Stek ze szparagami 210oliwek 1/2 pęczka szparagów 2 steki z polędwicy wołowej 1 łyżka masła sól gruboziarnista pieprz świeżo mielony Składniki na marynatę: 3 łyżki oliwy z oliwek sok z 1 cytryny 1 łyżka drobno posiekanych igieł rozmarynu pieprz świeżo mielony do smaku Składniki na sos: 3 łyżki oliwy 1 łyżka octu winnego szczypta soli CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
My Culinary Art
Blinki serowo - truskawkowe. 147złoty kolor. Usmażone poukładaj na bibułę , aby odciekły z nadmiaru oleju. Gdy są jeszcze ciepłe posyp je cukrem pudrem wymieszanym z wanilią . Podawaj od razu z gorącą herbatą z cytryną . Smakują wyśmienicie, sprawdziłem. :-) Przepis ten znalazłem tutaj : z cukrem pudrem. trochę go dostosowałem do moich potrzeb
Przepisy i porady kulinarne
Skrzydełka pieczone w jogurcie 341Skrzydełka pieczone w jogurcie są bardzo kruche. Czerwona papryka nadała im wyrazistości i pikantnego smaku. 1 kg skrzydełek Przyprawa do kurczaka 250 ml jogurtu naturalnego 3 łyżki oleju z cytryną i bazylią 2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki 1 łyżeczka kolendry 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki pieprzu Skrzydełka dokładnie myjemy i odcinamy lotki. Nacieramy przyprawą do kurczaka. W miseczce
VioletoweKucharzenie
Dorada z grilla z werbena cytrynową 229wtedy jeśli jest to grill w piekarniku. Polecam serdecznie takie podanie ryby, ma chrupiącą skórkę i soczyste mięso a werbena nadaje jej cytrusowej nuty. Dorada z grilla z werbeną cytrynową. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie
Deser z musem rabarbarowym i bitą śmietaną 254Zapraszam na pyszny deser z musem rabarbarowym. Każdemu będzie smakować. Polecam gorąco!!! SKŁADNIKI: 25 dag rabarbaru 1 opakowanie galaretki o smaku cytrynowym 4 łyżki cukru 1 szklanka śmietany 30% 1,5 łyżki cukru pudru 10 sztuk herbatników 2 kostki mlecznej czekolady truskawki i listki melisy do dekoracji PRZYGOTOWANIE: 1. Rabarbar obieram i kroję na mniejsze kawałki. Przekładam do garnka. Podlewam
Tradycyjna kuchnia Kasi
Syrop z hyćki (czarnego bzu) 264drogi (najlepiej nie bezpośrednio po deszczu). Odcinamy baldachy przy łodyżce. Otrzepujemy z owadów. Nie myjemy, gdyż zmyjemy pyłek. Cukier rozpuszczamy w letniej wodzie. Dodajemy kwasek cytrynowy, sok wyciśnięty z cytryn i limonek oraz skórki z cytrusów. Gdy roztwór się przestudzi dodajemy baldachy czarnego bzu. Przykrywamy pokrywką. Garnek wkładamy do foliowej siatki lub owijamy folią spożywczą i zostawiamy w lodówce
Pyry na Gaz
Sorbet kawa z mlekiem z pomarańczą 183dodałam barwników spożywczych dlatego kolory na zdjęciu nie są intensywne; są naturalnie delikatne; blado pomarańczowy niestety tutaj nie widoczny oraz kolor kawy z mlekiem Smacznego :) Zobacz także: Sorbet mocno cytrynowy lody koktajlowe ananas-banan
KreatywnePiny
Ciasto truskawkowe z galaretką. 240Białka z cukrem dokładnie ubijamy za pomocą miksera na pyszną, jasną pianę ( aby dobrze ubić białka misa i końcówki muszą być idealnie umyte. Ja dodatkowo przecieram je sokiem z cytryny). Do ubitych białek dodajemy, żółtka i wiórki kokosowe, dokładnie mieszamy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 20 x 20 cm. Ciasto pieczemy w rozgrzanym
Kuchnia Łukasza
Mrożona Zielona Herbata wg Blondynki 199przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep, w którym można nabyć produkt. Składniki: 1 litr wody mineralnej niegazowanej 100 ml syropu Zielona Herbata ETERNO 1 pomarańcza 1/2 cytryny kilka gałązek świeżej mięty lód w kostkach Wykonanie: Prosto i szybko. Do dzbanka lub karafki wlałam wodę i syrop. Dorzuciłam owoce pokrojone w grube plastry, na przemian z miętą
Blondynka Gotuje
Żywność liofilizowana - risotto z pęczaku i soczewicy z musem z awokado :) 187awokado jest daniem wegańskim , a skład przedstawia się następująco: soczewica 26%, kasza jęczmienna 24%, papryka czerwona 22%, awokado 12%, por 7%, czosnek 2%, pestki z dyni 2%, sok z cytryny, oliwa z oliwek, natka pietruszki, oregano, pieprz cayenne, gałka muszkatołowa, sól morska. Danie to dostępne jest w jednej wersji wagowej. Przed przygotowaniem waży 110 g, a po dodaniu wody
Zdrowie na języku :P
Surówka z młodej kapusty 270przez przypadek powstała pyszna kapustka z pietruszką. Smakowitości niewątpliwie surówce nadał sos Składniki: 1/2 główki średniej młodej kapusty 1/2 szklanki pokrojonej natki pietruszki sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka miodu 1 łyżka octu jabłkowego 4 łyżki oliwy z oliwek świeżo mielony pieprz sól (u mnie 1/2 łyżeczki) młoda kapusta sos surówka Przygotowanie: Kapustę umyć, osuszyć i drobno poszatkować. Natkę pietruszki
Kuchcik gotuje
Burritos wegetariańskie 252mnie od Skworcu , dodatkowo bazylia i kolendra -3 ząbki czosnku -1 mała cebula Na sos -pół szklanki majonezu -pół szklanki pikantnego ketchupu -2 lyżki sosu chili -odrobina soku z cytryny -sól i pieprz do smaku U mnie dodatkowo olbrzymie oliwki z pestką, ktore przyjechały od przyjaciółki z Włoch. Sposób przygotowania Czosnek pokroić w plasterki podsmażyć na oleju , dodać cebulę pokrojona
Z Kuchni Do Kuchni
Sezamowy majonez 293sensu go robić. Do odważnych świat należy ;) Potrzebujemy: 250 ml oleju rzepakowego 50 ml oleju lnianego 2 łyżeczki musztardy, np. od Primavika pół łyżeczki białego pieprzu sok z połowy cytryny 1 jajko 1 łyżeczka cukru Wszystkie składniki oprócz olejów umieszczamy w naczyniu i miksujemy blenderem, około minutę. Następnie cienką strużką wlewamy oleje, nie przerywając miksowania. Całość powinna zacząć emulgować
MamaOskarka
sorbet truskawkowy 584składniki: 400 g truskawek mrożonych 40 g cukru, można dodać więcej lub mniej, to zależy od słodkości owoców i własnych upodobań 2 łyżeczki soku z cytryny wykonanie: Wszystkie składniki miksujemy na najwyższych obrotach przy pomocy np. malaksera lub blendera z opcją kruszenia lodu lub Thermomixa. Podajemy od razu
Domowy Smak Jedzenia
Miętowy shake z awokado i banana 200bardzo orzeźwiający koktajl, idealny na taką pogodę jak dzisiaj. Składniki : -1/2 awokado - 2 banany - 1/2 szklanki zaparzonej mięty posti - 2 łyżki soku z cytryny - kilka świeżych listków mięty Przygotowanie : Zblendować, włożyć do lodówki, pic schłodzone ( można dodatkowo pomazać kubek roztopioną czekoladą i jak zaschnie wlać napój
zdrowa vege kuchnia