cytryna - 13435 przepisów (strona:483/896)

Nalewka 4 cytrusy: cytrynowo - grejpfrutowo - pomarańczowo - limonkowa 348

pysznym trunkiem. Nalewka specjalnie długo nie musi dojrzewać ale wiadomo że im dłużej tym lepiej. Smakuje obłędnie, lekko kwaskowy, orzeźwiający smak z nutą goryczy. Polecam gorąco. Nalewka 4 cytrusy: cytrynowo - grejpfrutowo - pomarańczowo - limonkowa. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
sernik z wiśniami i kakaową kruszonką 195

masę serową: 1500 g sera białego, zmielonego 4 jajka 200 ml śmietanki kremówki 30% 300- 350 g cukru 1 budyń waniliowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej opcjonalnie 1 łyżka ekstraktu cytrynowego dodatkowo: ok. 600 g wiśni wykonanie: Wszystkie składniki krótko miksujemy, tylko do połączenia się na jednolitą masę. Przekładamy na podpieczony spód. Na wierzchu rozkładamy równomiernie wiśnie i posypujemy kruszonką. Pieczemy

Domowy Smak Jedzenia
Lemoniada malinowa - MALINIADA 199

grę to ta lemoniada będzie dla Was idealnym rozwiązaniem. Świetna na lato i nie tylko. Jest też dobrą podkładką pod letnie drinki. Wystarczy dodać wódkę (np. malinową lub cytrynową) lub rum i orzeźwiający drink gotowy. Nie oszukujmy się - alkohol nie jest najzdrowszy, ale czasem (prawie) każdemu z nas zdarza się go wypić. Więc warto żeby drinki były bez miliona kalorii

Czarnawisienka
Tawerna Rybaki - SOPOT 226

wybrałam tą  mrożoną, bo temperatura na zewnątrz sięgała prawie trzydziestu kresek. Kawa serwowana w lokalu na pewno Wam zasmakuje jest bardzo dobrej jakości. Jako deser wybrałam mrożony mus cytrynowy z sosem jagodowym, całość zwieńczyłam Saską o smaku Dzika Róża, która idealnie podbiła smak. Deser idealny na taki upał, mocno orzeźwiający, a dodatek świeżych ziół wzbogacił jeszcze bardziej jego smak

SMYKWKUCHNI
,,Rolada z musem jabłkowo- brzoskwiniowym’’ 178

roladę z ręczniczkiem zwijamy, wzdłuż dłuższego boku. Pozostawiamy w takiej formie do wystudzenia. Nadzienie jabłkowe: 600 g jabłek prażonych z brzoskwiniami 200 g musu jabłkowego Jamar 1 opakowanie galaretki cytrynowej Jabłka przekładamy do garnuszka, mieszamy i mocno podgrzewamy. Dodajemy rozpuszczoną galaretkę, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia a następnie wkładamy do lodówki na około 30 min. Wykonanie: Wystudzoną roladę rozwijamy, usuwamy

Podróż w kulinaria
Marchewkowy torcik z serowym kremem 177

pomarańczy do dekoracji: siekane pistacje, orzechy włoskie, wiórki czekolady, wykrojone z ciasta figurki itp. Masło utrzeć na puch z cukrem, dalej ucierając dodawać po łyżce serka oraz sok cytrynowy. Śmietankę ubić, delikatnie połączyć z kremem. Ciasto przekroić na 2-3 blaty (jeśli pieczemy w tortownicy 22c - to na 2 blaty, 20cm - na 3). Każdy blat przełożyć kremem. Czekoladę posiekać, zalać

Obiad gotowy
Pasta z bobu i awokado 204

patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać posiekaną cebulkę i skórkę z cytryny. Smażyć przez minutę na małym ogniu, aby cebulka lekko zmiękła (ale nie zbrązowiała) a oliwa nabrała cytrynowego aromatu. Zdjąć z ognia, dorzucić resztę obranego bobu, lekko posolić, przemieszać. Zmiksowaną pastę przełożyć na talerz, wyrównać, po środku zrobić lekkie wgłębienie, zostawiając rant z pasty. Do wgłębienia nałożyć bób

