cytryna z woda - 3983 przepisów (strona:64/266)

DYNIOWY SERNIK NA ZIMNO 231

dynia ( miąższ ) – ok. 700 g – cukier – 40 g – cukier wanilinowy – 20 g – żelatyna – ( 30 g + 10 g ) – woda – ( 100 ml + 50 ml ) – sok z cytryny – 1 łyżkaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Dynię obieramy, kroimy w kostkę.Wrzucamy do garnka, podlewamy 2 łyżkami wody i gotujemy do miękkości, studzimy.Dodajemy cukier , miksujemy blenderem

Ostra na Słodko
Ciasto leśny dziad 151

cukru 3 łyżeczki żelatyny warstwa biała serek włoski 250 g pół szkl mleka cukier do smaku 3 łyżeczki żelatyny 1 łyżka soku z cytryny warstwa czerwona 250 g musu malinowego (przetartego przez sito) 200 ml wody 3 łyżki cukru 3 łyżeczki żelatyny dodatkowo jeżyny i maliny do dekoracji Pieczemy biszkopt. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy wodę, mąkę i proszek(...)Wstawiamy na chwilę do lodówki i kiedy masa juz lekko zacznie zastygać przykrywamy drugim blatem. Warstwa biała ; Rozpuszczamy nastepną partię żelatyny w 1/4 szkl wody, Serek rozbijamy z cukrem i mlekiem dodajemy sok z cytryny i rozpuszczoną żelatynę, Zastygającą wylewamy na ciasto i posypujemy jeżynami. Po zastygnięciu masy przygotowujemy ostatnią warstwę. Warstwa czerwona ; Mus malinowy zagotowujemy w garnuszku, dodajemy żelatynę

Gotowanie jest łatwe
Krem batataowy ze szpinakiem, dzikim krwawnikiem i pigwą w towarzystwie młodej gęsi owsianej 237

kuleczki (jak najwięcej). Na patelni rozgrzać masło, włożyć batatowe kulki, dodać 50 ml wina, łyżkę miodu, skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem Cayenne. Dusić do miękkości ok. 10 minut, wystudzić.Szpinak i krwawnik umyć, włożyć do wrzącej wody z dodatkiem soli i łyżeczki cukru, gotować 2 minuty, przełożyć łyżką cedzakową do zimnej wody z lodem, wystudzić, odsączyć(...)gładko. W takcie miksowania stopniowo dodawać płyn, w którym się gotowały, do uzyskania konsystencji puree. Doprawić do smaku solą, białym pieprzem i sokiem z cytryny, przełożyć do rondla.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Szpinak i krwawnik zmiksować. W rondlu podgrzać śmietanę, dodać dwa odciśnięte płatki żelatyny, mieszać do całkowitego rozpuszczenia (nie gotować). Dodać zmiksowany szpinak, skórkę z cytryny

SzczyptaSmaQ
Sernik z malinkami 162

własnego przepisu; Składniki na masę serową: 1 kg sera waniliowego*; 300 g cukru pudru; sok z 1 cytryny; 1 cukier waniliowy; skórka otarta z 1 cytryny; 40 g żelatyny; 150 ml gorącej wody; 350 g jogurtu naturalnego; 500 ml śmietany 30%; Składniki na wierzch ciasta: maliny lub inne owoce; 2 galaretki w wybranym smaku (u mnie malinowe);  Wykonanie(...)cukier puder, cukier waniliowy, otartą z cytryny skórkę i sok wymieszać. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Żelatynę rozpuścić w bardzo gorącej wodzie, lekko przestudzić i wymieszać z jogurtem. Jogurt dodać do sera i wymieszać. Następnie dodać ubitą śmietanę i ponownie delikatnie wymieszać. Lekko tężejącą masę serową wylać na spód biszkoptowy ułożony w tortownicy o średnicy 26cm. Sernik wstawić do lodówki

In my kitchen
Ciasto kruche z kremem rabarbarowym (rabarbarowym curdem) 324

przygotowaniu dodatek do ciast i deserów. Pierwowzorem wszystkich kremów jest lemon curd, czyli krem cytrynowy, przygotowywany na bazie żółtek (lub jajek), cukru, masła i cytryn. W kremie rabarbarowym cytrynę zamieniamy na mus rabarbarowy. Im bardziej czerwone łodygi rabarbaru wykorzystamy, tym bardziej różowy otrzymamy krem. Ciasto kruche z kremem rabarbarowym (rabarbarowym curdem)Składniki:krem rabarbarowy (rabarbarowy curd)300g czerwonych łodyg rabarbaru10(...)przełożyć do garnka z grubym dnem lub do miski, którą ustawimy na garnku z gotującą się wodą, dodać pozostały cukier i sól, roztrzepać, podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając, aż masa stanie się ciepła-  do ciepłej masy jajecznej dodać sok z cytryny i część musu rabarbarowego, wymieszać i podgrzewać do ponownego zagrzania się masy, spróbować smak, jeśli jest

Smakołyki Bereniki
Barszcz z krokietami 124

Zajadamy się często, nie tylko od święta. Składniki 500 g buraków 1 marchew 1 pietruszka 1 mały seler 2 kwaśne jabłka sok z cytryny 2 kapelusze suszonych podgrzybków cukier ziarna pieprzu 1 łyżka majeranku 4 ziarna ziela angielskiego 4 ząbki czosnku 250 ml kwasu z kiszonych ogórków 2 liście laurowe sól, pieprz Farsz: 500 g kiszonej kapusty 2 liście laurowe(...)Zagotowujemy, zmniejszamy płomień, dodajemy pokrojone w ćwiartki jabłka (bez gniazd nasiennych), szklankę kwasu z ogórków, gotujemy 30 min. Całość przecedzamy, doprawiamy, cukrem, solą, pieprzem, majerankiem, sokiem z cytryny. Farsz: Kapustę zalewamy zimną wodą, dodajemy liście laurowe. Gotujemy 30-40 min (do miękkości), studzimy. Następnie odciskamy z płynu i siekamy. Pieczarki oczyszczamy, drobno kroimy. Razem z posiekaną cebulą, podsmażamy na rozgrzanym

R'n'G Kitchen
Sałatka ze zielona soczewica i pieczonym burakiem 185

oleju rzepakowego sól 2 łyżki octu balsamicznego pół kostki sera feta 50g suszonych moreli  garść pestek dyni tymianek łyżka soku z cytryny lyzeczka miodu 2 duże garście rukoli Soczewicę namaczamy przez około godzinę w zimnej wodzie, następnie ją płuczemy i gotujemy do miękkości przez 30 minut. Musimy uważać, zeby jej nie rozgotować i zeby sie nie rozpadała. Buraki oczyszczamy(...)zebrał sie we naczyniu żaroodpornym przygotowujemy dressing do sałatki- dodajemy do niej ocet balsamiczny i miód. Dokładnie mieszamy. Naczynie możemy postawić na kuchence i odparować nadmiar wody. Na koniec dodajemy sok z cytryny oraz listki tymianku. Odcedzona soczewicę mieszamy z burakami pokrojonymi w kostkę. Dodajemy morele pokrojone w plasterki oraz uprażonych pestki dyni. Następnym krokiem jest dodanie rukoli, pokruszonej fety

Okolice Palnika
Surówka z czerwonej kapusty II 172

cytrynowykilka łyżek olejucukier do smakusól, pieprzSposób przygotowania:1. Kapustę szatkujemy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości (ok.10-15 minut).2. Pod koniec gotowania dodajemy sok z cytryny lub kwasek. Gotową kapustę przekłądamy na sitko, by woda spłynęła.3. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, a obrane jabłko i marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej. W misce mieszamy kapustę, marchew, jabłko i cebulę

Kuchnia domowa Ani
Miód z mniszka lekarskiego. Pszoła. 198

cukru- 1/2 l wodyKwiaty położyć na kilka minut na białym papierze, aby pozbyć się robaczków. Nie płukać kwiatów. Kwiaty namoczyć w zimnej wodzie na kilka godzin, potem gotować przez około 15  min. Dodać pokrojone na cząstki cytryny (wcześniej dokładnie umyte). Wywar odstawić z kwiatostanami i cytryną na 24 godziny. Po tym czasie wsypać cukier i gotować  (na bardzo

