mąki pszennej (2 szklanki) - 100 g zimnego masła (pół kostki) - 30 g cukru pudru (ok. 2 łyżki) - 2 łyżki kwaśnej śmietany - 8 średniej wielkości jabłek - sok wyciśnięty z połowy cytryny - 2 łyżki cukru - odrobina cukru trzcinowego do posypania (można zastąpić zwykłym) Przygotowanie: 1. Mąkę mieszamy z cukrem pudrem w misce, kroimy do niej masło, a następnie całość siekamy. Dodajemy żółtko(...)czasie przygotowujemy prużone jabłka. Obieramy 4 jabłka i kroimy w kostkę. Wrzucamy je na patelnię lub do rondelka z grubym dnem. Dodajemy dwie łyżki cukru, połowę soku z cytryny, podlewamy wodą. Smażymy, od czasu do czasu mieszając, rozgniatając i podlewając wodą, aż powstanie mus. (Ewentualnie możesz dosłodzić go do smaku, jeśli jabłka były bardzo kwaśne) 3. Wałkujemy ciasto na cienki
Kraina Tysiąca Smakówzaglądacie :) A teraz sernik. Jest pyszny, bardzo kremowy i delikatnie cytrynowy. Sam w sobie może nie wygląda bardzo "efektownie", dlatego warto posypać go kandyzowaną skórką z cytryny czy pomarańczy lub podać z sosem owocowym, czekoladowym itp. Użyłam ciastek digestive pewnej znanej firmy i choć niby takie zdrowe, bo pełnoziarniste, a niestety zawierają wszechobecny syrop glukozowo-fruktozowy. Zazwyczaj wybieram produkty(...)szklanki pokruszonych drobno herbatników digestive (150 gram ciastek) - 75 g masła Masa serowa: - 1 kg twarogu na sernik w temp. pokojowej - 1 szkl. cukru - skórka starta z połowy cytryny (wcześniej dokładnie umytej i sparzonej) - 1/4 laski wanilii (ziarenka) - 4 duże jajka w temp. pokojowej - 2 łyżki mąki pszennej - 1/2 szkl. gęstego jogurtu naturalnego Przygotowanie: 1. Piekarnik rozgrzewamy
Kraina Tysiąca Smakówporcje): Polędwica w marynacie: - 1 polędwica wieprzowa - duża szczypta soli - duża szczypta słodkiej papryki - duża szczypta pieprzu cayenne - duża szczypta imbiru - 2 ząbki czosnku - 2 łyżki soku z cytryny - łyżka sosu sojowego Ananas w marynacie: - 3 - 4 plastry świeżego ananasa - łyżka sosu sojowego - łyżka miodu - 2 - 3 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: - 2 łyżki oleju - puszka kiełków fasoli mung - pół(...)kroimy na nieduże kawałki, czosnek przeciskamy przez praskę. Mieszamy wszystkie składniki marynaty z mięsem i odstawiamy. 2. Ananasa kroimy w paski, mieszamy z miodem, sosem sojowym i sokiem z cytryny. Również odstawiamy. 3. W woku lub na dużej patelni podsmażamy na oleju polędwicę - krótko i na dużym ogniu. Ściągamy z patelni. Następnie również na dużym ogniu podsmażamy ananasa, podlewając marynatą
Kraina Tysiąca Smakówtrzecim mam dość :) Poza tym można przygotować karkówkę bardziej naturalnie:) Ja bardzo lubię ją w takiej lekko słodkiej wersji z musztardą, majerankiem, miodem i cytryną - efekt jest naprawdę pyszny :) Podana ilość marynaty wystarcza do przygotowania 5 - 6 plastrów mięsa. Składniki: - 500 g karkówki wieprzowej - 3 łyżeczki miodu - 2 łyżeczki soku z cytryny - 2 łyżeczki musztardy sarepskiej(...)łyżeczka suszonego majeranku - 3 łyżki oleju (można pominąć) Przygotowanie: 1. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki marynaty. Proporcje cytryny i miodu można zmienić w zależności od upodobań. 2. Maczamy mięso z obu stron i pozostawiamy w marynacie na jakiś czas – najlepiej minimum pół godziny. 3. Z przyjemnością grillujemy :) Smacznego
Kraina Tysiąca Smakówsoczewica brązowa/zielona pietruszka marchewka seler - najwięcej por kiełki lucerny albo inne cebulka zielona duży ząbek czosnku oliwa lub masło przyprawy: sól morska, majeranek, kminek, bazylia, lubczyk, sok z cytryny, oregano, tymianek Soczewicę ugotowałam jak w tych przepisach. Kaszę jęczmienną przygotowałam tak: na wrzątek w podwójnej ilości w stosunku do kaszy wrzuciłam szczyptę oregano (o), łyżkę oliwy lub masła(...)wcześniej przepłukaną kaszę i szczyptę bazylii (o), odrobinę soli (sł) i kilka kropli cytryny. Gotowałam ok. 15 min., po czym garnek zapakowałam w koc i trzymałam tak do czasu przygotowania reszty dania. Kasza całkowicie wchłonęła wodę i była cały czas ciepła. Pozostało mi teraz przygotować warzywa do tego zestawu. Rozgrzałam łyżkę oliwy w rondelku i wrzuciłam pokrojoną w półsłupki pietruszkę
