cytryna - 13435 przepisów (strona:601/896)

Babka pomarańczowo - cytrynowa 202

trakcie ucierania dodawać po jednym jajku i po porcji przesianej wcześniej mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Do gładkiego ciasta dodać sok pomarańczowy i wymieszać. Na końcu dodać skórkę cytrynowa i połączyć z ciastem. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Piec około godziny w temperaturze 180 stopni. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest w środku upieczone

Codzienna kuchnia niecodzienna
CIASTO LEŚNY MECH 1747

dałam 2 łyżki) - 1 galaretka cytrynowa                                          (dałam 1 galaretkę) Dodatkowo: owoc granatu lub inne drobne owoce, np.maliny, jagody itp. Szpinak rozmrozić, dokładnie zblendować, odcisnąć mocno w dłoniach. Wykorzystując mrożone liście szpinaku proponuję postępować w tej właśnie kolejności, suchy szpinak

Smaczne Zdrowe
Kalmary na makaronie z sepią z pianką cytrynową i konfitowane mini cebulki. Warsztaty w Centrum Kulinarnym 2 159

zabarwienia makaronu , ale możecie też użyć gotowego makaronu już zabarwionego fabrycznie.    Wśród nowo poznanych produktów znalazła się lecytyna - emulgator roślinny, która została wykorzystana do przygotowania pianki cytrynowej.  W domowych warunkach możecie przygotować pianę bez lecytyny. Wystarczy obrać cytrynę, wyciąć fileciki i zmiksować blenderem razem z sokiem wyciśniętym z pozostałej części. Piana będzie znacznie mniej trwała, dla tego

SzczyptaSmaQ
Sałatka z kurczakiem 139

grube plastry, mniejsze można zostawić w całości. Przygotować sos: z ugotowanych dwóch jajek wyjąc żółtka (białka dodać do sałatki), zmiksować je z surowym żółtkiem, musztardą, majonezem i skórką cytrynową. Na talerzu ułożyć sos, na nim składniki sałatki i posypać pokrojonym czosnkiem niedźwiedzim.    *użyłam kurczaka kukurydzianego, który ważył 1,5 kg. Kurczaka ugotowałam według przepisu na bulion . ** może być

królestwo garów
Klopsiki ...oszukane gołąbki 215

sprawia, że wyrób jest wysokiej jakości alternatywą dla wiodących w tej dziedzinie marek. Nowy produkt kieleckiej spółdzielni otrzymuje się ze świeżych, pozbawionych skórki tartych lasek chrzanu, kwasów (ocet, kwasek cytrynowy), soli i cukru oraz dodatków spożywczych. Dzięki wysokiej zawartości korzenia chrzanu, bo aż 70 proc., produkt stanowi ciekawą propozycją z zachowaniem ceny adekwatnej do jego walorów jakościowych i smakowych

Moje domowe kucharzenie
Domowa wędlina z kurczaka w słoiczkach 456

podudzia z kurczaka 1 łyżka majeranku 3/4 łyżeczki soli peklowej 1/2 łyżeczki suszonego czosnku 3 ziarna ziela angielskiego 3 listki laurowe 1 łyżeczka suchej żelatyny 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego       PRZYGOTOWANIE: Z mięsa usuwamy kości i skórę, a mięso kroimy na kawałki. Dodajemy przyprawy i żelatynę. Najlepiej wcześniej wymieszać ze sobą wszystkie przyprawy oprócz liści, a następnie

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Tarta z lemon curd i bezą 259

ciasto. Wreszcie jest chwila, żeby sięgnąć po odkładaną na później książkę lub nadrobić zaległości filmowe. Jeśli tak jak ja lubicie odpocząć gotując lub piekąc, zostawiam Was z przepisem na cytrynową tartę. Wreszcie możecie sprawdzić jak się robi sławny lemon curd.  Spokojnego weekendu! Składniki ciasto 220g mąki pszennej 110g masła skórka otarta z 1 cytryny 60g cukru pudru 2 żółtka

W kuchni wieczorem
Deser z musem truskawkowym 171

Lekko cytrynowy deser z serka mascarpone z musem z truskawek. Chłodny i orzeźwiający. 250 g sera mascarpone 0,5 szklanki śmietany 18% 2 łyżeczki żelatyny 0,5 szklanki wody 5 łyżek cukru 250 g truskawek skórka otarta z połowy cytryny Ser mascarpone zmiksować z 3 łyżkami cukru i śmietaną. 2 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 0,5 szklanki gorącej wody

Bullio
Domowa „chińszczyzna” 175

łyżeczka oleju (do smażenia) 1 łyżeczka sezamu (do posypania) Pierś z kurczaka czyścimy i kroimy na pół a następnie w podłużne paski. W pojemniku mieszamy mięso ze skórką cytrynową, sosem sojowym oraz przyprawami. Odstawiamy na kilka godzin pod przykryciem do lodówki. Marchewkę oraz paprykę kroimy w cienkie, podłużne paski. Por kroimy w poprzek w plastry. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju

Bullio
[Wege grill] Szaszłyki z halloumi i warzywami 185

pierwszy z moich pomysłów na potrawę z grilla w wersji wege. Są to szaszłyki z serem halloumi i warzywami, zamarynowanymi w oliwie i soku z cytryny z dodatkiem cytrynowej skórki, chilli i świeżej mięty. Pyszne! Mam nadzieję, że aura będzie jednak łaskawa i pozwoli mi się cieszyć ich smakiem w najbliższą sobotę, w lodówce specjalnie czeka opakowanie halloumi! Gdziekolwiek się

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z kaszką kuskus 237

wody 2 kostki rosołowe wołowo-drobiowe 2 łyżeczki masła cytryna pół zielonego ogórka pół czerwonej papryki 15 oliwek czarnych 15 oliwek zielonych nadziewanych papryką 10 pomidorków kokajlowych pieprz oliwa cytrynowa Przygotowanie: Kostki rosołowe kruszymy w misce i zalewamy je wrzącą wodą. Mieszamy energicznie, tak aby nam się rozpuściły. Wsypujemy do wody kuskus i przykrywamy miseczkę talerzykiem.  Pozostawiamy

Taste Therapy
Łosoś z pistacjami 185

wymaga prostych dodatków, tylko wtedy jest naprawdę smaczny. Panierka i rozgrzany tłuszcz zdecydowanie mi do niego nie pasują, dlatego wybieram dwie opcje: pieczenie lub grillowanie. Z prażonymi pistacjami, mocno cytrynowy okazał się przepyszny, na pewno jeszcze nie raz powtórzę ten przepis.  2 filety z łososia 100g prażonych pistacji 1 cytryna sól, pieprz 1. Filety myjemy, osuszamy. 2. Cytrynę zalewamy

Szefowa kuchni
Lemon Curd z żółtek 187

zwyczajnie nieciekawy - został uratowany! Sos nadał rybce wyrazistszego smaku, spowodował, że była bardziej soczysta, mniej trocinowata i stała się świątecznym przebojem :) Czym jest lemon curd? Jest to krem/sos/mus cytrynowy robiony zazwyczaj z masła, żółtek (chociaż spotkałam się z przepisami na całe jajka), cytryny i cukru. Świetnie sprawdza się w potrawach zarówno słodkich jak i wytrawnych. Najczęściej spotyka się w babeczkach

Jedzeniomania
Deser "Piwny" 244

deser pozwoli im mieć swoje własne piwo ! (oczywiście bezalkoholowe :) A... no i mina facetów, którzy licząc na piwo dostają galaretkę... bezcenne :) Składniki (na około 8 porcji) 2 galaretki cytrynowe 1 galaretka pomarańczowa lub truskawkowa (z truskawki wyjdzie ciemniejszy kolor, jednak ja taką wersję zrobiłam. Efekt widoczny na zdjęciu) 400-500 ml śmietanki kremówki woda  Do zrobienia galaretek potrzebne będzie

Jedzeniomania
Mazurek cytrynowy 214

jest ogromne! Można wypełnić kajmakiem, czekoladą, powidłami, dżemami, kremami, mogą być owocowe, kokosowe, karmelowe, z bakaliami i z wieloma innymi rzeczami. W tym przepisie chciałabym zaprosić do przygotowania mazurka cytrynowego z sosem lemon curd oraz gotowanymi cytrynami z syropu. Brzmi pracochłonnie? Nic bardziej mylnego. Mazurek prosty, stosunkowo szybki i tani w przygotowaniu. ... I co najważniejsze - jest obłędny! Słodki, kwaśny, kremowy

Jedzeniomania