cytryna z woda - 3983 przepisów (strona:77/266)

Wiśniowa karpatka z ciastem francuskim. 417

słodkie wisienki.  Składniki: 125 g masła/margaryny 1 szkl wody 1 szkl mąki 4 jajka Ulubiony krem karpatkowy Słoiczek wiśni drylowanych Opakowanie ciasta francuskiego Cytryna cukier z prawdziwą wanilią Kamis cukier puder Wykonanie:Wodę zagotowujemy z masłem/margaryną, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Kiedy ciasto utworzy zwartą kulę i łatwo odchodzi od dna jest już gotowe. Odstawiamy(...)nagrzanego piekarnika do 180-200 stopni i pieczemy przez ok 30 min.  Wyjmujemy i studzimy. Przygotowujemy ulubiony krem karpatkowy. Pod koniec przygotowywania go dodajemy otartą skórkę z cytryny i wyciśnięty sok do smaku. Pierwszy blat karpatki układamy wzniesieniami do dołu na to wykładamy część kremu. Na krem układamy upieczone rulony z wiśniami i przykrywamy je pozostałym kremem. Układamy

Malinowe Pocałunki
Tort Księżniczka, tort Lalka Barbie 216

szklanka cukru 3 łyżki mąki Masa : 3 jajka 1 1/2 szklanki cukru pudru 2 kostki masła po 200 g sok z 1/2 cytryny Dodatkowo: 1 słoik truskawek w kompocie Lukier plastyczny: 75 ml gorącej wody 3 łyżeczki żelatyny 3 łyżeczki glukozy 500 g cukru pudru Lukier królewski: 1 białko sok z 1/2 cytryny cukier puder Dodatkowo: lalka Barbie folia aluminiowa(...)lodówce  W gorącej  wodzie rozpuszczam żelatynę oraz glukozę, dodaję tyle cukru pudru, aż powstanie plastyczna masa o konsystencji plasteliny. Lukier dzielę na trzy części. Najmniejszą zostawiam białą na różyczki, większą część zostawiam, również białą na przód sukni, największą zaś zabarwiam czerwonym barwnikiem resztę sukni.  Białko, sok z 1/2 cytryny i cukier puder ucieram aż powstanie lukier

Ciasteczkowy Potwór
Kwas chlebowy 255

domu  Składniki: 0,5 kg czerstwego razowego chleba na zakwasie lub chleba razowego na miodzie 2 kromki suchego chleba żytniego 5 litrów wody, 20 gramów świeżych drożdży, 20 - 25 dkg cukru sok z jednej cytryny  rodzynki Przygotowanie Chleb pokroić na cienkie kromki i zrumienić lekko w piekarniku (im bardziej zrumieniony chleb tym ciemniejszy kwas otrzymamy) Kromki chleba włożyć(...)odcisnąc przez lnianą ściereczkę. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i dodać do odcedzonego kwasu, dodać resztę cukru rozpuszczonego w niewielkiej ilości przegotowanej wody (tak aby w naczyniu nadal było około 5 litrów płynu) oraz sok z cytryny. Naczynie ponownie przykryć gazą i odstawić na kolejne 24 godziny do fermentacj. Zdjąć powstałe szumowiny, ponownie przecedzić i rozlać do butelek napełniając

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Miętówka - nalewka z mięty pieprzowej 195

przypadku efekt "świeżości", będzie wręcz uderzający :) Przepis z pamięci na słój dwulitrowy: Mięty pieprzowej ilość słój zapełniająca, ale go nie zapychająca :) 3-4 dorodne cytryny, 0,7 litra spirytusu , 0,7 litra wody, o cukrze nie zapomnieć (ok. pół kilo, ale to kwestia indywidualnego gustu). Wodę przegotowujemy i sporządzamy syrop dosypując doń cukier. Po wystygnięciu do tegoż syropu dodajemy

Delicious Titbits
Barszcz z białą fasolą 210

czosnku.  Składniki : 2 litry wody 2 łyżeczki soli 2 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego płaska łyżeczka kozieradki pół główki czosnku przeciętego w poprzek 3 młode buraki kilka młodych ziemniaków młoda marchewka puszka drobnej fasoli lub wcześniej namoczonej i ugotowanej 1 łyżka oliwy z oliwek klika gałązek tymianku 1 łyżka soku z cytryny  Przygotowanie: Warzywa kroimy w talarki(...)kostkę, przepołowiony wymyty czosnek.  Wlewamy zimną wodę do garnka i dodajemy: sól, kozieradkę, liście laurowe, ziele angielskie i tymianek. Na gotującą się wodę wrzucamy pokrojone warzywa. Po ok 15 minutach wlewamy sok z cytryny dla utrwalenia koloru. Dodajemy fasolę. Gotujemy do miękkości warzywa. Skrapiamy oliwą i wkręcamy świeży pieprz

AZgotuj!
Uchylam rąbka tajemnicy. I częstuję pysznymi drożdżówkami 179

bananów30 ml ginu100 g cukru1 łyżka soku z cytrynylukier:150 g cukru pudru3 łyżki ciepłej wodyNajpierw przygotować dżem:Rabarbar i banany obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Zalać sokiem z cytryny i zasypać cukrem, odstawić na noc (może być do lodówki).Następnego dnia zagotować i gotować na niewielkim ogniu aż do otrzymania pożądanej konsystencji - im dłużej dżem jest gotowany, tym będzie(...)kawałków. Układać w formie blisko siebie - mogą się stykać.Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.Piec w 200 st. C. przez 25-30 minut.Przestudzić.Z cukru pudru i wody ukręcić lukier. Polać nim jeszcze ciepłe ciasto.Smacznego!Formy użyłam takiej, jaką miałam. Może być nieco dłuższa, ale raczej nie szersza. Dżemu można użyć dowolnego - z każdym będą pyszne.Na piknik - idealne

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Barszcz wigilijny postny 235

samej wodzie na małym ogniu, pod przykryciem do miękkości. W drugim garnku umieścić  obrane i umyte warzywa (włoszczyzna  + buraczki pokrojone na plastry) , dodać przyprawy, zalać 1l wody  i gotować do miękkości. Oba wywary, jarzynowy i grzybowy  przecedzić przez sito i połączyć. Grzyby odłożyć, zrobimy z nich farsz grzybowy do pierożków. Teraz dodać odpowiednią ilość kwasu buraczanego(...)miazgę buraka.  Barszcz należy bardzo troskliwie doprawić. Należy barszcz posolić,  dodajemy też odrobinę cukru, a kwaskowatość wzmacniamy dodatkiem czerwonego wytrawnego wina lub sokiem z cytryny. Kilkanaście minut przed podaniem , można również dodać starty ząbek czosnku. Podawać z uszkami lub kruchymi pierożkami. Smacznego

Stare Gary
Napój Truskawkowy z Miętą i Cytryną – orzeźwiający i oczyszczający 167

działanie odtruwające i oczyszczające i są polecane przy odchudzaniu. Także polecam taki napój póki są truskawki dla naszego zdrowia i lepszego samopoczucia. Będziemy potrzebować: 1 litr wody źródlanej (niegazowanej) 300 g truskawek 1/2 cytryny kilka listków mięty dzbanek lub słoik Link do filmu z przygotowania: Napój truskawkowy z miętą https://www.youtube.com/watch?v=fK7XUcoJ1qc Przygotowanie: Umyte i oczyszczone truskawki kroję na mniejsze(...)kawałki i daję do słoja lub dzbanka. Wyszorowaną cytrynę kroję razem ze skórką na mniejsze kawałki i dodaję do słoja. Umyte listki mięty kroję na mniejsze kawałki i daję do słoja. Całość zalewam wodą, słój nakrywam wieczkiem i wstawiam do lodówki na około 2 godziny. Czym dłużej napój jest odstawiony tym lepiej smakuje, możemy odstawić nawet na całą

Uwaga Babcia Gotuje
KoktajLOVE: Mrożona, aromatyczna herbata 174

cytryną, lodem i miętą.Orzeźwiająca, aromatyczna, wyśmienita w smaku, o głębokim i bardzo apetycznym kolorze- polecam! :)* herbata owocowa- 2 saszetki (u mnie to Saga wiśniowa)* woda- 1 litr* cukier trzcinowy- 6 łyżek * cytryna- sok z 1 dużej* cynamon- około 1,5-2 cm laski (nie więcej, bo nada herbacie goryczki)* wanilia- 1/3 laski* kostki lodu- ilość wg uznania* mięta

Kraina Miodem Płynąca
Kremowa pasta z kiszonych nerkowców (kiszone nerkowce) 231

szklanka orzechów nerkowca woda z kiszonych ogórków sól pieprz do smaku 1 łyżeczka płatków drożdżowych nieaktywnych 1-2 łyżeczki soku z cytryny szczypta wędzonej papryki Kremowa pasta z kiszonych nerkowców - jak zrobić? Orzechy nerkowca zalej wodą z kiszonych ogórków (w takiej ilości, by je przykrywała). Odstaw na 24 godziny do lodówki, by nerkowce napęczniały. Tak przygotowane orzechy odcedź, zachowując wodę(...)ogórków. Namoczone nerkowce przełóż do blendera/malaksera/młynka do kawy, dodaj 1-2 łyżki wody z kiszenia ogórków i zblenduj na kremową pastę. Przypraw do smaku solą, pieprzem, wędzoną papryką, sokiem z cytryny i płatkami drożdżowymi. Ponownie zblenduj, uzyskując kremową, jedwabistą konsystencję serka. Wykorzystuj do smarowania kanapek! Smacznego