Zdrowa Kuchnia Sowypieczenia kłaść łyżką porcję ciasta - formować okrąg średnicy 12-15 cm. Piec 10-12 min. w 170 stopniach. Krem cytrynowy: 500 ml kremówki 50 g cukru sok z 1 cytryny otarta skórka z cytryny Kremówkę ubić z cukrem, wlać sok z cytryny i dodać otartą skórkę cytrynową - połączyć. Krem wyciskać szprycą lub smarować na połowie placuszka, położyć owoce - złożyć. Ewentualnie
kolorowotorcikowomasła o temperaturze pokojowej * 100 g cukru pudru * 2 jajka * 250 g mąki pszennej * 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia * 50 g mielonych migdałów * otarta skórka z 1/2 cytryny * 2 łyżki soku z cytryny * 2 łyżki mleka ponadto: 3-4 szt. rabarbaru 2 połówki brzoskwini z syropu cukier puder do posypania WYKONANIE: Rabarbar umyć, nie obierać ze skórki. Pokroić(...)utrzeć na gładką masę. Nie przerywając ucierania dodawać po jednym całym jajku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami. Dodać do ciasta, dolać mleko i sok z cytryny - dokładnie połączyć. Brzoskwinie pokroić w drobną kostkę - dodać do ciasta - utrzeć raz jeszcze, tak by składniki dobrze się połączyły. Do małej blachy lub tortownicy średnicy około 25cm, wyłożonej papierem
kolorowotorcikowokroimy w kosteczkę. Cukier mieszamy z mąką. Szybko siekamy masło razem ze składnikami suchymi, ewentualnie robimy to w malakserze, używając funkcji pulsacyjnego siekania. Następnie dodajemy żółtka i sok z cytryny - szybko zagniatamy ciasto. Ciasto formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. Zimne ciasto wałkujemy, przenosimy do blachy, dobrze dociskając brzegi. Spód nakłuwamy widelcem(...)stopni C. Po tym czasie zdejmujemy obciążenie i papier, pieczemy jeszcze 15 minut - aż spód stanie się złocisty. KREM CYTRYNOWY Z WINEM: * sok i skórka z 1,5 cytryn y * białe wino ( około 1/2 szklanki ) * 130 g masła * 1 1/2 szklanki cukru * 5 jajek * 10 g żelatyny Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody, tak by płyn przykrył proszek. Cytryny
kolorowotorcikowoniezły przepis do wykorzystania także w menu sylwestrowym. Składniki: 40 dag wędzonego łososia w plastrach 25 dag serka śmietankowego 2 łyżki chrzanu pęczek koperku 2 łyżki śmietany sok z cytryny długi ogórek Wykonanie: Na kawałku folii aluminiowej ułożyć jeden obok drugiego plastry łososia, tak by zakrywały całą powierzchnię. Z koperku wybrać kilka gałązek do dekoracji, resztę opłukać i drobno(...)posiekać. Serek wymieszać z chrzanem, śmietaną i koperkiem. Doprawić do smaku solą i sokiem z cytryny. Tak przygotowaną masę rozsmarować równomiernie na plastrach łososia, przy jednym dłuższym boku pozostawić trzy centymetrowy nieposmarowany pas. Zaczynając od przeciwległego boku, zwinąć łososia z serkiem w ciasny rulon. Owinąć go ściśle folią i wstawić na 24 godziny do lodówki. Przed krojeniem
Pasja Smaku23/2013, s. 8. Składniki: 500 g pomidorków cherry 1 czubata łyżka cukru sól, pieprz 1/2 szklanki oliwy 2 ząbki czosnku suszona bazylia, suszone oregano 1 łyżeczka startej skórki z cytryny 1 łyżka soku z cytryny 3 filety z łososia kilkanaście czarnych oliwek Wykonanie: Pomidorki pokroić na pół, włożyć do miski, posypać cukrem, 1/2 łyżeczki soli i szczyptą pieprzu - wymieszać. Przełożyć(...)piekarnika. Piec ok 30-45 minut w temperaturze 160 st.C. Upieczone pomidorki odłożyć na talerz a pozostałą oliwę wymieszać z łyżeczką oregano, solą, pieprzem oraz sokiem i skórką z cytryny. W naczyniu żaroodporny ułożyć folię aluminiową, a na niej filety z łososia. Polać je przygotowaną wcześniej oliwą i posypać pokrojonymi w plasterki oliwkami. Piec ok. 15-20 minut
