cytryna - 13435 przepisów (strona:156/896)

Tort Jagodowo – Cytrynowy 121

brązowego 4 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 360 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli 240 ml maślanki sok i skórka z 3 cytryn 250 g jagód + garść do dekoracji 1 łyżka mąki pszennej Masło ucieramy z cukrem na puch. Stopniowo dodajemy jajka i ekstrakt z wanilii. Ucieramy ponownie około 2 minut. Mąkę mieszamy(...)proszkiem i solą. Wsypujemy partiami do utartego masła i ponownie ucieramy do połączenia. Delikatnie wlewamy maślankę, sok i skórkę z cytryn i ucieramy na niskich obrotach miksera. Jagody obtaczamy w łyżce mąki i wsypujemy do utartej masy. Mieszamy szpatułką do połączenia. 3 formy kwadratowe lub okrągłe o boku (średnicy) 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozkładamy po równo

Made By Mom And Son
Przecier pomidorowy 176

jesienną bądź zimową porą delektować się przepysznym sosem bądź zupą pomidorową np z dodatkiem domowego makaronu ?  Polecam ;)  Składniki: 3 kg dojrzałych, świeżych pomidorów sok wyciśnięty z połowy cytryny  szczypta soli do smaku  2-3 łyżeczki cukru  Wykonanie: Pomidory sparzyć, ściągnąć skórę i pokroić na mniejsze kawałki. Pomidory przełożyć do szerokiego naczynia i podgrzewać do czasu(...)się rozpadną, dodać wyciśnięty sok z cytryny, dodać cukier i sól- całość gotować do czasu, aż przecier delikatnie zgęstnieje. Gotowy przecier przetrzeć przez gęste sitko tak aby pozbyć się pestek. Przecier ponownie przełożyć do garnka i zagotować, gorący przełożyć do słoików i zapasteryzować. Smacznego

Krakowskie smaki Ani
Pstrąg z ziemniakami z piekarnika 137

dwie porcje, ale z łatwością można zwiększyć proporcje i przygotować danie dla całej rodziny. Pstrąg z ziemniakami z piekarnika: 2 wypatroszone pstrągi ok. 500 g małych ziemniaków 1 cytryna 2 ząbki czosnku w łupinach 2-3 małe gałązki rozmarynu (można pominąć) 3 gałązki koperku 3 niepełne łyżki masła 3 łyżki białego, półwytrawnego wina gruboziarnista sól morska, świeżo mielony pieprz listonic(...)bieżącą wodą). Łby możemy odciąć lub zostawić. Posypujemy ryby w środku solą i pieprzem. Wkładamy do środka po łyżce masła, gałązce koperku, rozgniecionym ząbku czosnku i gałązce rozmarynu. Cytrynę kroimy w plastry. Z końcówek wyciskamy sok do środka ryby, resztę plasterków układamy na wierzchu. Na dużej blasze (od piekarnika) rozkładamy papier do pieczenia (nie odcinamy od rolki). Układamy

Poezja smaku
Dżem wiśniowy (bez żelfixu) 308

wiśniowego bez użycia żelfixu/dżemixu. Wbrew pozorom dżem jest gęsty i nie spływa z łyżeczki.  Składniki: 1 kg wydrylowanych wiśni 0,5 kg cukru sok z 1 cytryny Wiśnie wydrylować, dodać do nich cukier i sok z cytryny. Całość wymieszać ze sobą i odstawić na 1-2 godziny (owoce muszą puścić sok). Przygotowane wiśnie przełożyć do garnka

Ugotować
Odchudzający koktajl pietruszkowo-ogórkowy 155

kasz, ciemnego pieczywa oraz świeżych owoców i warzyw. Dlatego warto pić napoje z zieleniny, zwłaszcza teraz, gdy mamy ich pod dostatkiem. Składniki: pęczek pietruszki 1 ogórek sok z 1/2 cytryny woda mineralna Wykonanie: obrać listki pietruszki z łodyżek ogórka obrać i pokroić na cząstki ogórka i natkę pietruszki umieścić w kielichu blendera i zmiksować. Dodać sok z cytryny i dopełnić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sakiewki z mięsem mielonym, pomidorami i papryką - prosty i szybki przepis 201

