pieczenia. Przelewamy do niej ciasto. Pieczemy około 30 - 35 minut. Do tzw. "suchego patyczka" Studzimy, kroimy na dwa blaty. Składniki masa jabłkowa: 1 kg jabłek 1 galaretka (ja dałam cytrynową) 1. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, przekładamy do garnka i podsmażamy. zdejmujemy z gazu, dodajemy suchą galaretkę, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Składanki masa z kokosem
kruche babeczkigotowy - ok godziny. Łososia podzielić na mniejsze kawałki. Przed podaniem wymieszać kawałki łososia z selerem i jabłkiem, ułożyć na półmisku, dookoła rozłożyć kawałki sałaty, posypać szczypiorkiem i startą skórką cytrynową. Sos, jeżeli trzeba doprawić solą, pieprzem i kuminem. Polać sałatkę. Smacznego
Stare Garyszklanka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa ananasowa: 1 puszka ananasów 1 l soku ananasowego 3 budynie śmietankowe Masa śmietanowa: 500 ml śmietany kremówki 1 galaretka cytrynowa 2 łyżki cukru pudru wiórki białej czekolady - opcjonalnie Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Do białej dodajemy 6 łyżek wody, dosypujemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Partiami wsypujemy cukier
My simple kitchenWilgotne biszkoptowe blaty nasączone ponczem cytrynowym, przełożone klasycznym kremem śmietankowym, smaku dodaje słodko-kwaśna frużelina truskawkowa, cały urok tkwi w jego prostocie. Nie jest trudny do wykonania ani czasochłonny. Idealny tort urodzinowy. Składniki: Tortownica 23 cm: Biszkopt 5 jaj ¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki tortowej 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 660 ml śmietany
Wanilia i Kardamonoczywiście zrobiłam pyszną zupkę. pierś z kurczaka 1 marchew kawałek selera kawałeczek świeżego imbiru domowa vegeta 200 g makaronu 1 kapusta pak choi troszkę trawy cytrynowej suszonej sól, pieprz Pierś pokroić w paseczki, przełożyć do garnka z wodą [ ja miałam troszkę bulionu] .Dodać pokrojoną marchewkę ,selera.Dodać także imbir i przyprawy. Gotować do miękkości mięsa i warzyw.Doda
Moje domowe kucharzenieSkworcu 20 dag fasoli szparagowej 2 listki limonki Skworcu pieprz biały Skworcu do smaku 3 łyżki oleju mąka do oprószenia mięsa, ewentualnie do zagęszczenia sól cytrynowa Skworcu do smaku pełnoziarnista kasza kuskus Skworcu do podania Przygotowanie; Mięso myjemy , osuszamy i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy olej wrzucamy mięso, oprószamy lekko mąką po wierzchu i rumienimy
Radość kipiąca uśmiechem.można go zastąpić parmezanem albo twardym żółtym serem. składniki: 500 g brukselki 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 1 szkl mleka 2 łyżki jogurtu greckiego sól, pieprz cytrynowy, gałka muszkatołowa do smaku 2 małe białe oscypki (parmezan, ew ser żółty) 1/2 pęczku szczypiorku Brukselkę oczyścić, wrzucić na lekko osolony wrzątek, gotować bez przykrycia kilkanaście minut uważając, by kapustki się
6niebodrożdży 75 g masła 150 g cukru ( dodałam cukier brązowy nierafinowany ) 100 g rodzynek cukier waniliowy ( dodałam ekstrakt waniliowy Eurovanille ) *** skórka cytrynowa ( dodałam skórkę pomarańczową ) *** Jeśli w przepisie występuje cukier waniliowy, to niemal zawsze zastępuję go wyżej wymienionym ekstraktem.waniliowym. Ponadto firma Eurovanille od dziesięcioleci specjalizuje się w produkcji produktów z wanilii. W Polsce ekstrakt
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamarchewka i groszek są miękkie, odcedzamy je i przelewamy zimną wodą, a następnie każde osobno dokładnie blendujemy na gładką masę, dodając wcześniej do warzyw po dwie łyżki soku cytrynowego z ostrą papryką. Do puree groszkowego proponuję dodatkowo dolać 2 łyżki wody, bo jest ono dość zwarte. Warto zostawić kilka marchewek do ozdoby. Ziemniaki odcedzamy i przeciskamy przez praskę
Quinoa Raz!Jamie i to był strzał w dziesiątkę :) Ostatnie wiosenne wydanie jest znakomite, mam w nim zaznaczonych wiele przepisów do wypróbowania. Jak dzisiejsza niebanalna sałatka warzywna z egipską przyprawą dukkah, cytrynowym sosem jogurtowym z fetą i grzankami. Dukkah (inaczej duqqa, du'ah, do'a) to pochodząca z Egiptu mieszanka przypraw, nasion i orzechów. Choć przepisów na dukkah istnieje tysiące
Chilli Czosnek i Oliwanatrudzić, żeby piersi z kurczaka zrobić w jakiś wyjątkowy sposób- żeby smakowały mi i mojej rodzinie. Piersi z kurczaka przygotowane w opisany przez mnie sposób są kruche i soczyste. Cytrynowa marynata i tymianek nadają im niesamowitego smaku i aromatu. Mięso jest delikatne i rozpływa się w ustach. Idealna propozycja na obiad lub kolację we dwoje . Składniki: 4 piersi z kurczaka
Pobite gary Barbarysię w codziennej formie? Można na przykład dodać do nich skórkę z cytryny i odrobinę świeżego tymianku i zapiec w kremowej masie sufletowej. Pycha :) Koniecznie spróbujcie. NALEŚNIKI ZAPIEKANE (cytrynowo-tymiankowe) Składniki: naleśniki : 3 jajka 1,5 szklanki mleka 1,5 szklanki mąki 1 szczypta soli 3 łyżki oleju masa serowa: 500 g sera białego 1 jajko skórka
Bon appetit mon amiepodsmażyć na oleju. Dodać czosnek i imbir roztarte z solą oraz garam masalę, kurkumę i chili. Smażyć do miękkości cebuli. Wymieszać masę kalafiorową z cebulą, jajkiem i sokiem cytrynowym. Dodać tyle bułki tartej, by dało się formować kotleciki. Smażyć do zrumienienia z obu stron
zadanie-gotowaniesamo jak marchewki, mimo że są słodkie, mają niski indeks glikemiczny i są bezpieczne dla chorych na cukrzycę, a zawarty w nich kwas organiczny ( jabłkowy, a w mandarynkach dodatkowo cytrynowy) przyśpiesza proces oczyszczania organizmu z toksyn. Marchewkowa mandarynka Drukuj Porcje: 350ml Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 4 mandarynki 4 średnie marchewki Przygotowanie 1 Mandarynki oraz marchewki obieram i kroję
Book of spellsjajka 3 łyżki wody szczypta soli 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 900 g musu jabłkowego 2 galaretki cytrynowe Krem: 2 budynie waniliowe 600 ml mleka 2 łyżki cukru 250 g masła 2 łyżki cukru pudru Polewa czekoladowa: 1/3 kostki masła 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao
My simple kitchen