cytryna - 13435 przepisów (strona:591/896)

Śmietanowy tort dla Scrabblisty z okazji Dnia Dziecka 141

szklanka cukru drobnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szklanka mąki Krem: śmietanka łaciata 36% 2 serki mascarpone 3 czubate łyżki cukru pudru trzcinowego Poncz: szklanka wody sok z jednej cytryny 2 łyżki cukry trzcinowego słoik powideł u mnie: śliwki z kakao truskawki  szablon z kartki papieru kakao Biszkopt:  Oddziel żółtka od białek. Do białek wsyp szczyptę soli

AZgotuj!
Ucierana szarlotka z ajerkoniakiem 129

się nie rozpadną 4 jaja od wiejskiej kury o temperaturze pokojowej 250 gram mąki 200 gram ksylitolu 100 gram masła 82% miękkiego cukier z prawdziwą wanilią skórka z jednej cytryny ajerkoniak Jabłka obrać pokroić na ósemki a potem na cienkie plasterki. Zacząć robić ciasto. Masło utrzeć z ksylitolem na puch. Następnie dodawać po 1 jajku wybijając najpierw do filiżanki

AZgotuj!
Żytnia razowa szarlotka 175

żółtka 75 gram cukru drobnego 3/4 kostki masła 1,5 kg jabłek które nie rozpadną się podczas pieczenia posiekane w cieniutkie plasterki 1 łyżeczka cynamony sok z połówki cytryny Mąkę z masłem siekamy na stolnicy, dodajemy cukier i żółtka i siekamy dalej. W ostatnim momencie zagniatamy  kulę. Jeśli będzie bardzo kruche dolewamy 2 łyżki lodowatej wody - u mnie

AZgotuj!
Zapiekany dorsz z ziemniakami i brokułem 175

niedzielę nie jadam. Tzn dorsza. Prędzej sandacza albo łososia.  Ale w całości mógł reprezentować niedzielny obiad.  500 gram dorsza (u mnie mrożony) sól, pieprz, skórka z jednej cytryny olej do wysmarowania naczynia 500 gram ziemniaków gałka muszkatołowa czerwona mielona papryka  śmietanka 30% brokuł 3 ząbki czosnku Dorsza oprószyć solą, pieprzem  i skórką cytrynową. Odstawić.  Ziemniaki

AZgotuj!
Bezglutenowe ciasto z musem jagodowym 167

trochę zmieniłam, ale ciasto wyrosło, nie kruszy się  i jest wilgotne.  Moje składniki szklanka mąki ryżowej z brązowego ryżu szklanka mleka migdałowego skórka z otartej cytryny mus jagodowy  słoiczek (do nabycia we Fresh Market, swoją droga rewelacja dla mnie) pół szklanki otrąb gryczanych i taka sama ilość płatków gryczanych pół szklanki mielonego lnu 2 jaja 3 łyżki

AZgotuj!
Świeża makrela pieczona 184

kupiłam makrelę.  Upiekłam. I teraz Wam polecam. Ale nie smażcie w tłuszczu;) Przynajmniej te osoby z wrażliwymi brzuszkami:)   świeże makrele  sól pieprz oliwa z oliwek cytryna  Umyj makrele i  dopraw. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 30 minut

AZgotuj!
Kostka brzoskwiniowa z jeżynową pianką 248

owoce puszczą sok i zmiękną. Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wody i wlać do brzoskwiń. Wystudzić, a kiedy zacznie tężeć wylać na upieczony biszkopt (można go nasączyć herbatą z cytryną). Powierzchnię wyrównać i odstawić do całkowitego stężenia. Jeżyny wrzucić do garnuszka z cukrem i smażyć, aż puszczą dużo soku. Zmiksować blenderem i przetrzeć przez sito. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach

https:KKuchniaMniam
Jagodowy sernik w biszkopcie 321

wody PIANKA STRACIATELLA: 2 szklanki śmietanki 30% 1 łyżka cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki wody 50g czekolady gorzkiej 1/2 szklanki świeżych jagód poncz – napar herbaty z cytryną BISZKOPT. Składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną przesiać z mąką ziemniaczaną. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić, a kiedy zaczną być sztywną pianą, ustawić mikser

https:KKuchniaMniam
Sałatka z arbuza 225

usunąć pestki i obrać ze skóry. Również pokroić i wyłożyć na arbuza. Następnie rozłożyć jeżyny. Na końcu sałatkę polać cytrynowym golden syrup. Można go zastąpić miodem i sokiem z cytryny. Smacznego :) Kategoria: Desery , Na wynos , sałatki i surówki , SŁODKO Tagged: arbuz , brzoskwinie , jeżyny

https:KKuchniaMniam
Ciasto z borówką amerykańską 180

Spód  - 400g herbatników o smaku czekoladowym - około 200g masła Masa borówkowa - 600 ml jogurtu greckiego - 150 ml śmietanki kremówki 36% - 4 łyżki cukru - 2 łyżki soku z cytryny - 4 czubate łyżki żelatyny - 1/4 szklanki gorącej wody -  3 szklanki borówek Masa z serka mascarpone - 250 ml serka mascarpone - 150 ml śmietanki kremówki 36% - 2 płaskie łyżeczki cukru wanilinowego - czubata

Pan i Pani Smith w kuchni
Tort kajmakowy 261

pieczenia - 3/4 szklanki cukru Masa - 250 g serka mascarpone - 100 ml śmietany kremówki - 250g masy kajmakowej - 1 nakrętka wódki Poncz - 2/3 szklanki wody - kieliszek wódki - 2 łyżki soku z cytryny - cukier do smaku Dekoracja - gorzka czekolada 70% - płatki migdałowe - puszka kajmaku  - konfitura jagodowa - ciasteczka czekoladowe z " biedronki"   Sposób przygotowania:  Pieczemy biszkopt . Ubijamy białka. Powoli dosypujemy cukier. Dodajemy

Pan i Pani Smith w kuchni
Sałatka makaronowa z grillowanymi szparagami 120

naprawdę wedle gustu i potrzeby) -kilka gałązek bazylii Sos musztardowy: - 2 łyżeczki musztardy sarepskiej - 3 łyżki jogurtu naturalnego - 2 łyżki oleju (np. z suszonych pomidorów) - 2 łyżki soku z cytryny - sól, pieprz, szczypta cukru, papryka słodka, czosnek ewentualnie Ugotować makaron. Ze szparagów odciąć twarde końcówki, pokroić na małe kawałki (wcześniej bardzo dokładnie umyć inaczej będą nieprzyjemnie potem zgrzytać). Grillować

Corner With Recipes
Pasta z bobu 151

wszystkim fanom tego warzywa :) Składniki: - 250 g bobu - kilka plastrów suszonych pomidorów - ząbek czosnku - kilkanaście czarnych oliwek - 1/4 szklanki oliwy z oliwek/oleju/ oleju z suszonych pomidorów - sok z ćwiartki cytryny - sól, pieprz do smaku Ugotowany bób ( jeśli lubimy skórkę, nie obieramy), oraz wszystkie inne składniki wrzucamy do malaksera z ostrzem. Blendujemy tak długo, aż konsystencja nas zadowoli ;) Przepis brał udział

Corner With Recipes
Sałatka z fasolki szparagowej, siemienia lnianego i kolendry 148

osób): - 0,5 kg fasolki szparagowej - 3 łyżki siemienia lnianego (najlepiej uprażonego - na suchej patelni teflonowej, małym ogniu, pod przykryciem) - 1 łyżeczka mielonej/świeżej kolendry - sok z ćwiartki cytryny - 1 łyżka czosnku granulowanego - sól, pieprz do smaku Odciąć brzydkie końcówki fasolki szparagowej, ugotować (ok.15-25 min) . Pokroić w części długości ok. 3 cm, wrzucić do miski, dodać pozostałe składniki. Doprawić solą

Corner With Recipes
Pełnoziarnista pizza ze szpinakowym pesto 143

przykryte ściereczką. Farsz (na 2 blaszki): Pesto: - 150 g świeżego szpinaku** - kilka plastrów suszonych pomidorów w oliwie - 2 ząbki czosnku - 2 garści pestek dyni - sok z połowy cytryny - garść parmezanu - kilka łyżek oleju rzepakowego/oliwy - sól, pieprz, bazylia suszona, papryka słodka, chili cayenne Pozostałe składniki farszu: - 1 kostka fety (270 g) - 20 pomidorków koktajlowych Składniki na pesto blendujemy, jeśli konsystencja będzie

Corner With Recipes