soli ¾ szklanki ciepłej wody Składniki na farsz 2 cebule czerwone (nie zbyt duże) 1 papryka 2-3 pomidory (1 puszka pomidorów) 500 g mięsa mielonego 2 ząbki czosnku oliwa cytryna pęczek natki pietruszki sól, pieprz Sakiewki z mięsem mielonym, pomidorami i papryką - składniki Wykonanie Kolejność wykonania (ciasto czy farsz) jest dowolna ja zaczęłam od ciasta. W misce mieszamy obie mąki(...)robić to od razu na papierze do pieczenia żeby później łatwo przełożyć sakiewki do piekarnika. Przekładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 10 min. Gotowe sakiewki skrapiamy sokiem z cytryny, oliwa i posypujemy natką pietruszki. Serwujemy. Sakiewki z mięsem mielonym, pomidorami i papryką

Pyza i Surówka
Dżem śliwkowy (bez żelfixu) 345

pyszny - słodki, gładki i bardzo smaczny. Pomysł na przygotowanie dżemu śliwkowego zaczerpnęłam z bloga Uwaga Babcia Gotuje . Składniki: 1 kg wydrylowanych śliwek 0,5 kg cukru sok z 1 cytryny Śliwki pociąć na mniejsze kawałki. Za pomocą blendera zmiksować na dosyć gładką masę. Do śliwek dodać cukier i sok z cytryny. Całość wymieszać ze sobą. Gotować na małym ogniu przez

Ugotować
Kaczka po wietnamsku w soku pomarańczowym 242

wzbogacona pikanterią ostrego chili. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 800 mięsa z kaczki (filety, nogi), 500ml soku z pomarańczy 2-3 cm świeżego imbiru 2 kawałki trawy cytrynowej 3 anyże gwiazdkowe 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili (lub więcej, ale ostrożnie!) kilka cebulek dymek (biała część) 1,5 łyżki brązowego cukru 4 łyżki sosu rybnego 2-3 łyżki(...)ogień do średniego i wrzucamy imbir oraz czosnek. Smażymy przez 1-2 minuty, aż uwolnią aromat, ale uważamy, by ich nie przypalić. Następnie dodajemy również anyż, chili i trawę cytrynową i smażymy przez kolejną 1-2 minuty. Zawartość patelni zalewamy sokiem. Dodajemy brązowy cukier i sos rybny. Doprowadzamy płyn do wrzenia i wkładamy mięso. Kaczkę dusimy na małym ogniu

Kulinarna Pokusa
Koktajl miętowo cytrusowy 122

Upały nie ustają, lato w pełni, zioła zachwycają swoim aromatem..... Dziś gęsty koktajl z dużą dawką miętowego orzeźwienia oraz witaminy C :) Na ok 2 l dzbanek użyłam: 2 cytryny obrane ze skórki 1 pomarańcza obrana ze skórki ok 1/2 szklanki świeżych liści mięty 2 łyżki miodu lub cukier lub stewia lub ksylitol ;) 1 butelka wody mineralnej ( może być gazowana(...)będzie się pienić :) ) Cytryny, pomarańcze i miętę i miód zblendować. Dolać wodę. Zamieszać. Podawać schłodzone lub z lodem. Szczerze polecam

Jemy Pijemy
Lemoniada cytrynowa z miętą i bazylią 169

upałem zimnym, domowym napojem ! Lemoniada cytrynowa z miętą i bazylią doskonale chłodzi i orzeźwia. Nie zawiera żadnych niepotrzebnych dodatków, a poziom słodkości i kwaśności możesz sam/sama regulować. Składniki: 2 cytryny 3-4 łyżki cukru pudru 1,5 litra zimnej wody ( dodałam schłodzoną wodę filtrowaną, ale może być też mineralna niegazowana luba gazowana ) kilka gałązek mięty 2 gałązki bazylii 3 plasterki(...)limonki kostki lodu Wykonanie: Wycisnąć sok z cytryn. Sok cytrynowy wymieszać z cukrem pudrem i zagotować. Gotować 2-3 minuty. Wystudzić. Tym oto sposobem gazę do lemoniady mamy gotową. Do butelki/karafki/dzbanka lub innego naczynia wrzucić plastry limonki. Gałązki mięty i bazylii lekko rozetrzeć w dłoniach, tak by uwolniły swój aromat, roztarte wrzucić do naczynia na lemoniadę. Wlać bazę do lemoniady

