cytryna - 13435 przepisów (strona:498/896)

Ryżowe kotleciki z tuńczykiem i cukinią 153

drugi talerzyk przesypujemy pozostałą bułkę tartą. Kotleciki panierujemy w jajku oraz bułce i smażymy z obu stron na złoto, na rozgrzanym oleju. Jogurt mieszamy z chrzanem, dodajemy sok cytrynowy, doprawiamy solą oraz pieprzem. Sos podajemy do kotlecików. Uwagi: Najbardziej problematyczne było dla mnie lepienie kotlecików. Według przepisu, z którego korzystałam do ryżu z cukinią i tuńczykiem należało dodać jedno jajo

Smaki Na Talerzu
Nalewka truskawkowa z imbirem ( aromatyczna, o pięknym czerwonym kolorze ). 125

dojrzałych truskawek 2 l spirytusu 95 % 1 l wody 0,75 - 1 kg cukru ( może być trzcinowy ) 1 łyżka drobno pokrojonego kłącza imbiru szczypta kwasku cytrynowego lub kilka kropel soku z cytryny Sposób wykonania :   0 ,5 l przegotowanej i ostudzonej wody wymieszaj ze spirytusem, odstaw w szczelnie zamkniętym słoju na 24 godziny. Truskawki opłucz szybko ( aby nie nasiąkły wodą

Przepisy i porady kulinarne
Sernik z ricottą i gorzką czekoladą w cieście filo podany z marynowanymi truskawkami 163

lodówki na co najmniej 4 godziny (maksymalnie 24 godziny).  Z truskawek odetnij szypułki i pokrój je na ćwiartki. Włóż je do miski razem z cukrem i sokiem cytrynowym i wymieszaj. Sernik pokrój na 6-8 porcji i podawaj z truskawkami. Udekoruj świeżą miętą. Podawaj w towarzystwie filiżanki kawy Starbucks Ethiopia, a instrukcję jak ją zaparzyć w domu znajdziesz poniżej

Chilli Czosnek i Oliwa
CIASTO JOGURTOWE Z MORELAMI 170

szkl. mąki pszennej  350 g jogurtu naturalnego 5 jajek 3/4 szkl.  cukru cukier waniliowy (16 g) 3/4 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia  morele aromat cytrynowy Wykonanie: Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.  Następnie dodajemy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej i aromat. Na koniec dodajemy jogurt i miksujemy

Walijskie Pichcenie
Tarta z truskawkami 112

półkruchym cieście – tak właśnie określiłabym tą intensywnie truskawkową tartę. Prezentuje się równie pięknie jak smakuje – latem, słońcem, przesłodkimi i aż bordowymi truskawkami. Do tego lekka nuta cytrynowej skórki i nie trzeba nic więcej tylko bardzo dużego kawałek takiego ciasta do pełni szczęścia. Składniki (na tartę o średnicy około 31cm): 1,5 szklanki mąki 150g zimnego masła 2 łyżki

Smaczna Strona
Letnie drożdżówki z truskawkami i kruszonką 166

posmarowania 50 g miękkiego masła 24 truskawki, małe + 1 łyżka cukru + pół łyżki ziemniaczanej mąki Kruszonka 4 łyżki pszennej mąki 1 łyżka cukru pudru 25 g masła, zimnego Lukier cytrynowy ¾ łyżki soku z cytryny 60 g cukru pudru Zacznij od rozczynu. Do misy od miksera planetarnego wsyp mąkę i zrób wgłębienie. Drożdżowe pokrusz do kubeczka, dodaj łyżkę cukru, wymieszaj

codojedzenia
Łosoś grillowany ze szparagami 151

Składniki : • 600 g fileta z łososia bez skóry • pęczek zielonych szparagów • 2 łyżki tartego parmezanu • oliwa z oliwek • sól • pieprz cytrynowy • sok z cytryny Przygotowanie : Łososia dzielimy na 4 kawałki, doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą. Odłamujemy zdrewniałe części szparagów i obieramy obieraczką do warzyw do 1/3 wysokości warzyw. Skrapiamy oliwą. Grillujemy łososia i szparagi

