cytryna - 13435 przepisów (strona:493/896)

Muffinki a’la baklava 81

chyba każdy już wie, więc nie ma co się nad tym specjalnie rozwodzić. Drugą zaletą jest to, że można je przygotować na wiele różnych sposobów – muffiny jak pączki, piernikowe, cytrynowe, czekoladowe, a nawet wytrawne, jakie tylko chcecie. Sama wypróbowałam już wiele przepisów, ale to i tak „studnia bez dna” ;-) Tym razem wybrałam propozycję inspirowaną słodkim deserem o nazwie ‚baklava’. Oczywiście

Arabeska waniliowa
szybkie ciasteczka pelne smaku cytryny, idealne na wiosne 100

Składniki: 226 g masła, temperatury pokojowej 66 g cukier 2 duże jajka 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy 1/2 łyżeczki ekstraktu cytrynowy 2 1/4 szklanki --270 g mąki 1/2 łyżeczki sól 1 cytryna skórka lukier 120 g cukier puder 2-3 łyżki sok z cytryny Wykonanie Rozgrzać piekarnik do 200 °C .Do miski miksera włożyć masło i cukier,utrzeć na puch. Dodać

mojej kuchni
Jabłecznik 120

kostka masła Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 2 części. Wkładamy na 30 minut do zamrażarki. Składniki na nadzienie jabłkowe: ok. 14 sporych jabłek szklanka cukru galaretka cytrynowa 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej rozmącona w niewielkiej ilości zimnej wody Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do garnka i dusimy pod przykryciem ok. 8 minut

Domowe ciasta
Pieczone kacze udka w sosie słodko-kwaśnym / Roasted duck legs with sweet sour sauce 199

gotuj na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż nabierze rumianego koloru. Dodaj ocet i gotuj aż sos odparuje do połowy swojej objętości, następnie dodaj sok pomarańczowy i cytrynowy i gotuj dalej aż połowa odparuje, wtedy wmieszaj masło. Dopraw solą i pieprzem jeżeli to konieczne. Podawaj upieczone udka polane sosem z ulubionymi dodatkami. Smacznego! English version Roasted duck legs

karmelowy
Domek z piernika 119

pudru - 2 żółtka - 100 g miodu - pół łyżeczki proszku do pieczenia - 1 opakowanie przyprawy do piernika - 2 łyżeczki kakao lukier - 2 białka - 2 szklanki cukru pudru - 1 łyżeczka soku cytrynowego Przygotowanie: Wszystkie składniki łączymy, zagniatamy ciasto i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Następnie wałkujemy ciasto, wykrawamy szablony domku i pieczemy w 180 około 15 minut.  Części domku studzimy

Zainspirowana w kuchni
smaczny sernik pieczony na biszkoptach z żurawiną ... 154

Składniki: twaróg półtłusty 1 kg, cukier 1 szklanka, aromat cytrynowy 2 krople, jajka 6 sztuk "L", kasza manna 3 łyżki, żurawina suszona 100 gram, biszkopty 200 gram cukier puder do posypania w misie robota żółtka, cukier, aromat utrzeć do białości z 4 minuty na najwyższych obrotach (twaróg powinien być zmielony na bardzo drobnym sitku w maszynce do mięsa) do masy

W Mojej Kuchni Lubię
Świąteczny sernik cytrynowy 90

święta nie może zabraknąć sernika. Delikatny, cytrynowy z kruszonką. Idealnie płaski, wilgotny i nie opada Składniki na ciasto:  1½ szklanki mąki krupczatki, ½ szklanki cukru, 1 żółtko, 125g margaryny, 2 łyżki gęstej śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Składniki na masę twarogową: 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu ½ szklanki śmietany 30% 2 duże gęste jogurty naturalne 1 cukier waniliowy

