brązowego 4 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 360 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli 240 ml maślanki sok i skórka z 3 cytryn 250 g jagód + garść do dekoracji 1 łyżka mąki pszennej Masło ucieramy z cukrem na puch. Stopniowo dodajemy jajka i ekstrakt z wanilii. Ucieramy ponownie około 2 minut. Mąkę mieszamy(...)proszkiem i solą. Wsypujemy partiami do utartego masła i ponownie ucieramy do połączenia. Delikatnie wlewamy maślankę, sok i skórkę z cytryn i ucieramy na niskich obrotach miksera. Jagody obtaczamy w łyżce mąki i wsypujemy do utartej masy. Mieszamy szpatułką do połączenia. 3 formy kwadratowe lub okrągłe o boku (średnicy) 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozkładamy po równo
Made By Mom And Sonjesienną bądź zimową porą delektować się przepysznym sosem bądź zupą pomidorową np z dodatkiem domowego makaronu ? Polecam ;) Składniki: 3 kg dojrzałych, świeżych pomidorów sok wyciśnięty z połowy cytryny szczypta soli do smaku 2-3 łyżeczki cukru Wykonanie: Pomidory sparzyć, ściągnąć skórę i pokroić na mniejsze kawałki. Pomidory przełożyć do szerokiego naczynia i podgrzewać do czasu(...)się rozpadną, dodać wyciśnięty sok z cytryny, dodać cukier i sól- całość gotować do czasu, aż przecier delikatnie zgęstnieje. Gotowy przecier przetrzeć przez gęste sitko tak aby pozbyć się pestek. Przecier ponownie przełożyć do garnka i zagotować, gorący przełożyć do słoików i zapasteryzować. Smacznego
Krakowskie smaki Anidwie porcje, ale z łatwością można zwiększyć proporcje i przygotować danie dla całej rodziny. Pstrąg z ziemniakami z piekarnika: 2 wypatroszone pstrągi ok. 500 g małych ziemniaków 1 cytryna 2 ząbki czosnku w łupinach 2-3 małe gałązki rozmarynu (można pominąć) 3 gałązki koperku 3 niepełne łyżki masła 3 łyżki białego, półwytrawnego wina gruboziarnista sól morska, świeżo mielony pieprz listonic(...)bieżącą wodą). Łby możemy odciąć lub zostawić. Posypujemy ryby w środku solą i pieprzem. Wkładamy do środka po łyżce masła, gałązce koperku, rozgniecionym ząbku czosnku i gałązce rozmarynu. Cytrynę kroimy w plastry. Z końcówek wyciskamy sok do środka ryby, resztę plasterków układamy na wierzchu. Na dużej blasze (od piekarnika) rozkładamy papier do pieczenia (nie odcinamy od rolki). Układamy
Poezja smakuwiśniowego bez użycia żelfixu/dżemixu. Wbrew pozorom dżem jest gęsty i nie spływa z łyżeczki. Składniki: 1 kg wydrylowanych wiśni 0,5 kg cukru sok z 1 cytryny Wiśnie wydrylować, dodać do nich cukier i sok z cytryny. Całość wymieszać ze sobą i odstawić na 1-2 godziny (owoce muszą puścić sok). Przygotowane wiśnie przełożyć do garnka
Ugotowaćkasz, ciemnego pieczywa oraz świeżych owoców i warzyw. Dlatego warto pić napoje z zieleniny, zwłaszcza teraz, gdy mamy ich pod dostatkiem. Składniki: pęczek pietruszki 1 ogórek sok z 1/2 cytryny woda mineralna Wykonanie: obrać listki pietruszki z łodyżek ogórka obrać i pokroić na cząstki ogórka i natkę pietruszki umieścić w kielichu blendera i zmiksować. Dodać sok z cytryny i dopełnić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!soli ¾ szklanki ciepłej wody