cytryna - 13435 przepisów (strona:518/896)

Serniczek bananowy na zimno w szklance 199

szklance.  Idealnie zaspokoi ochotę na coś słodkiego. Polecam! :) Serniczek bananowy na zimno w szklance Składniki(na 4 porcje) 4 dojrzałe banany 3 serki homogenizowane waniliowe 1 galaretka cytrynowa Sposób wykonania: Galaretkę rozpuścic w szklance wody. Ostudzić. Banany zmikskować, dodać do galaretki. Dokładnie wymieszać. Do tego dodać 2 serki homogenizowane, ponownie wymieszać.  Rozlać do szklanek. Wstawić na kilka godzin

Smaki Natalii
Biszkopt z prażonymi jabłkami i czekoladą 148

pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia aromat waniliowy Dodatkowo: 1 duży słoik prażonych jabłek 1-2 jabłka cynamon garść rodzynek 1 galaretka cytrynowa 1 mleczna czekolada Sposób wykonania: Biszkopt Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i dalej ubijamy. Dodajemy po jednym żółtku, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia

Smaki Natalii
Krem z marchewki 141

marchewki, 2 plasterki imbiru, 2 listki limonki, 1/2 trawy cytrynowej, 1 torebka kardamonu, 200 ml mleka kokosowego, 1 pomarańcza, sól, cukier, sok z pomarańczy (około 500 ml, najlepiej świeżo wyciśnięty), 150 ml cukru, 100 ml octu winnego, 50 ml wody Ze 150 ml ml soku z pomarańczy zrobić kostki lodu. 150 ml cukru zagotować z 100 ml octu

królestwo garów
Frużelina czereśniowa 133

łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (płaskie) + 2 łyżki zimnej wody Czereśnie umyć, wydrylować i umieścić w garnku.   Całość zasypać cukrem i połączyć z sokiem cytrynowym.   Owoce gotować do momentu puszczenia soku. Dodać mąkę ziemniaczaną (rozpuszczoną w wodzie) i mieszając - gotować do powstania gęstej masy. Następnie garnek zdjąć z ognia. Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody

Di gotuje
Nalewka jagodowa 771

cytryny sok z 1 cytryny laska kory cynamonowej 1 laska wanilii Jagody wsypujemy do słoika, dodajemy korę cynamonu, przekrojoną wzdłuż laskę wanilii, startą skórkę z cytryny i sok cytrynowy. To wszystko zasypujemy cukrem i zalewamy spirytusem. Odstawiamy słoik w ciepłe i ciemne miejsce na 3 miesiące, ale każdego dnia nim mieszamy, żeby cukier się rozpuścił. Po tym czasie przelewamy nalew

Marder&Marder Manufacture
Ciasto z kisielem i kiwi 185

Biszkopt: 5 jajek 1 szczypta soli 3/4 szklanki cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 100g masła 2 kisiele cytrynowe 1 łyżka cukru 1 galaretka agrestowa Pianka: 150 ml śmietanki 30% 2 galaretki agrestowe Dodatkowo: 8 sztuk kiwi (dość dużych) Upiec biszkopt. Białka (z solą) ubić na sztywną pianę i połączyć

Di gotuje
Zupa tajska 170

Zupy tajskiej koniecznie trzeba spróbować i zakochać się w tym delikatno - pikantnym smaku. Delikatny kurczak, pyszne krewetki i cytrusowy posmak trawy cytrynowej i mleko kokosowe dopełnia całości. Ja pierwszy raz sceptycznie się do niej zabierałam a teraz robię ją bardzo często, smak zaskoczy niejednego niejadka kuchni tajskiej. Zupa tajska. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chłodnik z cielęciną 121

rzodkiewek startych  na grubej tarce 4 łyżki posiekanego szczypiorku 4 łyżki posiekanego koperku 500 ml naturalnego jogurtu 400 ml kefiru  2 ząbki czosnku szczypta kwasku cytrynowego, ew. sok z cytryny sól, pieprz Wykonanie: Cielęciny wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, tak, aby mięso było przykryte. Gotujemy na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Z botwinki odcinamy małe buraczki

Kulinarne przygody Gatity
Sernik na zimno na biszkopcie 159

okazje, polecamy! Składniki: 6 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa serowa 1/2 kg sera twarogowego (może być z wiaderka) 1 galaretka cytrynowa 400 g śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny  4 łyżki masy krówkowej  Wykonanie: Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę

kgwjanczewo
Torcik jeżynowy 171

jajka 300g cukru 330g jogurtu naturalnego 330g śmietany kremówki 1 cukier waniliowy skórka otarta z 1/4 cytryny 10 łyżeczek żelatyny 1 łyżka soku z cytryny 1 opakowanie galaretki cytrynowej Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć na kremową masę z 1 łyżką cukru, cukrem waniliowym i skórką otartą z cytryny. Białka ubić na pianę dodając 6 łyżek cukru. Wymieszać z masą

kuchnia doski
Nalewka z zielonych orzechów włoskich, czyli włoski likier Nocino (wersja druga) 195

skórka z 1 pomarańczy sok z 1 cytryny 2 łyżeczki ziaren kolendry (ziaren, nie liści!) 0,5 kg miodu 3 kulki ziela angielskiego 4 goździki 6 łyżeczek suszonej trawy cytrynowej Najpierw, przede wszystkim, zakładamy gumowe rękawice. Orzechy bardzo farbują i tego brudu przez wiele dni nie da się potem domyć. Orzechy kroimy na ćwiartki, wkładamy do słoja, dodajemy również resztę

Marder&Marder Manufacture
Torcik piankowo-galaretkowy 515

całego serca, jest niezwykle delikatna i orzeźwiająca. Spód: 120 g herbatników kakaowych 60 g masła Pianka: 500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego 1 galaretka wiśniowa 1 galaretka agrestowa 1 galaretka cytrynowa 1 galaretka truskawkowa Spód: herbatniki drobno pokruszyć, masło rozpuścić. Wszystko wymieszać. Spód tortownicy (śr.26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz i wyłożyć pokruszone herbatniki. Schłodzić. Pianka: Każdą galaretkę

Smakołyki Asi
Waflowe miseczki z truskawkami, galaretką i bułeczkami maślanymi 149

które należy "wyskubać"? Właśnie waflowe miseczki. Są smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu. Proporcje dostosujcie do własnych potrzeb. Możecie również użyć dowolnych owoców. Pycha!   miseczki waflowe truskawki galaretka cytrynowa wnętrze bułeczek maślanych Dodatkowo: bita śmietana wiórki czekoladowe   Galaretkę przygotować wg przepisu z opakowania i po ostudzeniu wstawić do lodówki, aby stężała. Truskawki pokroić w plasterki. Miseczki naprzemiennie napełniać

Di gotuje
Sztrass Burger recenzja nowego menu 156

tego połączenia w Sztrassie wypróbować. Dla mnie to prawdziwy český sen o burgerze! Pariszburger filet z kurczaka marynowany w cytrynie / sałata rzymska / bekon / sos majonezowy z kaparami / sos jogurtowo-cytrynowy Moja ocena: 5- Pewnie powiecie zaraz, że burger z kurczakiem zasługuje co najwyżej na miano kanapki, a nie hamburgera. Dla mnie to jednak zdecydowany faworyt. Nie ukrywam, że wolę delikatną

Food Square
Quiche Lorraine, Tarta lotaryńska – quiche z porem, serem Gruyère i chrupiącymi skwarkami z boczku 217

uzyskania kruszonki (pulsacyjnie jeśli robimy w malakserze) . Następnie dodać jajo, krótko zmiksować (tylko tak, aby jajo rozprowadziło się w reszcie składników) i dodać łyżeczkę soku z cytryny (kwas cytrynowy ścina jajo, dlatego najpierw rozprowadzam jajo w kruszonce) . Zmiksować wszystko do momentu, gdy zawartość misy zaczyna się zlepiać ze sobą (ważne, aby ciasta nie wyrabiać zbyt długo, gdyż nie będzie kruche

Moja Delicja