cytryna - 13435 przepisów (strona:514/896)

Pyszna i szybka babka bez miksera 213

Jeśli użyjecie jednej tradycyjnej keksówki czas pieczenia może się wydłużyć, dlatego proszę stosować się do zasady „suchego patyczka”. Po wystudzeniu ciasto można oprószyć cukrem pudrem lub ozdobić cytrynowym lukrem. Pyszna i szybka babka bez miksera – przepis ze starego zeszytu z drobnymi zmianami Smacznego

Słodkie okruszki
Bułeczki ze śliwkami i maślaną kruszonką 198

drożdży -4 jajka -6 dkg masła -szczypta soli -aromat -kilka śliwek o zwartym miąższu a na kruszonkę: -10 dkg mąki -7 dkg cukru -7 dkg masła -aromat cytrynowy lub łyżeczkę startej skórki z cytryny Śliwki dzielimy na ćwiartki i posypujemy cukrem. Składniki kruszonki ścieramy w palcach. Drożdże ucieramy z łyżką cukru, dodajemy 1/4 mleka, 4 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy

Maminek kulinarny
Curry z cukinii, pomidorów i strączków 133

łyżeczce: kurkumy, czosnku suszonego (lub 3 ząbki świeże), pieprzu, soli, cukru trzcinowego, imbiru (lub 1 cm świeżego startego na tarce) opcjonalnie 3 nasiona kardamonu i łyżeczka suszonej trawy cytrynowej pęczek ulubionej zieleniny np. bazylii, kolendry, pietruszki Przygotowanie: Zacznij od ugotowania ryżu i bobu ( do miękkości, ale nie na paćkę- np. 10 minut w parowarze, po czym obierz ze skórki

greenscarf
Szarlotka z bezą i złotą rosą 197

pudru 150 g zimnego masła 3 duże żółtka 1 łyżka gęstej śmietany Składniki na masę jabłkową: ok. 3 kg jabłek papierówek ½ szklanki cukru 1 łyżka masła 1 paczka galaretki cytrynowej Składniki na bezę: 5 białek (z dużych jajek) 120 g cukru pudru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej ¼ łyżeczki soli Wykonanie spodu ciasta: Do miski przesiałam mąkę, proszek do pieczenia i cukier

Kuchnia u Krysi
Łosoś na parze z warzywami gotowany w mikrofalówce 173

powodzeniem od dawna. Wypróbowałam. Muszę przyznać, że to bardzo fajna rzecz. Spróbujcie sami i oceńcie. Składniki: Łosoś około 200 g / na głowę Otarta skórka z cytryny Pieprz cytrynowy Sól Mieszanka warzyw /mrożonka Sos 2 łyżki kaparów 2 łyżki gęstej śmietany 2 łyżki majonezu 1 ząbek czosnku Sól Szczypta cukru Wykonanie: Łososia oczyszczamy z łusek. Parzymy cytrynę. Otartą skórką

Smaki Ewy
Dżem z cukini 180

jest pyszny. Zajadałam go już na ciepło. Jest rewelacyjny do naleśników. Polecam, bo warto spróbować. Składniki: 2,5 kg cukini (obranej i bez pestek) 1/2 kg cukru 2 galaretki cytrynowe skórka i sok z 1 cytryny Cukinię pokroić na małe kawałki, wsypać do garnka i podlać 1/2 szklanki wody. Gotować do miękkości, co jakiś czas mieszając. Kiedy cukinia jest już

kuchnia doski
Tian prowansalski. 193

naczyniu na warstwie cebuli. Zrobić to dosyć ciasno i w miarę pionowo. W okrągłym naczyniu w okręgi lub spirale,  w prostokątnym - w pasy. Z łyżki oliwy, łyżeczki soku cytrynowego, oregano i tymianku (po 1/2 łyżeczki) z dodatkiem szczypty soli i pieprzu przygotować mieszankę, którą skropić następnie równomiernie warzywa. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni do miękkości warzyw

zadanie-gotowanie
Malinowa tarta 190

pstrągiem wędzonym i papryką pieczoną Kruche tartaletki makowo serowe Tartaletki sernikowe ze śliwkami Tarta pieczarkowa z kaszą gryczaną oraz białym serem i natką pietruszki Tartaletki szarlotkowe z bezą cytrynową Tarta francuska z pomidorami i szynką parmeńską W wydarzeniu Ciasto na niedzielę - Malinowe szaleństwo , wraz ze mną uczestniczyły autorki niżej wymienionych blogów: Smaczne przepisy Szóste niebo Marcepanowy kącik Ewusiowe smaki Moje

