Figi raz jeszcze. W duecie z malinami 196Odwracane ciasto z figami i malinami Składniki: (na tortownicę o średnicy 22 cm) 230 g miękkiego masła 150 g cukru 4 jajka 120 ml maślanki skórka otarta z 1 cytryny 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 245 g mąki pszennej 60 g mąki kukurydzianej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli dodatkowo: 60 g masła 150 g cukru 4 figi(...)tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Figi pokroić na grube plastry. Poukładać je na karmelu, przestrzenie pomiędzy wypełnić malinami. Odstawić. Mąki przesiać, wymieszać z proszkiem, solą i skórką z cytryny. Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Wlać ekstrakt, połączyć. Na zmianę dodawać mąkę i maślankę, miksując na najniższych
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Lemon drizzle cake - ciasto cytrynowe 196Podczas pieczenia tego ciasta rozchodzi się w domu cudowny cytrynowy, słodki aromat. Ciasto robi się bardzo szybko. Równie szybko znika z talerza :-) Na ciasto: 2 jajka 6 łyżek mleka 120 ml oleju 175g cukru brązowego 175g mąki 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia skórka z 1 cytryny Na syrop: Sok z 1 cytryny ok 100g drobnego cukru (ja wolę brązowy) Piekarnik(...)cytryny. Dokładnie miksujemy. Na końcu dodajemy mąkę i proszek do pieczenia i chwilę mieszamy do połączenia składników. Pieczemy ok 40 minut. W międzyczasie przygotowujemy syrop mieszając sok cytrynowy z cukrem. Nie musi być bardzo dokładnie. Ja lubię, gdy cukier zostawia chrupiącą skorupkę na powierzchni. Gorące ciasto nakłuwamy patyczkiem i polewamy syropem. Ciasto cudownie nasiąka, jest aromatyczne i po prostu
Smaki Przyprawy i Kolory
Najlepszy Domowy Sorbet Malinowy (bez Maszynki do Lodów) 291bitą śmietaną to wprost poezja dla podniebienia. Najlepszy Domowy Sorbet Malinowy (bez Maszynki do Lodów) - Składniki: 500 g malin 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki wody sok z połowy cytryny łyżka wódki (w wersji dla dzieci można pominąć) Najlepszy Domowy Sorbet Malinowy (bez Maszynki do Lodów) - Sposób przygotowania: Wodę podgrzewamy a następnie dodajemy cukier i energicznie mieszamy do rozpuszczenia i zagotowania(...)minut do momentu lekkiego zgęstnienia syropu. Studzimy. Maliny miksujemy blenderem a następnie starannie przecieramy przez sito w celu pozbycia się pestek. Do musu malinowego dodajemy sok z cytryny i wlewamy przygotowany syrop i energicznie mieszamy do połączenia składników. Studzimy, a następnie przelewamy do plastikowego pojemnika i umieszczamy w zamrażalce. Co ok. 30 minut sorbet wyciągamy z lodówki i miksujemy, czynność
Słodka Strona
Sałatka z grillowanym kurczakiem i młodą kukurydzą 242słodkiej papryki 2 łyżeczki wędzonej papryki 1 duża cebula 2 duże ząbki czosnku świeżo zmielony kolorowy pieprz sól do smaku oliwa z oliwek Składniki na sos do sałatki: 1/2 cytryny 1 limonka oliwa z oliwek Wykonanie: W pierwszej kolejności zamarynuj mięso w oliwie oraz podanej mieszance przypraw, czosnku, cebuli i tymianku. Przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki. Szpinak(...)oczyść z cebuli i czosnku, usmaż na patelni grillowej. Odstaw do wystygnięcia, w tym czasie przygotuj tymianek oraz bazylię (obierz listki) oraz sos do sałatki. Wyciśnij sok z połowy cytryny oraz limonki, wymieszaj widelcem z oliwą z oliwek (w ilości według uznania). Gotową sałatkę wymieszaj z sosem dopiero na krótko przed podaniem. Smacznego
Garniec Magalie
