cytryna - 13435 przepisów (strona:479/896)

Deser "serniczek" z marakują 191

serniczek", to taka mini wersja sernika na zimno, podana w pucharku. PRZEPIS NA DESER "SERNICZEK"  Z MARAKUJĄ Składniki:  ( na 5 porcji ) 500 g sera twarogowego 1 galaretka cytrynowa 5 łyżek granoli 3 owoce marakui  opcjonalnie cukier lub inna substancja słodząca Przygotowanie deseru: 1. Galaretkę zalać około 80-100 ml zimnej wody i odstawić na 10 minut

kolorowotorcikowo
Jabłecznik z cynamonem 147

Skworcu ) 4 czubate łyżki śmietany 12% 1 jajko Składniki na warstwę z jabłek: 1 kg jabłek 2 czubate łyżeczki cynamonu 1/3 -1/2 szklanki cukru (według uznania) 1 kisiel cytrynowy Wykonanie ciasta: Tortownicę o średnicy około 23 - 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Do miski wrzucamy mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, olej kokosowy. Olej kokosowy musi być miękki

Smak mojego domu
szybkie ciasteczka pelne smaku cytryny, idealne na wiosne 127

Składniki: 226 g masła, temperatury pokojowej 66 g cukier 2 duże jajka 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy 1/2 łyżeczki ekstraktu cytrynowy 2 1/4 szklanki --270 g mąki 1/2 łyżeczki sól 1 cytryna skórka lukier 120 g cukier puder 2-3 łyżki sok z cytryny Wykonanie Rozgrzać piekarnik do 200 °C .Do miski miksera włożyć masło i cukier,utrzeć na puch. Dodać

mojej kuchni
Jabłecznik 149

kostka masła Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 2 części. Wkładamy na 30 minut do zamrażarki. Składniki na nadzienie jabłkowe: ok. 14 sporych jabłek szklanka cukru galaretka cytrynowa 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej rozmącona w niewielkiej ilości zimnej wody Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do garnka i dusimy pod przykryciem ok. 8 minut

Domowe ciasta
Pieczone kacze udka w sosie słodko-kwaśnym / Roasted duck legs with sweet sour sauce 243

gotuj na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż nabierze rumianego koloru. Dodaj ocet i gotuj aż sos odparuje do połowy swojej objętości, następnie dodaj sok pomarańczowy i cytrynowy i gotuj dalej aż połowa odparuje, wtedy wmieszaj masło. Dopraw solą i pieprzem jeżeli to konieczne. Podawaj upieczone udka polane sosem z ulubionymi dodatkami. Smacznego! English version Roasted duck legs

karmelowy
Domek z piernika 142

pudru - 2 żółtka - 100 g miodu - pół łyżeczki proszku do pieczenia - 1 opakowanie przyprawy do piernika - 2 łyżeczki kakao lukier - 2 białka - 2 szklanki cukru pudru - 1 łyżeczka soku cytrynowego Przygotowanie: Wszystkie składniki łączymy, zagniatamy ciasto i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Następnie wałkujemy ciasto, wykrawamy szablony domku i pieczemy w 180 około 15 minut.  Części domku studzimy

Zainspirowana w kuchni
smaczny sernik pieczony na biszkoptach z żurawiną ... 179

Składniki: twaróg półtłusty 1 kg, cukier 1 szklanka, aromat cytrynowy 2 krople, jajka 6 sztuk "L", kasza manna 3 łyżki, żurawina suszona 100 gram, biszkopty 200 gram cukier puder do posypania w misie robota żółtka, cukier, aromat utrzeć do białości z 4 minuty na najwyższych obrotach (twaróg powinien być zmielony na bardzo drobnym sitku w maszynce do mięsa) do masy

