łyżka sosu rybnego pieprz i sok z limonki do smaku oliwa Przygotowanie: Małże odsącz na sitku. N a oliwie podsmaż przez 5 minut cebulę, czosnek, pastę curry i trawę cytrynową. Dodaj wino, małże i sos rybny, gotuj 5 minut pod przykryciem aż muszle się otworzą. W trakcie gotowania potrząśnij kilka razy rondlem lub przemieszaj łyżką. Przełóż muszle do miski
SzczyptaSmaQmiękkiego masła 1 budyń waniliowy bez cukru 150 g serka mascarpone 1 puszka brzoskwiń Polewa z galaretki i mascarpone: 250 ml syropu z brzoskwiń 1 galaretka cytrynowa lub brzoskwiniowa 2 łyżki cukru pudru 100 g serka mascarpone Przygotowanie: Spód do sernika: Herbatniki rozdrobnić blenderem, dodać roztopione masło i drobno posiekane lub zmielone migdały. Jeśli herbatniki nie są zbyt słodkie, dodać
Kuchcik gotujetwarogu półtłustego 2 żółtka budyń waniliowy w proszku 2 łyżki cukru pudru Kruszonka: 150 g mąki 100 g cukru,najlepiej drobnego 80 g zimnego masła Lukier cytrynowy: ok 1 szkl cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny bądź limonki Dodatkowo: 4 duże łodygi rabarbaru ( mogą być inne owoce) 1. Kruszymy drożdże i zasypujemy
Niespełnione zdolności kulinarnewłoskim stylu. Z decyzji jestem bardzo zadowolona. Tak przedstawiało się menu festiwalowe: Przystawka: s ałatka marchewkowa z koprem włoskim i z pestkami dyni na chrupiąco z olejem z trawy cytrynowej Danie główne: r isotto z pieczonymi burakami i serem wędzonym scamorza Deser: t rzy tajemnice dobrego smaku czyli kakao, kawa, wanilia Byłam bardzo ciekawa niektórych składników przystawki i deseru. Miałam
Qlinarnie i QlinarniePyszne wilgotne ciasto jogurtowe które można upiec z dowolnymi ulubionymi owocami, aromatyczne, mięciutkie i łatwe do przygotowania, cytrynowa kruszonka dodaje mu rześkości, doskonałe na słodki podwieczorek z kubkiem kakao. Palce lizać! Składniki: Kruszonka: 4 czubate łyżki mąki pszennej 50 g masła 4 łyżki cukru Skórka otarta z 1 cytryny 1 łyżeczka soku z cytryny Ciasto: 6 jaj ¾ szklanki cukru
Wanilia i KardamonUwielbiam zupy z krewetkami, zazwyczaj robiłam ją po tajsku, z mleczkiem kokosowym i trawą cytrynową, tym razem postawiłam na polską wersję, wiem, nie będę skromna ale jest przepyszna a całość przygotowania zajmuje pół godzinki, ważne w tej zupie są krewetki ja używam zawsze Vannamei . Zupę ugotowałam w garnku Royal ze sklepu Galicja Dla Twojego Domu , cechą
Wanilia i Kardamonminut. Gotowana na parze pierś kurczaka świetnie współgra z komosą ryżową i buraczkami. Składniki: 100g piersi kurczaka 30g komosy ryżowej (ugotowanej) 200g tartych buraczków przyprawy: jarzynka bez soli, pieprz cytrynowy, czosnek granulowany Sposób przygotowania: Pierś kurczaka marynujemy w przyprawach przez ok. 30 minut. Następnie gotujemy ja na parze przez ok. 10 minut. Komosę ryżową i buraczki podgrzewamy. Podajmy z piersią
Truskawkowa Fiestapozostałym ciętym szczypiorem. Zupę posypujemy prażonym sezamem, do każdej porcji dodajemy po ½ łyżeczki pasty chili lub posypujemy płatkami suszonej papryczki. Na koniec całość skrapiamy olejem sezamowym i odrobiną soku cytrynowego. Podajemy od razu, gorącą. Z tej ilości składników dostaniecie 4 duże porcje. SKŁADNIKI 3 łyżki oleju kokosowego ½ dużego pęczka szczypioru z cebulą (2-3 cebule) 2 średnie ząbki czosnku
Karo in the Kitchenosób) - 10 pałeczek z kurczaka - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka ostrej papryki - 1 garść cytrynowego tymianku - 2-3 łyżki oliwy z oliwek - 0,5 cytryny S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a: pałeczki z kurczaka myjemy, osuszamy, nacieramy solą i papryką, układamy w naczyniu
Gocha gotuje!osób) - 1 kg ziemniaków - 3-4 ząbki czosnku - 3-4 łyżki oliwy - 1 garść cytrynowego tymianku - 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu - 1 łyżeczka soli (dodajemy przed lub po upieczeniu) S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a: ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki, mieszamy z oliwą, porwanym
Gocha gotuje!osób) - duża miska sałaty - 5 łyżek śmietany 18% - 3 łyżki kefiru - 3 łyżeczki cukru - 1 szczypta soli - 1,5 łyżeczki soku z cytryny / kwasku cytrynowego / octu S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a: sałatę myjemy, rwiemy na kawałki. śmietanę mieszamy z kefirem, cukrem, solą
Gocha gotuje!szkl cukru szczypta proszku do pieczenia 200 g masła 2 żółtka masa serowa 1 kg sera (twarogu wiejskiego) 250 g masła 2 szkl cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej cukier cytrynowy Delecta przyprawa do sernika Delecta 6 jaj otarta skórka z cytryny sok z połowy cytryny 2 garście suszonej żurawiny Składniki na ciasto wkładamy do miski i zagniatamy ciasto. 3/4 ciasta
Gotowanie jest łatwePyszne, delikatne ciasto na kruchym spodzie z cytrynowym kremem i polewą czekoladową. Przepyszny mazurek, który koniecznie musisz wypróbować w te Święta! Składniki: 200 gram mąki pszennej 120 gram masła 2 białka 1 łyżka kwaśnej śmietany szczypta soli 2 łyżki cukru pudru Lemon curd: sok z 1 cytryny 3 żółtka 80 gram masła
Mango Papajacukru 6 żółtek 1 jajko 40 g drożdży 125 g masła 250 ml mleka 150 g rodzynek 1 szczypta soli opcjonalnie: otarta skórka z cytryny lub aromat cytrynowy lukier do dekoracji wykonanie: Masło roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia. Ok. 80 g mąki zaparzamy 125 ml gorącego mleka. Odstawiamy do przestudzenia. Drożdże mieszamy z 2 łyżkami cukru oraz pozostałym letnim mlekiem
Domowy Smak Jedzenia