Sałatka z grillowanego bakłażana 185bakłażanem i twarogiem składniki: 1 bakłażan 250 g twarogu solankowego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 garść orzechów laskowych 2 łyżki sezamu 1 opakowanie jogurtu greckiego (180ml) sok z cytryny sól, pieprz 1 ząbek czosnku oliwa z oliwek wykonanie Bakłażana myjemy i kroimy w plastry grubości około 2cm. Lekko solimy i odstawiamy na 30 minut by puściły gorzkawy(...)której dokładamy pokrojony na dużą kostkę twaróg, natkę pietruszki, sezam oraz uprażone i posiekane orzechy. Przygotowujemy sos z jogurtu greckiego. Doprawiamy go wyciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Podajemy na zimno
Przysmaki Karolki
Deser na pożegnanie wakacji 204nektarynki 50 g białej czekolady - pokruszonej 50 g płatków migdałowych 50 g ciasteczek amaretti - pokruszonych 15 g brązowego cukru - opcjonalnie 2 łyżki Amaretto 1 żółtko starta skórka z cytryny wykonanie: Nektarynki myjemy, przecinamy na pól i wyciągamy z nich pestki. Przekładamy do naczynia żaroodpornego nasmarowanego masłem lub wyłożonego papierem do pieczenia. (przecięta stroną do góry) Żółtko łączymy z cukrem(...)likierem amaretto oraz skórką z cytryny. Dodajemy pokruszone ciastka, migdały i posiekaną czekoladę.Dokładnie mieszamy i powstałą mieszanką wypełniamy nektarynki. Zapiekamy przez 20-25 minut w temperaturze 180°C. Podajemy lekko wystudzone z lodami lub kremem angielskim
Przysmaki Karolki
Nad morzem miło jest. I drożdżówki z owocami 183marcepanem Składniki: (na formę 30x22 cm) ciasto: 500 g mąki pszennej 250 ml letniego mleka 75 g cukru 50 g masła 25 g świeżych drożdży skórka otarta z 1 cytryny 1 jajko nadzienie: 500 g nektarynek 150 g poziomek 2 łyżki mąki ziemniaczanej 100 g marcepanu dodatkowo: 40 g płatków migdałowych 20 g cukru 3 łyżki mleka Mąkę przesiać(...)Wkruszyć drożdże, wsypać 1 łyżeczkę cukru i wlać 100 ml mleka. Odstawić na 15-20 minut. Masło rozpuścići przestudzić. Po tym czasie dodać pozostały cukier i mleko, skórkę z cytryny i jajko. Zagnieść ciasto. Wlać masło, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie nektarynki przekroić na połowy, usunąć pestki, pokroić w kostkę. Wymieszać z poziomkami
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Surówka 206Pyszna surówka...u mnie była dodatkiem do ryby smażonej . kapusta marchew ogórek zielony sól cebulowa sok z cytryny olej przyprawa do sałatek szczypiorek Kapustę poszatkować ,dodać sok z cytryny, sól. Dokładnie wymieszać i zostawić na kilka minut.Marchewkę i ogórka zetrzeć na tarce i przełożyć do miski z kapustą. Dodać oliwę , przyprawę i wymieszać
Moje domowe kucharzenie
Ryba w panierce 285Pyszna rybka..tym razem ciut inaczej...obtoczona w jajku , a potem w bułce tartej wymieszanej z mąką krupczatką....pycha ..polecam. filety z ryby sok z cytryny sól,pieprz 2 łyżki mąki krupczatki 2 łyżki bułki tartej 2 jajka sól, wegeta Rybę pokroić na kawałki,skropić sokiem z cytryny, posypać przyprawami.Następnie panierować w jajku [ roztrzepanym z przyprawami]i bułce
Moje domowe kucharzenie
Kruche pierożki z kurczakiem, serem oraz nutą tymianku. 189łyżka wody zimnej szczypta soli farsz pół piersi z kurczaka sól świeżo zmielony pieprz tymianek 1 -2 gałązki sos z cytryny ok 1 małą łyżeczkę 3 plastry sera żółtego dodatkowo tłuszcz lub papier do pieczenia do blachy ulubiony sos (np. keczup, koperkowy lub po prostu śmietanę gęstą) 1 jajko(...)szczyptę soli, posiekane masło, śmietanę, wodę. Szybko zagnieść ciasto, zwinąć je w folię, włożyć na ok 30 minut do lodówki. Piersi z kurczaka pokroić w drobną kostkę, doprawić skropić cytryną. Rozgrzać na patelni 1 łyżkę oleju podsmażyć piersi, po czym dodać tymianek. Ser pokroić w drobną kostkę. Gdy podsmażone piersi przestygną, mieszamy do z serem oraz jeśli lubimy więcej tymianku
Basia w kuchni
Lemoniada bazyliowa z malinami 214Maliny o tej porze roku smakują najlepiej :) Pomyślałam że zrobię z nich pachnącą bazylią lemoniadę. Upały wróciły więc trzeba się nawadniać :D Składniki na jedną pół litrową szklankę: 1/2 cytryny ok 15 malin 8-10 listków świeżej bazylii 1 płaska łyżka miodu rzepakowego lub łyżka brązowego cukru woda mineralna Cytrynę pokroić na ćwiartki i wrzucić do szklanki, dodać bazylię
Jemy Pijemy
Tort Jagodowo – Cytrynowy 173brązowego 4 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 360 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli 240 ml maślanki sok i skórka z 3 cytryn 250 g jagód + garść do dekoracji 1 łyżka mąki pszennej Masło ucieramy z cukrem na puch. Stopniowo dodajemy jajka i ekstrakt z wanilii. Ucieramy ponownie około 2 minut. Mąkę mieszamy(...)proszkiem i solą. Wsypujemy partiami do utartego masła i ponownie ucieramy do połączenia. Delikatnie wlewamy maślankę, sok i skórkę z cytryn i ucieramy na niskich obrotach miksera. Jagody obtaczamy w łyżce mąki i wsypujemy do utartej masy. Mieszamy szpatułką do połączenia. 3 formy kwadratowe lub okrągłe o boku (średnicy) 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozkładamy po równo
Made By Mom And Son
Przecier pomidorowy 236jesienną bądź zimową porą delektować się przepysznym sosem bądź zupą pomidorową np z dodatkiem domowego makaronu ? Polecam ;) Składniki: 3 kg dojrzałych, świeżych pomidorów sok wyciśnięty z połowy cytryny szczypta soli do smaku 2-3 łyżeczki cukru Wykonanie: Pomidory sparzyć, ściągnąć skórę i pokroić na mniejsze kawałki. Pomidory przełożyć do szerokiego naczynia i podgrzewać do czasu(...)się rozpadną, dodać wyciśnięty sok z cytryny, dodać cukier i sól- całość gotować do czasu, aż przecier delikatnie zgęstnieje. Gotowy przecier przetrzeć przez gęste sitko tak aby pozbyć się pestek. Przecier ponownie przełożyć do garnka i zagotować, gorący przełożyć do słoików i zapasteryzować. Smacznego
Krakowskie smaki Ani
Pstrąg z ziemniakami z piekarnika 214dwie porcje, ale z łatwością można zwiększyć proporcje i przygotować danie dla całej rodziny. Pstrąg z ziemniakami z piekarnika: 2 wypatroszone pstrągi ok. 500 g małych ziemniaków 1 cytryna 2 ząbki czosnku w łupinach 2-3 małe gałązki rozmarynu (można pominąć) 3 gałązki koperku 3 niepełne łyżki masła 3 łyżki białego, półwytrawnego wina gruboziarnista sól morska, świeżo mielony pieprz listonic(...)bieżącą wodą). Łby możemy odciąć lub zostawić. Posypujemy ryby w środku solą i pieprzem. Wkładamy do środka po łyżce masła, gałązce koperku, rozgniecionym ząbku czosnku i gałązce rozmarynu. Cytrynę kroimy w plastry. Z końcówek wyciskamy sok do środka ryby, resztę plasterków układamy na wierzchu. Na dużej blasze (od piekarnika) rozkładamy papier do pieczenia (nie odcinamy od rolki). Układamy
Poezja smaku
Dżem wiśniowy (bez żelfixu) 369wiśniowego bez użycia żelfixu/dżemixu. Wbrew pozorom dżem jest gęsty i nie spływa z łyżeczki. Składniki: 1 kg wydrylowanych wiśni 0,5 kg cukru sok z 1 cytryny Wiśnie wydrylować, dodać do nich cukier i sok z cytryny. Całość wymieszać ze sobą i odstawić na 1-2 godziny (owoce muszą puścić sok). Przygotowane wiśnie przełożyć do garnka
Ugotować