cytryna z woda - 3983 przepisów (strona:73/266)

Kruchości miodowo-pomarańczowe 189

Orange honey cookies Składniki.340g maki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonej280 ml oliwy z oliwek6 dag cukru140 ml brandy4 łyżki soku z

Kulinarny karnet Christophera
Różowy majonez :) z fasoli 202

domu :) W oryginalnym przepisie jest biała fasola, ale miałam akurat tylko czerwoną i czarną. Wybrałam czerwoną, stąd ten kolor :) Składniki: 100 g suchej fasoli niecała połowa szkl. wody 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki musztardy łyżeczka octu jabłkowego szczypta soli szczypta cukru 1/3 - 1/4 szkl. oleju (u mnie z orzechów laskowych, ale może być każdy inny) Wszystkie składniki, poza

chwile dla mnie
Tort śmietanowo czekoladowy 244

pieczenia 1,5 - łyżki kakao tłuszcz do formy KREM 750 ml - śmietany czekoladowej 30% 1 - słoik dżemu wiśniowego 2- śmietan fix PONCZ 1/2 szkl  przegotowanej wody 2 - łyżki soku z cytryny 1 - łyżeczka cukru 2 - łyżki spirytusu DODATKOWO: 3 - łyżki mielonych orzechów laskowych wiśnie kandyzowane PRZYGOTOWANIE: Biszkopt Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić pianę z cukrem na sztywno

Kuchnia Danusi
Nalewka na owocach bzu czarnego 573

laski wanilii 1/2 litra białego wytrawnego wina 1 litr spirytusu Przygotowanie : Do dużego garnka włożyć umyte owoce bzu czarnego ( bez szypułek ) i wsypać cukier, dodać sok z cytryny, cynamon, goździki, wanilię, wlać wodę i wino Wszystkie składniki doprowadzić do wrzenia, gotując na małym ogniu i stale mieszając Odstawić do wystudzenia, przefiltrować, dodać spirytus, wymieszać i rozlać do butelek, a następnie

Proste Potrawy
Słoneczne penne z sosem brokułowym i kurczakiem cytrynowym 254

rondelku podgrzewamy 3 łyżki oleju, mięso podsmażamy z każdej strony. Dodajemy cebulę pokrojona w ósemkę, ząbki czosnku, rozmaryn, startą skórkę z połowy cytryny, 1 łyżkę soku z cytryny i dolewamy 50 ml wody. Rondelek przykrywamy pokrywką i dusimy mięso ok. 30 min. Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy na parze. Gdy mięso będzie już uduszone, wyciągamy z rondelka. Brokuły

Moniki Smakołyki
Placuszki z dyni z dorszem w słodkim sosie żurawinowym! 207

misce na gęstą masę. Smaż na gorącym oleju. Rybę oprósz solą. Ułóż w naczyniu wysmarowanym masłem, polej 1 łyżką klarowanego masła, 1 łyżką pasty pomidorowej, 3 łyżkami wody, 1 łyżeczką soku z cytryny, 1 łyżką miodu, posyp garścią żurawin, przykryj szczelnie folią aluminiową. Piecz 20-25 minut w nagrzanym piecu. Pięć minut przed końcem pieczenia ściągnij folię. Sos zgęstnieje

SMYKWKUCHNI
Zielone szparagi na cieście francuskim 198

sól, pieprz PRZYGOTOWANIE   Szparagi czyścimy i odłamujemy zdrewniałe końce (najlepiej po prostu wygiąć szparaga i złamie się on w odpowiednim miejscu).  Myjemy, wrzucamy do osolonej wody z dodatkiem soku z cytryny na 3 minuty i odsączamy.  Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy cebulę pokrojoną w piórka  i posiekany czosnek. Zdejmujemy z patelni. Następnie podsmażamy

Moje Kuchenne Rewelacje
Szaszłyki z kurczakiem i ananasem 230

Wszystkie panie  zazwyczaj szaleją za nim :)  Składniki: Dwie piersi z kurczaka Kilka plasterków ananasa 1 łyżeczka kurkumy 2 łyżeczki tymianku Oliwa Kilka kropli soku z cytryny Kurczaka myjemy pod bieżącą wodą i kroimy w kostkę. Składniki marynaty mieszamy ze sobą, układamy w niej kurczaka i odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki. Ananasa kroimy w kostkę. Na patyczki

Kolizje Smaków
Czekoladowa niespodzianka 236

czekolady 200ml śmietany kremówki 30% 1 łyżeczka cukru pudru Dowolne owoce np.: Winogrona Banany Posypka do dekoracji 5 balonów Przygotowanie miseczek zaczynamy od nadmuchania balonów do wielkości cytryny. Balony myjemy pod bieżącą wodą oraz wycieramy. W kąpieli wodnej lub mikrofali rozpuszczamy dwie tabliczki czekolady. Balony wkładamy do połowy ich wysokości do miseczki z czekoladą, a następnie delikatnie układamy na talerzu

Kolizje Smaków
Rumowe Półksiężyce 201

około 40 min., do tzw. suchego patyczka. Ciepłe ciasto smarujemy lukrem i wykrawamy szklanką półksiężyce.   Lukier:   150-200 g cukru pudru 1 łyżka spirytusu 2 łyżki ciepłej wody 1 łyżka soku z cytryny   Wszystkie składniki umieszczamy w misce i ucieramy do białości.   The post Rumowe Półksiężyce appeared first on Made

Made By Mom And Son
Szybkie kremówki na biszkopcie 441

odstawić do całkowitego przestygnięcia.  Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce masy budyniowej. Na koniec dodać kilka kropel aromatu śmietankowego. Ciasto nasączyć sokiem z jednej cytryny zmieszanym z 1/3 szklanki wody. Przełożyć kremem.  Ciasto wstawić do lodówki.  Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem

Z miłości do słodkości
Drożdżowa szarlotka z budyniem 185

szklanki cukru jajko szczypta soli 40 g drożdży 120 g  stopionego masła 1/2 szklanki ciepłego mleka Nadzienie: 6 większych jabłek 4 łyżki cukru odrobina wody cukier waniliowy 1 łyżka soku z cytryny Budyń: 2 budynie waniliowe bez cukru 4 łyżki cukru 500 ml mleka 2 jajka 100 g masła Wykonanie: Ciasto: Mąkę przesiewamy do dużej miski. Drożdże rozdrabniamy(...)dolewamy trochę wody. Całość zagotować, a potem zmniejszyć ogień. Jabłka prażymy, czasem można podlać wodą, aby się nie przypaliły. jabłuszka rozgotowujemy, ale dobrze jak zostanie kilka większych jabłuszek (mniej rozgotowanych. Dodajemy cukier i cukier waniliowy. Kiedy będą gotowe zdejmujemy z ognia i dodajemy sok z cytryny. Mieszamy i odstawiamy, aby trochę ostygły. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Budyń: Budynie zagotować

Moje pyszne gotowanie
Tartaletki z jabłkowymi różami 280

migdałów* ¼ łyżeczki cynamonu szczypta soli 110 g zimnego masła 2 żółtka 6 czubatych łyżek masy kajmakowej lub dulce de leche 4-5 czerwonych jabłek sok z cytryny ewentualnie 1 łyżeczka zimnego rumu lub wody Mąkę i cukier puder przesiać, wymieszać z migdałami, cynamonem i solą. Posiekać z zimnym masłem, aż powstaną grudki. Dodać żółtka. Szybko zagnieść ciasto, włożyć do lodówki(...)minut. Jeżeli ciasto nie chce się połączyć można dodać kilka kropel schłodzonego rumu lub zimnej wody. Jabłka przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Cienkim nożykiem szczelinowym pociąć na plasterki, tak aby zachować skórkę. Skropić sokiem z cytryny. Schłodzonym ciastem wylepić foremki do tartaletek. Na każdą nałożyć porcję masy kajmakowej. Plasterek jabłka ciasno zwinąć,** dookoła nakładać kolejne formując kształt róży. Ułożyć

Pełny talerz
Mintaj z pikantną gruszką 205

łyżek oleju. Zalać rybę i zostawić na pół godziny. W czasie kiedy ryba się marynuje obrać gruszkę i usunąć gniazda nasienne. Zagotować 2 szklanki wody z cukrem , goździkiem i  ćwiartką cytryny. Włożyć połówki gruszki. Gotować kilka minut aż zmiękną ( ja sprawdzam miękkość patyczkiem do szaszłyków). Wyjąć i ostudzić. Pomidora sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić bardzo drobno . Wymieszać

Buniabaje w kuchni
Sos kurkowy z tymiankiem 194

śmietana 30 proc. (małe opakowanie) sok z połowy cytryny Przygotowanie: Pora posiekać w kostkę i zeszklić na maśle. Dodać kurki i posiekany ząbek czosnku. Gdy odparuje woda, którą puszczą grzyby, dodać sok z cytryny, miód, sos sojowy, pieprz i około 1 łyżeczki tymianku   ( świeżego lub suchego, roztartego w moździerzu). Na koniec - po łyżce - dodawać śmietanę. Gotować, cały czas

W SMAK