Stare Gary
Najlepsza zupa pomidorowa na świecie 226

niczego, jest po prostu wyśmienita Składniki na 4 porcje: 1,5 kg pomidorów 1-2 cebule 50 ml (3 łyżki) octu jabłkowego/winnego/białego wina lub od biedy soku cytrynowego łyżeczka słodkiej papryki pół łyżeczki kurkumy pół łyżeczki pieprzu łyżeczka kozieradki 2-3 łyżki cukru   Przygotowanie: Pomidory ponacinaj na krzyż, umieść w misce i zalej na 5 minut wrzątkiem

greenscarf
Kryształowy sernik 353

hitem każdej imprezy z udziałem najmłodszych oraz świetnym dodatkiem do małej czarnej dla dorosłych. Składniki: 1kg sera trzykrotnie mielonego 5 łyżek cukru pudru 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 galaretka cytrynowa 1 galaretka pomarańczowa 1 galaretka agrestowa 1 galaretka truskawkowa 1 galaretka niebieska 6 łyżeczek żelatyny 1/2 szklanki mleka 120g biszkoptów Dodatkowo: bita śmietana kolorowa posypka Wykonanie: 1. Tortownicę o średnicy

Szalona Kuchnia Eweliny
Ryżowe kotleciki z tuńczykiem i cukinią 204

drugi talerzyk przesypujemy pozostałą bułkę tartą. Kotleciki panierujemy w jajku oraz bułce i smażymy z obu stron na złoto, na rozgrzanym oleju. Jogurt mieszamy z chrzanem, dodajemy sok cytrynowy, doprawiamy solą oraz pieprzem. Sos podajemy do kotlecików. Uwagi: Najbardziej problematyczne było dla mnie lepienie kotlecików. Według przepisu, z którego korzystałam do ryżu z cukinią i tuńczykiem należało dodać jedno jajo

Smaki Na Talerzu
Nalewka truskawkowa z imbirem ( aromatyczna, o pięknym czerwonym kolorze ). 175

dojrzałych truskawek 2 l spirytusu 95 % 1 l wody 0,75 - 1 kg cukru ( może być trzcinowy ) 1 łyżka drobno pokrojonego kłącza imbiru szczypta kwasku cytrynowego lub kilka kropel soku z cytryny Sposób wykonania :   0 ,5 l przegotowanej i ostudzonej wody wymieszaj ze spirytusem, odstaw w szczelnie zamkniętym słoju na 24 godziny. Truskawki opłucz szybko ( aby nie nasiąkły wodą

Przepisy i porady kulinarne
Sernik z ricottą i gorzką czekoladą w cieście filo podany z marynowanymi truskawkami 208

lodówki na co najmniej 4 godziny (maksymalnie 24 godziny).  Z truskawek odetnij szypułki i pokrój je na ćwiartki. Włóż je do miski razem z cukrem i sokiem cytrynowym i wymieszaj. Sernik pokrój na 6-8 porcji i podawaj z truskawkami. Udekoruj świeżą miętą. Podawaj w towarzystwie filiżanki kawy Starbucks Ethiopia, a instrukcję jak ją zaparzyć w domu znajdziesz poniżej

Chilli Czosnek i Oliwa
CIASTO JOGURTOWE Z MORELAMI 215

szkl. mąki pszennej  350 g jogurtu naturalnego 5 jajek 3/4 szkl.  cukru cukier waniliowy (16 g) 3/4 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia  morele aromat cytrynowy Wykonanie: Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.  Następnie dodajemy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej i aromat. Na koniec dodajemy jogurt i miksujemy

Walijskie Pichcenie
Tarta z truskawkami 169

półkruchym cieście – tak właśnie określiłabym tą intensywnie truskawkową tartę. Prezentuje się równie pięknie jak smakuje – latem, słońcem, przesłodkimi i aż bordowymi truskawkami. Do tego lekka nuta cytrynowej skórki i nie trzeba nic więcej tylko bardzo dużego kawałek takiego ciasta do pełni szczęścia. Składniki (na tartę o średnicy około 31cm): 1,5 szklanki mąki 150g zimnego masła 2 łyżki

Smaczna Strona