cytryna - 13435 przepisów (strona:174/896)

Ciasto kokosowo- orzechowe 3 293

zaczyna się na nowo…. Tymczasem proponuję Wam całkiem nowego przekładańca- połączenie kokosu, orzecha i – a jakże- przełamanie porzeczkowe, co by za słodko nie było;) .  Wszystko bardzo miękkie dzięki cytrynowemu nakropkowi. Nazwałam je roboczo „ciastem orzechowo- kokosowym 3”, bo na blogu znajdziecie już to połączenie tutaj : klik i tutaj klik .  Składniki na biszkopt: 4 jaja ¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki(...)masła Mleko gotujemy z cukrem- wsypujemy lekko posiekane orzechy. Gotujemy do zgęstnienia ( ok. 3 minuty). Studzimy i blendujemy na gładka masę. Miksujemy z masłem.   Dodatkowo: nasączenie cytrynowe: 1 szklanka przegotowanej wody+ 3 łyżeczki cukru + sok z ½ cytryny dżem z czarnej porzeczki WYKONANIE: blat biszkoptowy+  ½ nasączenia+ ½ dżemu masa kokosowa biszkopt + nasączenie + ½ dżemu masa orzechowa okruszki z ciasta biszkoptowego

Domowe ciasta
SERNIK NA ZIMNO- CHRUPIĄCA CHMURKA Z MALINAMI 145

Użyłam blaszki o wym.33x23cm Składniki: - 250g sucharów (u mnie bez cukru), można wykorzystać także bezglutenowe - 350g nutelli - 0,5kg twarogu z wiaderka - 0,5kg śmietany kremówki 30% - 1 galaretka cytrynowa + 1,5 łyżeczki żelatyny - ok. 300g malin (dałam mrożone) - 3 galaretki malinowe (każda na 0,5 litra wody) Galaretkę cytrynową wraz z żelatyną zalewamy 250g (ml) gorącej wody . Dokładnie mieszamy

Smaczne Zdrowe
Tarta cytrynowa z bezą 93

Tarta jest obłędna! Cytrynowa, z delikatną bezą... łatwa w przygotowaniu, a przy okazji można wykorzystać białka, które zostały po niedawnym tłustym czwartku:) Tarta cytrynowa z bezą Składniki: ciasto: 170g mąki 10g mąki ziemniaczanej 1 łyżka cukru pudru 100g masła 1 żółtko 1 łyżka zimnej wody lub śmietany nadzienie: 3 cytryny (najlepiej ekologiczne) 3 jajka 150g cukru  100ml jogurtu naturalnego

Obiad gotowy
Coleslaw z rzodkiewką 109

się do niej marchewkę, selera naciowego, jabłko ale inne składniki i wariacje równie są smaczne. Dresingiem do tej surówki jest zwykle majonez z dodatkiem niewielkiej ilości musztardy i soku cytrynowego. Zapraszam do wypróbowania mojej wersji z rzodkiewką i rodzynkami. PRZEPIS COLESLAW Z RZODKIEWKĄ Składniki na coleslaw z rzodkiewką: 0,5 małej główki kapusty białej pęczek rzodkiewek garść rodzynek 3 łyżki(...)minut by zmiękła i puściła sok. Potem myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach rzodkiewki. W kolejnym kroku siekamy drobno natkę pietruszki. Następnie majonez mieszamy z sokiem cytrynowym i musztardą. Wszystkie składniki sałatki mieszamy razem, doprawiamy do smaku. Artykuł Coleslaw z rzodkiewką pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
MINI PĄCZKI Z RICOTTY 156

łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej skórka otarta z 1 sparzonej cytryny dodatkowo: cukier puder  do posypania pączków lub jak u mnie cytrynowy lukier do polania smalec do smażenia Wykonanie: Jajka miksujemy z cukrem pudrem. Dodajemy ricottę i miksujemy do połączenia się składników. W miseczce mieszamy przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia(...)uzyskania złotego koloru.  Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na  ręczniku papierowym. Ponieważ pączusie są mało słodkie, przed podaniem oprószamy je cukrem pudrem lub obtaczamy w cytrynowym lukrze (cikier puder+odrobina wody+sok z cytyny

Walijskie Pichcenie
Bananowa chmurka 129

cukru pudru 150 g mąki totrowej 100 g masła 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Galaretka z bananami i ananasem 8-10 bananów 1 mała puszka ananasów 3 galaretki cytrynowe 3,5 szkl gorącej wody Krem 500 ml śmietanki 30% 250 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru Czekoladowa beza 3 białka 150 g drobnego cukru do wypieków 2 łyżeczki mąki(...)przestudzoną czekoladę. Krótko wymieszać szpatułką i przełożyć na blaszkę ( taka sama wielkość jak na ciasto kruche) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 1 godzinę w temperaturze 140 st. Galaretka : galaretki cytrynowe rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do przestudzenia. Na osudzone ciasto kruche wyłożyć obrane, pokrojone na pół banany oraz odsączone i pokrojone na kawałki ananasy. Zalać tężejącą galaretką i odstawić

Pieguskowa Kuchnia
Ryż zapiekany z jabłkami. 200

Szaro, buro, mokro... Pogoda nie rozpieszcza. Na poprawę nastroju polecam ryż zapiekany, oczywiście z jabłkami i skórką cytrynową. Jest pyszny i bardzo poprawił nam humor :) Składniki na Ryż zapiekany jabłkami: 500 ml mleka szczypta soli 150 g ryżu krótkoziarnistego 4 łyżki rodzynek 1 łyżeczka rumu 3 jajka 100 g miękkiego masła 100 g cukru 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej

Rozpustne gotowanie
Cytrynowe gofry z makiem, z sosem z jeżyn i syropu klonowego 111

Cytrynowe gofry z przyjemnie chrupiącym pod zębami makiem. Na wierzch łyżka gęstego jogurtu greckiego, syrop jeżynowo klonowy, a w sezonie garść świeżych jeżyn… pyszności. Do przygotowania syropu poza sezonem możemy użyć jeżyn mrożonych. Jeżeli chcemy podać gofry na śniadanie, gotowy syrop i wymieszane ciasto możemy przez noc trzymać w lodówce, by rano móc upiec świeże gofry. Składniki

Tajemnice Smaku
CIASTO ZEBRA 167

cukru 1 cukier waniliowy (16g) 1 szkl oleju 1 szklanka wody gazowanej  2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo: 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki kakao kilka kropli aromatu cytrynowego kilka kropli aromatu migdałowego Wykonanie: Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier, cukier waniliowy oraz żółtka. Ciagle ubijając dodajemy po kolei pozostałe składniki: mąkę przesianą z proszkiem(...)pieczenia, olej, wodę gazowaną. Otrzymaną masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy 3 łyżki mąki + aromat cytrynowy, do drugiej 3 łyżki kakao + aromat migdałowy. Mieszamy już teraz tylko łyżką. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Na środku foremki nakładamy na przemian łyżkę jasnego ciasta, na to łyżkę ciemnego. I tak do wyczerpania masy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

Walijskie Pichcenie
Wino z ryżu i rodzynek 148

ryżu 200 g rodzynek (opłukać) drożdże winiarskie do białego wina lub 25g świeżych drożdży piekarskich + 3 łyżki cukru na zaczyn 2 kg cukru niecałe pół łyżeczki kwasku cytrynowego ok 4-5 litrów wody Sposób wykonania: W dniu nastawienia 1. Do balona wsypać rodzynki i ryż. 2. Wodę zagotować, wsypać cukier i wymieszać do rozpuszczenia. W małej ilości wody rozpuszczamy kwasek(...)cytrynowy, a potem dolewamy go do reszty wody. 3. Robimy zaczyn ze świeżych drożdży: cukier i drożdże mieszać, aż drożdże staną się płynne. Dodać ok. 1 szklankę ciepłej wody, wymieszać i odstawić. 4. W międzyczasie ciepłą wodę wlać do balona, musi zostać 1/5 wolnej przestrzeni w naczyniu. następnie wlać zaczyn, balon zatkać korkiem z rurką wypełnioną trochę wodą. Mocno wstrząsnąć

Kuchnia domowa Ani
Szarlotka z pianką 274

proszku do pieczenia 3/4szkl. cukru pudru 0,5szkl. cukru kryształu 5 jajek 200g masła 3 łyżki kwaśnej śmietany 2kg jabłek np. antonówka, szara reneta cynamon do smaku 1 kisiel cytrynowy szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Do miski wsypałam mąkę tortową, proszek do pieczenia i cukier puder. Dodałam śmietanę, pokrojone na plasterki zimne masło oraz żółtka. Składniki posiekałam nożem(...)link: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/szarlotka-sypana.html), szarlotkę na zimno z kremem i galaretką (link: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/mini-torcik-szarlotka-na-zimno.html), tradycyjną szarlotkę (link: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/szarlotka.html), szarlotkę owsianą (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/szarlotka-owsiana.html) czy szarlotkę cytrynową (link: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/08/szarlotka-cytrynowa.html). SMACZNEGO

Waniliowe Improwizacje
Domowe rozgrzewające herbaty 125

cynamon do sitka, a potem sitko wyjmuje. Jeśli róża jest suszona bez pestek, to lepiej pozostawić ją w herbacie i zjeść razem z plasterkami cytryny i pomarańczy. HERBATKA IMBIROWO CYTRYNOWA Składniki 2 ulubione herbaty 10 g świeżego imbiru skórka z połowy cytryny 2 łyżki soku z cytryny miód Obieramy imbir i kroimy go w cienkie plasterki lub drobną kostkę(...)garnka wkładamy imbir i skórkę z cytryny. Zalać 2 szklankami wody i doprowadzić do wrzenia. Do czajniczka wsypać herbatę i zalać ją przygotowanym wywarem z imbiru i skórki cytrynowej. Przykryć czajniczek. Po około 7-10 minutach zamieszać. Nalewać do kubka przez sitko. Do każdej porcji dodać łyżeczkę soku z cytryny i miodu. Mam nadzieję

Zdrowie i pysznie na talerzu
Domowe rozgrzewające herbaty 129

cynamon do sitka, a potem sitko wyjmuje. Jeśli róża jest suszona bez pestek, to lepiej pozostawić ją w herbacie i zjeść razem z plasterkami cytryny i pomarańczy. HERBATKA IMBIROWO CYTRYNOWA Składniki 2 ulubione herbaty 10 g świeżego imbiru skórka z połowy cytryny 2 łyżki soku z cytryny miód Obieramy imbir i kroimy go w cienkie plasterki lub drobną kostkę(...)garnka wkładamy imbir i skórkę z cytryny. Zalać 2 szklankami wody i doprowadzić do wrzenia. Do czajniczka wsypać herbatę i zalać ją przygotowanym wywarem z imbiru i skórki cytrynowej. Przykryć czajniczek. Po około 7-10 minutach zamieszać. Nalewać do kubka przez sitko. Do każdej porcji dodać łyżeczkę soku z cytryny i miodu. Mam nadzieję

zdrowo i aktywnie
CIASTO ZE SZPINAKIEM I KREMEM CYTRYNOWYM 133

szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki drobnego cukru 2/3 szklanki oleju rzepakowego 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki cukru z wanilią 2 łyżeczki proszku do pieczenia SKŁADNIKI NA KREM CYTRYNOWY: 125 g serka kremowego Philadelphia 3 łyżki masła 2/3 szklanki cukru pudru skórka otarta z 1 cytryny (wyszorowanej i sparzonej wrzątkiem) ponadto do dekoracji: pokruszone ciasto, pestki granatu i skórka(...)świeże owoce, np. borówki, jagody, maliny, truskawki, kawałki figi lub śliwek. Ciasto można przekroić wzdłuż na pół i przełożyć kremem. Ciasto można oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem np. cytrynowym zamiast kremu. PRZYGOTOWANIE CIASTA: Blenderem miksuję dokładnie i na gładką masę szpinak wraz z olejem. Pod koniec dodaję sok z cytryny. W misce ucieram mikserem jajka z cukrem i cukrem

Zasmakuj Kuchni
Lukier cytrynowy 131

Lukier cytrynowy to fajna alternatywa dla zwykłego lukru. Jego lekko kwaśny, cytrynowy smak idealnie przełamuje słodycz wypieków. Jego wykonanie jest banalnie proste, zajmie nam dosłownie minutę. Składniki: 1 szklanka cukru pudru, 2 łyżki soku z cytryny. Cukier puder przesiać przez sitko do miseczki, dodać sok z cytryny i energicznie utrzeć,  do uzyskania jednolitej,  gładkiej konsystencji. Jeśli lukier wyjdzie

Moja kraina smaków

Proponowane wyszukiwania