cytryna - 13435 przepisów (strona:513/896)

Zdrowe chrupki z ciecierzycy 246

przyprawione są lepsze niż jakiekolwiek chipsy czy chrupki ze sklepu. Składniki: 1 puszka ciecierzycy 2 łyżki oleju kokosowego 1 łyżeczka suszonego tymianku sól himalajska do smaku 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego Ciecierzycę wysypałam z puszki i zostawiłam zostawić na jakiś czas do wysuszenia Piekarnik nagrzać do 190 stopni - termoobieg Olej kokosowy  przyprawy połączyłam w miseczce, dodałam ciecierzycę i dokładnie całość

Szczęśliwa kuchnia
Aromatyczny Bakłażan na Chlebku Pita 133

obiad jest właśnie takim momentem kiedy mogę wytchnąć. Lubię kiedy mogę się delektować posiłkiem. Dlatego bakłażan na chlebku pita sprawdza się doskonale. Podany z odrobiną domowego hummusu, jogurtem z cytryną, kolendrą i miętą. Gotowanie bakłażana to przecież chwila, a chlebki można przygotować o wiele wcześniej. Mój Mąż uwielbia te chlebki i za każdym razem je zachwala, więc zdecydowanie polecam

rabarbarowo
Dżem dyniowy z pomarańczą 178

folia spożywczą miąższ dyni można zamrażać - na surowo w kawałkach lub po wcześniejszym upieczeniu/ugotowaniu w postaci puree w przetworach wekowanych do słoików należy ją łączyć z kwaśnymi owocami - pomarańcza, cytryna - oraz dużą ilością cukru, gdyż nie nadaje się na samodzielne przetwory, ze względu na niską kwasowość nie należy wyrzucać pestek z dyni! - są wyjątkowo zdrową przekąską po uprażeniu lub zwykłym

Grunt to przepis!
Śledzie z burakami i jabłkiem 213

pokrojony w paseczki (lub jeśli wolicie w kostkę) 1 średnie jabłko pokrojone w kosteczkę 1 średnia cebulka pokrojona w kosteczkę mały pęczek koperku drobno posiekany łyżeczka startej skórki z cytryny sól, pieprz  Przygotowanie: Wymieszaj ze sobą dokładnie wszystkie składniki, dopraw do smaku. Jeśli chcesz możesz dodać 2 łyżki majonezu. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Świąteczne ciasto dojrzewające. 187

obrać delikatnie z papieru. Zawinąć dokładnie w folię spożywczą i odłożyć w spokojne chłodne miejsce na kilka - kilkanaście dni. Co jakiś czas można nasączać dodatkowo np. syropem z soku cytrynowego i cukru pudru, lub dalej alkoholem

zadanie-gotowanie
Śledzie w marynacie cytrusowej 172

stół. Tym razem śledzie w cytrusowej marynacie. Pyszne, świeże, delikatne. Polecam! Składniki (na 4 porcje): 400 gram śledzi w oleju skórka otarta z 1 pomarańczy skórka otarta z 1/2 cytryny sok z 1/2 pomarańczy 3-4 łyżki oleju z pestek dyni szczypta soli i pieprzu 1 łyżeczka miodu Śledzie moczę przez 3-4 godziny w chłodnej wodzie. Następnie kroję

Mango Papaja
BIGOS Z MODREJ KAPUSTY 241

oleju 1 listek laurowy 2 ziarna ziela angielskiego  2 goździki 3 jagody jałowca po pół łyżeczki kminku , suszonego tymianku i estragonu sól i pieprz 1-2 łyżki soku cytrynowego ******************************************* Kapustę kiszoną że słoika odcisnąć i osączyć.Świeżą kapustę oczyścić ,wyciąć głąb i cienko poszatkować.Marchewkę obrać , zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Cebulę i czosnek obrać ,czosnek drobno posiekać

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Kalerosse 181

smaku. Nie wymaga długiego przygotowania. Zamiast obróbki termicznej, w przypadku zielonych liści najlepiej sprawdzi się podanie ich na surowo, można wcześniej wmasować w liście odrobiną oliwy i soku z cytryny co pomoże zmiękczyć liście, bez utraty cennych składników. W krajach, w których występuje od dawna jest to bardzo popularne warzywo.  U mnie na początek kalerosse na ciepło..pysznie było

