytrusowa 197

Lemoniada cytrusowa najlepiej smakuje dobrze schłodzona, możemy też wrzucić kilka kostek zamrożonego soku pomarańczowego. Lemoniada cytrusowa / Woda cytrusowa / Woda smakowa Polecam też inne przepisy na lemoniady: bez cukru pomarańczowo-cytrynowa lemoniada ogórkowa Lemoniada owocowa Lemoniada z melona Składniki: 0,75 l wody mineralnej gazowanej 1 cytryna 1/2 limonki 1/2 dużego słodkiego czerwonego grejpfruta gałązki z liśćmi świeżej mięty Przygotowanie: Wszystkie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię