cytryna - 13435 przepisów (strona:596/896)

Keks biszkoptowy 219

żółtka i białka ** łyżka octu aromat waniliowy ( ja dodaję ekstrakt waniliowy) 200 g bakalii - ja użyłam orzechów laskowych, migdałów, suszonych moreli, daktyli, fig, rodzynek, suszonej żurawiny i skórki z cytryny i pomarańczy *** Wykonanie : Do miski wsypałam cukier puder, dodałam żółtka - zmiksowałam na jasną, puszystą masę. Następnie powoli dolewałam ocet ( mam mikser ręczny, więc żeby było łatwiej  łyżkę octu przelałam

apetytnapieczenie
Chleb ziołowy ( dla Ani ) 311

dolałam 2 i 2/3 szklanki ciepłej wody - wymieszałam i odstawiłam na 15 minut. W tym czasie przygotowałam mieszankę ziołową - 2 łyżki oregano, po 1 łyżce pieprzu cytrynowego, tymianku i bazylii oraz łyżeczkę pieprzu syczuańskiego i łyżeczkę rozmarynu. Po upływie 15 minut dodałam zioła, 1,5 łyżki soli i 5 łyżek gęstego zakwasu razowego żytniego. Całość wyrabiałam ręcznie przez 10 minut

apetytnapieczenie
Ryż z jabłkami i budyniem. 443

banana. Ryż można jeść z dodatkiem śmietany czy lodów, jak kto lubi. SKŁADNIKI: 3 p. ryżu mus jabłkowy lub 1,5 kg. jabłek smażonych z cynamonem i sokiem z cytryny do smaku, 2 budynie śmietankowe  2 banany garść żurawiny 2-3  łyżki masła klarowanego kruszonka WYKONANIE: naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wkładamy warstwę ryżu, pokrywamy ją wiórkami masła, dodajemy

Kuchnia Beaty
Sałatka z liści botwiny i kalarepy ze szparagami, sadzonym jajem, ricottą i chipsem z szynki parmeńskiej oraz olejem z orzechów 145

młodych listków kalarepy, a wrzucone na wrzątek i potraktowane jak szpinak stają się miękkie i pyszne! Liście botwiny same w sobie są super, świetnie komponują się z sokiem z cytryny, ale też są niesamowitą bazą do prostej sałatki. Niech wiosna nadal nas inspiruje ciekawymi smakami, chętnie będę odkrywała to nowsze z roku na rok.. Składniki (standardowo na 2 porcje

Mango Papaja
Tort z musem truskawkowym. 188

blenderem, słodzimy do smaku i dodajemy galaretki rozrobione (rozpuszczone) w półtorej szklanki wody. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lekkiego stęzenia. Nasączenie: ok szklanki zimnej przegotowanej wody  sok cytrynowy do smaku. Masa: ok 700 ml śmietany kremówki 30%-36% 500 g sera mascarpone cukier do smaku ok 2-3 łyżki cukier waniliowy Wykonanie tortu. Zimny biszkopt kroimy

Malinowe Pocałunki
Łosoś smażony 166

sałatą lodową z sosem winegret. SKŁADNIKI 1 duży filet z łososia (ilość wedle uznania) 1/2 cytryny olej do smażenia około 2 łyżki mąki pszennej (np. Wrocławskiej) przyprawy: sól, pieprz cytrynowy, zioła prowansalskie, przyprawa do ryby WYKONANIE Rybę umyć, pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć na talerz i polać cytryną. Owinąć folią i odstawić na minimum 30 minut do lodówki

Passions hobbies life
Czekoladowy tort z truskawkami 266

Odstawiamy do ostudzenia. Przestudzone biszkopty nasączamy ponczem – ja zrobiłam go z białego półwytrawnego wina i wody, jeśli robimy tort bezalkoholowy możemy przygotować poncz z wody i soku z cytryny. Przygotowanie kremu zaczynamy od budyniu. Gotujemy 1 szklankę mleka, w pozostałej ilości rozpuszczamy budyń. Wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy energicznie aż pojawią się pierwsze bąbelki. Odstawiamy do przestudzenia

Ciastkozercy
Sałatka z sałaty lodowej do obiadu 159

ziemniakami. Może znajdziecie na nią jeszcze jakieś zestawienie? Potrzebujemy: główka sałaty lodowej jeden duży lub dwa małe pomidory Na sos: łyżka octu balsamicznego, można zastąpić sokiem z cytryny 3 łyżki oleju słonecznikowego , ja użyłam Oleofarm, do kupienia TUTAJ pieprz, sól i szczypta cukru Sos mieszamy w osobnym naczyniu. Sałatę kroimy w paseczki, bądź szarpiemy na mniejsze kawałki. Pomidora kroimy

MamaOskarka
Muffinki cynamonowe - mini szarlotki 132

już pisałam tutaj . Składniki na 13 muffinek: Składniki suche: 1 i 1/3 szkl. mąki pszennej 3/5 szkl. cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli Składniki mokre: 1/2 kostki masła 82% tłuszczu 2 duże jajka 4 łyżki śmietany 18% lub maślanki Dodatkowo: 1 szklanka pokrojonych jabłek posypka - kolorowe

Kolorowy Przepisownik
Cytrynowiec z serem ricotta 98

Coś dla wielbicieli cytrynowych smaków, które występują tu zarówno w cieście jak i w nadzieniu. Dodatek serka ricotta wspaniale je przełamuje, a ciasteczka Amaretti nadają migdałowego aromatu. Jest to zmodyfikowany przeze mnie przepis Anny Olson z programu kulinarnego "Na słodko

Milion Smaków
Tofu na ostro z trawą cytrynową 92

jest zdrowe i lekkie nie trzeba nikomu mówić. Nie wszyscy wiedzą o tym, że potrafi być naprawdę smaczne. Polecamy przekąskę na bazie tofu. Ostra nuta chili, specyficzny aromat trawy cytrynowej. Idealne między posiłkami, do filmu i... do piwa - żeby aż tak zdrowo nie było ;) Przepis zainspirowany jednym z odcinków „Luke Nguyen w Wietnamie

Milion Smaków
Stek z rekina saute (żarłacz błękitny) 154

mięso. Brak tłuszczu i ości powinien zachęcić wszystkich do spróbowania go chociaż raz. Mięso w smaku i konsystencji przypomina dobrej jakości tuńczyka. Idealnie komponuje się z nim smak świeżej cytryny

Milion Smaków
Risotto cytrynowo-koperkowe z krewetkami 98

wiele różnych sposobów - klasycznie z masłem i czosnkiem lub z sosem śmietanowym. Przepisy znajdziecie oczywiście na MilionSmakow.pl. Dziś propozycja dania, gdzie krewetki nie dominują smakiem lecz są uzupełnieniem dla cytrynowego risotto. Risotto przygotowujemy tradycyjnie z ryżu arborio gotowanego w białym winie i bulionie. Całość doprawiamy sokiem z cytryny i świeżym koperkiem. Wygląda efektownie a smakuje naprawdę pysznie. Sprawdźcie sami jeżeli

Milion Smaków
Zupa krem z pieczonej dyni 123

Moje ulubione zupy to kremy - gęste i sycące. Tym razem wybór padł na dynię w wersji indyjskiej. Mleko kokosowe i trawa cytrynowa doskonale podkreślają smak pieczonej dyni. Nie można tylko przesadzić z egzotycznymi dodatkami, żeby całkowicie nie stłumić dyni

Milion Smaków
Sos cytrynowo-orzechowy 102

ciekawy, wyrazisty dodatek do dań z kuchni azjatyckiej. Robi się go bardzo łatwo a nadaje potrawom ciekawego, cytrynowo-ziołowego posmaku. Ale jak to bywa z sosami - każdy ma swój gust więc po prostu zachęcam do wypróbowania

Milion Smaków