Moje domowe kucharzenie
Świąteczne galaretki 133

dodać tochę alkoholu, należy wtedy zwiększyć ilośc żelatyny) Wersja 2: 300 ml tłoczonego soku z jabłek 3 łyżeczki żelatyny 3-4 goździki 1/3 łyżeczki cynamonu cukier lub sok z cytryny do smaku Sos: 150 ml mleka 1 jajko 3 łyżeczki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Galaretki: Sok zagotować z przyprawami, i dodać żelatynę (od tego

Malinowo w kuchni
Pierniczki glazurowane na święta 192

zimnej wodzie i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w piekarniku w temperaturze 180 st. około 15 minut. Pierniczki polukrować wymieszanym cytrynowym sokiem z cukrem pudrem, konsystencji gęstej śmietany (gęstość regulować cukrem pudrem). Można zastosować kolorowe posypki dostępne w sklepach lub zastosować jeszcze, oprócz lukru,  polewę czekoladową, co też doda im uroku

kgwjanczewo
Pierniczki Na Musie Jabłkowym 138

wtedy smakują już nieziemsko ;) Składniki na 2 blaszki ciastek 1 starte jabłko na mus 50 gr masła 3 łyżki miodu 250-300 gr mąki pszennej 3 łyżki soku z cytryny 40 gr budyniu w proszku czekoladowego bez cukru ( zamiast budyniu można użyć tyle samo skrobi/mąki ziemniaczanej ) 60 gr cukru pudru ( ja dałam kokosowego ) 1 płaska łyżeczka sody 2 łyżeczki

Gotowanie...to proste !
Ciasto Jamajka 637

jajek 3/4 szklanki cukru szczypta soli 3/4 szklanki mąki tortowej 2 łyżki kakao 1 budyń czekoladowy bez cukru (40g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa galaretkowo-bananowa 3 galaretki cytrynowe 1 l wody 6-7 dużych bananów sok z cytryny do skropienia bananów masa śmietankowa z czekoladą 300 ml śmietanki 30 % 200 g serka homogenizowanego waniliowego 1 czubata łyżka żelatyny

Monia miesza i gotuje
ŁOSOŚ W ORZECHOWEJ PANIERCE 136

bardziej zyskał na smaku. Na Wigilijnym stole na pewno zrobi furorę ;) Składniki: 500 g łososia filet sól,pieprz 3 łyżki musztardy miodowej pół kostki masła 1 łyzka soku z cytryny 1 łyżka miodu 5 łyżek bułki tartej 5 łyżek posiekanych orzechów włoskich Wykonanie: Filet osuszamy, oprószamy sola i pieprzem.Kroimy w kawałki.W garnuszku ro ztapiamy masło, dodajemy musztardę i miód

Z Majeczką w kuchni
świąteczny sernik pomarańczowy na piernikowym ślimaku 215

piernika  na masę serową: 1 kg serka waniliowego z wiaderka 2 opakowania budyniu waniliowego 5 jajek 1/2 szklanki oleju 3/4 szklanki cukru skórka otarta z dwóch pomarańczy i cytryny 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki rodzynek (mogą być namoczone w rumie)  dodatkowo: 300 g powideł śliwkowych 2 łyżki dżemu z pomarańczy 2 pomarańcze wiórki i dekoracje czekoladowe

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
PIERNIK BERNARDYŃSKI 253

jajka 1 szkl.cukru 1 szkl.śmietany 1 łyżeczka sody 1/2 szkl.posiekanych orzechów laskowych 1 łyżka smażonej ,drobno pokrojonej skórki pomarańczowej po 1 łyżeczce startej , świeżej skórki pomarańczowej i cytryny 1 łyżeczka mielonego cynamonu i mielonych goździków 1 łyżka masła *********************************************  Do rondla wkładamy miód i cukier , stopić na małym ogniu , stopniowo wsypywać 2 szkl.przesianej mąki , cały czas mieszając , aż utworzy

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki