pieczenia 2 łyżki kakao ½ szklanki wody Składniki na krem: ½ l śmietany kremówki 2 śmietan fix 3 łyżki cukru pudru 1 tabliczka czekolady gorzkiej- u mnie pół 3 banany sok z 1 cytryny(...)Przygotowanie ciasta: . Masło, cukier, kakao i wodę wkładamy do jednego rondelka i ogrzewamy do połączenia składników- często mieszając, zostawiamy do wystudzenia . Oddzielamy białka od żółtek, żółtka dodajemy do przestudzonej masy-ucieramy . Do masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia- ucieramy . Białka ubijamy na pianę i dodajemy
Proste Potrawypieczenia-1 łyżeczka KREM śmietana 36% ( Puratos)- 600 ml cukier puder -1 łyżka śmietan fix - 2 opak DODATKOWO dżem wiśniowy wiórki kokosowe porzeczki czerwone PONCZ woda gotowana - 1 szkl sok z cytryny -0,5 szt cukier -1 łyżka spirytus - 2 łyżki PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodawać po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia(...)minut w nagrzanym piekarniku 175 stop. Ciasto przekroić na 3 części. KREM Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Następnie dodać cukier puder i śmietan fixy, dalej ubijać. PONCZ Wodę wymieszać z sokiem , cukrem i spirytusem. Wszystkie trzy krążki ciasta, za pomocą pędzla nasączyć ponczem. Na paterze ułożyć pierwszy krążek ciasta, posmarować dżemem wiśniowym i śmietaną kremówką. Przykryć drugim krążkiem
Kuchnia Danusiostygło. W czasie kiedy mleko stygnie, banie obieramy ze skóry, kroimy w 1 cm kostki, oprószamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Obieramy scorzonerę i skrapiamy sokiem z cytryny. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pod szczelnym przykryciem pieczemy przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni wraz ze scorzonerą. Rybę tniemy na 4 porcje, wkładamy do mleka wraz(...)cukru 2 limonki 1 cytryna 50 ml octu jabłkowego 2 ząbki czosnku sól/pieprz olej Przygotowanie: Śledzie dokładnie oczyszczamy z łusek i płuczemy w zimnej wodzie. Oprószamy solą, pieprzem i skrapiamy delikatnie sokiem z cytryny, a następnie polewamy octem i odstawiamy na 15-20 minut. Raki obieramy ze skorupy i płuczemy. Cukier wsypujemy na patelnię i na delikatnym ogniu czekamy
karmelowyłyżki oliwy z oliwek 2 łyżki zimnej wody sól/pieprz Przygotowanie: Czosnek pokroić w małą kostkę, dodać 1 łyżeczkę musztardy, 2 łyżki cytryny, sól i pieprz. Wymieszać. Dodać oliwę z oliwek, wymieszać. Dodać trochę wody (to nie tyle co zmieni konsystencję sosu, ale również zmniejszy jego ostrość). Wymieszać. Do sosu można dodać jeszcze: a) sos balsamiczny . Ale Uwaga
Kitchens Alphabetmąki owsianej bezglutenowej 50g mąki kukurydzianej 50g mąki ryżowej 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 50g ksylitolu 3 łyżki oleju sok z połowy cytryny 250ml napoju sojowego lub innego roślinnego 200g mielonego suchego maku 300g wody 200g napoju roślinnego (sojowy, ryżp) 250ml napoju sojowego lub innego roślinnego 200g mielonego suchego maku 300g wody 200g napoju roślinnego (sojowy, ryżowy lub migdałowy(...)mąki owsianej bezglutenowej 50g mąki kukurydzianej 50g mąki ryżowej 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 50g ksylitolu 3 łyżki oleju sok z połowy cytryny 250ml napoju sojowego lub innego roślinnego 200g mielonego suchego maku 300g wody 200g napoju roślinnego (sojowy, ryżp) 250ml napoju sojowego lub innego roślinnego 200g mielonego suchego maku 300g wody 200g napoju roślinnego (sojowy, ryżowy lub migdałowy
CoolinarniePLcytryny Do dekoracji 1/2 opakowania galaretki truskawkowej 100 g truskawek Truskawki umyć, odszypułkować i zmiksować 400 g. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody (kilka łyżek). Mus truskawkowy lekko podgrzać z sokiem z cytryny i cukrem. Dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Stopniowo wmieszać serek. Śmietanę ubić, dodać do masy i wymieszać. Masę wylać na biszkopt, wstawić do lodówki. Galaretkę rozpuścić
Pełny talerzmarchewki1 pietruszkakawałek selera1 seler naciowysólpieprz białyliść laurowyziele angielskieodrobina cytrynyWykonanie:Warzywa czyścimy, kroimy w mniejsze kawałki, wkładamy do garnka z wodą, dodajemy trochę soli, liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy ok 20min.Łososia dzielimy na kawałki (wyszły 4szt), delikatnie skrapiamy cytryną, pieprzymy, przekładamy na miszeczkę i odstawiamy w chłodne miejsce na czas gotowania sie warzyw. Kiedy warzywka są juz lekko podgotowane