W Mojej Kuchni Lubię
Świąteczny sernik cytrynowy 114

święta nie może zabraknąć sernika. Delikatny, cytrynowy z kruszonką. Idealnie płaski, wilgotny i nie opada Składniki na ciasto:  1½ szklanki mąki krupczatki, ½ szklanki cukru, 1 żółtko, 125g margaryny, 2 łyżki gęstej śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Składniki na masę twarogową: 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu ½ szklanki śmietany 30% 2 duże gęste jogurty naturalne 1 cukier waniliowy

Słodki Zakątek
10 dań rybnych na Wigilię (10 secondi di pesce per la Vigilia di Natale) 200

salmone) Gravlax - marynowany łosoś (Gravlax - salmone marinato) Tuńczyk z salsą z awokado, limonki i pomarańczy (Tonno con salsa al lime, avocado e arancia) Roladki z dorsza w sosie cytrynowym (Involtini di merluzzo con crema di limone) Pieczona dorada z pomarańczą, limonką i żurawiną (Orata al forno con arancia, lime e mirtillo rosso) Pieczona dorada w aromatycznej soli (Orata aromatizzata

La grande e la piccola cuoca
Keks makowy 147

keks przepełniony makiem i bakaliami. Pachnie i smakuje obłędnie, polecam na święta Bożego Narodzenia jako słodkie dopełnienie rodzinnych i smacznych chwil. Możecie do ciasta wrzucić dowolne bakalie, skórkę pomarańczową, cytrynową lub kandyzowany imbir – idealnie pasuje do keksów, polecam:) Gotowy keks posypuję cukrem pudrem, można polać lukrem, polewą z białej lub ciemnej czekolady. Będzie pysznie! Uwagi do przepisu: Przepis

Zasmakuj Kuchni
szybkowar-domowy dżem mandarynkowo-jabłkowy... 169

Składniki: mandarynki 2 kg, jabłka 2 kg, goździki 5 sztuk, woda 2 litry, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie, galaretka cytrynowa 1 opakowanie mandarynki sparzyć wrzątkiem, obrać, wkładać do szybkowara razem z jabłkami ze skórką bez gniazdek nasiennych - jeśli mandarynki mają pestki to przy obieraniu usuwać dodać goździki, wlać wodę i po zasyczeniu pary gotować z 15 minut, szybkowar otworzyć jak spuści

W Mojej Kuchni Lubię
Surówka codzienna , prosta , smaczna i zdrowa 133

układ odpornościowy , dodatkowo bogaty w cenne żelazo . Jabłko : uzupełnia potas , wspomaga pracę jelit , dzięki zawartości flawonoidów chroni przed rakiem jelita grubego . Myślę że o jogurcie i miodzie oraz soku cytrynowym nie ma potrzeby pisać , każdy wie co w trawie piszczy Dodatek pieprzu to wprowadzenie do diety odchudzającej i energetyzującej piperyny , a sól .. w małej ilości nie zaszkodzi Polecam , tym bardziej

Ogrodnik w podróży
KLOPSY Z DORSZA W ZALEWIE OCTOWEJ 221

tygodnia.  Składniki na klopsy: 1,20 kg filetów z dorsza (lub innej ryby)  1 kajzerka 2-3 łyżki bułki tartej 2 cebule 1 jajko majeranek sól pieprz cytrynowy olej do smażenia bułka tarta do obtoczenia klopsów mleko do namoczenia kajzerki szczypta cukru Kajzerkę namaczamy w mleku. Cebule kroimy, posypujemy szczyptą cukru i smażymy na oleju na złoty kolor

Walijskie Pichcenie
pierniki norymberskie 167

połowa drobno zmielonych, a połowa pokruszonych   50 g wiórków kokosowych 50 g namoczonych i odsączonych rodzynek 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej   50 g kandyzowanej skórki cytrynowej   2 łyżki rumu   niepełna szklanka mleka  wykonanie: Masło ucieram z cukrem i jajkami na puszystą masę. Dosypuję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao, przyprawą do piernika, migdałami

babka w formie