cytryna - 13435 przepisów (strona:153/896)

Pomarańczowe ciasto z żurawiną i lukrem, na święta, imprezy, hit! 94

szybkie, świetna propozycja na święta, imprezy, dla mnie HIT! Oblane lukrem i posypane orzechami laskowymi, świetne!! :)) Wspaniałe ciasto pachnące pomarańczami, delikatne takie, z suszoną żurawiną polane domowym lukrem lekko cytrynowym i posypany posiekanymi orzechami – jak dla mnie pachnie świętami!! Zapraszam, bo warto upiec, jeść i częstować Dziś gotuję z HELIO Pomarańczowe ciasto z żurawiną i lukrem cytrynowym posypane orzechami

Zasmakuj Kuchni
Owocowa chmurka 267

mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania owocowej chmurki. Spód ciasta: 20 dkg herbatników maślanych 7 dkg topionego masła (bez soli) Masa 1: 75 gr galaretki cytrynowej w proszku 250 ml wody 60 gr bitej śmietany śnieżki 200 ml mleka Masa 2: 75 gr galaretki cytrynowej w proszku 250 ml wody 60 gr bitej śmietany śnieżki

mecooks
Cytrynowe ciasto z jagodami 172

roku w moim rejonie jagód tyle co kot napłakał, udało mi się upiec upatrzone wcześniej ciasto. Jeżeli macie jagody, zachęcam do przygotowania właśnie tego pysznego, wilgotnego ciasta cytrynowego. Jestem pewna, że nie pożałujecie. Ciasto to nie jest typowym ciastem ucieranym, gdzie do jego przygotowania wykorzystuje się masło. Dodatek oleju, którego tutaj używamy sprawia, że ciasto jest mega wilgotne. Delikatnie przebija(...)się w nim cytrynowy smak. Jagody zaś nadają całości fajnego akcentu kolorystycznego i letniego, wakacyjnego charakteru U mnie jagody co prawda w większości opadły na spód ciasta, ale absolutnie w niczym nam to nie przeszkadzało. Was natomiast zostawiam z radą, do której ja niekoniecznie ściśle się zastosowałam – osuszcie dokładnie owoce i otoczcie je dobrze w mące – wówczas

Smaki Na Talerzu
Królik po tajsku i "Spal pracownię matematyczną" 196

suche. Królik jest soczysty, a do tego mamy esencjonalny sos.  Składniki : tusza królicza 0,5 l mleka kokosowego 3 cm imbiru 3 ząbki czosnku 5 liści kaffiru trawa cytrynowa 2 suszone papryczki chili sól pieprz olej do smażenia Królika podzielić na kawałki. Każdy z nich polać oliwą, posypać solą i pieprzem. Obsmażyć królika z każdej strony. Pod koniec dodać(...)czosnek pokrojony w plasterki i imbir pokrojony w słupki, zeszklić. Całość zalać mlekiem kokosowym. Dodać trawę cytrynową, liście kaffiru, suszone chili. Przykryć i gotować do miękkości (czyli oddzielania się mięsa od kości; trwa to przynajmniej 1,5 godziny i zależy od wielkości i wieku królika) na palniku o małej mocy (sos ma leciutko perkotać). Podawać z ryżem ugotowanym na sypko

Weekendy w domu i ogrodzie
Wegański TORT CYTRYNOWO-CZEKOLADOWY z brzoskwiniami 190

Bardzo prosty i orzeźwiający tort. Do ciasta dodałam mąki orkiszowej, jednak możesz użyć samej mąki pszennej – wtedy tort będzie jaśniejszy i bardziej pulchny. Tort przełożony jest cytrynowym kisielem, którego kwaśny smak idealnie łączy się z kremem czekoladowym. Zapraszam do obejrzenia krótkiego video przepisu, który wraz ze składnikami znajdziesz poniżej // Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki (1 szklanka pszennej, 0.5 szklanki(...)orkiszowej, 0.5 szklanki ziemniaczanej) 1 szklanka mleka (roślinnego) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0.5 szklanki oleju 0.5 szklanki cukru Kisiel cytrynowy 1.5 szklanki soku z cytryny (375 ml) 3/4 szklanki cukru 5 łyżek mąki ziemniaczanej + kilka łyżek wody Krem czekoladowy – klik Dodatkowo brzoskwinie lub inne owoce. Sposób przygotowania pokazuję w filmiku powyżej 🙂 Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam

Via Gusto
Babka gotowana limonkowa 148

Pyszna puszysta babeczka. Możecie ją zrobić z sokiem cytrynowym. To już jak wolicie. Limonki sparzyć wrzątkiem, osuszyć i zetrzeć skórkę. Można zamienić limonki na cytryny i dodatkowo dodać olejek cytrynowy. To jeśli lubicie bardziej intensywny smak. Ciasto – masło z cukrem utrzeć na gładką masę. Jak już masa jest dokładnie utarta dodawać po żółtku, ciągle mieszając. Mąkę, mąkę ziemniaczaną

Kuchnia Pokoleń
cannelloni z łososiem i porem w serowo-cytrynowym sosie 128

wędzonego (ja użyłam brzuszków) - 1 por - 1 serek topiony w bloczku - pieprz grubo mielony - łyżka masła sos: - 250 g mascarpone - 3 szalotki - 3 ząbki czosnku - 2-3 łyżeczki pieprzu cytrynowego - sól morska do smaku - łyżka masła - łyżka soku z cytryny parmezan i szczypiorek do posypania Makaron gotujemy (ta dosyć twarde al'dente) w osolonej wodzie z łyżką oleju. Ważne(...)rondelku rozpuszczamy łyżkę masła, wrzucamy posiekany czosnek i szalotkę pokrojoną w krążki. Gdy szalotka się zeszkli dodajemy mascarpone. Ciągle mieszając czekamy aż się rozpuści. Następnie przyprawiamy solą, pieprzem cytrynowym i sokiem z cytryny do smaku. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, cannelloni nadziewamy farszem za pomocą małej łyżeczki i układamy w naczyniu. Całość zalewamy gorącym sosem mascarpone. Następnie posypujemy startym parmezanem

Cook&Love
ZUPA AZJATYCKA 115

dobra, że trudno rozstać się z tym smakiem😋 Składniki: 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 cm świeżego imbiru 1 papryczka chili kawałek kory cynamonu 1 łyżeczka mielonej trawy cytrynowej 1 limonka 1 pierś z kurczaka 1 duża marchewka 1 pietruszka 1/3 selera 1 por 15-20 g grzybów mun 2-3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego(...)drobno kroimy. Imbir obieramy ze skórki i ścieramy na tarce. Korę cynamonu przecinamy wzdłuż na 2-3 kawałki. Wszystkie składniki wrzucamy do zeszklonej cebuli z czosnkiem, dodajemy trawy cytrynowej i chwilę smażymy. Następnie zalewamy wodą ok. 1,5 litra. Marchewkę, pietruszkę, selera i pora obieramy, myjemy oraz suszymy. Marchewkę i pietruszkę kroimy w cienkie słupki, pora w talaki, a selera

Kuchnia MagdaLeny
Karp w galarecie 134

jedyna w swoim rodzaju potrawa, która jest jedną z najbardziej oczekiwanych na święta. Składniki: 1 karp (najlepszy ok. 1,5 kg) Włoszczyzna 2 cebule Ziele angielskie, liść laurowy 1 cytryna 3 łyżki oliwy lub masła Sól, pieprz Cukier Żelatyna Sposób przygotowania: Rybę opłukać i dokładnie osuszyć. Odcinamy głowę i resztę dzielimy na nieduże dzwonka. Rybę solimy i skrapiamy sokiem(...)cytryny. Odstawiamy na min. 30 minut, żeby ryba nabrała smaku. Włoszczyznę obieramy i kroimy na talarki. Wszystko delikatnie podsmażamy na maśle lub oliwie. Do większego garnka wrzucamy podsmażona delikatnie włoszczyznę i zalewamy to 1,5 l wody. Do tego dodajemy również podpieczoną na patelni cebulę, ziele angielskie, liść laurowy, sól oraz odrobinę pieprzu czarnego. Całość gotujemy przez 20 minut

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Pijany dżem truskawkowo-ananasowy 168

będę musiała zrobić powtórkę, jeśli chcę się cieszyć tym smakiem również zimą... Dżem truskawkowo-ananasowy z rumem Składniki: (na 5 słoiczków) 2 kg truskawek 1 ananas sok z 1 cytryny 500 g cukru 50 ml rumu Truskawki odszypułkować. Ananasa obrać, pokroić w niedużą kostkę. Włożyć owoce do garnka, dodać cukier i sok z cytryny. Gotować na małym ogniu kilka godzin

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tapas z oliwkami 221

przekąski, które będą doskonałym dopełnieniem uczty na świeżym powietrzu. Do przygotowania hiszpańskich Tapas potrzebujemy: Dobre pieczywo Oliwki zielone i czarne Szynka długodojrzewająca Ser halloumi Masło ziołowe Sos balsamiczny Oliwa cytrynowa Przygotowanie jest bardzo szybkie, więc to doskonały sposób na przygotowanie przekąsek na niespodziewane okazje. Grzanki z grillowanym serem: ulubione pieczywo tostujemy lub grillujemy, smarujemy masłem ziołowym. Na patelni lub ruszcie(...)grzanki. Dodajemy oliwki i skrapiamy sosem balsamicznym. Drugą, równie szybką przystawką, są oliwkowe szaszłyki. Na patyczki nadziewamy naprzemiennie zielona i czarne oliwki, przekładając je plastrem szynki długodojrzewającej. Skrapiamy oliwą cytrynową. Możemy użyć zwyczajnej oliwy i soku z cytryny. Smacznego

MarcinChef
Sernik cytrynowy z rabarbarem 203

Sezon rabarbarowy w pełni, więc dzisiaj zapraszam na sernik cytrynowy z rabarbarem. Dosyć kwaskowaty, lekki, pyszny, rozpływa się ustach. Delikatnie waniliowy, na spodzie z herbatników pełnoziarnistych. Trochę jest z nim zachodu, ale uważam, że warto go upiec. Dla koloru i aromatu do rabarbaru dodałam jeszcze parę truskawek. Przed podaniem proszę posypać cukrem pudrem. Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis ze strony delicious(...)magazine).   Zapraszam na FILM .   Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});     Sernik cytrynowy z rabarbarem Składniki: Spód: 60g miękkiego masła 200g ciastek pełnoziarnistych typu digestive Masa serowa: 250g serka mascarpone 500g gotowego sera na sernik 200g jasnego brązowego cukru skórka stara z 2 cytryn sok wyciśnięty z 2 cytryn 2 łyżki mąki

Mała Cukierenka
Mus jabłkowo-gruszkowy bez cukru z nutą melisy cytrynowej 212

sporej jej ilości, nie był tak twardy, jak zakładałam, ale to dobrze - wyszedł idealny i pyszny. Dodatek melisy to nie przypadek. W zeszłym tygodniu mój kochany mąż kupił melisę cytrynową w doniczce. Jaki aromat po potarciu listków! Zaparzona średnio mi smakuje, ale postanowiłam sprawdzić ją jako dodatek do deserów - i jest super, bardzo polecam. Jej aromat niestety szybko się ulatnia(...)jednak furorę zrobiły dekoracje, które skonsumowała w pierwszej kolejności i mus już jej tak bardzo nie interesował. :) Składniki na 3 pucharki: 4 jabłka 1 gruszka 5-6 listków melisy cytrynowej 1/3 szklanki gorącej wody 3 łyżeczki żelatyny + 2-3 łyżki wody 3 łyżki z soku cytryny 1 kiwi opcjonalnie: cukrowe dekoracje i posypka Przygotowanie: Jabłka i gruszkę umyj

Anioszek w kuchni
Ośmiornica z amarantusem i musem z korzenia Yam 158

laski wanilii Garstka liści musztardowca czerwonego Mleko 3,2 150-20ml oliwa z oliwek sól himalajska 2-3 łyżki amarantusa ksylitol drobno pocięty kawałek środka z łodygi trawy cytrynowej dodatki: chips z korzenia lotosu, kawałki ugotowanego batata, pasterniaka i kalafiora romanesco 1/ Korzeń Yam kroimy na kawałki i  gotujemy do miękkości z miąższem z połowy wanilii. W między(...)Przecieramy blenderem zgotowany korzeń z mlekiem, ksylitolem i wanilią. Następnie zblendowany mus przecieramy łyżką przez drobne sito do garnuszka z dziubkiem. Amarantus gdy już wsiąknął wodę mieszamy z trawą cytrynową oraz odrobiną ksylitolu i przekładamy do rękawa z którego wyciśniemy go na talerz. 3/ Liście musztardowca blendujemy z oliwą i solą i również przekładamy do garnuszka z dziubkiem 4/ Gorącą

Kuchnia PROzdrowotna