Pasja SmakuKolejna propozycja świąteczno-sylwestrowo-imprezowa. Ciekawe zestawienie cykorii z ostrym serkiem chrzanowym i łososiem. Do tego oczywiście ćwiartki cytryny, by podkreślić smak. Uwielbiam i polecam :) /tu w wykonaniu mojej cioci Doroty - pozdrawiam!/ Składniki: opakowanie łososia wędzonego 1 cykoria 2 serki o smaku chrzanowym cytryna koperek pieprz cytrynowy Wykonanie: Każdy plasterek łososia posmarować serkiem chrzanowym i zwinąć w rulonik(...)Następnie ułożyć na listku cykorii. Udekorować koperkiem, posypać pieprzem cytrynowym i ćwiartkami cytryny. insertCookd("1378afc6989a738589e2dbfee9f276b7
Pasja Smakupieczarek 50 g boczku w plasterkach 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 1 duży pomidor 1 kula mozzarelli 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki skórka otarta z połowy niewoskowanej cytryny sól morska świeżo mielony pieprz olej lub oliwa z oliwek (może być aromatyzowany/a) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Pieczarki obieramy. Odrywamy ogonki (nie wyrzucamy ich), wewnętrzną(...)skórki, ale jeśli jej nie chcecie, trzeba zamoczyć pomidora na dwie-trzy minuty we wrzątku – wtedy łatwo odchodzi). Mozzarellę także kroimy w kostkę podobnej wielkości. Natkę pietruszki siekamy. Cytrynę sparzamy wrzątkiem i ścieramy skórkę. Do cebuli dodajemy pomidora, mozzarellę, skórkę z cytryny oraz natkę pietruszki. Całość solidnie solimy, pieprzymy i dokładnie mieszamy. Farszem napełniamy kapelusze pieczarek. Wstawiamy do piekarnika
Poezja smakuoleju ok. 1/2 szklanki mineralnej wody gazowanej Beszamel: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 2 szklanki mleka 2 łyżki tartego parmezanu 1 liść laurowy 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól, biały pieprz Farsz: 250 g ricotty (można zastąpić twarogiem lub fetą) 250 g świeżego szpinaku baby 4 ząbki czosnku 4 łyżki tartego parmezanu 4 suszone(...)masła lub oleju ok. 1/2 szklanki mineralnej wody gazowanej 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 2 szklanki mleka 2 łyżki tartego parmezanu 1 liść laurowy 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól, biały pieprz 250 g ricotty (można zastąpić twarogiem lub fetą) 250 g świeżego szpinaku baby 4 ząbki czosnku 4 łyżki tartego parmezanu 4 suszone
Poezja smakuprzygotowanie jest trochę czasochłonne, lecz naprawdę przepis jest tego wart! Mięso wychodzi bardzo delikatne, kruchutkie, a czosnek w środku dodaje mu aromatu. Sos, który powstaje z mleka, z dodatkiem cytryny- to poezja smaku! Myślę, że można też próbować z innymi kawałkami mięsa typu karkówka, łopatka, szynka itp:) Przepis jest na 6 porcji. Składniki: -ok. 1kg schabu środkowego -4 ząbki czosnku(...)świeżej szałwii(lub 1 łyżeczka suszonej) -1/2 łyżeczki ziarenek kopru włoskiego(pominęłam) -sól i pieprz -3 łyżki oliwy -1,5 szklanki mleka 2% -1-2 łyżki soku z cytryny Mięso natrzeć 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu i posiekaną szałwią(oraz ewentualnie lekko pogniecionymi ziarnami kopru włoskiego). Obrać 3 ząbki czosnku i pociąć na słupki. Małym, ostrym nożykiem zrobić
Smaczne Zdrowesię na wizytę w niedzielne popołudnie. Wyciągnęłam zatem mojego męża na spacer i darmowy obiad ;) Do wyboru mieliśmy rybę, bądź naleśniki ze szpinakiem, a do tego deser - tarta cytrynowa lub koktajl (wszystko bez dodatkowych opłat). Restauracja Staromiejska urządzona jest dość klasycznie, elegancko, ale prosto. Siadając do stolika wiedzieliśmy już, na co się zdecydujemy. Bez zastanowienia poprosiliśmy o rybę(...)wyróżniła się niczym szczególnym. Istotne było dla mnie to, że wszystko było ciepłe i naprawdę smaczne. Po obiedzie przyszedł czas na deser. Rafał wybrał kawałek kruchego ciasta - Tarta cytrynowa (7zł) Kruchy spód przełożony cytrynowym nadzieniem, a do tego lekka beza. Jakby tego było mało towarzyszył jej sos malinowy i kleks bitej śmietany. Kawałek odpowiednio duży, by zaspokoić swoją ochotę
Sajkofanka smaku