cytryna - 13435 przepisów (strona:488/896)

Stefanka 185

mamy takiej możliwość po ostygnięciu przekładamy je masą. Masa: 1/2 litra mleka 4 łyżki kaszy manny 1 kostka masła 1 szklanka cukru pudru sok z cytryny (lub kwasek cytrynowy rozcieńczony z wodą) tabliczka czekolady 3-4 łyżki mleka Zagotowujemy mleko, na wrzące wsypujemy kaszę i gotujemy, mieszając do momentu aż kasza zrobi się gęsta. Odstawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy

Cynamonowe szczęście
Rogale Marcińskie. 126

minut. Studzimy.  LUKIER: 1 łyżeczka soku z cytryny 1 szklanka cukru pudru gorąca woda posiekane orzechy lub migdały      Ucieramy cukier puder z sokiem cytrynowym, dodając tyle wody, żeby powstał gładki lukier. Rogale lukrujemy i posypujemy pokrojonymi orzechami lub migdałami

Rozpustne gotowanie
Tort gruszkowy 123

masła bez soli 700 ml soku gruszkowego 15 dkg cukru kryształu 40 gr budyniu śmietankowego w proszku 3 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej Wstawka gruszkowa : 3 galaretki cytrynowe (75 gr każda) 2 łyżki żelatyny 100 ml soku gruszkowego ugotowane gruszki Dodatkowo : mini biszkopty Jak zrobić tort gruszkowy z masą gruszkową . Biszkopt : do miski włożyć białka , dodać szczyptę soli. Ubić

mecooks
Ciasto serowo-jabłkowe bez pieczenia 160

Składniki : Masa jabłkowa : 2 kg jabłek 2 łyżki cukru 2 galaretki cytrynowe Masa serowa : 1 kg sera 4 jajka 1/3 szkl mleka 1 budyń śmietankowy 200 g masła 250 g cukru Dodatkowo : herbatniki kakaowe - 30 szt herbatniki białe - 60 szt polewa czekoladowa wiórki kokosowe Przygotowanie : Masa jabłkowa : Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki. Do jabłek dodać cukier, przesmażyć

Kuchnia Danusi
Pierś z kurczaka z owocami w aromatycznej galaretce 161

create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); -podwójna pierś z kurczaka -puszka brzoskwiń -puszka ananasa -100 ml bulionu lub gorącej wody -1,2 łyzeczki ziół prowansalskich -sól -pieprz cytrynowy -1 łyżka żelatyny -olej do podsmażania mięsa -masło do wysmarowania formy Pierś podzielić na pół, usunąć ewentualne kostki i chrzastki. Dobrze wysuszyć ręcznikiem papierowym. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju

Kulinarne przemyslenia
Ciecierzyca po bretońsku z paprykową nutą 122

ząbki czosnku 330ml bulionu drobiowego 200g koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki suszonej bazylii 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1 pęczek natki z pietruszki olej rzepakowy pieprz cytrynowy sól morska Wykonanie: 1. Ciecierzycę zalać wodą i pozostawić najlepiej na całą noc. Po tym czasie ugotować w lekko osolonym wrzątku do miękkości. 2. Paprykę, kiełbasę, boczek i szynkę pokroić

Szalona Kuchnia Eweliny
Ciasteczka migdałowe 95

wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. Ostudzić. Zmiksować lub zetrzeć na tarce. Jajka z cukrem ubić. Mąkę wymieszać z migdałami, przyprawą piernikową i skórka cytrynową. Mieszankę dodać do jajek ubitych z cukrem. Wymieszać. Wyłożyć na blat wysypany cukrem pudrem. Z wierzchu oprószyć cukrem pudrem i rozwałkować na prostokąt o grubości 1 cm. Pokroić ciasto na prostokątne

królestwo garów
Poniedziałek: Sałatka z kaszy jaglanej z nasionami dyni i słonecznika 103

