cytryna - 13435 przepisów (strona:157/896)

Kalafiorowe kulki z sosem curry 209

sól , pieprz masło do smażenia sos : 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki masła 1 łyżeczka – płaska, curry 1/2 płaskiej łyżeczki mielonych liści limonki kafir 2 łyżeczki soku z cytryny 1 płaska łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka suszonego czosnku sól do smaku 1/2 szklanki śmietanki 1 szklanka mleka Kalafiora gotujemy w osolonej wodzie , aż do rozgotowania . Wykładamy na talerz(...)śmietankę , po chwili mleko i mieszamy tak długo gotując na wolnym ogniu , aż sos zacznie gęstnieć , na koniec wsypujemy przyprawy , sól , cukier i cały czas mieszając wkrapiamy sok z cytryny . Wyłączamy gaz i możemy serwować .   Post Kalafiorowe kulki z sosem curry pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Chłodnik- taki mój 400

szykujecie swoim najbliższym na obiad w taką pogodę? Smacznego ;)  Chłodnik podałam na bulionówce Miranda - Porcelany Bogucice .    Składniki:  1,5 l maślanki naturalnej  pęczek botwinki cytryna 4 duże buraki 2 ogórki gruntowe 4 ogórki kiszone pęczek szczypiorku pęczek koperku  pęczek rzodkiewki 2-3 szczypty poszatkowanej pietruszki sól do smaku  pieprz cytrynowy do smaku(...)ugotować- ja niestety nie miałam więc pominęłam.   Buraczki wymyć i ugotować. Gdy przestygną obrać je i zetrzeć na tarce na dużych oczkach i skropić sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Ogórki kiszone i gruntowe pokroić w drobną kostkę. Oczyszczoną rzodkiewkę zetrzeć na tarce. Koperek,szczypiorek  i pietruszkę drobno posiekać. Warzywa wymieszać w garnku, dodać maślankę, doprawić solą, pieprzem

Krakowskie smaki Ani
Cytrynowo-pomarańczowa woda ze świeżą miętą 151

żeby pić, żeby dużo pić i najlepiej niech nie będą to napoje sztucznie słodzone. Moja propozycja na upał to pyszna cytrynowo-pomarańczowa woda ze świeżą miętą :) Skła dniki: pomarańcza cytryna 2 gałązki świeżej mięty 1,5 litra wo dy łyżeczka cukru kostki lo du (we dług uznania)     Przygotowanie: Pomarańczę i cytrynę zalewamy wrzącą wo dą i kroimy

ChilliJemy
I znowu po duńsku... 143

porcje) ciasteczka: 100 g mąki pszennej 50 g mąki graham 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g cukru trzcinowego 1 łyżeczka cukru waniliowego skórka otarta z 1 cytryny 80 g zimnego masła 1 jajko zupa: 500 ml maślanki 500 ml skyra 100 g miodu ziarenka z 1 laski wanilii dodatkowo: 300 g truskawek Mąki przesiać, wymieszać z proszkiem, cukrem trzcinowym(...)waniliowym oraz skórką z cytryny. Dodać masło, posiekać, a następnie dokładnie rozetrzeć między palcami. Wbić jajko, zagnieść jednolite ciasto. Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30-60 minut. Ze schłodzonego ciasta formować kulki wielkości orzecha laskowego, układać na blasze, zachowując odstępy. Palec wskazujący zwilżyć wodą, wcisnąć po kolei w każde ciasteczko, nieco

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Dżem truskawkowo-jagodowy 154

naszych mam i babć wydaje się być niezastąpiona. Składniki na 6 słoiczków a`240 ml: 1,2 kg truskawek 0,5 kg jagód 400 g ksylitolu sok z 1 cytryny Wykonanie: truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Przekroić na połówki, większe na ćwiartki. Jagody umyć, odsączyć i przebrać. Usunąć ogonki, listki i małe zasuszone owoce. Truskawki z jagodami umieścić w dużym(...)czsu do czasu zamieszać owoce i zdjąć szumowiny. Należy pamiętać, że gorący dżem jest dużo rzadszy, gdy wystygnie bardziej sie zagęści. Pod koniec smazenia dodać sok z wyciśniętej cytryny gotowy dżem przelać do wyparzonych, suchych słoiczków i zakrecić wytartymi do sucha nakrętkami.  Na zimowe zapasy dżem pasteryzować 15 minut, na bieżące spożycie nie ma takiej potrzeby

