czasopisma "Pyszne ciasta na powitanie lata", nr 14/2007. Składniki: Ciasto: 1 jajko 3 żółtka 130 g masła lub margaryny 125 g cukru 1 łyżeczka startej skórki z cytryny 175 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 8 łyżek mleka szczypta soli Nadzienie owocowe: 500 g kwaśnych owoców (ja dałam w większości porzeczki - czerwone i żółte, czarne porzeczki, trochę(...)wraz z cukrem i szczypta soli. Następnie dodać do masy 3 żółtka i 1 całe jajko. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wlać mleko. Dodać skórkę z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać. Gotowe ciasto wyłożyć do posmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką tortownicy i podpiec przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. W międzyczasie przygotować nadzienie i bezę. Nadzienie: Owoce
My simple kitchenporcji Składniki: 1 mały kalafior 3-4 szklanki bulionu warzywnego (zależne od preferowanej gęstości zupy) plaster selera 1 średnia pietruszka 3-4 łyżki śmietany sok z cytryny sól, pieprz, cukier, gałka muszkatałowa 1 cebula płatki migdałowe Kalafiora ugotować do miękkości w bulionie warzywnym wraz z selerem pokrojonym w kostkę i pietruszką pokrojoną w plasterki. Cebulę obrać, pokroić drobno i podsmażyć(...)się warzyw. Zdjąć z ognia i zmiksować zupę za pomocą blendera aż nabierze kremowej konsystencji. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta można dolać bulionu. Przyprawić solą, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny i gałką muszkatałową. Dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Płatki migdałowe zrumienić na patelni na złoty kolor i posypać nimi każdą porcję zupy przed podaniem. P.S. Ja już żyję jesienią
My simple kitchenproszku do pieczenia 3 łyżki mleka 1 cukier waniliowy 2 jajka 3 łyżki mleka 1,5 kg jabłek 1 łyżeczka cynamonu cukier (ilość wg uznania) 1 łyżeczka soku z cytryny orzechy, rodzynki (niekoniecznie) Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku. Następnie wysypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i dolewamy mleko. Całość dokładnie mieszamy(...)Ciasto przekładamy na wysmarowaną tłuszczem blachę. Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy cukier, cynamon oraz sok z cytryny. Na końcu wsypujemy bakalie. Tak przygotowane jabłka wykładamy na ciasto. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 45 minut. Ciasto dodaję do akcji
My simple kitchenlodówki inne mięsko pozostałe po obiedzie;) Porcja dla 2 osób Składniki: pół torebki ugotowanego ryżu pół brokuła 2 jajka pół papryki 1 łyżka majonezu sól, pieprz sok z cytryny 2 parówki pestki dyni Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy al dente (aby był lekko chrupiący a nie "rozciapkany") i kroimy na mniejsze kawałki . Jajka gotujemy na twardo. Paprykę kroimy(...)kosteczkę a parówki w plasterki. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Dodajemy majonez i przyprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku. Wierzch sałatki posypujemy pestkami dyni
My simple kitchenNadzienie: 4-5 jabłek (polecam użyć takiej odmiany, aby się nie rozpadły podczas pieczenia) 2 płaskie łyżki cukru 1 łyżka cynamonu 1 łyżka masła odrobina startej skórki z cytryny Składniki na ciasto szybko zagniatamy i wkładamy do lodówki na pół godziny. W międzyczasie obieramy jabłka, wydrążamy z nich gniazda nasienne i kroimy na plasterki. Piekarnik rozgrzewamy(...)widelcem. Następnie układamy plasterki jabłek aby nachodziły na siebie (nie musicie tego robić dokładnie - ważne, żeby pomieścić jak najwięcej jabłek). Jabłka posypujemy cukrem i cynamonem. Ścieramy odrobinę skórki z cytryny na wierzch. Na końcu na jabłkach rozkładamy równomiernie kawałeczki masła. Tartę pieczemy około 40 - 50 minut, aż nabierze złotego koloru a jabłka będą miękkie. Kwintesencja jesieni :) Ciasto dodaję
My simple kitchensmoothie uważam za rewelacyjny. Naprawdę polecam. Aksamitna konsystencja, wyraźny smak i piękny kolor. Składniki: 3 łyżki puree dyniowego 1 jabłko 1 pigwa pół szklanki soku marchwiowego sok z połowy cytryny Jabłko i pigwę obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na małe kawałki. Wrzucamy do rondla i dodajemy około 50 ml wody. Jeśli nie mamy gotowego puree dyniowego wówczas dodajemy(...)kawałki dynię. Zawartość rondla gotujemy aż owoce zaczną się rozpadać. Wówczas miksujemy je blenderem aż całość nabierze konsystencji musu. Odstawiamy do przestygnięcia. Następnie dodajemy sok marchwiowy i sok z cytryny i ponownie mieszamy. Można smoothie posłodzić aczkolwiek ja nie uznałam to za konieczne. Smoothie dodaję do akcji
My simple kitchenzwłaszcza na rozgrzanie w te jesienne dni:) Źródło: wycinek z kobiecej prasy "Olivia". Składniki: 1 litr zaparzonej czarnej herbaty 2 jabłka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki soku wyciśniętego z cytryny (dałam trochę mniej) 4 goździki 2 laski cynamonu 3/4 szklanki rumu (zrobiłam bez rumu) Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na "ósemki". Cukier skarmelizować. Wrzucić ostrożnie jabłka i smażyć(...)jabłka będą w połowię miękkie. Następnie dodać cynamon i goździki oraz wlać sok z cytryny i herbatę. Całość gotować jeszcze chwilę na małym ogniu (uważając, aby z jabłek nie zrobiła się "ciapa"). Przelać do dzbanka. W wersji z rumem należy alkohol dodać tuż przed podaniem
My simple kitchensłodka papryka, opcjonalnie przyprawa do mięsa mielonego Sos chrzanowy: 1 łyżka masła 2 płaskie łyżki mąki niepełna szklanka bulionu 1/2 szklanki mleka 3 łyżeczki chrzanu 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz, cukier Pulpety: Do garnka, w którym będziemy gotować pulpety nalewamy wodę i wrzucamy kostkę rosołową (wówczas pulpety będą bardziej aromatyczne. Jeśli jednak ktoś nie przepada za "sztucznym" bulionem(...)płynów można dozować wedle uznania w zależności od tego, czy ktoś lubi mniej lub bardziej gęsty sos). Następnie dodajemy chrzan oraz przyprawy a na końcu wlewamy sok z cytryny. Tak przygotowanym sosem polewamy gotowe pulpety. Piosenka smętna, zamulająca... ale piękna
My simple kitchenjego zbyt duża ilość "zabije" smak rabarbaru. Składniki: 1,5 litra wody 2-3 łyżki cukru (można dodać więcej, ja preferuję mniej słodkie) kilka gałązek rabarbaru 1 jabłko plasterek cytryny 2-3 listki mięty W garnku zagotować wodę. Następnie wsypać cukier i dodać rabarbar, jabłko i cytrynę. Gotować przez parę minut na średnim ogniu aż owoce zmiękną. Pod koniec gotowania
My simple kitchenblaszkę: Ciasto: 2,5 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 3 jajka 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka kefiru 0,5 szklanki oleju skórka starta z dużej cytryny 2 łyżki soku z cytryny 25 śliwek węgierek Kruszonka: 5 dag masła 7 dag mąki 4 łyżeczki cukru Składniki na kruszonkę zagniatamy i wkładamy do lodówki na czas robienia
My simple kitchenprzypraw do surówek i nie tylko możecie znaleźć tutaj .. Kociołek Smaków ma szeroki wybór przypraw. 1 kapusta pekińska 6 łyżek oliwy 2 łyżki soku z cytryny czerwona papryka pomidor sól cebulowa czubryca czerwona Kapustę pekińską poszatkować ,dodać sok z cytryny, sól, czubrycę. Dokładnie wymieszać i zostawić na kilka minut.Paprykę , pomidora pokroić w kostkę i przełożyć
Moje domowe kucharzeniełyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka jogurtu naturalnego (w temp. pokojowej) 1 szklanka drobnego cukru trzcinowego 1/2 szklanki oleju rzepakowego skórka otarta z całej i sok wyciśnięty z połowy cytryny szczypta soli listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i kroimy na połówki. Odkładamy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy drobny(...)jednym żółtku, miksujemy i wyłączamy mikser. Od teraz będziemy mieszać łyżką lub silikonową łopatką. Wlewamy powoli jogurt, mieszamy. Następnie cienką strużką wlewamy olej oraz dodajemy skórkę i sok z cytryny. Po wymieszaniu przesiewamy do oddzielnej miski mąkę wraz z proszkiem. Dodajemy ją do masy w trzech partiach – nie mieszamy zbyt długo, tylko do połączenia. Masę wylewamy do formy
Poezja smakurwane bułeczki - klik. Pozostałe składniki: 1 pierś z kurczaka 250 gramów świeżego szpinaku 5 suszonych pomidorów w zalewie z oleju 5 ząbków czosnku sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 150 gramów sera feta 150 gramów śmietanki 30-36 % 1 jajko sól himalajska (młynek) do smaku pieprz kolorowy (młynek) do smaku odrobina masła (do smażenia i wysmarowania formy) odrobina oliwy z oliwek(...)ogonków." Odsączyć na sicie. Czosnek obrać, pokroić w cienkie plasterki. Oczyścić patelnię ręcznikiem kuchennym, dodać masło, następnie podsmażyć czosnek. Po chwili dodać szpinak, polać całość sokiem z cytryny, odparować, następnie przełożyć do miseczki (również bez pozostałości po smażeniu). Pomidory odsączyć z oleju, pokroić w drobną kosteczkę. Przełożyć do miseczki. Śmietankę wymieszać widelcem z surowym jajkiem, doprawić świeżo
Garniec MagalieSkładniki marynaty zapewne Was zaskoczą, ale uwierzcie że efekt końcowy jest ... co tu dużo mówić - rewelacyjny! Składniki: 700 gram filetów z łososia Marynata: 3/4 szklanki soku wyciśniętego z cytryny 2 średnie cebule 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki białego octu winnego 1 łyżka posiekanego na drobno świeżego imbiru 1 łyżka posiekanej na drobno świeżej zielonej kolendry 1/2 łyżeczki(...)jeśli będą) i pokroić je bardzo ostrym nożem na kilkumilimetrowe, cienkie plastry, które następnie należy posiekać na 4 - 5 cm. paski. Przygotować marynatę: połączyć oliwę, ocet i sok z cytryny (najlepiej widelcem). Następnie dodać pozostałe składniki. Pokroić cebulę na cienkie paski (półplasterki) i dodać ją na końcu do marynaty. Łososia ułożyć w naczyniu i zalać przygotowaną marynatą, delikatnie wymieszać, przykryć
Garniec Magalielitry): 1 duża pierś z kurczaka 3 średnie marchwie 1 duży por 2 pietruszki 1/2 selera 2 duże ząbki czosnku 3 średnie lub 2 duże szalotki 4 źdźbła trawy cytrynowej świeży imbir (ilość jak na zdjęciu) 3-4 grzyby mun pokrojone w paski lub pół opakowania suszonych grzybów mun 1/2 pęczka świeżej kolendry czarny pieprz, sól do smaku(...)namoczyć około 30 minut. Pierś z kurczaka umyć, przekroić na pół. Zalać 3 litrami zimnej wody, zagotować, odszumować. Dodać obraną włoszczyznę, przekrojone wzdłuż na połowę źdźbła trawy cytrynowej, obrany i pokrojony imbir, czosnek i szalotki. Dodać grzyby mun oraz kolendrę. Doprawić solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu do miękkości mięsa. Po ugotowaniu wywar odcedzić
Garniec Magalie