Składniki na farsz 2 cebule czerwone (nie zbyt duże) 1 papryka 2-3 pomidory (1 puszka pomidorów) 500 g mięsa mielonego 2 ząbki czosnku oliwa cytryna pęczek natki pietruszki sól, pieprz Sakiewki z mięsem mielonym, pomidorami i papryką - składniki Wykonanie Kolejność wykonania (ciasto czy farsz) jest dowolna ja zaczęłam od ciasta. W misce mieszamy obie mąki(...)robić to od razu na papierze do pieczenia żeby później łatwo przełożyć sakiewki do piekarnika. Przekładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 10 min. Gotowe sakiewki skrapiamy sokiem z cytryny, oliwa i posypujemy natką pietruszki. Serwujemy. Sakiewki z mięsem mielonym, pomidorami i papryką
Pyza i Surówkapyszny - słodki, gładki i bardzo smaczny. Pomysł na przygotowanie dżemu śliwkowego zaczerpnęłam z bloga Uwaga Babcia Gotuje . Składniki: 1 kg wydrylowanych śliwek 0,5 kg cukru sok z 1 cytryny Śliwki pociąć na mniejsze kawałki. Za pomocą blendera zmiksować na dosyć gładką masę. Do śliwek dodać cukier i sok z cytryny. Całość wymieszać ze sobą. Gotować na małym ogniu przez
Ugotowaćwzbogacona pikanterią ostrego chili. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 800 mięsa z kaczki (filety, nogi), 500ml soku z pomarańczy 2-3 cm świeżego imbiru 2 kawałki trawy cytrynowej 3 anyże gwiazdkowe 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili (lub więcej, ale ostrożnie!) kilka cebulek dymek (biała część) 1,5 łyżki brązowego cukru 4 łyżki sosu rybnego 2-3 łyżki(...)ogień do średniego i wrzucamy imbir oraz czosnek. Smażymy przez 1-2 minuty, aż uwolnią aromat, ale uważamy, by ich nie przypalić. Następnie dodajemy również anyż, chili i trawę cytrynową i smażymy przez kolejną 1-2 minuty. Zawartość patelni zalewamy sokiem. Dodajemy brązowy cukier i sos rybny. Doprowadzamy płyn do wrzenia i wkładamy mięso. Kaczkę dusimy na małym ogniu
Kulinarna PokusaUpały nie ustają, lato w pełni, zioła zachwycają swoim aromatem..... Dziś gęsty koktajl z dużą dawką miętowego orzeźwienia oraz witaminy C :) Na ok 2 l dzbanek użyłam: 2 cytryny obrane ze skórki 1 pomarańcza obrana ze skórki ok 1/2 szklanki świeżych liści mięty 2 łyżki miodu lub cukier lub stewia lub ksylitol ;) 1 butelka wody mineralnej ( może być gazowana(...)będzie się pienić :) ) Cytryny, pomarańcze i miętę i miód zblendować. Dolać wodę. Zamieszać. Podawać schłodzone lub z lodem. Szczerze polecam
Jemy Pijemyupałem zimnym, domowym napojem ! Lemoniada cytrynowa z miętą i bazylią doskonale chłodzi i orzeźwia. Nie zawiera żadnych niepotrzebnych dodatków, a poziom słodkości i kwaśności możesz sam/sama regulować. Składniki: 2 cytryny 3-4 łyżki cukru pudru 1,5 litra zimnej wody ( dodałam schłodzoną wodę filtrowaną, ale może być też mineralna niegazowana luba gazowana ) kilka gałązek mięty 2 gałązki bazylii 3 plasterki(...)limonki kostki lodu Wykonanie: Wycisnąć sok z cytryn. Sok cytrynowy wymieszać z cukrem pudrem i zagotować. Gotować 2-3 minuty. Wystudzić. Tym oto sposobem gazę do lemoniady mamy gotową. Do butelki/karafki/dzbanka lub innego naczynia wrzucić plastry limonki. Gałązki mięty i bazylii lekko rozetrzeć w dłoniach, tak by uwolniły swój aromat, roztarte wrzucić do naczynia na lemoniadę. Wlać bazę do lemoniady