mojewypiekiinietylko
Vege muffinki z cukinii 136

zależności od wielkości Waszych foremek. Składniki suche: - 1 szklanka wiórków kokosowych - 5 łyżek brązowego cukru - 1 szklanka mąki pszennej, u mnie typ 500 - 1 łyżeczka sody - 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego Składniki mokre: - 1 kopiata szklanka startej cukinii - 1 puszka mleczka kokosowego, ok 250-300 ml - 1/4 szklanki oleju rzepakowego Dodatkowo: - bakalie do ozdobienia wierzchu muffinek, w moim przypadku

Apetyczna babeczka
Kurczak w chińskim sosie śliwkowym. 180

sojowego 3 łyżeczki cukru 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 2 ząbki czosnku  1 łyżeczka słodkiego sosu chili Wykonanie: Kurczaka pokroić na paski i zamarynować w oliwie i soku cytrynowym z dodatkiem skrobi ziemniaczanej. Odstawić na 1/2 godziny. Ze śliwek usunąć pestki i pokroić owoce na kawałki. Czosnek i szalotki drobno posiekać. W rondelku połączyć śliwki z czosnkiem, szalotkami, imbirem

zadanie-gotowanie
Dżem śliwkowy z wanilią. 145

łyżki soku z cytryny laska wanilii żelatyna (opcjonalnie) Wykonanie: Śliwki umyć, wypestkować i pokroić na ćwiartki.  Owoce przełożyć do garnka, dodać cukier, ziarna z laski wanilii, sok cytrynowy i gotować przez godzinę, pilnując aby się nie przypalił. Czynność powtarzać przez kolejne 2 dni do momentu aż uzyskamy pożądaną konsystencję dżemu. Te etapy można pominąć dodając żelatynę.  Gotowy dżem

zadanie-gotowanie
Fasolka szparagowa pasteryzowana 165

zmian. Możemy ją ponownie obgotować i podać tak jak lubimy najbardziej.  Składniki: 1 kg świeżej fasolki szparagowej Zalewa: 2 szklanki wody 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego 1/2 łyżeczki cukru Sposób przygotowania: Fasolkę szparagową myjemy i usuwamy końcówki. Gotujemy przez 3 minuty w osolonej wodzie po czym odcedzamy i układamy pionowo w wysokich słoiczkach. Jeśli fasolka jest

Kuchnia w czekoladzie
Minitorcik malinowy 235

wtedy lepiej kroi się na krążki i lepiej chłonie nasączenie :-) W dniu przekładania ubijamy zimną śmietanę "na sztywno", a następnie dodajemy cukier i delikatnie mieszamy. Wodę łączymy z sokiem cytrynowym. Biszkopt kroimy na trzy krążki. Pierwszy z nich nasączamy, wykładamy na niego śmietanę (powinna dochodzić do brzegów) i posypujemy malinami. Przykrywamy drugim krążkiem, lekko dociskamy, nasączamy, smarujemy śmietaną, posypujemy malinami

Czary - gary w kuchni
Ciasto ze śliwkami 163

cieście...smaczne ciacho..lekko kwaskowate za sprawą śliwek..w sumie można dać też inne owoce. śliwki  20 dkg cukru 4  jaja  1 niepełna  szkl.oleju cukier cytrynowy 2 łyżki jogurtu greckiego 25 dkg mąki  1 łyżeczka proszku do pieczenia Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 stopni.Śliwki przeciąć na połowę, usunąć pestki. Jajka i cukier utrzeć,stopniowo

Moje domowe kucharzenie
Pieczona Dorada w cytrynie 151

przepisu wrócę na pewno. Przepis  jest  bardzo prosty i szybki do zrobienia. Składniki: Ryba dorada 3 cytryny Oliwa z oliwek Mieszanka sól morska ,pieprz,trawa cytrynowa Sposób: Rybę oczyszczamy z łusek patroszymy i myjemy. Następnie posypujemy solą. Blaszkę wykładamy folia aluminiowa i smarujemy oliwą wykładamy cytrynę 4-5 plastrów i na nią kładziemy rybę wcześniej posypana naszą mieszanką

Viola cooks with passion