Bardzo prosta, bardzo zdrowa sałatka z kaszy jaglanej. Cytrynowy dresing i duża ilość kolendry nadają jej przyjemny, dalekowschodni aromat. Sałatka może być wegetariańska, ale można do niej dodać krewetki, albo kurczaka. Czas : 25 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcj i: 2 Sałatka z kaszy jaglanej Kasza jaglana – bywa nazywana królową kasz. Uchodzi za najzdrowszą w całej, licznej rodzinie kasz

Niedzielny kucharz
Bezglutenowa babka cytrynowa 134

pianą będzie lśniąca z cukier rozpuści się dodaję żółtka i mieszam mikserem. Mąkę, proszek przesiewam przez sitko. Dodaję z wiórkami w dwóch partiach i delikatnie mieszam. Dodaję skórkę cytrynową.  Olej podgrzewam  aż będzie gorący. Wlewam jednym strumieniem do ciasta i mieszam krótko mikserem. Foremkę o wymiarach 23 cm na 10 cm smaruję tłuszczem, wysypuję bułką bezglutenową. Wylewam ciasto

wesoła kuchnia
Królewska szarlotka z bezą 142

łyżki cukru pudru ½ łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: 1,5 kg kwaśnych jabłek 1 łyżeczka cynamonu Dr.Oetker 3-4 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 kisiel cytrynowy Dr.Oetker Beza: 5 białek ½ szklanki drobnego cukru 2 łyżki skrobi ziemniaczanej Szczypta soli Sposób przygotowania:  Ciasto kruche: Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać żółtka oraz pokrojone

Wanilia i Kardamon
BRZOSKWINIOWY PUSZEK W PUCHARKACH 120

galaretka brzoskwiniowa Dodatkowo: 1 galaretka brzoskwiniowa/cytrynowa 200 ml śmietanki 30% 2 łyżeczki cukru pudru Posypka: 1 łyżka masła 1 łyżka cukru 50 g wiórek kokosowych Wykonanie: Galaretkę brzoskwiniową lub cytrynową rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody. Przelewamy na głęboki talerz, studzimy i wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. Następnie kroimy w drobną kostkę. Drugą galaretkę brzoskwiniową rozpuszczany

Kuchnia MagdaLeny
SMAKI KREMÓW DO TORTU – połączenia smakowe 676

różowym to linki do przepisów (kliknij i zobacz przepis). KREM CZEKOLADOWY mus/krem malinowy – mus/krem wiśniowy – mus/krem truskawkowy – mus jeżynowy – raffaello – krem raffaello na śnieżce – kokosowy – ananasowy – kawowy – adwokatowy – cytrynowy – oreo – krem z białymi michałkami – krem z białą czekoladą – krem z czarnej porzeczki – krem z […] Artykuł SMAKI KREMÓW DO TORTU – połączenia smakowe pochodzi z serwisu SŁODKI POMYSŁ

Słodki Pomysł
Amandine - tradycyjny tort czekoladowy z Rumunii 185

rumu. Jeżeli nie mamy rumu można dać czysty spirytus. Uwaga! zbyt duża ilość spowoduje, że masa będzie rzadka. Przepisy na torty: tort węgierski , tort z orzechów laskowych , tort pomarańczowo-cytrynowy Teraz czas na syrop do nasączenia ciasta. Do rondla wlewamy wodę, dodajemy cukier, kawę i alkohol. Część cukru można wcześniej skarmelizować. Doprowadzamy płyn do wrzenia i chwilę gotujemy. Przed nasączeniem

Korniszonki
Torcik dyniowy z sosem karmelowym 104

łyżeczki sody 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 2 jajka 100 puree z dyni  Pianka dyniowa: 200 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego 7,5% 1 galaretka pomarańczowa 1 galaretka cytrynowa 500 g upieczonej dyni Sos karmelowy:  100 g cukru 50 g masła 100 ml śmietany kremówki Ciasto : Mąkę wymieszać z sodą, cynamonem imbirem i proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć

My simple kitchen