Moje Qulinaria
Sok z aronii 228

Kilka dni temu na moim fanpage chwaliłam się Wam , że ciocia obdarowała mnie aroniami!Na początku było 3 kg … a na drugi dzień dołożyła kolejne

Ostra na Słodko
Tarta z grzańcowymi gruszkami 210

Cała sztuka polega na tym, aby ich nie rozgotować, bo nam się zrobi gruszkowy mus… *Jeśli nie przepadamy za pomarańczami to można dodać taką samą ilość wody, a skórkę zastąpić skórką z cytryny, albo z niej zrezygnować.  **Gruszki w winie mogą stanowić samodzielny deser. W takim przypadku podajemy ciepłe gruszki z ciepłym winnym sosem. Sam sos (po uprzednim odcedzeniu(...)Przygotowanie ciasta ( następny dzień) Składniki na kruche ciasto: 250 g mąki pszennej 100 g krupczatki 90 g cukru pudru 220 g zimnej kasi/masła 2 żółtka 30 ml lodowatej wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka ekstraktu z wanilii Składniki na nadzienie: 4 gruszki aromatyzowane czerwonym winem 15 ciasteczek amaretto Do dekoracji: 150 g musu z malin( lub innych

Mia Cucina Sofieta
świąteczny sernik z prażonymi jabłkami 310

cukru z prawdziwą wanilią 70 g zmielonych orzechów włoskich 70 g masła 50 ml wody 1 łyżeczka cynamonu 1 i 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Masło rozpuszczamy z wodą na małym ogniu. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, orzechami oraz cynamonem Jajka ubijamy z cukrem i cukrem z wanilią. Do upitych jajek dodajemy wymieszane suche składniki oraz roztopione masło(...)trzykrotnie zmielonego) 160 g cukru 30 g cukru z prawdziwą wanilią 60 g maki ziemniaczanej 1 łyżka mąki orkiszowej lub pszennej 3 jajka sok z 1/2 cytryny 50 g rodzynek, namoczonych w letniej wodzie 50 g żurawiny, namoczonej w letniej wodzie wykonanie: Rodzynki oraz żurawinę odsączamy, osuszamy i oprószamy mąką. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem z wanilią na puszystą

Domowy Smak Jedzenia
Polędwiczki z dorsza w sosie cytrynowym z łódeczkami z ziemniaka 225

łyżka masła klarowanego świeżo mielony czarny pieprz sól na sos: 1 czubata łyżki masła klarowanego 2 łyżki mąki pszennej sok z 1/2 cytryny szczypta tymianku sól (ewentualnie) ok. 2/3 szklanki gorącej wody na ziemniaczane łódeczki: 6 ziemniaków sól pieprz cytrynowy tymianek Sposób przygotowania: Ziemniaki dokładnie umyć, ale nie obierać. Zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 10 minut(...)dodać mąkę i lekko ją przesmażyć - tak żeby straciła smak surowizny, ale nie zrumieniła się nadmiernie. Następnie dodać sok z 1/2 cytryny i dokładnie wymieszać. Gdy mąka się zetnie, cały czas mieszając ją trzepaczką, zacząć dodawać wrzątek. Wody należy dodać tyle, żeby sos uzyskał pożądaną gęstość. Na koniec sos doprawić solą (jeśli będzie taka potrzeba) i dodać szczyptę roztartego

W SMAK
Jaglana panna cotta, giełda staroci i antyków 195

gotowania kaszy użyłam wody (robiłam też na samym mleku, lepiej smakowała mi jednak w pierwszej wersji). Składniki: ½ szklanki kaszy jaglanej 1 i ¼ szklanki wody 1 laska wanilii 2-3 łyżki cukru sok z cytryny do smaku sos: 1 szklanka truskawek + ½ łyżeczki mąki kukurydzianej lub po prostu zmiksowane truskawki Laskę wanilii przekrój wzdłuż na pół, wyskrob miąższ nożem lub łyżeczką, dodaj(...)garnka (miąższ i laskę wanilii) z wodą i zagotuj. Następnie wrzuć kaszę jaglaną, cukier i gotuj do miękkości. Wszystko zblenduj, dopraw do smaku sokiem z cytryny. Masę przelej, najlepiej do silikonowej formy na muffiny (lub innych małych, silikonowych) i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. Po wyjęciu polej sosem i gotowe. Sos: zblenduj truskawki, zagotuj, dodaj mąkę kukurydzianą

Qlinarnie i Qlinarnie