cytryna - 13435 przepisów (strona:512/896)

Ekstrakt cytrynowy 167

tyle zapytań o przepis. Miałam już na dziś przygotowany wpis z puree dyniowym, ale w takim razie z dynią zobaczycie się w piątek, a dziś specjalnie dla Was ekstrakt cytrynowy. Ja pokochałam domowe dodatki do pieczenia. Teraz sama przygotowuję ekstrakt waniliowy , czy cukier waniliowy , nie mówiąc już o przyprawie do piernika . Również Was do tego zachęcam. Ekstrakt z powodzeniem możecie

Mania Wypiekania
Kopytka z soczewicą i pomidorami 258

duże pomidory malinowe 8-10 plasterków suszonych pomidorów w oleju 2 łyżki mieszanki pestek (np. słonecznika i dyni) łyżka posiekanego szczypioru łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki łyżeczka bazylii cytrynowej sól i pieprz do smaku łyżeczka masła klarowanego Na rozgrzanej patelni roztapiamy masło i szklimy posiekaną cebulę. Dodajemy pokrojone pomidory malinowe, odsączoną soczeicę oraz pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory. Chwilę

Mienta blog
Gruszki w korzennym syropie 178

idzie spokojnie można je podać dzieciom. Jesień szybko moja więc chociaż kilka słoiczków z gruszkami zamknę w korzennym syropie. Składniki: - 1 litr wody - 30 dag cukru - 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego - goździki, cynamon, anyż, gałka muszkatołowa Przyprawy warto zamówić na  www.Skworcu.com.pl . 1. Gruszki dobrze umyć, pokroić na ćwiartki, wyjąć gniazda nasienne i ułożyć w słoikach, skórkę zostawiam na gruszkach

Apetyczna babeczka
Kremowa zupa z gruszki i pietruszki 192

mikruśny, że wydłubałam z ziemi skorzonerę, która jest podobna w smaku do pietruszki, ale o tyle irytująca, że po obraniu ze skórki natychmiast ciemnieje, więc trzeba ją skropić sokiem cytrynowym. Aha, normalnie to użyłabym gęstego mleka kokosowego, ale oczywiście mi się skończyło, a przy stole czekały już moje sępy, więc użyłam zwykłego mleka sojowego. ps. Przy okazji pokażę

greenscarf
Pierś z kurczaka w sosie miodowo-piwnym z musztardą. 233

pełnoziarnistej 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka miodu 125 ml piwa (miodowego lub ciemnego) sól zielona pietruszka Wykonanie: Piersi z kurczaka zamarynować na 1/2 godziny w oliwie i soku cytrynowym z dodatkiem szczypty soli. Rozgrzać patelnię i smażyć kawałki kurczaka do zrumienienia z obu stron - po około 6 - 8 minut. Zdjąć z patelni i zawinąć szybko w folię aluminiową

zadanie-gotowanie
Dżem z cukini z galaretką cytrynową 498

kogo: dla lubiących kulinarne eksperymenty dla kochających domowe dżemiki dla próbujących przemycić warzywa wszędzie gdzie się da Składniki: 1200g cukinii (waga po obraniu i wydrążeniu środków) 1 galaretka cytrynowa (jeśli lubicie bardziej ścięty to można dać dwie) skórka i sok z 1 cytryny 250g cukru (szklanka) Wykonanie tradycyjne: Cukinie myjemy, obieramy i wydrążamy środki. Kroimy na kawałki. Wrzucamy do garnka

Mania Wypiekania
Dzbanek odporności 154

wzmocnić odporność lub podreperować tę nadłamaną! :D Jestem jego wielką zwolenniczką, bo przy jego w miarę regularnym piciu budujemy wewnętrzną barierę odpornościową. I to w jakim pysznym wydaniu! :) Napar cytrynowo- imbirowy Potrzebujesz: 5cm świeżego imbiru 1/2 sporej cytryny 1l wrzątku miód Sposób przyrządzenia: 1. Imbir obierz ze skórki, pokrój na plasterki i umieść w dzbanuszku. 2. Imbir zalej wrzątkiem

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Bezglutenowe muffiny o smaku karaibskich wakacji 165

chyba dobra rekomendacja? :D Spróbujcie! Bezglutenowe muffiny kokosowe z musem mango Potrzebujesz: Mus: 200g miąższu mango 2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżki cukru 6-7 listków mięty cytrynowej (opcjonalnie) 1 żółtko Ciasto na muffiny: 1 szklanka mąki kukurydzianej 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mleka w proszku 1/4 szklanki wiórków kokosowych 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Pieczony morszczuk w lekkiej panierce (bez glutenu) 223

pieprzu 1/4 łyżeczki słodkiej papryki szczypta czosnku suszonego 1/4 łyżeczki suszonej pietruszki 0/5 łyżeczki skórki z cytryny 0/5 łyżeczki skórki z limonki szczypta kminu rzymskiego łyżeczka świeżej bazylii cytrynowej   3/4 szklanki kaszy jęczmiennej perłowej 400 g fasolki szparagowej łyżka musztardy dijon łyżka płynnego miodu (użyłam miodu z maliny leśnej) opcjonalnie cząstki cytryny Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jajko roztrzepujemy

Mienta blog
Dżem jabłkowo-cytrynowy 174

jeszcze przez 30 minut. Pilnujemy, aby dżem się nam nie przypalił. G orący przekładamy do wysterylizowanych słoików. Porządnie zakręcamy i stawiamy do góry dnem do wystudzenia. Dzięki obecności skórki cytrynowej otrzymamy bardzo przyjemną, delikatnie wyczuwalną goryczkę, która idealnie komponuje się ze słodkością samego dżemu. Smacznego

Marder&Marder Manufacture
Sałatka z brokułem i fetą 196

brokuł 1 szklanka makaronu świderki (najlepiej kolorowego) 1/2 kostki sera feta 3 łyżki pestek dyni 10 pomidorków koktajlowych 100g jogurtu naturalnego zioła prowansalskie sól (może być np. z trawą cytrynową) pieprz 1 puszka czerwonej fasoli Sałatka z brokułem i fetą - przepis: Brokuła gotujemy al dente. Po ugotowaniu odstawiamy do ostygnięcia, a najlepiej zahartować go zimną wodą. Makaron gotujemy wg. przepisu

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tarta z figami i orzechami 142

gram mąki, 200 gram zimnego masła, 100 gram cukru pudru, 3 surowe żółtka, nadzienie: 8 - 10 fig, 3 białka, 1 szczypta soli, 130 g cukru pudru, 1 łyżeczka soku cytrynowego, 100 g orzechów laskowych, Orzechy wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 minut. Wyjąć, przesypać na ściereczkę, zwinąć i porządnie pocierać

królestwo garów
Schab pieczony w ziołowej panierce 164

Schab pieczony w ziołowej panierce Składniki: Schab bez kości – 1 kg Suszone zioła: czosnek niedźwiedzi, majeranek, tymianek Sól, pieprz Czosnek – 3 ząbki Oliwa np. smakowa – czosnkowa lub cytrynowa – 3 łyżki + 2 do pieczenia Mąka pszenna – 1 łyżka Wykonanie: Schab myjemy, osuszamy ręcznikiem, solimy i smarujemy oliwą. Następnie wszystkie przyprawy mieszamy z mąką i obsypujemy nimi schab z każdej strony. Przygotowany

Kuchnia Bon Appetit
Śniadanie od AleDobre.menu 146

przez śniadaniowy catering on-line AleDobre.menu. W moim zestawie śniadaniowym znalazły się: AVOCADO TARGET GROUP - w której znajdziemy: bułkę razowa, jajko, awokado, marynowane chilli, kiełki brokułu, sos majonezowo-koperkowo-cytrynowy. Wartość odżywcza takiej kanapki to 262 kcal.   WOŁOWINA ON INVESTMENTS - flagowa propozycja - kanapka z pastrami i serem cheddar w picie z chleba indyjskiego. Wartość odżywcza takiej kanapki

Kuchnia Bon Appetit
Makaron maślano - cytrynowy z krewetkami i przegrzebkami 185

ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Makaron maślano - cytrynowy z krewetkami i przegrzebkami Składniki – 2 porcje: Makaron np. tagliatelle – 200g Przegrzebki – minimum 8 sztuk Krewetki – 14-16 sztuk Żółta cukinia – 1 mała sztuka lub ½ dużej Czosnek – 2 ząbki Wino białe

Kuchnia Bon Appetit