kolorowotorcikowoSkładniki: brzoskwinia pół banana kilka migdałów łyżka siemienia lnianego, nasion chia i wiórków kokosowych mleko roślinne sok z cytryny Wykonanie: Wszystkie składniki wkładamy do jednego naczynia. czekamy chwilę, by chia nasiąknęło, dodajemy sok z cytryny i blendujemy. Rozdrobnione pijemy bezpośrednio po przygotowani lub lekko schłodzone. Smacznego
Taste Of My Dayjest wiele rodzajów ale nada się każda - po prostu będzie różniła się lekko smakiem i kompozycją przypraw w niej zawartych. efekt będzie podobny) 2 łyżeczki kuminu 2 łyżeczki cynamonu cytryna olej 3 liście laurowe sól pół łyżeczki gorczycy Jak robimy? marchewkę obieramy i kroimy w krążki. cebulę kroimy w kostkę, papryczki i czosnek szatkujem na małe cząstki. rozgrzewamy na patelni(...)dosalamy lekko, zagotowujemy i zmniejszamy ogień. dusimy aż marchewka zmięknie gdy już będzie miękka dolewamy mleczko kokosowe i gotujemy kilka minut aż smaki się połączą. skrapiamy lekko sokiem z cytryny i gotowe podajemy z ryżem . najlepiej z kilkoma innymi rodzajami curry w małych miseczkach i próbujemy wielu smaków
Snejkusiowe Przepisywęglowodanów oraz 5,4 g błonnika pokarmowego. SKŁADNIKI: Dla 4 osób. 250 g łuskanego żółtego grochu 2 - 3 listki laurowe 3 cebule sok wyciśnięty z połowy cytryny ok. 100 - 150 ml oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku (opcjonalnie) sól, pieprz do smaku świeży lub suszony tymianek do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Groch przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, pozostawiamy(...)oleju, do czasu, aż cebula zmięknie i zacznie się karmelizować. 4. Ugotowany groch odcedzamy, wyjmujemy listki laurowe, pozostawiamy do ostygnięcia. 5. Ostudzoną cebulę przekładamy do grochu, dodajemy sok z cytryny, dolewamy oliwy z oliwek i blendujemy na gładką masę. 6. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Pastę fava podajemy z ciepłą pitą lub jakimkolwiek ulubionym pieczywem. Doskonale
W kuchni Katieugasić pragnienie, jeśli tylko ruszmy wodze fantazji. A dzisiaj, przed wyjściem z domu, koniecznie weźcie ze sobą duża butlę, żeby przetrwać ten upalny dzień. * PROPONOWANE KOMBINACJE baza = woda mięta + cytryna morela + rozmaryn limonka + imbir porzeczka + melisa grapefruit + rozmaryn arbuz + mięta ogórek + cytryna lawenda + nektaryna jeżyna + mięta kiwi + melisa baw się smakiem
Food Squarebardzo proste danie. Składniki: polędwiczki drobiowe - 8 sztuk sól, pieprz 2 łyżki mąki 2 łyżki masła ghee 250 g kurek 1 cebula kubeczek śmietany kremówki 1 łyżeczka soku z cytryny koperek Wykonanie: polędwiczki drobiowe umyć i osuszyć. Można lekko ucisnąć dłonią. Posolić, oprószyć pieprzem, następnie obtoczyć w mące i podsmażyć na rozgrzanym maśle z obu stron. Odłożyć na bok kurki(...)polędwiczki drobiowe, przykryć patelnię pokrywką i dusić 10-15 minut, aż śmietana lekko zgęstnieje. Na koniec danie posolić, oprószyć pieprzem i posypać posiekanym koperkiem. Na koniec dodać sok z cytryny ŻYCZĘ
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!