Walijskie Pichcenieokoło 3zł), a drugie można zrobić samemu lub kupić w większych supermarketach (np. Piotr i Paweł). Składniki: 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (lub z puszki) ½ szklanki zimnej wody (lub wię cej) sok z 1/2 cytryny 3-4 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego) 3-4 łyżki tahiny 3-4 łyżki oliwy 1-2 ząbki czosnku sól czosnkowa lub zwykła Zmiksuj lub zblenduj ciecierzycę
Qlinarnie i Qlinarnieżelatyny 30 dkg śmietany 36% 1 cytryna ( sok i otarta skórka ) Dekoracja : 25 dkg różnych owoców ( truskawki,borówki,porzeczki itp. ) 2 łyżki cukru 250 ml soku z czerwonej porzeczki 10 dkg śmietany 36% 5 dkg płatków migdałowych 1 opakowanie bezbarwnej polewy w proszku Sposób wykonania : CIASTO - Białka ubić z 2 łyżkami zimnej wody. Pod koniec ubijania wsypywać powoli cukier(...)upieczeniu ciasto wyjąć z tortownicy i zostawić ,aby wystygło. MASA SEROWA : Twaróg utrzeć na gładką masę z sokiem z cytryny,cukrem i otartą skórką z cytryny. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody,a następnie ją rozpuścić. Do rozpuszczonej żelatyny dodać 2 łyżki naszej masy serowej,wymieszać ,a następnie połączyć z pozostałą częścią masy serowej. Ubić śmietanę na sztywno,dodać
Przepisy i porady kulinarnesajgonek): ćwiartka awokado (niezbyt miękkiego) pokrojona w słupki ćwiartka papryki pokrojona w słupki tarta marchew starta połówka kalarepki 6 płatów papieru ryżowego przegotowana zimna woda Dip: pół łyżeczki oleju sezamowego sok z ćwiartki cytryny łyżka oleju arachidowego łyżka oliwy 2 łyżki sosu sojowego Moczyć płat papieru ryżowego w wodzie aż zmięknie. Osączyć z nadmiaru wody ręcznikiem papierowym. Przełożyć na deskę
Weekendy w domu i ogrodziemłodego bonu 2 łyżki soku z cytryny 4 łyżki oliwy szczypta soli szczypta pieprzu szczypta papryki słodkiej szczypta mielonego kminku Wykonanie: Bób ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, dodawać kolejno zmielone przyprawy. Dokładnie wymieszać i polać ugotowany bób
Tradycyjna Kuchniadużych szt. * mąka pszenna- 3 lekko czubate łyżki * cukier trzcinowy- 1/2 szklanki * cukier waniliowy- 1 opakowanie * budyń waniliowy- 2 opakowania Dodatkowo: * galaretka cytrynowa- 4 opakowania * woda- 1,2 l * 'dżem z cytryn niskosłodzony' - 2 czubate łyżki* * czekolada mleczna- 100 g * kremówka- 2 czubate łyżki * 'mini-rurki' - do ozdobienia** * herbata do nasączenia Biszkopt: Piekarnik nastawić na 180 stopni. Białka oddzielić(...)spód blaszki 25x35 wyłożyć papier do pieczenia, wylać masę i piec przez 20 minut. Upieczony biszkopt od razu wyjąc z piekarnika i ostudzić. Dodatkowo: Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, przelać na blaszkę wyłożoną folią aluminiową/folią przeźroczystą i odstawić w zimne miejsce do zastygnięcia. Kiedy już galaretka będzie gotowa, przełożyć ją na biszkopt (uprzednio nasączony herbatą i posmarowany dżemem
Kraina Miodem Płynącażeby nabrał nieco innego charakteru ;) 300 ml jagód sok z 1 cytryny 3 łyżki cukru 1/2 szklanki czerwonego słodkiego wina Jagody opłukać pod bieżącą wodą na sitku. Włożyć do blendera, dodać wyciśnięty sok z cytryny i zmiksować. Wsypać cukier, wlać wino i dokładnie wymieszać- nie miksować. Przelać do pojemniczka przeznaczonego do mrożenia i wstawić do zamrażarki. Granitę należy przemieszać, najlepiej
https:KKuchniaMniamcukru 100 ml mleka (3,2%) 150 ml śmietany kremówki (użyłam 30%) 350 g zielonego groszku garść świeżej mięty (do smaku) łyżeczka soku z cytryny Groszek ugotować w lekko osolonej wodzie. Gotować nie dłużej niż 5-6 minut. Po ugotowaniu przecedzić i zalać zimną wodą, by zachował soczystą zieloną barwę. Ponownie odcedzić i zmiksować na pure w blenderze(...)może się zagotować. Zdjąć z ognia, lekko przestudzić i wstawić do lodówki. Kiedy masa żółtkowo-śmietanowa jest zimna, dodać pure z groszku i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku cytryną oraz drobniutko posiekaną świeżą miętą. Przelać do maszynki do robienia lodów i postępować dalej zgodnie z instrukcją producenta. * autorem cytatu jest Alighieri Dante ** autorem cytatu jest Léon
KUCHARNIAtłumaczenie Majana / Składniki na formę 1 kg 500 g mąki 100 ml wody 2 5 świeżych drożdży 200 g masła 170 g cukru 5 żółtek 30 ml mleka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego starta skórka z 1 cytryny skórk a star ta z 1 pomarańczowy 1 szczypta soli(...)podwoić swoją objętość. Do drugiej, większej miski wsypać pozostałą mąkę (350g), cukier, żółtka, 100g miękkiego masła, szczyptę soli, ekstrakt waniliowy i startą skórkę z cytryny i pomarańczy. Zagniatać dodając mleko. Następnie wyjąć bigę z wody (odsączoną , można ją bez problemu pochwycić w d łonie) i dodać do przygotowanego ciasta. Przełożyć całość na stolnicę i zagniatać, aż otrzymamy miękkie
KUCHARNIA