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Farfalle (kokardki) z kurczakiem i szparagami w białym sosie 146

makaronu farfalle (kokardki0 pełnoziarnistego - 1 pierś z kurczaka - 1/2 pęczka szparagów - 1 cebula - 1 ząbek czosnku - kilka plasterków kiełbasy/ 2 plasterki wędliny - 4 łyżki jogurtu greckiego - sok z 1/2 cytryny - olej rzepakowy - 3 łyżki tartego parmezanu - sól, pieprz czarny, ziołowy, papryka słodka, ostra, gałka muszkatołowa  Makaron ugotuj zgodnie z opakowaniem, koniecznie al dente. Dokładnie umyte szparagi pozbaw stwardniałych końcówek(...)kurczaka. Kiedy kurczak będzie lekko zarumieniony dodaj czosnek i pokrojone szparagi. Po 3 minutach dodaj makaron i wszystko dopraw solą, pieprzem i ziołami. Wyłącz gaz, skrop całość sokiem z cytryny, dodaj jogurt grecki, parmezan. Wymieszaj dokładnie i ewentualnie dopraw jeszcze

Corner With Recipes
Pesto paprykowo-pietruszkowe - idealne do spaghetti 168

spaghetti pełnoziarnistego) i obiad gotowy. Można jeszcze posypać startym parmezanem lub pokruszoną fetą, jak kto lubi. Pesto paprykowo-pietruszkowe Składniki: - 1 czerwona papryka - 1 cebula - 1/2 natki pietruszki - 1/2 cytryny - garść uprażonych pestek dyni - 2 ząbki czosnku - 5 łyżek oleju rzepakowego/oliwy + 1 łyżka do smażenia - sól, pieprz ziołowy do smaku - 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżeczka bazylii, 1/4 łyżeczki chili(...)jakiś czas mieszając. Dodaj pokrojony w kostkę czosnek, podsmażaj kolejne 2 minuty, co chwilę mieszając. Pozostaw do ostygnięcia. Do blendera/malaksera z ostrzami wrzuć pietruszkę, pestki dyni, sok z cytryny oraz ostudzone warzywa. Dodaj olej/oliwę,sól, pieprz, przyprawy i zblenduj na gładką masę

Corner With Recipes
Dorsz w sosie kurkowym 151

trakcie diety, dlatego dodaję ten wpis do akcji Danie w paryskim stylu . Dorsz w sosie kurkowym Składniki (3-4 porcje): - dorsz atlantycki ok. 400 g (1 duży filet) - 1/2 cytryny - sól, pieprz cytrynowy, pieprz ziołowy, curry, garam masala - olej do smażenia Sos: - 0,5 kg kurek - 2 cebule - 2 łyżki oleju - 1 łyżeczka masła Dorsza pokrój na mniejsze kawałki. Rybę(...)skrop sokiem z cytryny. Dopraw solą i przyprawami (pieprzem cytrynowym, ziołowym, curry i garam masala). Schowaj do lodówki i w tym czasie przygotuj sos. Cebule pokrój w drobną kostkę. Podsmaż je na oleju, dodaj umyte i przebrane kurki. Podsmażaj 3 minuty, dodaj masło i podsmażaj kolejne 3 minuty. Dopraw solą i pieprzem. Rybę podsmaż na niewielkiej ilości oleju

Corner With Recipes
Sałatka z bobem, rzodkiewką i kuskusem 187

letnia i lekka sałatka. Sałatka z bobem, rzodkiewką i kuskusem Składniki: - 1 woreczek bobu - 1/2 pęczka rzodkiewki - 4 łyżki suchego kuskusu pełnoziarnistego - kilka plastrów suszonych pomidorów z zalewy - ćwiartka cytryny - olej Kujawski z saszetki z pomidorami, czosnkiem i bazylią - sól, pieprz do smaku Ugotuj bób i obierz bób (ok. 5 minut we gorącej i posolonej wodzie). Rzodkiewki pokrój(...)półplasterki. Kuskus przygotuj zgodnie z opakowaniem. Suszone pomidory pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj te składniki ze sobą, polej sokiem z cytryny. Dopraw solą i pieprzem i polej olejem Kujawskim z saszetki z pomidorami, czosnkiem i bazylią. Wszystko dokładnie wymieszaj. Możesz posypać pietruszką, koperkiem albo świeżą bazylią. Sałatka bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica

Corner With Recipes
Krem marchewkowy z imbirem i mleczkiem kokosowym 120

Składniki: 750 g marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka startego imbiru 1,5 l bulionu drobiowego 2-3 łyżki oliwy 2 łyżeczki curry 1 łyżka soku z cytryny 250 ml mleczka kokosowego sól, pieprz Marchewkę obrać, pokroić w plasterki. Czosnek i cebule posiekać. Rozgrzać oliwę, podsmażyć cebule i czosnek. Dorzucić curry, imbir. Następnie dodać marchewkę i zalać bulionem(...)Gotować minut, na koniec dolać mleczko kokosowe i całość zblenderować na gładki krem. Doprawić sokiem z cytryny, sola i pieprzem. Przepis pochodzi z bloga Moje Pasje

Moja Galeria Smaku
Schab z pietruszką i pesto z rukoli 119

Dzisiejszą inspirację na obiad znalazłam w magazynie Kuchnia. Podczas pieczenia schabu dodałam na drugi ruszt ziemniaczki i obiad gotowy. Składniki: 500 g schabu 6 pietruszek 4 łyżki oliwy 1 cytryna sól, pieprz Pesto: garść rukoli garść mięty 1 łyżeczka oliwy (lub więcej jeżeli będzie za gęste) 1 łyżka bułki tartej sól, pieprz 2 ząbki czosnku Schab pokroić na plastry, posypać(...)strony. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Pietruszkę obrać, przekroić na pół wzdłuż i podsmażyć na tej samej patelni co mięso, dodać tylko pozostałą łyżkę oliwy. Podsmażoną pietruszkę przełożyć do mięsa. Cytrynę przekroić na pół i skropić sokiem mięso z pietruszka, doprawić solą i pieprzem. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Piec przez 30 minut, po tym czasie przewrócić schab na druga stronę

Moja Galeria Smaku
Pieczony kurczak z soczewicą 143

Składniki: 4 podudzia z kurczaka oliwa 4 ząbki czosnku sól, pieprz świeży tymianek 1 łyżka soku z cytryny 2/3 szklanki czerwonej soczewicy 1/2 szklanki białego wina 150 g pieczarek 1 łodyga selera naciowego 1/2 cebuli spora garść szpinaku  natka pietruszki  Czosnek posiekać. W misce wymieszać oliwę, sok z cytryny, tymianek, czosnek, sól, pieprz. Kurczaka natrzeć przygotowaną marynatą

Moja Galeria Smaku
Pianka z musem jabłkowym i herbatnikami 167

kakaowymi biszkoptami. Na pewno zachwyci Waszych gości. Polecam! Składniki na "keksówkę" o wymiarach 30x12 cm: ze strony Mała Cukierenka 1 kg jabłek 1 galaretka brzoskwiniowa 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka cukru 200 g herbatników kakaowych 200 mleka skondensowanego niesłodzonego, schłodzonego 1 galaretka pomarańczowa 2-3 łyżeczki cynamonu 1. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce. Dodać sok z cytryny. Przełożyć

Moja Galeria Smaku
Rólgrólmeflól, czyli zapach mojego duńskiego domu, z duńskim deserem w tle 174

Malwinny i Ani . Czerwony kisiel ze śmietaną Składniki: (na 4 porcje) 300 g rabarbaru 300 g truskawek 300 g czereśni 100 g poziomek 100 g cukru sok z 1 cytryny 200 ml wody 1 łyżka mąki ziemniaczanej dodatkowo: 4 łyżki śmietany kremówki (38%) Rabarbar pokroić na 1centymetrowe kawałki. Truskawki pokroić w ćwiartki, a czereśnie wydrylować i przekroić na połówki(...)garnka włożyć rabarbar, wsypać cukier, zalać 150 ml wody i sokie z cytryny. Zagotować, gotować na małym ogniu przez 5 minut. Dodać czereśnie, gotować kolejne 5 minut. Na końcu dodać truskawki i poziomki, gotować jeszcze 5 minut. Mąkę rozrobić w pozostałej wodzie, wlać do kisielu, wymieszać. Gotować jeszcze przez 2 minuty. Podawać na ciepło lub zimno ze śmietaną. Smacznego! Przepis

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Dla marzycieli. Syrop z kwiatów czarnego bzu 173

chwili - ten syrop to spełnienie najskrytszych kulinarnych marzeń... Syrop z kwiatów czarnego bzu Składniki: (na 1,3 l syropu) 20-40 baldachów kwiatów czarnego bzu sok z 1 cytryny 1 l wody 1 kg cukru Kwiaty zebrać w słoneczny poranek. Ułożyć na białym papierze i zostawić na 1 godzinę, żeby pozbyć się robczków. Następnie odciąć łodyżki lub oddzielać kwiaty(...)łodyżek widelcem (jak porzeczki). Przesypać je do dużego słoja razem z pyłkiem, który opadł. Wodę, cukier i sok z cytryny zagotować. Gdy cukier się rozpuści, gorącym płynem zalać kwiatki tak, żeby były całkowicie przykryte. Odstawić na 2-4 dni pod przykryciem, raz dziennie mieszając. Po tym czasie syrop przecedzić, a następnie przefiltorwać, na przykład przez filtr do kawy. Zagotować, przelać

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania