margaryna 125 g 2-3 łyżki śmietany 18 % 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli nadzienie : jabłka kwaskowe 1000-1100 g 1 łyżka cynamonu 1 płaska łyżeczka suszonej trawy cytrynowej cukier puder do posypania mąka ryżowa lub bułka tarta Tłuszcz kroimy w kostkę. Zagniatamy wszystkie składniki na ciasto, zawijamy w woreczek i odstawiamy na minimum 30 minut(...)lodówki. Jabłka obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w cienkie paseczki. Potem posypujemy cynamonem i trawą cytrynową, mieszamy. Tortownicę 22-24 cm wykładamy papierem do pieczenia, spód przykrywamy ciastem i posypujemy mąką ryżową, lub bułką tartą. Na ciasto równomiernie rozkładamy plasterki jabłek, wszystko lekko dociskamy. Ciasto pieczemy w 180 C około 50 minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem
Smaczne mojeszklanki cukru 2 łyżki kakao 1 galaretka wiśniowa 1/2 szklanki soku wiśniowego Warstwa 2: 250 g serka mascarpone 200 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa Dodatkowo: 2 galaretki wiśniowe 1 szklanka wiśni bez pestek z konfitury lub syropu 350 g herbatników kakaowych Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml. Jak zrobić(...)wylać do formy wyłożonej herbatnikami, jeśli jest rzadka to wstawić na chwilę do lodówki. Następnie na jej wierzchu położyć drugą warstwę herbatników i wstawić do lodówki. Warstwa 2: Galaretkę cytrynową rozpuścić w 250 ml wrzątku i odstawić do wystudzenia. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce mascarpone i krótko miksować. Następnie stopniowo dodawać zimną
Kuchcik gotujedente. Wszystkie składniki niesamowicie chrupią pod zębami. Dodatek surowego łososia (tak jesteśmy amatorami) zniewala. Pesto zaś, podkreśla jego walory. Składniki: 2 łyżki pesto z bazylii 1 łyżka soku cytrynowego 300 g fileta świeżego łososia 200 g zielonej fasolki szparagowej strąk czerwonej papryki strąk żółtej papryki 3 łyżki octu balsamino 4 łyżki oliwy(...)oliwek listki bazylii lub oregano 200 pomidorków miniaturowych zielenina do garnirowania sól, pieprz Przygotowanie: Pesto wymieszałem z sokiem cytrynowym, rozsmarowałem na pokrojonego ukośnie w cienkie plasterki łososia. Plastry zwinąłem w roladki i wstawiłem na 30 min. do lodówki. Fasolę umyłem, odciąłem końcówki, przełamałem na pół, gotowałem w litrze osolonej wody ok. 8-12 minut na półtwardo
R'n'G KitchenSyrop, który z pewnością przyda się w okresie jesienno - zimowym. Zalety lipy wszyscy znają. Składniki: -3 solidne garści kwiatów lipy -1 kg cukru -1 l wody -kwasek cytrynowy do smaku Zagotowujemy wodę z cukrem. Do gorącego syropu wrzucamy lipę i pozostawiamy na dobę. Po tym czasie ponownie doprowadzamy do wrzenia, ale nie gotujemy. Pozostawiamy do wystudzenia. Odcedzamy, dodajemy(...)smaku kwasek cytrynowy, zagotowujemy, przelewamy do słoiczków, zakręcamy i gotowe
Maminek kulinarnystrychu - parzymy w małej szklance i odstawiamy do wystygnięcia. Do ulubionych szklanek wkładamy tyle kostek lodu ile chcemy i wrzucamy pokrojone cytryny i limonki. Wlewamy po "pięćdziesiątce" nalewki cytrynowej. U mnie nektar domowego wyrobu - mojej Mamuni oczywiście. Nalewka sama w sobie jest intensywna i wcale nie słaba. Ma piękną, naturalnie mętną głęboką barwę i bogaty "lekko skórkowy" aromat. Swoją(...)dzisiejszych drinków...Doprawiamy je sokami Limmi . Soki tej marki są aromatyczne, intensywne i uwierzcie mi - nie wyczuwa się w nich żadnej chemii. Wprawdzie tylko w opisie soku cytrynowego producent podaje z jakiej ilości owoców zostało wyprodukowane jedno opakowanie, ale wersja limonkowa smakuje równie naturalnie i pysznie. Dodajemy po łyżce cukru trzcinowego i zalewamy 50 ml wystudzonego naparu z mięty
Kuchnia po mojemucross buns , to bardzo pyszne słodkie bułki drożdżowe! Ciasto jest bardzo delikatnie, puszyste i intensywnie pachnące skórką cytryny. Na wierzchu każdej bułeczki nakładamy krzyż z ciasta o smaku cytrynowo-waniliowym. Natomiast po upieczeniu jeszcze gorące bułeczki smarujemy syropem cukrowym, co nadaje im poza słodyczą piękny i błyszczący film. W oryginalnym przepisie zamiast rodzynek były suszone porzeczki(...)pszennej Składniki na ciasto właściwe 57 g miękkiego masła 1 małe jajko 57 g cukru 3 g soli 60 g rodzynek cały zaczyn 9 g kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej 340 g mąki pszennej Składniki na ciasto na krzyżyk 28 g masła 28 g cukru 23 g mleka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego skórka starta z 1/2 cytryny 1 małe jajko
SprawdzonaKuchnia.plustępuje ciastom pieczonym w piekarniku! Ciasta bez pieczenia są pyszne, aromatyczne i idealne na wiosnę lub lato. Często mają orzeźwiający smak, jak np. sernik na zimno lub sernik cytrynowy bądź limonkowy. Ciasto bez pieczenia idealnie sprawdza się w momencie gdy nie mamy dużo czasu na przygotowanie deseru. To świetna alternatywa dla wypiekanych i pracochłonnych ciast z piekarnika! Wreszcie, ciasta(...)Masa też nie wymaga wiele wysiłku. Składają się na nią jedynie jagody, jogurt naturalny, cukier puder i żelatyna! Ale to nie jedyna możliwość. Wśród serników warto spróbować pysznego sernika cytrynowego z czekoladą, kawowego straciatella z ananasem czy sernika cappuccino. Sernik wegański zaś można przygotować np. z nerkowców. Miłośnicy owoców z pewnością docenią różnego rodzaju tarty obłożone owocami i serkiem
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneKurczak ze szparagami w cytrynowym sosie to włoskie, wyjątkowo smaczne danie. Potrawę przygotowuje się szybko i łatwo, jest idealna na … Przeczytaj cały artykuł Artykuł <span>Kurczak ze szparagami</span> w cytrynowym sosie pochodzi z serwisu My Blueberry Corner
My Blueberry CornerSezonowy szybki deser. Bo i o co rozpisywać się...wystarczy spróbować. Składniki: 500 g truskawek 200 g jogurtu cytrynowo- limonkowego bazylia sól kolorowy pieprz Przygotowanie: Truskawki opłukałem, odciąłem szypułki, pokroiłem na ćwiartki. Przełożyłem do miski, zalałem jogurtem cytrynowo -limonkowym. Doprawiłem szczyptą soli oraz rozgniecionym kolorowym pieprzem oraz pociętymi listkami bazylii
R'n'G Kitchenkoniecznie musicie spróbować mojej dzisiejszej propozycji. To papryka nadziewana mielonym mięsem drobiowym z dodatkiem pomidorów, cebulki, orzeszków pinii i miksu kasz. Wychodzi smacznie i sycąco. Zimny sos jogurtowy o cytrynowo-miętowym posmaku bardzo fajnie komponuje się z ciepłą papryką. 4 papryki około 300 g mielonego mięsa drobiowego (polecam z udek bez skóry i kości) 1 cebula 2 pomidory malinowe(...)miksu kasz: Fit Lunch niebieski SONKO bulion lub woda garść tartego sera (u mnie mozzarella) 25 g orzeszków pinii zioła prowansalskie sól, pieprz Sos jogurtowy cytrynowo-miętowy 190 g jogurtu naturalnego kilka listków świeżej mięty sok z połowy małej cytryny około 1 łyżeczka cukru (lub do smaku) szczypta soli i pieprzu Cebulę drobno siekamy. Pomidory nacinamy z wierzchu na krzyż
Smaki Na Talerzunaszej sałatce. Tak przygotowane jabłko również skrapiamy sokiem z cytryny. Przygotowujemy dressing jogurtowy do sałatki z kurczakiem. Jogurt naturalny mieszamy z 1 łyżką soku z cytryny oraz otartą skórką cytrynową. Sos doprawiamy solą, cukrem i pieprzem. Można dodać także pieprz cytrynowy, który fajnie podkręca smak sosu i całej sałatki. Przepisy na pyszne sałatki: Słowacka sałatka ziemniaczana , Sałatka z tuńczykiem
Korniszonkitylko świetnie smakuje, ale również zjawiskowo wygląda. Z pewnością będzie hitem każdej imprezy z udziałem najmłodszych. Składniki: 400g jogurtu naturalnego 200g śmietany 30% 3 łyżeczki cukru pudru 2 galaretki cytrynowe 2 galaretki agrestowe 2 galaretki truskawkowe 6 łyżeczek żelatyny 1/2 szklanki mleka 120g biszkoptów 1/2 granatu 1 mango kilka listków mięty Wykonanie: 1. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć biszkoptami(...)Galaretki cytrynowe rozpuścić w 600 ml wrzątku i pozostawić do ostudzenia, a następnie wstawić do lodówki aby stężały. Po tym czasie galaretki pokroić w kostkę o wielkości 1 cm x 1 cm. Galaretki agrestowe i truskawkowe wykonać w ten sam sposób. 3. W połowie ilości mleka namoczyć żelatynę, następnie dodać resztę mleka i podgrzać aż do rozpuszczenia żelatyny (nie gotować
Szalona Kuchnia Ewelinykrewetek? Ta zupa dokładnie dla Was. Prosta, a kopnięcie ma. Składniki: 250 g białych krewetek 5 liści kaffiru 1 litr bulionu warzywnego 4 grzyby mun 1 łyżeczka suszonej trawy cytrynowej 100 ml wrzątku 3 młode marchewki 2 łyżki pasty thai curry 400 ml mleka kokosowego 1/2 małego młodego kalafiora 2 łodygi selera naciowego 3 ząbki czosnku 2 cm świeżego imbiru(...)pęczek natki pietruszki Przygotowanie: Krewetki gotujemy w bulionie z dodatkiem kaffiru. Wywar przecedzamy, dodajemy pokrojone marchewki, uprzednio namoczone i pokrojone w paski, grzyby oraz przecedzony wywar z trawy cytrynowej. Z krewetek usuwamy pancerz, a same przekładamy na talerzyk. Po chwili do zupy dodajemy pastę curry, gotujemy na małym ogniu przez kwadrans. Wlewamy mleko kokosowe, różyczki kalafiora, pokrojony seler. Gotujemy przez
R'n'G Kitchenwiedziałam że muszę je zrobić. Nie ważne, że był w nim szpinak, za którym nie przepadam, wiedziałam że mimo to musi być pyszne. I się nie myliłam. Delikatne, lekko cytrynowe ciasto, o zabójczym zielonym kolorze wyszło idealnie. Dodatek polewy cytrynowej i ziaren granatu dopełnił całości. Temu ciasto nie oparł się nawet 3 latek. Wierzcie mi, pochłonął kilka kawałków zarówno
Bernika - moj kulinarny pamietnik