kolorowotorcikowo
Koktajl brzoskwiniowo-bananowy z migdałami 231

Składniki: brzoskwinia pół banana kilka migdałów łyżka siemienia lnianego, nasion chia i wiórków kokosowych mleko roślinne sok z cytryny Wykonanie: Wszystkie składniki wkładamy do jednego naczynia. czekamy chwilę, by chia nasiąknęło, dodajemy sok z cytryny i blendujemy. Rozdrobnione pijemy bezpośrednio po przygotowani lub lekko schłodzone. Smacznego

Taste Of My Day
Curry marchewkowe po cejlońsku 198

jest wiele rodzajów ale nada się każda - po prostu będzie różniła się lekko smakiem i kompozycją przypraw w niej zawartych. efekt będzie podobny) 2 łyżeczki kuminu 2 łyżeczki cynamonu cytryna olej 3 liście laurowe sól pół łyżeczki gorczycy Jak robimy? marchewkę obieramy i kroimy w krążki. cebulę kroimy w kostkę, papryczki i czosnek szatkujem na małe cząstki. rozgrzewamy na patelni(...)dosalamy lekko, zagotowujemy i zmniejszamy ogień. dusimy aż marchewka zmięknie gdy już będzie miękka dolewamy mleczko kokosowe i gotujemy kilka minut aż smaki się połączą. skrapiamy lekko sokiem z cytryny i gotowe podajemy z ryżem . najlepiej z kilkoma innymi rodzajami curry w małych miseczkach i próbujemy wielu smaków

Snejkusiowe Przepisy
Fava - grecka pasta z żółtego grochu 170

węglowodanów oraz 5,4 g błonnika pokarmowego. SKŁADNIKI: Dla 4 osób. 250 g łuskanego żółtego grochu 2 - 3 listki laurowe 3 cebule sok wyciśnięty z połowy cytryny ok. 100 - 150 ml oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku (opcjonalnie) sól, pieprz do smaku świeży lub suszony tymianek do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Groch przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, pozostawiamy(...)oleju, do czasu, aż cebula zmięknie i zacznie się karmelizować. 4. Ugotowany groch odcedzamy, wyjmujemy listki laurowe, pozostawiamy do ostygnięcia. 5. Ostudzoną cebulę przekładamy do grochu, dodajemy sok z cytryny, dolewamy oliwy z oliwek i blendujemy na gładką masę. 6. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Pastę fava podajemy z ciepłą pitą lub jakimkolwiek ulubionym pieczywem. Doskonale

W kuchni Katie
H₂O - nawodnij się ze smakiem! 252

ugasić pragnienie, jeśli tylko ruszmy wodze fantazji. A dzisiaj, przed wyjściem z domu, koniecznie weźcie ze sobą duża butlę, żeby przetrwać ten upalny dzień. * PROPONOWANE KOMBINACJE baza = woda mięta + cytryna morela + rozmaryn limonka + imbir porzeczka + melisa grapefruit + rozmaryn arbuz + mięta ogórek + cytryna lawenda + nektaryna jeżyna + mięta kiwi + melisa baw się smakiem

Food Square
Polędwiczki drobiowe w sosie kurkowym 190

bardzo proste danie. Składniki: polędwiczki drobiowe - 8 sztuk sól, pieprz 2 łyżki mąki 2 łyżki masła ghee 250 g kurek 1 cebula kubeczek śmietany kremówki 1 łyżeczka soku z cytryny koperek Wykonanie: polędwiczki drobiowe umyć i osuszyć. Można lekko ucisnąć dłonią. Posolić, oprószyć pieprzem, następnie obtoczyć w mące i podsmażyć na rozgrzanym maśle z obu stron. Odłożyć na bok kurki(...)polędwiczki drobiowe, przykryć patelnię pokrywką i dusić 10-15 minut, aż śmietana lekko zgęstnieje. Na koniec danie posolić, oprószyć pieprzem i posypać posiekanym koperkiem. Na koniec dodać sok z cytryny                                                           ŻYCZĘ

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania