cytryna - 13435 przepisów (strona:159/896)

Karp z grilla 132

sałatka na szybko z kapusty, pomidorków i tego co było akurat w lodówce i lekki i zdrowy obiadek is ready :D Składniki: kawałki karpia (dowolna ilość) sok z cytryny przyprawa do ryb sól Karpia skrapiamy sokiem z cytryny i nacieramy przyprawą do wyb. Następnie lekko z wierzchu solimy. Kładziemy rybkę na folię aluminiową (skórą do dołu), podwijamy lekko jej brzegi

My simple kitchen
Curd rabarbarowy vel słodka musztarda :D 141

musztardą :D Porcja na duży słoik (nieco większy niż na zdjęciu) Składniki: 400 g rabarbaru 3 łyżki cukru 6 żółtek 3/4 szklanki cukru szczypta soli skórka starta z połowy cytryny 100 g masła Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Zasypujemy 3 łyżkami cukru i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie rabarbar przekładamy do rondelka i gotujemy na średnim(...)żółtka ze szczyptą soli i resztą cukru. Gdy masa podwoi swoją objętość i nabierze puszystej konsystencji, zdejmujemy garnek z kąpieli wodnej i powoli wlewamy masę rabarbarową i skórkę z cytryny. Dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy masło i dokładnie miksuemy, aż wszystko nabierze jednolitej konsystencji. Gotowy curd przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce do tygodnia. Przepis dołączam do rabarbarowej akcji

My simple kitchen
Babcine ciasto z rabarbarem i bezą 105

średnicy 26 cm Składniki: Ciasto: 150 g mąki 50 g mąki ziemniaczanej 100 g cukru 1 cukier waniliowy 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z połowy cytryny 3 żółtka 10 dag masła 6 łyżek mleka 500 g rabarbaru Beza: 3 białka 150 g cukru 40 g płatków migdałowych Rabarbar obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Margarynę ubijamy(...)cukrem i cukrem waniliowym do białości. Następnie dodajemy żółtka i skórkę z cytryny. Mieszamy. Wsypujemy mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Na końcu dodajemy mleko. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto powinno wyjść gęste, ale jednolite. Ciasto rozsmarowujemy w tortownicy wysmarowanej tłuszczem. Układamy rabarbar, delikatnie wciskając go w ciasto. Tortownicę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 minut

My simple kitchen
Ciasto z porzeczkami i bezą 107

czasopisma "Pyszne ciasta na powitanie lata", nr 14/2007. Składniki: Ciasto: 1 jajko  3 żółtka 130 g masła lub margaryny 125 g cukru 1 łyżeczka startej skórki z cytryny 175 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 8 łyżek mleka szczypta soli Nadzienie owocowe: 500 g kwaśnych owoców (ja dałam w większości porzeczki - czerwone i żółte, czarne porzeczki, trochę(...)wraz z cukrem i szczypta soli. Następnie dodać do masy 3 żółtka i 1 całe jajko. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wlać mleko. Dodać skórkę z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać. Gotowe ciasto wyłożyć do posmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką tortownicy i podpiec przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. W międzyczasie przygotować nadzienie i bezę. Nadzienie: Owoce

My simple kitchen
Krem kalafiorowy 118

porcji Składniki: 1 mały kalafior 3-4 szklanki bulionu warzywnego (zależne od preferowanej gęstości zupy) plaster selera 1 średnia pietruszka 3-4 łyżki śmietany sok z cytryny sól, pieprz, cukier, gałka muszkatałowa 1 cebula płatki migdałowe Kalafiora ugotować do miękkości w bulionie warzywnym wraz z selerem pokrojonym w kostkę i pietruszką pokrojoną w plasterki. Cebulę obrać, pokroić drobno i podsmażyć(...)się warzyw. Zdjąć z ognia i zmiksować zupę za pomocą blendera aż nabierze kremowej konsystencji. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta można dolać bulionu. Przyprawić solą, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny i gałką muszkatałową. Dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Płatki migdałowe zrumienić na patelni na złoty kolor i posypać nimi każdą porcję zupy przed podaniem. P.S. Ja już żyję jesienią

My simple kitchen
Szybki jabłecznik 123

proszku do pieczenia 3 łyżki mleka 1 cukier waniliowy 2 jajka 3 łyżki mleka 1,5 kg jabłek 1 łyżeczka cynamonu cukier (ilość wg uznania) 1 łyżeczka soku z cytryny orzechy, rodzynki (niekoniecznie) Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku. Następnie wysypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i dolewamy mleko. Całość dokładnie mieszamy(...)Ciasto przekładamy na wysmarowaną tłuszczem blachę. Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy cukier, cynamon oraz sok z cytryny. Na końcu wsypujemy bakalie. Tak przygotowane jabłka wykładamy na ciasto. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 45 minut. Ciasto dodaję do akcji

My simple kitchen
Sałatka ryżowa z brokułem i parówkami 155

lodówki inne mięsko pozostałe po obiedzie;) Porcja dla 2 osób Składniki: pół torebki ugotowanego ryżu pół brokuła 2 jajka pół papryki 1 łyżka majonezu sól, pieprz sok z cytryny 2 parówki pestki dyni Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy al dente (aby był lekko chrupiący a nie "rozciapkany") i kroimy na mniejsze kawałki . Jajka gotujemy na twardo. Paprykę kroimy(...)kosteczkę a parówki w plasterki. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Dodajemy majonez i przyprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku. Wierzch sałatki posypujemy pestkami dyni

My simple kitchen
Najprostsza tarta z jabłkami 214

Nadzienie:  4-5 jabłek (polecam użyć takiej odmiany, aby się nie rozpadły podczas pieczenia) 2 płaskie łyżki cukru 1 łyżka cynamonu 1 łyżka masła odrobina startej skórki z cytryny Składniki na ciasto szybko zagniatamy i wkładamy do lodówki na pół godziny. W międzyczasie obieramy jabłka, wydrążamy z nich gniazda nasienne i kroimy na plasterki. Piekarnik rozgrzewamy(...)widelcem. Następnie układamy plasterki jabłek aby nachodziły na siebie (nie musicie tego robić dokładnie - ważne, żeby pomieścić jak najwięcej jabłek). Jabłka posypujemy cukrem i cynamonem. Ścieramy odrobinę skórki z cytryny na wierzch. Na końcu  na jabłkach rozkładamy równomiernie kawałeczki masła. Tartę pieczemy około 40 - 50 minut, aż nabierze złotego koloru a jabłka będą miękkie. Kwintesencja jesieni :)  Ciasto dodaję

My simple kitchen
Słoneczne smoothie (dynia, jabłko, pigwa, marchew) 131

smoothie uważam za rewelacyjny. Naprawdę polecam. Aksamitna konsystencja, wyraźny smak i piękny kolor. Składniki: 3 łyżki puree dyniowego 1 jabłko 1 pigwa pół szklanki soku marchwiowego sok z połowy cytryny  Jabłko i pigwę obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na małe kawałki. Wrzucamy do rondla i dodajemy około 50 ml wody. Jeśli nie mamy gotowego puree dyniowego wówczas dodajemy(...)kawałki dynię. Zawartość rondla gotujemy aż owoce zaczną się rozpadać. Wówczas miksujemy je blenderem aż całość nabierze konsystencji musu. Odstawiamy do przestygnięcia. Następnie dodajemy sok marchwiowy i sok z cytryny i ponownie mieszamy. Można smoothie posłodzić aczkolwiek ja nie uznałam to za konieczne.   Smoothie dodaję do akcji

My simple kitchen
Grzaniec herbaciany z jabłkami i karmelem 111

zwłaszcza na rozgrzanie w te jesienne dni:) Źródło: wycinek z kobiecej prasy "Olivia". Składniki: 1 litr zaparzonej czarnej herbaty 2 jabłka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki soku wyciśniętego z cytryny (dałam trochę mniej) 4 goździki 2 laski cynamonu 3/4 szklanki rumu (zrobiłam bez rumu) Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na "ósemki". Cukier skarmelizować. Wrzucić ostrożnie jabłka i smażyć(...)jabłka będą w połowię miękkie. Następnie dodać cynamon i goździki oraz wlać sok z cytryny i herbatę. Całość gotować jeszcze chwilę na małym ogniu (uważając, aby z jabłek nie zrobiła się "ciapa"). Przelać do dzbanka. W wersji z rumem należy alkohol dodać tuż przed podaniem

My simple kitchen
Pulpety w sosie chrzanowym 206

słodka papryka, opcjonalnie przyprawa do mięsa mielonego Sos chrzanowy: 1 łyżka masła 2 płaskie łyżki mąki niepełna szklanka bulionu 1/2 szklanki mleka 3 łyżeczki chrzanu 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz, cukier Pulpety: Do garnka, w którym będziemy gotować pulpety nalewamy wodę i wrzucamy kostkę rosołową (wówczas pulpety będą bardziej aromatyczne. Jeśli jednak ktoś nie przepada za "sztucznym" bulionem(...)płynów można dozować wedle uznania w zależności od tego, czy ktoś lubi mniej lub bardziej gęsty sos). Następnie dodajemy chrzan oraz przyprawy a  na końcu wlewamy sok z cytryny. Tak przygotowanym sosem polewamy gotowe pulpety. Piosenka smętna, zamulająca... ale piękna

My simple kitchen
Kompot rabarbarowy z jabłkiem i miętą 138

jego zbyt duża ilość "zabije" smak rabarbaru. Składniki: 1,5 litra wody 2-3 łyżki cukru (można dodać więcej, ja preferuję mniej słodkie) kilka gałązek rabarbaru 1 jabłko plasterek cytryny 2-3 listki mięty W garnku zagotować wodę. Następnie wsypać cukier i dodać rabarbar, jabłko i cytrynę. Gotować przez parę minut na średnim ogniu aż owoce zmiękną. Pod koniec gotowania

My simple kitchen
Cytrynowe ciasto ze śliwkami (bez miksera) - Wrześniowe Wyzwanie Blogerek 125

blaszkę: Ciasto: 2,5 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 3 jajka 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka kefiru 0,5 szklanki oleju skórka starta z dużej cytryny 2 łyżki soku z cytryny 25 śliwek węgierek Kruszonka: 5 dag masła 7 dag  mąki 4 łyżeczki cukru Składniki na kruszonkę zagniatamy i wkładamy do lodówki na czas robienia

My simple kitchen
Surówka z kapusty pekińskiej 214

przypraw do surówek i nie tylko możecie znaleźć tutaj .. Kociołek Smaków ma szeroki wybór przypraw.    1  kapusta pekińska   6 łyżek oliwy 2 łyżki soku z cytryny czerwona papryka pomidor sól cebulowa czubryca czerwona Kapustę pekińską poszatkować ,dodać sok z cytryny, sól, czubrycę. Dokładnie wymieszać i zostawić na kilka minut.Paprykę , pomidora pokroić w kostkę i przełożyć

Moje domowe kucharzenie
Ciasto z truskawkami 228

łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka jogurtu naturalnego (w temp. pokojowej) 1 szklanka drobnego cukru trzcinowego 1/2 szklanki oleju rzepakowego skórka otarta z całej i sok wyciśnięty z połowy cytryny szczypta soli listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i kroimy na połówki. Odkładamy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy drobny(...)jednym żółtku, miksujemy i wyłączamy mikser. Od teraz będziemy mieszać łyżką lub silikonową łopatką. Wlewamy powoli jogurt, mieszamy. Następnie cienką strużką wlewamy olej oraz dodajemy skórkę i sok z cytryny. Po wymieszaniu przesiewamy do oddzielnej miski mąkę wraz z proszkiem. Dodajemy ją do masy w trzech partiach – nie mieszamy zbyt długo, tylko do połączenia. Masę wylewamy do formy

Poezja smaku