W kuchni Karmel-itki
KREM Z DYNI Z WŁOSKIM SEREM I GRZANKĄ Z OLIWĄ Z OLIWEK! 147

włoską oliwą z oliwek... Mniamiii ;-) ZAPRASZAM! SKŁADNIKI: - 1/2 dyni (około 1 -1,3kg) - świeży imbir - 2 ząbki czosnku - 3 łyżki masła - 2 żółtka - 1/2 szklanki wody - włoski ser dojrzewający - tabasco - sok z 1/2 cytryny - oliwa z oliwek - chleb na zakwasie (przepsi na blogu zakładka CHLEBY NA ZAKWASIE) - świeże oregano i bazylia WYKONANIE: - w rondlu rozpuść masło - podsmaż imbir i czosnek(...)około 1 minuty - dodaj obraną, oczyszczoną i pokrojoną w kostkę dynię - dynię dusimy około 10 minut ciagle mieszając - dynię podlewamy wodą, gotujemy 15 minut - dodajemy kilka kropel tabasco i sok z cytryny - za pomocą blendera miksujemy zupę na krem, gotujemy 15 minut, mieszając od czasu do czasu - zdejmujemy z ognia, dodajemy żółtka, mieszamy intesywnie trzepaczką, zagotowujemy 2-3 minuty

SMYKWKUCHNI
Miód z imbirem i cytryną - przeciwko przeziębieniom i na odporność 2107

dwiema na rozpoczęcie dnia. Dobrym sposobem jest dodawanie tego syropu do napojów zamiast cukru. Składniki: 2 cytryny niewoskowane 5-7 cm średniej grubości imbiru płynny miód Cytryny wyszorować dokładnie pod bieżąca wodą. Sparzyć wrzątkiem. Pokroić w cienkie plastry. Plastry przekroić na mniejsze kawałki. Imbir opłukać i również sparzyć wrzątkiem. Dopiero wtedy oskrobać skórkę i pokroić w cienkie plasterki. Cytrynę wraz

Codzienna kuchnia niecodzienna
Konfitura z jabłek 139

cytryny, 1/2 kg cukru Po przyprawy zapraszam do SKWORCU Wykonanie; Jabłka obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na cienkie plastry i wrzucamy do garnka. Podlewamy małą ilością wody i skrapiamy sokiem z cytryny. Smażymy aż zmiękną i odparowuje sok, który powstał. Następnie dodajemy cukier, cynamon i wanilię.Jeżeli jabłka masz kwaśne użyj więcej cukru. Smażymy jeszce 5 minut. Wkładamy

Anioły w kuchni
Mrożona herbata melon mint 153

dużą ilością kostek lodu i pyszną cytrynką w rumie. Częstujcie się i schładzajcie. Składniki: 2 saszetki herbaty o smaku melon mint 0,5 l wody 2 łyżeczki brązowego cukru 3-4 plasterki cytryny w rumie kostki lodu z limonką listki mięty Przygotowanie: W przegotowanej wodzie zaparzyć herbatę. Letnią osłodzić brązowym cukrem , u mnie 2 łyżeczki ale słodzimy wg uznania

Ala piecze i gotuje
Deser kokosowy z borówkami 1406

wiórków kokosowych3 łyżeczki cukru1/2 łyżeczki (2g) żelatyny 1 łyżka wody100g borówek i 2 łyżeczki wiórków kokosowych do dekoracji Wykonanie:- do umytych borówek dodać sok z cytryny, zmiksować blenderem na mus- żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, gdy napęcznieje, krótko podgrzać w kuchence mikrofalowej- żelatynę lekko ostudzić, dodać do musu z borówek, wymieszać i pozostawić do lekkiego zgęstnienia- jogurt rozmieszać, dodać cukier

Smakołyki Bereniki
I znów coś słodkiego 276

połowy cytrynypłaska łyżka cynamony1 żółtkocukier puderwodawykonanie:Jabłka kroimy na ćwiartki. Pozbawiamy ich gniazd nasiennych, a następnie kroimy w bardzo cienkie plasterki.Około 500 ml wody wlewamy do garnka, dosypujemy cukier i sok z cytryny. Doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy jabłka. Gotujemy je około 2 minuty i odcedzamy. Pozostawiamy do wystudzenia.Ciasto francuskie należy rozwinąć, posypać brązowym cukrem i cynamonem, a następnie

Przysmaki Karolki