Słodki Zakątek
Świąteczny kompot z suszu 116

Niedawno przeczytałam na blogu "Dorota smakuje", że dla autorki kompot jest pyszny, jeśli nie ma w nim wędzonych śliwek. Inni nie lubią posmaku cynamonu, a jeszcze inni dodają skórkę cytrynową czy pomarańczową. A mój/nasz kompot? Jest bardzo esencjonalny i słodki, zawiera niewielki dodatek śliwek wędzonych i cynamon, ale nie ma w nim skórki cytrusów.  Przepis na świąteczny kompot

Rodzinka w kuchni
10 dań rybnych na Wigilię (10 secondi di pesce per la Vigilia di Natale) 167

salmone) Gravlax - marynowany łosoś (Gravlax - salmone marinato) Tuńczyk z salsą z awokado, limonki i pomarańczy (Tonno con salsa al lime, avocado e arancia) Roladki z dorsza w sosie cytrynowym (Involtini di merluzzo con crema di limone) Pieczona dorada z pomarańczą, limonką i żurawiną (Orata al forno con arancia, lime e mirtillo rosso) Pieczona dorada w aromatycznej soli (Orata aromatizzata

La grande e la piccola cuoca
Keks makowy 123

keks przepełniony makiem i bakaliami. Pachnie i smakuje obłędnie, polecam na święta Bożego Narodzenia jako słodkie dopełnienie rodzinnych i smacznych chwil. Możecie do ciasta wrzucić dowolne bakalie, skórkę pomarańczową, cytrynową lub kandyzowany imbir – idealnie pasuje do keksów, polecam:) Gotowy keks posypuję cukrem pudrem, można polać lukrem, polewą z białej lub ciemnej czekolady. Będzie pysznie! Uwagi do przepisu: Przepis

Zasmakuj Kuchni
szybkowar-domowy dżem mandarynkowo-jabłkowy... 138

Składniki: mandarynki 2 kg, jabłka 2 kg, goździki 5 sztuk, woda 2 litry, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie, galaretka cytrynowa 1 opakowanie mandarynki sparzyć wrzątkiem, obrać, wkładać do szybkowara razem z jabłkami ze skórką bez gniazdek nasiennych - jeśli mandarynki mają pestki to przy obieraniu usuwać dodać goździki, wlać wodę i po zasyczeniu pary gotować z 15 minut, szybkowar otworzyć jak spuści

W Mojej Kuchni Lubię
Surówka codzienna , prosta , smaczna i zdrowa 106

układ odpornościowy , dodatkowo bogaty w cenne żelazo . Jabłko : uzupełnia potas , wspomaga pracę jelit , dzięki zawartości flawonoidów chroni przed rakiem jelita grubego . Myślę że o jogurcie i miodzie oraz soku cytrynowym nie ma potrzeby pisać , każdy wie co w trawie piszczy Dodatek pieprzu to wprowadzenie do diety odchudzającej i energetyzującej piperyny , a sól .. w małej ilości nie zaszkodzi Polecam , tym bardziej

Ogrodnik w podróży
KLOPSY Z DORSZA W ZALEWIE OCTOWEJ 196

tygodnia.  Składniki na klopsy: 1,20 kg filetów z dorsza (lub innej ryby)  1 kajzerka 2-3 łyżki bułki tartej 2 cebule 1 jajko majeranek sól pieprz cytrynowy olej do smażenia bułka tarta do obtoczenia klopsów mleko do namoczenia kajzerki szczypta cukru Kajzerkę namaczamy w mleku. Cebule kroimy, posypujemy szczyptą cukru i smażymy na oleju na złoty kolor

Walijskie Pichcenie
pierniki norymberskie 133

połowa drobno zmielonych, a połowa pokruszonych   50 g wiórków kokosowych 50 g namoczonych i odsączonych rodzynek 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej   50 g kandyzowanej skórki cytrynowej   2 łyżki rumu   niepełna szklanka mleka  wykonanie: Masło ucieram z cukrem i jajkami na puszystą masę. Dosypuję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao, przyprawą do piernika, migdałami

babka w formie