KUCHNIA POLSKA
Dorsz z szparagami i kaszą jaglaną 130

szparagami i kaszą orkiszową. Składniki: 100-150g filetu z dorsza 25g suchej kaszy jaglanej + 100ml wody 1/2 pęczka szparagów zielonych 1 łyżka oleju lnianego przyprawy: sól himalajska, pieprz cytrynowy Sposób przygotowania: Dorsza dokładnie myjemy, osuszamy i doprawiamy przyprawami. Odstawiamy na kilka minut. Na garnkach zagotowujemy wodę z solą. Do jednego wsypujemy kaszę, a do drugiego umieszczamy szparagi (gotujemy

Truskawkowa Fiesta
Pęczotto z kurczakiem i botwinką 151

botwiny 3 cebule cukrowe 2 łyżki listków świeżego tymianku (lub 1 łyżka suszonego) 4 łyżki oleju roślinnego 1 szklanka wody (lub bulionu) 2 łyżki octu winnego sól (ziołowa) pieprz cytrynowy Sposób wykonania: Mięso kurczaka kroimy w kostkę. Buraczki botwiny obieramy i kroimy w półplasterki a łodygi z liśćmi drobno szatkujemy. W dużym garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wsypujemy kaszę

Qchnia po prostu
SAŁATKA " KLEOPATRA " 179

Paprykę pokroić w paski , koperek posiekać. 5 . Na talerzu lub w misce układamy  sałatę , posypujemy pokrojoną papryką czerwoną , borówkami ,chipsami z boczku i świeżym koperkiem.Sałatkę polać sosem cytrynowo - limonkowym.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
LEMON CURD NA MIODZIE - SZYBKI I PROSTY 138

Cudowny,  maślany, orzeźwiający, cytrynowy krem, skradł moje serce i kubki smakowe. Idealny do ozdabiania babeczek, przełożenie ciasta, czy jako dodatek do  gofrów , lub, zwyczajnie wyjadania prosto ze słoiczka. Składa on się tylko z czterech składników - cytryn, masła (koniecznie dobrej jakości), jajek i -w mojej wersji- miodu. Krem gotuję w kąpieli wodnej, wrzucam wszystko do miski i czekam - mieszając

Upiecz sobie babeczkę
#MINI TORTY# SZPINAKOWE BABECZKI NASĄCZONE MIĘTĄ Z KREMEM MASCARPONE Z LIMONKĄ 153

zachwyt w oczach i kubkach smakowych waszych gości. Wyszło mi 10 babeczek, ale użyłam dużych foremek. Na uroczyste okazje wypróbujcie również: biszkopciki z kremem mascarpone i sosem truskawkowym cytrynowe babeczki z ananasowym nadzieniem i ananasowym kremem SKŁADNIKI NA BABECZKI: 120 g. świeżego szpinaku 6-8 listków mięty 2 jajka 1/2 - 3/4 szklanki cukru 1/3 szklanki oleju 1 szklanki mąki tortowej

Upiecz sobie babeczkę
Migdałowe ciasto z rabarbarem 165

Składniki na formę o śr 25 cm Czas przygotowania: 70 min 1 szklanka cukru 1/2 szklanki miękkiego masła 2 jaja 1 szklanka greckiego jogurtu 1 łyżka starej skórki cytrynowej 1/2 szklanki mąki migdałowej 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 /2 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 mielonego kardamonu 1/4 łyżeczki soli OK 5-6 łodyg rabarbaru

Słodki Kompromis
Cytrynowe kaszotto z kaszy bulgur z zielonymi szparagami. 120

oraz sok z cytryny, doprawić solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszać. 7) Kaszotto zdjąć z ognia, zostawić pod przykryciem ok. 2 min. i podawać ze świeżymi listkami mięty. Artykuł Cytrynowe kaszotto z kaszy bulgur z zielonymi szparagami. pochodzi z serwisu FitSweet

Fitsweet.me
Łatwe ciasto z rabarbarem 108

cukru. Spód tortownicy (24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Jajka ubić z cukrem pudrem na pulchną masę, dodać rozmaryn i skórkę cytrynową, dalej ucierać. Nastepnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Na dnie tortownicy ułożyć rabarbar. Resztę rabarbaru odsączyć z syropu i wymieszać z ciastem. Wyłożyć ciasto na rabarbar w tortownicy

królestwo garów