cytryna - 13435 przepisów (strona:580/896)

Kisiel z mango i zielonej herbaty 112

zaletę w stosunku do gotowego produktu, że możemy go dosłodzić wg uznania. Tym razem wykorzystałam mango i połączyłam go z intensywną w smaku i zapachu zieloną herbatą oraz cytryną.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Skórka pomarańczowa 162

ciasta czy też użyć jej do dekoracji otwieram odpowiedni słoiczek. Syrop, którym jest zalana też można wykorzystać np. do aromatyzowania ciasta. W ten sam sposób można przygotować również skórkę cytrynową. Skórki pomarańczowe można też ususzyć. Pokrojone w cienkie paseczki rozkładamy na papierowym ręczniku kuchennym i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 2-3 dni. Od czasu do czasu należy je przemieszać

Wiem co jem
Cytrusowe aromaty do ciast 155

zatem jakiś szczególnie duży wydatek, zwłaszcza, że do przygotowania buteleczki o poj. 250ml wystarczą zaledwie dwie pomarańcze, a wystarczy ona na dość długo. Ja przygotowałam sobie aromat pomarańczowy i cytrynowy, ale można jeszcze zrobić mandarynkowy i limonowy.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Sałatka jarzynowa 141

całą pewnością przydała się w życiu dorosłym, to dziewczętom umiejętność robienia lampki nocnej raczej nie, chyba, że zostały blogerkami kulinarnymi tak jak ja i Gosia z bloga „Trawka cytrynowa”, która w dzisiejszym poście opisuje jak zrobić paterę ze świecznika i starej tacy. Ja co prawda na razie swoich umiejętności jeszcze do niczego nie wykorzystałam , ale kto wie. Wracając jednak

Wiem co jem
Placki z kaszy jęczmiennej z sałatką z wędzonego łososia 145

minut z Apetiną" pokazał jak wiele wspaniałych smacznych potraw można przygotować w pół godziny. Dziś przepis na kolejne takie szybkie danie, w którym postanowiłam wykorzystać resztki majonezu ziołowo-cytrynowego od wczorajszej sałatki. Czytaj więcej

Wiem co jem
Piaskowa babka cytrynowa 161

Ostatni raz piekłam to ciasto jakieś 15 lat temu, więc z przyjemnością przypomniałam sobie jego smak :) Piaskowa babka cytrynowa Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
Pączki wiedeńskie 188

Składniki: CIASTO: szklanka wody 10 dag masła szczypta soli 20 dag mąki pszennej 5 jajek (rozmiar M) tłuszcz do głębokiego smażenia LUKIER: 20 dag cukru pudru łyżka soku z cytryny 2-4 łyżki wrzącej wody kolorowa posypka cukrowa - niekoniecznie Wykonanie: Mąkę przesiałam do miseczki. W rondlu zagotowałam wodę z masłem i szczyptą soli. Na wrzącą jednym ruchem wsypałam przesianą mąkę

Kuchenne zapiski Edyty
Muffiny pomarańczowe 144

Dziewczyny z gotujmy.pl narobiły mi ochoty na wszelkiego rodzaju cytrynowe i pomarańczowe słodkości. Pomyślałam: a czemu i ja nie upiekę jakiegoś cytrusowego drobiazgu? A, że od jakiegoś czasu zastanawiałam się nad wykorzystaniem przypadkowo zakupionych i niedojedzonych płatków z otrąb pszennych Just Fit plus, wymyśliłam sobie takie oto muffinki. Wyszło ich sporo jak na dwie osoby, więc jedliśmy przez trzy

Kuchenne zapiski Edyty
Ekstrakt cytrynowy 150

wiem na ile się sprawdzi, ale wierzę w autorkę  oryginalnego przepisu , bo jeszcze nigdy mnie nie zawiodła :) Tylko nie miałam ozdobnej buteleczki i wykorzystałam zwykły słoiczek. Ekstrakt cytrynowy Cytrynę bardzo dokładnie wyszorowałam, sparzyłam wrzącą wodą. Zdjęłam z niej skórę, zaś obrany owoc wykorzystałam do przygotowania  dżemu cytrynowego . Ze skórki bardzo dokładnie usunęłam białe albedo. Żółtą część skórki drobniutko

Kuchenne zapiski Edyty
Mix sałat z pomidorkami i kiełkami 176

sałat o składzie: endywia escarda, endywia frisbee, cykoria radicchio, cykoria zukerhut, rucola 20 dag drobnych pomidorków koktajlowych garść kiełków brokuła SKŁADNIKI SOSU: 3 łyżki oleju 1 łyżka soku z cytryny sól do smaku pieprz do smaku cukier do smaku bazylia suszona oregano suszone Wykonanie:  Pomidorki koktajlowe opłukałam, osuszyłam i każdego z nich przekroiłam na pół. W szerokim, płaskim naczyniu

Kuchenne zapiski Edyty
Kruche lawendowe motylki 208

okazały się zaskakująco kruche i całkiem smaczne. Ponieważ mam jeszcze troszkę lawendy, więc niewykluczone, że zrobię powtórkę, ale tym razem dodam zdecydowanie mniej, albo nawet całkiem zrezygnuję ze skórki cytrynowej. Moim zdaniem dominuje w ciasteczkach i nadaje im nutkę goryczki, za którą nie każdy przepada. Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
Muffiny cytrynowe na kefirze 165

nich zapomniałam... aż do dziś. Dzisiaj Powtwór wymarzył sobie, że coś upiecze, a wybór padł właśnie na te babeczki. Szybkie, jak to z muffinami bywa, leciutkie, słodko-kwaśne, pachnące cytryną. Polecam :) Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
Sałata z miechunką i likopenowym dressingiem 173

każdym razie przekonałam się, że gotowanie rosołu podczas wysokiej gorączki to nie jest najlepszy pomysł. Ostatkiem sił i przytomności umysłu przygotowałam na patelni grillowej odświętny obiad: łososia z cytryną, ziemniaczkami, cukinią i pieczarkami. Do rybki podałam oryginalną w smaku sałatę lodową z miechunką i likopenowym dressingiem. Szybko dzielę się przepisem i zmykam z powrotem pod kołderkę, bo czuję, że leki

Kuchenne zapiski Edyty
Muffinki cynamonowe 198

dekoracja są bardzo proste do wykonania. Bałwanki: wykrawamy 2 kółka z masy cukrowej i pasek na szalik. Duże kółko przylepiamy do muffinki lukrem wykonanym z cukru pudru i cytryny, małe kółko i szalik przyklejamy na wodę, pisakami spożywczymi dorysowujemy oczy, nos, usta, guziki i gotowe. Prawda, że ładnie wyglądają? :) Składniki:  2 szklanki mąki  pół szklanki brązowego cukru

Domowa Cookierenka Agi
Oponki ziemniaczane 316

zrobić dziurkę za pomocą kieliszka. Smażyć na rozgrzanym oleju z obydwu stron, po odsączeniu z tłuszczu posypać cukrem pudrem lub polać lukrem zrobionym z cukru pudru i soku z cytryny.  Źródło/ Inspiracja: wypiekibeaty.com.pl

Domowa Cookierenka Agi