cytryna - 13435 przepisów (strona:521/896)

Truskawkowy dacquiase - jak pięknie jest!!! 173

truskawkami: Potrzeba: - 6 białek -150g cukru -100g cukru pudru - 200g orzechów włoskich oraz na krem - 6 żółtek - 2 op. cukru wanilinowego - 80g cukru - sok z 1 cytryny - ok. 10g żelatyny - 600ml śmietanki 30% - ok. 300g truskawek Wykonanie tu:   krem z żółtek Na początek siekam orzechy, 50g niezbyt drobno, pozostałe można nawet zmielić, ale ja kroję drobno

I tu będę miała takie te
Drożdżówki z truskawkami 136

pszennej 20 g zimnego masła 1 łyżka cukru pudru Nadzienie serowe: 125 g ricotty lub twarogu sernikowego 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 małe jajko Lukier cytrynowy: 4 łyżeczki soku z cytryny 2/3 szklanki cukru pudru Zaczynamy od przygotowania rozczynu. Do miski wkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Wlać ciepłe (ale nie gorące!) mleko

Świat Ciasta
Ryba na 2 sposoby 233

chrupiącą rybę z frytkami, czyli brytyjskie "fish 'n' chips". Podam oba przepisy byście mogli zdecydować, która wersja bardziej przemawia do Waszych kubków smakowych. :) Ryba w sosie maślano-cytrynowym: 3-4 duże filety rybne (mintaj, morszczuk, pstrąg, dowolna ryba, którą lubicie) ok. łyżka masła 3 plasterki cytryny lub limonki przyprawa do ryb pieprz ziołowy sól i pieprz do smaku folia aluminiowa

Cooking Monster
Ciasto z kaszy jaglanej. Bez mąki i proszku do pieczenia. Słodycz zdrowa i wartościowa. 191

przykryciem do całkowitego wchłonięcia płynu. Odstawiamy na ok. 15 minut. W tym czasie ucieramy cukry z żółtkami. Kiedy kasza ostygnie - mieszamy z utarta masą. Dodajemy  migdały i skórkę cytrynową (migdały można posiekać lub zetrzeć, ale fajniejsze są te w płatkach - chrupią). Na koniec mieszamy z ubitymi na sztywno białkami. Masę wykładamy na wyłożoną papierem blaszkę. Pieczemy w 180 stopniach

Kuchnia po mojemu
Torcik z kremem muślinowym i truskawkami 148

masło (w temperaturze pokojowej) i ucieramy całość na jednolita masę. Poncz: Do 2 łyżek gorącej wody dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia. Następnie dolewamy 2 łyżki wody zimnej, sok cytrynowy oraz likier Amaretto. Mieszamy. Truskawki myjemy i odszypułkowujemy, osuszamy. Około 1/3 truskawek przekrawamy na pół. Jeden blat biszkoptu umieszczamy w tortownicy. Nasączamy go połową ponczu. Następnie spód smarujemy

MyCookBook.pl
Konfitura truskawkowa 201

soku z cytryny, który zawiera pektyny, a te są naturalnym zagęstnikiem. Pektyny występują w ściankach komórkowych roślin. Owoce cytrusowe najwięcej pektyn zawierają w skórkach, dlatego dobrze jest dodać skórkę cytrynową lub pomarańczową do dżemu lub konfitury. Owoce cytrusowe powinny być wcześniej wyparzone i porządnie wyszorowane, dopiero wtedy można dodać je do przetworów. Cukier poza dodaniem smaku ma za zadanie konserwować

Smakowity Blog Kulinarny
Bananowy sernik z bezą 216

tłustego lub półtłustego; zmielonego przynajmniej dwukrotnie, może być z wiaderka) 80g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 jajka 1 żółtko 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej 3 duże banany (dojrzałe) Beza: 2 białka 1/2 szklanki cukru 2 łyżki soku z cytryny 1 szczypta soli   Przygotować ciasto na spód. Wszystkie składniki zagnieść, owinąć w folię spożywczą

Di gotuje
Najprostszy wegański placek z owocami 192

jednak kiedy w supermarkecie znalazłam kilka pojemniczków z przecenionymi, choć ładnymi jeszcze jeżynami, nie mogłam się oprzeć. Nie znoszę marnowania żywności. W rezultacie bonus okazał się podwójny – delikatny waniliowo-cytrynowy placek z zatopionymi soczystymi kąskami. Aha, i nie musisz już ucierać cukru z żółtkami – tym właśnie różnią się wegańskie ciasta od zwykłych, że odejmują wiele przykrych obowiązków, a efekt

Roślinna - blog wegański
Ogórkowy chłodnik z pieczonymi młodymi ziemniakami 234

nadmiar wody. Na 15 minut przed końcem pieczenia się ziemniaków wymieszaj całą zawartość puszki z mlekiem kokosowym, dodaj odsączone ogórki, posiekany koperek, pieprz i sól do smaku oraz sok cytrynowy, który skutecznie zneutralizuje aromat kokosa. Wymieszaj. Smacznego

greenscarf
Polecane książki kulinarne: Retrowarzywa – Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz 194

kasza”. Przykładowe przepisy z książki: – Makaron buraczany z jeżynami oraz smażonymi kurkami – Burger wołowy z czatnejem rabarbarowo-truskawkowym z zielonym pieprzem – Tarta rabarbarowo-gruszkowa pod kruszonką cytrynową – Phad thai z jarmużem, batatami, suszonymi pomidorami oraz makaronem ryżowym z jajkiem i pastą tamaryndową – Pierogi z jarmużem, białym serem i smażoną cebulką – Ossobuco pomidorowe ze skorzonerą

WojnaNaSmaki.pl
Biszkopt z musem truskawkowym 521

łyżeczkę pasty waniliowej) Mus truskawkowy: 2 galaretki truskawkowe w proszku lub czerwone w innym smaku 600g umytych, obranych truskawek Do nasączenia: 1/3 szklanki wody 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki cukru pudru     Biszkopt: 1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. 2. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). 3. Białka

Mała Cukierenka
Sernik na Zimno na Biszkopcie Różanym z Musem Truskawkowym z Bazylią 278

musu, wymieszałam łyżką i wstawiłam do lodówki. Zabrałam się za masę serową. Masa serowa: 500 g sera białego np.półtłustego (podwójnie zmielonego) cukier do smaku sok z połowy cytryny 125 g jogurtu naturalnego 3 i 1/2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości wody Wszystkie składniki oprócz żelatyny zmiksowałam. Żelatynę zalałam zimną wodą, po napęcznieniu delikatnie podgrzałam ją i rozpuszczoną wlałam

Blondynka Gotuje
Granita truskawkowa – z rumem i bazylią, zamiast drinka 198

połączeniu z bazylią i ciemnym, aromatyzowanym rumem to świetny letni team. I rewelacyjnie zastępuje drinka. Granita to włoski deser – przygotowywana na bazie kawy lub soków owocowych – najczęściej soku cytrynowego lub pomarańczowego. Co ją odróżnia od sorbetu? Konsystencja. Sorbet przez stałe miksowanie podczas mrożenia pozostaje miękki i kremowy jak lody, a granita to dosłownie ‘ziarna’, ‘kryształki’ – powstałe przy zamrażaniu wody

Karo in the Kitchen
Filet ziołowo-cytrynowy 238

kurczaka 1 mały jogurt naturalny sok z 1/2 cytryny świeże zioła, u mnie tymianek, pietruszka i szczypiorek sól, pieprz   Sposób przygotowania Jogurt … Czytaj dalej Filet ziołowo-cytrynowy

czarrna od kuchni
Truskawkowo-rabarbarowy pudding z nasionami chia 177

waniliowego 1/3 szkl. wody Na pudding 1 szklanka mleka 3 łyżki nasion chia 1 łyżka cukru ( opcjonalnie miód, syrop z agawy) 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki płatków migdałowych garść truskawek Instructions Rabarbar Rabarbar myjemy i kroimy w centrymetrowe kawałki. Na patelni lub w rondelku dusimy rabarbar z wodą i cukrem

Mieszam w Garnku