wielkanocnego koszyczka. Zamiast owoców można dodać kandyzowaną skórkę pomarańczową, rodzynki, orzechy czy groszki czekoladowe. Gotowe babeczki można posypać cukrem pudrem, polać czekoladą albo lukrem, najlepiej cytrynowym. Są wilgotne i szybko nie wysychają. Najlepiej przechowywać je w pojemniku. Lubicie takie małe słodkości? Składniki na ok 15 babeczek: 1 pełna i 3/4 szklanki mąki tortowej 3/4 łyżeczki sody 3/4 łyżeczki proszku
Ze smakiem i z pasjąCytrynowa kaszka manna to pomysł na szybki do przygotowania i smaczny deser. Idealny na pochmurną i deszczową pogodę :) Kaszka manna zawdzięcza swój kolor dzięki odrobinie kurkumy i skórce z cytryny. Składniki na 2 porcje: 2 szklanki mleka 2 łyżki domowego cukru waniliowego 4 płaskie łyżki kaszki manny szczypta soli szczypta kurkumy sok + skórka z 1 cytryny
Ugotowaćbroni się sam. Cieszę się, że taki produkt pojawił się na rynku. Do serii należą też cukry smakowe: trzcinowy z cynamonem z Cejlonu, z wanilią Bourbon, z ekologiczną skórką cytrynową oraz z ekologiczną skórką pomarańczową. Post Zaparzana babka drożdżowa z czekoladą i cynamonem pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuśrodę lub czwartek. Składniki na jedną średnią i trzy małe babeczki (można też upiec jedną większą) na ciasto: 3 jajka 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanki oranżady cytrynowej 1/4 szklanki oleju 1 szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta z cytryny na dekorację: 5 łyżek cukru pudru 2 łyżki wrzątku odrobina różowego barwnika lub soku malinowego cukrowa posypka
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamandarynkami i zieloną herbatą Babka makowo-kokosowa Babka śmietankowa Babka Caffe Latte Babka z dynią i rodzynkami Babka tiramisu Babka pomarańczowa Babka makowo-piaskowa Babka piaskowa Babka cytrynowa Babka z migdałami Babka cynamonowo-kakaowa z orzechami Babka z czekoladowymi groszkami Szybka babka B abka z nadzieniem gruszkowo-orzechowym z sosem karmelowym
Mania Wypiekaniaorzechów. Wszystko zawinięte w małe roladki. Po prostu pyszne. A jeśli lubicie odejśc od tradycji jeszcze bardziej i chcielibyście podać w święta coś bardziej "egzotycznego" proponuję roladki z sosem cytrynowo-imbirowym, na które przepis znajdziecie pod tym linkiem klik . ROLADKI Z KURCZAKA II Składniki: 6 udek kurczaka (bez kości) sól, pieprz, czerwona papryka słodka garść posiekanych
Bon appetit mon amiebyście mieli przepis na Święta ode mnie :) Pożartowaliśmy. Teraz tak zupełnie serio. Pierwszy raz w życiu jadłam i robiłam drożdżową babę. Z majonezem, na milionie jajek. marmurkową i cytrynową znam na pamięć. Obłędnie tłustą, miękką, aż rozpływającą się, z kilogramami masła. Nie wiem dlaczego, byłam przekonana, że babka drożdżowa jest średnia, nie jest jakimś specjałem wartym uwagi. Myliłam się
Mango Papajakuchniawczekoladzie.blogspot.com/2017/03/wiosenna-babka-z-jeczmieniem-i.html Babka bez tłuszczu http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2015/03/babka-bez-tuszczu.html Babka cytrynowa http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2017/02/babka-cytrynowa.html Babka ananasowa w płatkach kokosu http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/04/babka-ananasowa-w-patkach-kokosu.html Babka szpinakowa http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/03/babka-szpinakowa.html Wielkanocny mazurek o smaku kokosowej princessy http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2015/04/wielkanocny-mazurek-o-smaku-kokosowej.html Leśny sernik z nutą egzotyki http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/04/lesny-sernik-z-nuta-egzotyki.html Sernik z musem pomarańczowo- miechunkowym http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/04/sernik-z-musem-pomaranczowo-miechunkowym.html Sernik królewski http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/11/sernik-krolewski.html Serobrownie
Kuchnia w czekoladzieDziś był naprawdę ciepły dzień. Momentami można było spokojnie chodzić w krótkim rękawku. Dlatego na osłodę i ochłodę zrobiłam pyszny deser – waniliowo-rumowy shake z cytrynową nutą . Do mojego sheka wykorzystałam wspaniałe cytrynki z rumem Eterno . Idealne herbaty, jak i najróżniejszych deserów. Zimą delektowaliśmy się ich imbirową wersją, którą też gorąco polecam. Spróbujcie już dziś mojego szybkiego orzeźwiającego deseru
Słodkie okruszkiminut do wyrośnięcia. Następnie dodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy ( można robotem kuchennym) do czasu aż ciasto wchłonie cały płyn. Wsypujemy opłukane rodzynki oraz skórkę pomarańczową. Można dodać zapachu np. cytrynowego. Wyrabiamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia, aż ciasto zwiększy swoją objętość na ok. 45 minut. Formę do babki wysmarować tłuszczem , posypać bułką tartą .Wyłożyć wyrośniętym ciastem. Przykryć ściereczką
Różne smaki w kuchniCzas pieczenia : 60-65 minut Składniki: 600 g marchewki 7 jajek 75 g masła 4 łyżki ksylitolu + łyżka do piany cukier wanilinowy szczypta soli 6 łyżek soku cytrynowego 130 g mielonych migdałów 120 g zmielonych orzechów pekan 100 g wiórków kokosowych 1 łyżka cynamonu skórka starta z cytryny 125 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Polewa 1 łyżka oleju
Różne smaki w kuchnipestki wanilii. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i delikatnie dodać do ciasta. Miksować na wolnych obrotach aż do połączenia. Do ciasta dodać szpinak i skórkę cytrynową. Zmiksować całość na jednolitą masę. Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i posypać mąką. Przelać ciasto do formy i równomiernie rozprowadzić. Wstawić
Kulinarne Inspiracjełyżek mleka w temp. pokojowej szczypta soli 130 gr.masła 130 gr.cukru pudru 150 gr. mąki pszennej 1 łyżeczka pełna proszku do pieczenia beza 4 białka 2 łyżeczki soku cytrynowego 150 gr. cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej orzechy do posypania Wykonanie Na najwyższych obrotach miksera przez 3-4 minuty ucierać masło z solą .Zmniejszyć obroty i dodawać po jednym
w mojej kuchnimleka. Jeszcze ciepły budyń rozprowadzić na cieście, zostawić do wystygnięcia. Masło utrzeć z cukrem mikserem na puszystą masę, dodawać ser, jajka, a na końcu budyń o skórkę cytrynową. Miksować chwilę całość do połączenia się składników. Masę serową wylać na budyń. Piec w temp. 180 stopni 60 minut
Walijskie Pichceniezachwycone kolorowymi jajeczkami, a i nam również spodobała się taka forma deseru. Jest on nieco pracochłonny, ale warto go zrobić, zwłaszcza przed świętami! kilka jajek 4 galaretki owocowe (np. cytrynowa, brzoskwiniowa, truskawkowa, agrestowa) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z jajek zrobić wydmuszki - szerszą część jajka rozbić delikatnie robiąc niewielki otworek, zawartość wylać do miseczki i zrobić np. jajecznicę. Skorupki dokładnie opłukać
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie