cytryna - 13435 przepisów (strona:163/896)

OBIAD ROBOTNIKA #3: HALIBUT PIECZONY Z ZIEMINIAKAMI, KALAFIOREM, SELEREM I SOSEM MIODOWO-CZOSNKOWYM 197

Wtedy na pewno dostaniecie świeżą rybę. My w nieco innych okolicznościach dostaliśmy halibuta. Pyszny! składniki: 1 halibut kilka młodych ziemniaków 1 kalafior 2-3 marchewki 1 biała cebula 1 cytryna seler naciowy świeża bazylia oliwa miód kolorowy pieprz czosnek wykonanie: Halibuta umyć, oczyścić z łusek i pokroić w dzwonka. Natrzeć solą i ułożyć na dnie blachy do pieczenia. Ziemniaki wyszorować(...)pokroić na połówki. Kalafiora, marchew, pora i cytrynę umyć, pokroić i razem z ziemniakami poukładać w wolnych przestrzeniach dookoła kawałków ryby. Cebulę pokroić w piórka i rozsypać na całości razem z listkami bazylii. Sos robimy z kilku łyżek oliwy, łyżki miodu, pieprzu i pokrojonego w kosteczkę czosnku. Polewamy nim rybę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około

GRUBY WAŁEK
Tort czekoladowo- malinowy 128

temperaturze 170 stopni przez 60 godzin.  Masa malinowa: 780 gram malin 24 ml żelatyny rozpuszczonej w 90 ml gorącej wody 290 ml cukru 24 ml soku z cytryny 16 ml mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 23 ml letniej wody 750 gram serka mascarpone Wykonanie: Maliny wymieszać z cukrem, podgrzewać, aż do rozpuszczenia się cukru. Następnie należy dodać sok z cytryny

Krakowskie smaki Ani
"Miód" z mniszka lekarskiego 140

Poniżej prezentuje przepis według którego moja znajoma przyrządziła miód.  Składniki: 900 kwiatów mniszka, całych główek 1.5 litra wody źródlanej  1.5 kg cukru około 150 ml soku z cytryny Wykonanie: Kwiaty rozkładamy na około godzinę aby pozbyć się owadów. Następnie przekładamy je go garnka, zalewamy wodą i gotujemy około 20 minut. Po tym czasie zestawiamy je z ognia(...)wodzie w której je gotowaliśmy. Rano odcedzamy napar(przez materiał tetrowy bądź gazę). Otrzymany w ten sposób sok przelewamy do szerokiego garnka, dodajemy do niego cukier i sok z cytryny i całość gotujemy przez 2 godziny bądź dłużej, do uzyskania konsystencji miodu. Gdy miód będzie już gotowy przelej do słoiczków i dobrze zamknięte postaw do góry dnem i pozostaw

Krakowskie smaki Ani
Dżem i sok truskawkowy 135

zaprezentowanej metodzie uzyskamy nie tylko pyszny i co najważniejsze pozbawiony ulepszaczy dżemik ale także zdrowy soczek.Serdecznie polecam;)  Składniki: 2 kg truskawek 500 gram cukru 3 łyżki masła 2 cytryny Wykonanie: Truskawki wymyć, odszypułkować i odsączyć z wody. Następnie przekroić je na mniejsze kawałki, zasypać 200 gramami cukru  i odstawić na 4-5 godzin. Powstały sok truskawkowy zlać, przelać(...)butelek i zapasteryzować. Owoce przełożyć do garnka, dodać resztę cukru (300 gram), całe masło(po to aby podczas smażenia nie pojawiała się piana), sok z cytryny i smażyć po godzinie przez 3 dni. Gotowe przełożyć do słoików i zapasteryzować. Wiecej o pastreryzacji tutaj

Krakowskie smaki Ani
Dżem z Renklody 182

michy, że postanowiłam się z nad nimi zlitować :) I tak oto,  powstał pyszny dżem z śliwek Renklod. Polecam;) Składniki: 4 kg śliwek Renkloda sok oraz skórka z cytryny 8 łyżek prawdziwego miodu 1,5 kg cukru Wykonanie: Śliwki wymyć, obrać, wydrążyć pestki i pokroić na mniejsze kawałki. Następnie zasypać je cukrem i odstawić na 10 minut. Po tym czasie(...)dodać sok z cytryn oraz wyparzoną i startą na drobniutko skórkę, kolejno dodać miód i wymieszać. Całość podgrzewać na małym ogniu, do zgęstnienia dżemu. Gorące włożyć do słoików, zakręcić i zapasteryzować. Smacznego

Krakowskie smaki Ani
Barszcz czerwony- najlepszy 188

aromatyczny a przy tym niezwykle zdrowy. Polecam bardzo;) Składniki: 3 litry bulionu warzywno- mięsno-grzybowego    4 ząbki czosnku 1 kg buraków 2-3 łyżki soku z cytryny łyżeczka cukru 2 liście laurowe 4 ziela angielskie sól pieprz Ponadto:   jajka ugotowane na twardo   ziemniaki ugotowane   kwaśna śmietana Wykonanie: Buraczki obrać, wymyć i zetrzeć na tarce(...)miękkie można (ale nie trzeba) usunąć je z barszczu, ja jednak zostawiam buraczki które zjadamy wraz z barszczem;) Kolejno zupę należy doprawić do smaku pieprzem, solą oraz sokiem z cytryny. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo i ziemniaczkami. Na każdą porcję barszczu można dodać kleks kwaśnej śmietany. Smacznego

Krakowskie smaki Ani
Tort Nikon 146

masą wiśniową, obłożony masą plastyczną;) Przepis na krem wiśniowy pochodzi ze strony Moje Wypieki  . Krem wiśniowy: 500 ml śmietany kremówki 36% 800 gram wiśni 2 łyżki soku z cytryny  5 łyżek cukru 8 łyżeczek żelatyny  około 100  ml wody  Wykonanie: Wiśnie umieścić w ganku dodać cukier, sok z cytryny i zagotować. Zmiksować dokładnie blenderem. Żelatynę

Krakowskie smaki Ani
TU I TAM po raz trzeci - Wyspy, na pożegnanie wakacji. 186

BAZYLIOWYM /na 8-10 porcji/ Na cytrynowy śnieg 7 g żelatyny 1/4 szklanki zimnej wody 1 szklanka wrzątku 3/4 szklanki cukru 1 łyżka skórki cytrnowej 1/3 szklanki soku z cytryny 3 białka Żelatyną zalać zimną wodą i odstawić na 5 minut, by napęczniała. Następnie zalać wrzątkiem, dodać skórkę i sok z cytryny oraz cukier i mieszać dokładnie do momentu

KUCHARNIA
Sproszkowana pomarańcza --- arancione in polvere 171

pomarańcze     i   1 cytryna(...)blaszkę pokryta papierem do pieczenia .Suszymy w temp ok. 120 stopni C przez 20-25 min .   Suchą i wystudzoną skórkę umieszczamy w słoiku.... piękny aromat pomarańczy i cytryny unosi sie w powietrzu

w mojej kuchni
Czekoladowe pączki na Tłusty Czwartek 185

kakao 25 g świeżych drożdży 40 g cukru 250 ml letniego mleka 3 jajka 50 g masła 1 łyżka wódki curd pomarańczowy: sok z 2 pomarańczy sok z 1/2 cytryny 2 jajka 2 żółtka 150 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka oleju dodatkowo: 150 g ciemnej czekolady (70%) 40 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Jajka, żółtka, sok z pomarańczy(...)cytryny, cukier oraz mąkę umieścić w garnuszku. Podgrzewać, cały czas mieszając, aż masa wyraźnie zgęstnieje. Wlać olej, podgrzewać jeszcze 1-2 minuty.  Przetrzeć przez sitko, ostudzić. Mąkę i kakao przesiać do dużej miski, wymieszać. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże. Wsypać 1 łyżeczkę cukru, wlać połowę mleka i odstawić na 15-20 minut. Po tym czasie dodać resztę mleka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Crema di limoncello 4023

miesięcy mleko trzeba zagotować, wystudzić i zimne wymieszać z limoncello.        II. Crema di limoncello - przepis podstawowy 500 ml spirytusu 95%, 500 g cukru, 6-8 cytryn, 1000 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego light (4%) * . Przygotowanie: Cytryny wyszorować w gorącej wodzie, osuszyć, cienko obrać (żółtą skórkę, bez albedo) przy pomocy obieraczki do warzyw, skrobaka do cytrusów lub otrzeć

SzczyptaSmaQ
Sałatka z pstrągiem łososiowym, zielonymi owocami i twarożkiem wędzonym 221

łososiowego - jeden owoc avocado - jeden owoc kiwi - 100g białego twarogu wędzonego - 8 pomidorków koktajlowych - po czubatej łyżce sezamu czarnego i białego - sól, pieprz - olej rydzowy - zastąpi dressing Dodatkowo : pół cytryny, łyżka masła klarowanego do smażenia, pergamin. 1. Mix sałat płuczemy, osuszamy. 2. Avocado przecinamy na pół, usuwamy pestkę, obieramy ze skórki, kroimy na plasterki, po czym zalewamy sokiem z cytryny

Sajkofanka smaku
Pachnący słońcem koktajl z marakują 151

domu, w szklance czy na talerzu tym lepszy nastrój :)  Składniki na 1 koktajl: 1 banan 1 marakuja 1 mały jogurt naturalny 2 łyżki wody różanej odrobina soku z cytryny Przygotowanie: Banana obierz i pokrój na kilka kawałków. Marakuję przedziel na pół i łyżeczką wybierz cały miąższ z każdej połówki. W kielichu blendera umieść owoce, dodaj jogurt, wodę różaną(...)odrobinę soku z cytryny. Całość zblenduj i przelej do szklanki. Ja nie słodzę, ale jeśli chcesz koktajl możesz posłodzić, np. odrobina miodu lub ksylitolu

Ze smakiem i z pasją
Madeira cake 154

keskówka ciasta. Składniki: 300 g mąki pszennej 240 g masła lub margaryny 150 g drobnego cukru   + dwie łyżki na posypanie 4 jajka Otarta skórka i sok z jednej cytryny 1 płaska łyżeczka proszku do pieczeni 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Sposób wykonania: Masło zmiksować z cukrem i skórką z cytryny na gładką

Na słodko lub wytrawnie
Zupa misz-masz z nutką orientu 177

orientu w tle. Składniki: Wywar: korpus z kurczaka na wywar świeży korzeń imbiru, ok 3 cm 2 ząbki czosnku cebula 4 liście laurowe  4 ziela angielskie łodyga trawy cytrynowej łodyżki świeżej kolendry Zupa: 2 pietruszki pół selera 4 marchewki 300 g dyni kilka pieczarek zielona fasolka szparagowa skórka otarta z cytryny sos rybny do smaku kasza jaglana pasta miso(...)kurczaka, liście laurowe i ziele angielskie, zalewamy wodą i gotujemy.  Gdy zacznie bulgotać zdejmujemy z powierzchni białą pianę (szumowiny), zmniejszamy ogień, dodajemy łodygi kolendry (opcjonalnie) oraz trawę cytrynową i dalej gotujemy. Na patelni przesmażamy czosnek z imbirem. Dodajemy rozdrobnioną włoszczyznę oraz cebulę. Po kilku minutowej obróbce termicznej warzywa dodajemy do wywaru. Na tej samem patelni przez kilka minut podsmażamy

Taste Of My Day

Proponowane wyszukiwania